Ruské ostřelování zničilo proslulou školu v Luhanské oblasti

2. 5. 2022

čas čtení 5 minut

- Podle listu The Kyiv Independent byla ruským ostřelováním zničena škola Lysyčanského gymnázia v Luhanské oblasti, která přežila dvě světové války.
 
"Škola Lysyčanské Gymnasium, postavená před více než 100 lety, přežila dvě světové války i ruský útok v roce 2014. Podle oblastního gubernátora Serhije Haidaje patřila mezi 100 nejlepších škol na Ukrajině."


- Ředitel Světového potravinového programu OSN v Německu varoval, že miliony tun obilí uvízly na Ukrajině kvůli námořním přístavům zablokovaným ruskými vojenskými akcemi.

Martin Frick uvedl, že přibližně 4,5 milionu tun obilí v kontejnerech v ukrajinských přístavech nemůže být přesunuto kvůli nebezpečným nebo obsazeným námořním trasám, z nichž některé byly zaminovány, a také kvůli nepřístupným přístavům.

"Žádné z obilí nyní nelze použít. Prostě tam leží," řekl Frick německé tiskové agentuře DPA.

Ukrajina je jedním z předních světových producentů pšenice a také významným producentem kukuřice. Podle OSN se v roce 2020 v zemi sklidilo přibližně 30 milionů tun kukuřice a asi 25 milionů tun pšenice. Mnoho zemí zejména v severní Africe je z hlediska zásobování základními potravinami závislých na levné pšenici z Ukrajiny.

 18669

Tradiční brněnská pohostinnost

2. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

Tradiční brněnská pohostinnost... Do Brna přijeli Ukrajinci. Brno a JMK se chlubí, že se o ně postará, píše Matěj Hollan.

 Zapomnělo však dodat, že tím myslí BÍLÉ Ukrajince.

Romové mají smůlu. 

Nacházím se nyní na Hlaváku v Brně a jsem svědkem toho, o čem slýchám už nějaký čas.

Je tu spousta žen s dětmi, s velmi malými dětmi, které byly policií vyprovozeny z budovy Hlavního nádraží před ni na ulici a policie bedlivě hlídá, aby nešly žádná z nich s dětmi do " tepla" dovnitř.. leží tu děcka po zemi, dovezli jsme s přáteli pár kočárků, dnes se podařil zajistit bus a za chvíli tuhle " várku" povezou alespoň někam za Brno na farmu ..."

Pecka, co?

Když jste prostě romské děcko, máte to v životě už od narození spočítaný.

Ale tak hlavně, že rasismus v "ČR naštěstí nemá silnou základnu ani podporu", jak říká premiér.

Rozhovor Britských listů 489. Měli by se Ukrajinci vzdát?

29. 4. 2022

čas čtení 1 minuta



Od 24. února 2022, kdy Putin brutálně napadl Ukrajinu, se Češi většinou stavěli vůči ukrajinským uprchlíkům relativně vstřícně, ovšem ty postoje se začínají měnit. Jak a co by měla Česká republika dělat a jak by se Češi měli chovat tváří v tvář nejvážnější hrozbě bezpečnosti jejich země, jaká vznikla od konce druhé světové války. A měli by se Ukrajinci Putinovi vzdát? O tom hovoří Jan Čulík se zbrojním expertem Britských listů, redaktorem Karlem Dolejším. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 29. dubna 2022.


 18452

Jurečka si nasadil špatné brýle na čtení, a Zeman útočí opět na ty nejvíce "zubožené" aneb jak "kultura lži" je stále zásadní problém této země

2. 5. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 8 minut

"Jestliže svoboda vůbec něco znamená, pak znamená právo říci lidem to, co nechtějí slyšet" (George Orwell)

Ministr Jurečka jako "správný chlap" se občanům v sobotu omluvil. Udělat chybu je lidské a pan ministr ji uznal, jak dodal první místopředseda KDU- ČSL Jan Bartošek.

To si opravdu myslíte, vážení politici, že jsme takoví hlupáci? Že se nám dá lhát tak amatérsky? To už Vás marketingové firmy přesvědčily, že nemáme mozky, ale pouze "žebříčkovitou soustavu"? Možná, že i té žížale by bylo jasné, že ihned ve středu večer by členové vlády Jurečku opravili během několika  minut u takto zásadního pochybení na tiskové konferenci. Ale vše bylo jinak, hned je na stole tiskové prohlášení, kde je přesně a jasně napsáno, že se jedná o výpočet z tzv. čistého příjmu. A například ve večerních "Událostech, komentářích" na ČT24 to opětovně od politiků zaznělo. Piráti to také hned převzali na svůj web, zdá se, že nejspíš ani pan Bartoš na vládě nevěděl, o čem se hlasuje. A pan předseda vlády a jeho ministr financí mlčí až do soboty, hrubý nebo čistý příjem, to je přece nedůležité, že?

30988

Česká politika musí stát na straně žen a dětí

2. 5. 2022 / Petr Chadraba

čas čtení 3 minuty

Autorem obrázku je Hanka Sedláček

Stále více žen a dětí k nám přichází z Ukrajiny s tělesnými i psychickými následky sexuálního násilí. V reportážích není nouze o obrazy znásilněních ženských těl pohozených na ulici či devítiletých děvčat, která ruští vojáci znásilnili před zraky rodičů. Do jakého právního a společenského prostředí vlastně míří?

 18452

Proč Kalousek a Zeman podpořili Středulu

2. 5. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

S překvapením a nedůvěrou jsem četl zprávu o tom, že Miroslav Kalousek podpořil předáka největší odborové centrály v zemi, Josefa Středulu, v rámci debaty o Středulově kandidatuře na funkci prezidenta republiky. Středulu podpořil k mému překvapení i Miloš Zeman, čímž de facto oslabil Andreje Babiše, a to nejen v případě, že by ten chtěl kandidovat také. Zdá se mi ale, že Zeman s Babišovou kandidaturou snad ani nepočítá, což je velmi nečekané.

Rusko-ukrajinská válka: V ruském městě Bělgorod jsou hlášeny výbuchy

2. 5. 2022

čas čtení 12 minut

- Izraelci absolutně zuří nad nejnovějším Lavrovovým výrokem, že "Hitler byl žid".

Citujeme deník Haaretz: 
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vyvolal v neděli pobouření, když prohlásil, že "Hitler měl židovskou krev". Na otázku při rozhovoru v italské televizi, jak může být Zelenskij nacista, když je žid, řekl Lavrov:  "Co na tom, že je žid? Tato skutečnost nepopírá nacistické prvky na Ukrajině. Domnívám se, že Hitler měl také židovskou krev. To vůbec nic neznamená. Moudří židé říkali, že nejhorlivější antisemité jsou obvykle židé. Každá rodina má své černé ovce, jak se říká."

V článku "Et Tu, Lavrove? Hojné konspirace o Hitlerově židovské krvi" Haaretz připomíná: 
Většina tvrzení o "Hitlerově židovské krvi", která v neděli opakoval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, vyplývá ze skutečnosti, že totožnost Hitlerova dědečka z otcovy strany není známa. Zdá se, že odpověď na tuto otázku byla pohřbena spolu s jeho babičkou.

Rozhlas BBC v pondělí v poledne upozornil, že v Izraeli žije velké množství  Rusů, a proto dosud zaujímal Izrael vůči ruské agresi na Ukrajině obojaký postoj. Po nejnovějších výrocích Sergeje Lavrova o Hitlerově "židovství" se však tento izraelský postoj vůči ruské agresi může změnit. 

- Ruská raketa zničila zemědělský sklad se zrnem. Rusové stále tvrdí, že bombardují jen vojenské cíle:



- Ukrajinský dron Bayraktar v pondělí zničil dvě ruské hlídkové lodě třídy Raptor v Černém moři, uvedla agentura Reuters s odvoláním na ukrajinského vojenského velitele. Náčelník generálního štábu Valerij Zálužný to napsal v aplikaci  Telegram. Z Moskvy nepřišla žádná  reakce.
 
 
- Evakuace civilistů z Mariupolu má  pokračovat

V rámci akce vedené Červeným křížem a OSN a koordinované s Ruskem a Ukrajinou se v pondělí očekává příjezd civilistů evakuovaných z ocelárny Azovstal v Mariupolu do Ukrajinou kontrolovaného města Záporoží.

"Dnes se nám konečně podařilo zahájit evakuaci lidí z Azovstalu," uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij ve svém nočním projevu v neděli.

    Vzhledem ke všem složitostem procesu dorazí první evakuovaní do Záporoží zítra ráno. Doufejme, že se to podaří. Náš tým se tam s nimi setká. Doufám, že zítra budou splněny všechny potřebné podmínky pro pokračování evakuace lidí z Mariupolu. Plánujeme začít v osm hodin ráno.

Jedna skupina z obléhaného závodu, posledního úkrytu ukrajinských bojovníků ve městě, dorazila také do vesnice Bezimenne na Ruskem kontrolovaném území na Ukrajině. V rozhovoru pro agenturu Reuters jedna z žen popsala teror, který civilisté ukrytí spolu s bojovníky prožívali, když ruské síly bombardovaly elektrárnu.

"Když se bunkr začal otřásat, byla jsem hysterická, můj manžel to může potvrdit. Měla jsem takový strach, že se bunkr propadne," řekla Natalia Usmanová.
 
V blokovaném Mariupolu se může stále nacházet až 100 000 lidí, včetně až 1 000 civilistů a odhadem 2 000 ukrajinských bojovníků pod závodem Azovstal ze sovětské éry.

Mariupol je pro Vladimira Putina klíčovým cílem kvůli své strategické poloze v blízkosti poloostrova Krym, který Rusko v roce 2014 Ukrajině odebralo.


- Rusko obnovilo ostřelování ocelárny Azovstal v ukrajinském městě Mariupol, jakmile v neděli odjely autobusy evakuující civilisty ze závodu, uvedl Petro Andrjuščenko - poradce starosty města.


- Celkový počet uprchlíků na Ukrajině překročil 5,5 milionu - OSN

Od ruské invaze 24. února uprchlo z Ukrajiny více než 5,5 milionu lidí, uvedla Agentura OSN pro uprchlíky (UNHCR). Statistiky jsou sestaveny z různých zdrojů, především z údajů poskytnutých úřady z oficiálních hraničních přechodů, uvedla agentura.

Evakuace ocelárny Azovstal podle OSN pokračuje

2. 5. 2022

čas čtení 9 minut

 
. Moderátor ruského rozhlasu Komsomolskaja pravda Segej Mardan se raduje nad bombardováním civilistů, ale stěžuje si, že je to "málo": požaduje víc:

Evakuace ocelárny Azovstal podle OSN pokračuje


"S oběma stranami konfliktu bylo dohodnuto, že civilisté, kteří téměř dva měsíce uvízli v Azovstalu - ženy, děti a staří lidé - budou evakuováni do Záporoží, kde se jim dostane okamžité humanitární podpory včetně psychologických služeb," uvedla OSN v prohlášení. "Vzhledem k tomu, že operace stále probíhají, nebudeme v tuto chvíli poskytovat další podrobnosti, abychom zaručili bezpečnost civilistů a humanitárních pracovníků v konvoji."

V rámci společné mise OSN a Mezinárodního výboru Červeného kříže bylo z továrny v Mariupolu dosud evakuováno asi 100 civilistů.
 

 - V regionu Kursk v Rusku byl vyhozen do povětří železniční most:




Ruská televize vyhrožuje jadernou likvidací celé Británie

2. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

Bylo to po nevhodných slovech britské ministryně zahraničí Liz Truss, že "by se to všechno mohlo proměnit v konflikt mezi Ruskem a NATO", že prezident Putin uvedl naše jednotky jaderného odstrašení do stavu vysoké pohotovosti. Jednoduše řečeno, "teď je připravíme". Ale co se stane po slovech Borise Johnsona ohledně "odvetného" útoku proti Rusku? Zdá se, že oni na britských ostrovech šílí. Proč vyhrožovat nekonečnému Rusku jadernými zbraněmi, když jste na ostrově, o němž, víte, že je tak malinký, tak malinký, že jen jediná střela Sarmat ho dokáže jednou a provždy zlikvidovat? Všechno už bylo připraveno a vypočítáno."


Jinou možností je vrhnout Británii do hlubiny moře s použitím ruského bezpilotního podvodního plavidla Poseidon, který se přibližuje cíli v hloubce 1 km rychlostí 200 km za hodinu. Neexistuje žádný způsob jak tento podvodní dron zastavit. Hlavice na jeho čele má sílu až 100 megatun. Výbuch tohoto termojaderného torpéda u britského pobřeží by vytvořil gigantickou vlnu tsunami až 500 metrů vysokou. Ta vlna také s sebou nese extremní dávky radiace. Zaplaví-li tato vlna Británii, promění to, co tam zbude, v radioaktivní poušť."



O záhadných požárech v Rusku

2. 5. 2022

čas čtení 6 minut

V Mytišči, pouhých 30 minut od Kremlu, začaly hořet ropné cisterny. Už není technicky možmné zaznamenávat všechny požáry a exploze úo celém Rusku. Také byl úspěšně vyhozen do povětří železniční most v Kursku, například...

Záhadné požáry v Rusku jsou jedním z nejzajímavějších a nejnepřehlednějších nových prvků nedávných bojů. Ale pokud jde o potvrzení jejich původu, "neříkáme ani ano, ani ne," sdělil ukrajinský činitel.


Sklad pohonných hmot v Rusku vzplál chvíli poté, co kamerový záznam zachytil jasné pruhy raket vypálených z nízko letících vrtulníků. Požár vypukl i ve vojenském výzkumném ústavu nedaleko Moskvy. Ruské alivové nádrže explodovaly i jinde.

Tyto a další podobné útoky v Rusku patří k nejzajímavějším a nejnepřehlednějším vojenským událostem posledního měsíce války. Pokud je provedla Ukrajina, představují činy kdysi téměř nepředstavitelné odvahy; jeden z nich vyvolal zvuk první letecké sirény na ruském území od druhé světové války.

Británie podnikne kroky proti ruským lžím na internetu, co Česko?

1. 5. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Britská vláda zveřejnila studii, která ukazuje, jak se kremelská propaganda dostává řízeným způsobem, přes sociální sítě, k evropské společnosti. Zajímavý je na tom zejména postoj britské vlády, která zřejmě rozumí problému trochu lépe, než ta česká. Zřejmě ji nedokážou zviklat komicky nesmyslné “úvahy” o tom, že "pokud bude nepřátelské zemi omezen vliv šířit propagandu a zneužívat svobodu slova, kterou sama tato země potírá, dojde k cenzuře."

Níže citace z článku The Guardian, v němž britská ministryně zahraničí a ministryně kultury jednoznačně odmítají možnost nechat se ohrožovat dezinformacemi a slibujji aktivní snahu tomu zamezit. “Nemůžeme připustit, aby Kreml a jeho pochybné trollí farmy napadali náš digitální prostor svýi  lžemi o Putinově ilegální válce,” říká britská ministryně zahraničí Liz Trussová. Zřejmě v nějakém holding médiu vyjde zasvěcený komentář o tom, jak se Velká Británie propadá do diktatury…

Mimochodem. Podle tvrzení britské ministryně zahraničí byli informováni zahraniční partneři, tedy nepochybně všechny vlády NATO. Pro českou vládu to ale nebude nic nového, protože obdobné informace má z českých zdrojů k dispozici pravidelně.

Zdroj ZDE
 
 

30992

Učení na univerzitách v ČR

2. 5. 2022

čas čtení < 1 minuta

Jan Čulík během posledních pěti týdnů vyučoval v rámci programu Erasmus Evropské unie - jako každý duben - na třech českých univerzitách, na Karlově univerzitě v Praze, na Masarykově univerzitě v Brně a na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích.

V záhlaví této poznámky je pohled na Pražský hrad z budový pražské filozofické fakulty Univerzity Karlovy, níže pohled na Staroměstské náměstí v 8 hodin ráno, cestou na vlak do Brna...

Rusko-ukrajinská válka: prvním civilistům se podařilo uniknout z obklíčených oceláren Azovstal; Nancy Pelosiová slíbila podporu USA "dokud boj neskončí"

1. 5. 2022

čas čtení 3 minuty

 

- První civilisté, kteří se ukrývali pod ocelárnou v obléhaném městě Mariupol, poprvé po několika týdnech opustili areál.

Skupina civilistů a vojáků se v huti Azovstal ukrývala od poloviny dubna. V sobotu pozdě večer jeden z bojovníků, který se uvnitř ukrýval, uvedl, že se ven podařilo dostat asi 20 ženám a dětem.

"Z trosek vytahujeme civilisty pomocí lan - jsou to starší lidé, ženy a děti," řekl agentuře Reuters Svjatoslav Palamar.

Organizace spojených národů se snažila zprostředkovat dohodu o evakuaci, která by osvobodila dosud uvězněné osoby. Podrobnosti o tom, jak jsou na tom, se zatím liší. Předpokládá se, že jich je asi 1000, ale ruští představitelé uvedli, že by to mohl být dvojnásobek. Podle zpráv ruské a ukrajinské síly dodržují místní příměří.

V dubnu, kdy ruské síly chtěly dokončit dobytí přístavního města, jeho prezident Vladimir Putin prohlásil, že jeho jednotky pevnost uzavřou, "aby tudy neprošla ani moucha".

 18109

O plynu v České republice

1. 5. 2022 / Radek Mokrý

čas čtení 3 minuty

 
Číslo je to zavádějící, protože spotřeba v květnu a červnu je zhruba třetinová ve srovnání s prosincem  a lednem, ale ve srovnání s tím, co říká bankéř Síkela, je přesné asi tak stejně. Proč si to myslím?

Bývalý generální ředitel Erste Bank Ukrajina totiž z výšin křesla na MPO asi "nevidí" do podzemí.

Nemyslím tím podzemní zásobníky, ale 74 000 km potrubí, které po ČR přivádí plyn ke spotřebitelům.

Objem plynu v této síti se počítá do využitelných zásob, oněch současných 950 mil. m3,  i když ho spotřebovat není možné. Byl by to na léta konec plynárenství v Čechách.

Jen domovních přípojek máme 2 614 120 (rok 2020) a jestli uhodí taková nouze, že dojde k odtlakování sítě plynového potrubí, bude několik let nejžádanější pracovní pozicí certifikovaný revizní technik plynových zařízení.

Každou z miliónů domácností a firem, každý spotřebič, by musel dle vyhlášky 85/1978 Sb. znovu zprovoznit onen revizní technik. A my jich takové množství nemáme.

Vláda mírní paniku, že k tomu nedojde. Má za to, že nás zachrání zkapalněný zemní plyn z blízkého i vzdáleného zámoří. Speciální tankery ho vozí za konstantní teploty mínus 162 stupňů Celsia. V roce 2021 ho EU dovezla EU 80 mld.m3, z toho z USA dodaly 22 mld. m3, Katar 16,3 mld. a světe div se opět to proklaté Rusko taky 16 mld. kubíků LNG.

Na závěr už jen pár poznámek. Přibližně 12 % zemního plynu se spotřebuje ve strojírenství, výroba potravin nápojů a tabáku zhltne 13 %, chemický a petrochemický průmysl spotřebuje 13 % dodávek.

Zemní plyn stojí i na počátku výrobního řetězce dusíkatých hnojiv. Na jeho počátku je výroba čpavku, vzorec napoví: NH3.

Bez zemního plynu nebude jen zima. Milióny zaměstnanců nedostanou výplaty, budou nezaměstnaní, nemytí, bez peněz a možná i hladoví.

Následně se zhroutí sektor služeb závislý na tom kolik lidé vydělávají.

Troufám si tvrdit, že výsledná hospodářská krize Evropskou unii roztrhá na kusy a všemožným vládním činitelům půjde o holý život.
 

 18668

Slyšeli na ministerstvu vnitra ČR už někdy o 21. století?

1. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

 

Ministerstvo vnitra prosadilo zkrácení lhůt, do kdy se váleční uprchlíci z Ukrajiny musejí po vstupu do Česka hlásit na cizinecké policii a do kdy musejí v případě změny nahlásit aktuální adresu pobytu. V obou případech je lhůta místo 30 nově tři dny. Chválí se tím na svých webových stránkách, píše Jan Salava. .

„Plnění povinnosti cizinců nahlásit změnu pobytu je naprosto klíčové nejen pro nás, ale hlavně pro samosprávy. Pouze při dostupnosti aktuálních údajů je možné cíleně plánovat využití ubytovacích kapacit podle toho, kde jsou zrovna potřeba,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan s tím, že 30denní lhůta na nahlášení fakticky znamenala, že v registrech mohly být i několik týdnů neaktuální údaje.

Rozhovor Britských listů 488. O pohodlnosti a neznalosti při zajišťování energetických zdrojů pro ČR

26. 4. 2022

čas čtení 1 minuta



Velká část občanů České republiky je později v tomto roce vážně ohrožena drastickým zvýšením cen energii o mnoho set procent, a potažmo tedy i zvýšením cen potravin. Dojde k tomu v důsledku války na Ukrajině a ani Německo, ani Česká republika si nebyly schopny vypracovat realistickou energetickou strategii. Bohumil Kartous o tom mluví s energetickým expertem Františkem Marčíkem. Tento Rozhovor Britských listů vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 26. dubna 2022.

 17079

Máj

1. 5. 2023 / Karel Hynek Mácha

čas čtení 37 minut

Úvod připravil Jan Čulík

Máchovo postavení v české literatuře se vždycky zdálo být kontroverzní - jako by jeho dílo nemělo absolutně nic společného s tradicí české poezie z devatenáctého století. Existenciální motivy, úvahy o nicotě, smrti, časnosti, vině a trestu jsou nesmírně moderní, jako by patřily nejméně do dvacátého století. Hudební struktura Máje, založená na integraci všech vrstev jazyka básně (jak to ukázal ve třicátých letech dvacátého století Jan Mukařovský) je neuvěřitelně složitá a nepřeložitelná do jiných jazyků.

Loupežník Vilém není český literární typ, napsal Josef Jedlička. Ani jeho družka Jarmila jím není. Přesto - nemůžeme Máchu jen tak beze všeho obejít. Vyjádřil za nás cosi skrytého a zapíraného a cosi z jeho díla nám přešlo do krve, třebaže jsme o to dvakrát nestáli a vůbec jsme to nefedrovali.

Jedlička pokračuje:

To, čemu jsme obvykle přiznávali hodnotu a úctu vlasteneckého konání, byla ona drobná zlepšovatelská práce, čím klopotnější, tím úctyhodnější, to jaré a důvěřivé spění k cílům komunálně občanským. Věru, že bylo mnoho co dělat: reformovat pravopis a vydat slovník, zakládat školy a spolky, cvičit v Sokole, psát české kuchařky, přeložit světovou literaturu, vést státoprávní boje, učit se obecní samosprávě, vymaňovat se z vlivu kapitálu a dohánět, dohánět a dohánět - jednou Evropu, podruhé Ameriku, potřetí Sovětský svaz...

Ta přemíra úkolů nás vždycky vedla k tomu, že jsme do své představy vlastenectví zahrnovali i jakousi povinnou spokojenost s málem, snadno se smiřovali s tím, že nejsme původní, a když se z dopuštění osudu stalo, že u nás vyrostla světová osobnost, jakou byl třeba Purkyně, honosili jsme se tím sice, ale za jeho hlavní zásluhu jsme přece jen pokládali, že si občas zašel na pivo k Tomášovi.

Urpostřed toho shonu a kutění nám byl na obtíž každý, kdo se nechtěl podřídit této vlastenecké disciplíně, kdo - třebas byl Čech - chtěl na daném terénu svést svůj nejprivátnější existenciální boj, kdo široce a tvořivě pojal svou národní určenost a snažil se ji povznést na úroveň všelidskou.

První kritikové obvinili Máchu, že je "cizí a nečeský".

A skutečně: loupežník, oblečený v plášť rudě podšitý jako karbonář, aristokratický vůdce tlupy spříseženců je vlastně nemyslitelný v zemi Babinského, který jak známo na stará kolena okopával kajícně v Kartouzích kedlubny. Česká dívka bledá "co amaranth na jaro svadlý" a k tomu ještě v bílém rouchu tesknící na skalním ostrohu je zjev právě tak exotický a právem se jí nedostalo obliby Mařenčiny, Vendulčiny či paní Mullerové. Jen právě zase naše vlastenectví nás přimělo k tomu, abychom děj Máje situovali k doksánskému rybníku, když je přece nade vši pochybnost zřejmé, že scenérií Máje je italské jezero, až do těch plachetních člunků a labutí. Sotvakdy se našimi lesíky ozýval "táhlý trouby zvuk" a vůbec je nepředstavitelné, že by u nás byl někdy zval k lásky hrám "hrdliččin hlas"...

A přece. Navzdory všemu rozumu a zkušenosti, navzdory přízemnímu pragmatickému vlastenectví, navzdory pohodlnosti, z níž se neradi dáváme vyrušovat, a i navzdory politické manipulaci vyvstává u nás od dob Máchových nad temné hory růžný den, borovými háji vane vítr, který nad lesy řídí divokých husí let a po horách mladičké stromky sklání, chvějeme se zvukem strhané harfy a opíjíme se sladkostí pýru na ladech a dokud nejsme zcela staří anebo dočista zlí a nelidští, občas k nám zaléhá i přes hory a doly, přes oceány a šílený mumraj světa žežulčino volání a sladký hrdliččin hlas.

Neboť nad pravdu zkušenosti a denní potřeby je koneckonců vždycky pravda básníkova. Ona nás pak vede i k tomu, abychom byli více lidmi, a lidmi co nejúplnějšími.

Josef Jedlička, České typy aneb Poptávka po našem hrdinovi, Praha 1992

Plné znění Máchova Máje BL

Ruský "historik": "My nechceme, aby tento teoretický stát existoval!"

30. 4. 2022

čas čtení 1 minuta

Pozoruhodný klip z propagandistického pořadu ruské státní televize, kde jeden z hostů jemně upozorňuje na ústup Ruska z Kyjeva a naznačuje, že možná bude muset vyjednávat, aby si udrželo území, které nyní drží.

Všichni se tváří znepokojeně. Jeden z hostů propadá hysterii.
Hostitel: "Ale to by bylo vítězství Ukrajiny"...

"My chceme, aby tento teoretický stát už vedle nás neexistoval a neničil nám životy a chceme uzdravit všechny tamější lidi, kteří byli zezombifikovaní satanskou totalitní ideologií"...A pak "historik" zdůrazňuje, že všichni. kdo bojují, musejí být vyvražděni, i ti, kteří utečou do zahraničí. Všichni souhlasí. "Prekrasno."


Boris Cvek cituje z Lidových novin Edwarda Lucase:

"Ukrajina byla nebezpečná pro Rusko, protože se jí začalo dařit (BC: z dalšího je jasné, že nejde tolik o ekonomiku nebo boj proti korupci, ale o pojetí státu). Země, která je stejně postsovětská jako Rusko, které dominuje pravoslaví, jaké je v Rusku, ukazovala jinou cestu vývoje a výhody svazků se Západem. Byla to země, kde vznikl multietnický národ a byl tam pluralismus. Přitom v pojetí Ruska byla Ukrajina mladší bratr Ruska, tak proč by se jí mělo dařit lépe."

Chráníme vás otevřenými okny!

30. 4. 2022

čas čtení < 1 minuta

Autobusy v britském Lake District: Chráníme vás otevřenými okny! Toto okno se nedá zavřít.
V české veřejné dopravě jsou naopak okna pevně uzavřena a tuhle se v autobuse paní hádala, když Jan Čulík otevřel okno. Idiocie je nezměrná....

Český ministr zdravotnictví Válek je blbec a Češi se  naivně domnívají, že pandemie už skončila a nenosí roušky. V pražské veřejné dopravě nosí roušky jen turisté. V sousedním Německu je nosí ve veřejné dopravě všichni... 

V Indii naměřeno 62 stupňů Celsia

30. 4. 2022

čas čtení < 1 minuta


K tomu:
ODS: V Praze zrušíme cyklopruhy

(Pozn. JČ): Na kole se v Praze v podstatě nedá jezdit. Brání tomu obrovské, stojící kolony aut na vozovkách. Praha je zahlcena nesmyslně jezdícími automobily a vzduch je tam nedýchatelný. Pražanům to zkracuje život. 

O jak déle byste žili, kdybyste dýchali čistý vzduch? Zjistěte si to zde

 16578

Příspěvky na bydlení

30. 4. 2022

čas čtení 1 minuta

 
Kdyby náhodou někdo hledal opravdu plošnou dávku, která pomůže tomu, kdo to opravdu potřebuje, tak ta se jmenuje příspěvek na bydlení, píše Filip Pertold. Jo, existuje, a může ji čerpat rodina i důchodce. Tak plošná je.

Stát na ni vydal v roce 2020 7 miliard, pětkrát míň než na rodičovský příspěvek, který čerpá kdejaký milionář.

Jak jde příspěvek zjednodušit? Necháte domácnost vyplnit pět údajů: příjem, výdaje na bydlení, lidi v domácnosti, adresu a číslo účtu. Výpočet proběhne automaticky, podle existujícího vzorečku.
Kontroly údajů lze dělat namátkově.

Příspěvek pokryje výdaje nad třicet procent příjmů domácnosti do výše normativu. Zacílenost na domácnosti s náhle vysokými výdaji je geniální. Nic lepšího není. Rodiny s dětmi se dají navíc pokrýt přídavkem na děti. Výdaje v roce 2020 3 mld.

Kdybychom navýšili výdaje na tyto dávky o sto procent, nejsme ve výdajích navíc ani na výši schváleného mimořádného příspěvku a máme pokryty všechny typy domácností.

Nemáte zač.

Rozhovor Britských listů 487. Povede výrazné zvýšení počtu exekucí k destabilizaci České republiky?

22. 4. 2022

čas čtení 1 minuta


Radek Hábl, expert na exekuce v České republice, s kolegy v posledních dnech zaznamenali meziroční nárůst exekucí v ČR o 11 procent. Celkem je exekucemi v ČR postiženo asi půl druhého milionu lidí, ale to ještě nejsou všechny exekuce, některé se statisticky nezaznamenávají. Z devíti procent chudých před pandemií stoupl jejich počet nyní na šestnáct procent. A to se ještě neprojevilo horentní zdražování energií, hypoték, potravin a všeho, které nás v následujících měsících čeká. Radek Hábl v rozhovoru s Janem Čulíkem upozorňuje, že až k pětinásobnému nárůstu cen energií dojde zřejmě letos na podzim. Šířící se drsná chudoba povede k vážné destabilizaci České republiky, přesně podle Putinova záměru - pokud se vláda nevzchopí a nezačne proti tomu razantně jednat. Tento Rozhovor Britských listů vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. dubna 2022.


 16578

Čarodějové a čarodějnice moci s námi čarují nejen 30. dubna….1. květen je stále ve stínu…

30. 4. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty


"Pod slovem trest je třeba rozumět vše, co je schopno vyvolat v dětech pocit chyby, již se dopustily, vše, vše, čím je lze ponížit, uvést je v zmatek: …jistý chlad, určitá lhostejnost, otázka, ponížení, svržení z určitého postavení."

(Michel Foucault, Dohlížet a trestat, str. 255, překlad: Čestmír Pelikán)

Vyhlásit stávkovou pohotovost na 1. máje je symbolický krok k "obnově tohoto dne jako dne odvahy a důstojnosti lidí práce" proti jakékoli politické moci. Ta komunistická ho dokázala totálně vyprázdnit, zničit, ponížit a vlastně většina obyvatel této země vůbec nechápe význam tohoto dne.

Rozhovor Britských listů 486. Jak vyřešit stoprocentní závislost ČR na ruském plynu?

19. 4. 2022

čas čtení < 1 minuta



O tom hovoří Bohumil Kartous s Oldřichem Sklenářem, analytikem Asociace pro mezinárodní otázky. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 19. dubna 2022.



Rozhovor Britských listů 485. O vraždění na Ukrajině v kontextu zvěsti Velikonoc

15. 4. 2022

čas čtení < 1 minuta




"Osvoboďme se od strachu! Člověk už vykoupen byl!" To je podle faráře Richarda Vlasáka poslání Velikonoc, o němž hovoří s Janem Čulíkem v tomto velkopátečním Rozhovoru Britských listů. Vysílá se na Regionální televizi od Velkého pátku dne 15. dubna 2022.

 18489

Ruská státní televize: Česká nacistická vláda pomáhá Ukrajině

29. 4. 2022

čas čtení 1 minuta

Komentátor Solovjov: "Vidíme nyní, co se děje. Je to pokračování Velké vlastenecké války. Ze začátku dlouho připravovali Hitlera, než ho vrhli na východ. A vadilo jim, když v určitou chvíli z nějakého důvodu se obrátil směrem na západ. Ale teď si to uvědomili a poučili se ze svých chyb. Teď připravili zemi, na níž jim vůbec nezáleží. Oni ji svedli. Svedli tu zemi a zkorumpovali ji. Zkorumpovali její zoufalou a zkorumpovanou nacistickou vládu. Hodili tu zemi na nás a jsou připraveni bojovat do posledního Ukrajince. Na Ukrajincích jim nezáleží. Vidíme, jak vyzbrojují Ukrajince zbraněmi. Správně jste říkali, že bude stále více zbraní. Budou stále modernější. Znovu uvidíme, jak sjednocený Západ, poté, co nalezl ty, kdo jsou ochotni zemřít za zničení Ruska, bude radostně pomáhat zbraněmi.

Podívejte se na Čechy, kteří jak v éře nacistického Německa, tak i nyní, radostně opravují a posílají těžké vojenské zbraně."
 



Rozhovor Britských listů 484. Ukrajinci zvítězí, pokud je bude Západ účinně podporovat

12. 4. 2022

čas čtení < 1 minuta



Je načase se znovu podívat na brutální situaci ve válce na Ukrajině, vzniklé v důsledku nesmyslné, iracionální a kruté ruské vojenské agrese. Jak vypadá situace na frontách k 11. dubnu 2022? O tom hovoří Jan Čulík se zbrojním analytikem a redaktorem Britských listů Karlem Dolejším. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 12. dubna 2022.

 17545

Návrat k SSSR? To nepůjde

29. 4. 2022

čas čtení 1 minuta

Hospodářská krize, které Rusko nyní čelí, je "podobná té, kterou jsme viděli po rozpadu SSSR", říká Sergej Kagarlickij. Ale tehdy mělo Rusko dvě výhody, které nyní nemá – rezervu zdrojů nashromážděnou během sovětských časů a kooperativnější vztah se Západem.

30742

Rusko je společností technicky vzdělanou, ale neosvícenou

29. 4. 2022

čas čtení 1 minuta

Vzdělání a osvícenost nejsou jedna a táž věc; a za poslední století se Rusko stalo technicky vzdělaným, ale ještě více neosvíceným, říká Vladimir Pastuchov. Výsledkem je, že nejen obyvatelé umírajících vesnic, ale i mnoho členů Akademie věd zastává názory, které zůstávají středověké.

Zatímco šéf OSN navštívil Kyjev, Rusové ho bombardovali

29. 4. 2022

čas čtení 19 minut

- Situace v mariupolském Azovstalu "přesahuje humanitární katastrofu", varuje velitel

Situace v obléhaném ocelářském závodě Azovstal ve městě Mariupol je "za hranicí humanitární katastrofy", uvedl ukrajinský velitel uvnitř závodu.

Serhij Volyna, velitel 36. samostatné námořní brigády, uvedl, že uvnitř ocelárny jsou stovky lidí, včetně 60 mladých lidí, z nichž nejmladšímu jsou čtyři měsíce.

V rozhovoru pro CNN uvedl, že kvůli nedávnému ruskému úderu proti polní nemocnici v závodě chybí životně důležité lékařské vybavení a lidem "zbývá velmi málo vody, velmi málo jídla".

Volyna řekl:

"Operační sál byl zasažen přímo. A veškeré operační vybavení, vše, co je nutné k provedení operace, bylo zničeno, takže právě teď nemůžeme ošetřit naše raněné, zejména ty se střepinami a se střelnými zraněními.

    V tuto chvíli se o zraněné staráme s nástroji, které máme k dispozici. Máme naše armádní zdravotníky a ti využívají všech dovedností, které mají, aby se o raněné postarali. A právě teď nemáme žádné chirurgické nástroje, ale máme nějaké základní. Ale také nutně potřebujeme léky. Nemáme už téměř žádné léky."

Na otázku ohledně možného plánu evakuace z elektrárny Azovstal, který dnes oznámila kancelář ukrajinského prezidenta, Volyna odpověděl, že "nezná podrobnosti".

- Rusko zasáhlo Kyjev dvěma řízenými střelami
 
Rusko zaútočilo dvěma řízenými střelami na západní Kyjev v době, kdy ukrajinské hlavní město navštívil generální tajemník OSN António Guterres, což lze jen těžko považovat za něco jiného než výsměch Moskvy této instituci.

Dva hlasité výbuchy otřásly Kyjevem ve čtvrtek večer poté, co Guterres navštívil místo masakrů a masových hrobů na okraji města a setkal se s Volodymyrem Zelenským.

Guterres řekl reportéru BBC, že byl šokován ruským raketovým útokem na obytnou oblast Kyjeva. Tou dobou jednal se Zelenským.




Ukrajinští představitelé rychle zdůraznili mimořádné načasování útoku, jen den poté, co se Guterres setkal s Vladimirem Putinem (přes velmi dlouhý stůl, který ruský vůdce používá pro mnoho setkání).

Poradce Mychajlo Podoljak se zeptal: "Pohlednice z Moskvy?"


Ministr obrany Oleksij Reznikov označil údery za útok "na bezpečnost generálního tajemníka a na světovou bezpečnost!".


Řada návštěv vedoucích představitelů západních spojenců a vysokých amerických činitelů v posledních týdnech - od britského premiéra Borise Johnsona po americké ministry zahraničí a obrany Antonyho Blinkena a Lloyda Austina - se obešla bez útoků.

 18487

Tisková zpráva:

Nová srovnávací zpráva ukazuje, že státy přijímající nejvíce uprchlíků jsou zároveň nejméně připravené

29. 4. 2022

čas čtení 3 minuty

Pro mnohé evropské státy znamená vřelé přijímání ukrajinských uprchlíků zásadní historický obrat. Jak nicméně vyplývá z právě publikované komparativní zprávy, mnohé z těchto zemí, a zejména pak ty, které s Ukrajinou sousedí, mají zároveň největší nedostatky, co se týká nastavení dlouhodobých integračních politik. 

 18653

Britský ministr obrany zopakoval, že je "legitimní", aby Ukrajina útočila na logistické cíle v Rusku

29. 4. 2022

čas čtení 13 minut

Britský ministr obrany Ben Wallace zopakoval tvrzení, že je legitimní, aby Ukrajina útočila na logistické objekty na území Ruska. V rozhovoru pro BBC řekl:

    "Pokud by se Ukrajina rozhodla zaútočit na logistickou infrastrukturu ruské armády, bylo by to podle mezinárodního práva legitimní. Určitě je to tak, že Británie pomáhá a shání pro Ukrajinu dělostřelectvo, které Ukrajina používá hlavně na území Ukrajiny proti ruským jednotkám."

Podle agentury Reuters uvedl, že je nepravděpodobné, že by britské zbraně byly použity k úderu na Rusko z Ukrajiny, protože ukrajinské síly obvykle používají mobilní odpalovací zařízení, zatímco britská armáda dodává zbraně funkční ze vzduchu nebo z moře.
 
- Lvovský gubernátor Maksym Kozytskyi zveřejnil na Twitteru aktuální informace. Podle něj měl region jeden letecký poplach s hrozbou raketového úderu z jihovýchodu od Černého moře, kterému protivzdušná obrana zabránila. Situaci popsal jako "klidnou a produktivní po celý den" a uvedl, že policie zpracovala 1 568 stížností na podezřelé osoby a předměty.

Rozhovor Britských listů 483. Jak reaguje česká vláda na ukrajinskou krizi

8. 4. 2022

čas čtení 1 minuta


Kdo řeší ukrajinskou krizi v ČR  líp, vládní úřady nebo občanská společnost? A jak to bude s ukrajinskými dětmi ve školách? Jak se bude vyvíjet vztah české společnosti k ukrajinským uprchlíkům? A co zdražování potravin a energií, které způsobuje Putinova válka a které česká vláda, zdá se,  neřeší? O všech těchto otázkách hovoří Jan Čulík s politologem Jiřím Pehem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. dubna 2022.




 18661

Diverze, Verze a kontroverze

29. 4. 2022 / Petr Haraším, Pavel Haraším

čas čtení 9 minut

V  Chersonské oblasti okupované a ničené Ruskem začne od 1. května platit jako hlavní měna Zlatý rubl. Ukrajinská Hřivna bude do několika měsíců ruskými okupanty bez milosti zlikvidována. Tolik asi k potlačování ruského jazyka a k potlačování práv ruských občanů na Ukrajině. Zda bude povinnost sypat bezcenný rubl i do ukrajinského boršče se v Kremlu zatím nerozhodli, ale paní Marie zalistuje v historických kuchařkách a ozve se. Následně chtějí mírové okupační síly v Chersonské oblasti vyhlásit Pravé kulometné referendum o samostatnosti a připojení oblasti k Rusku.

Rusko konfiskuje ukrajinským farmářům zrno. Bude znovu hladomor jako v roce 1932?

28. 4. 2022

čas čtení 1 minuta




30679

Nesnesitelná lehkost defétismu a appeasementu

28. 4. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty


Na Britských listech vyšel článek o "nebezpečí proxy války USA na Ukrajině", což je titulek, jenž by pravděpodobně navrhl ministr zahraničí Ruska Lavrov. Část české společnosti je podobnými snahami o přerámování očividné útočné války Kremlu vůči Ukrajině zmatená defaultně na základě každodenní konzumace více či méně sofistikovaného prolínání kremelského pohledu na svět do dezinformačního toku českého internetu.

30736

Smrt plurality v jejím bezhraničním rozšiřování

28. 4. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut


Nedovedu pochopit, kolik pomatenců zaměňuje svobodu slova s šířením manipulativní a lživé propagandy během výuky na základní škole. Navrch vytasí jako ekvivalent předlistopadový disent umlčovaný totalitním režimem, aby učitelku, která jedná v rozporu se zákony demokratické země a blábolí ve prospěch jiné diktatury brutálně umlčující opozici, postavili do role disentu. Naprosté popření jakéhokoliv smyslu ve prospěch pocitu, že je třeba vyjádřit znepokojení a “názor” vyvěrající z neschopnosti srovnat si základní předpoklady k úvaze. Nicméně i tak se najdou media, která podobné nesmysly vydají v rámci “plurality názorů”. Děsivé.

 18591

O velkém nebezpečí vyplývajícím z prosazování americké proxy války na Ukrajině

28. 4. 2022

čas čtení 8 minut

Z posledních prohlášení Bidenovy administrativy vyplývá, že se stále více snaží využít konflikt na Ukrajině k vedení zástupné války proti Rusku, jejímž cílem je oslabení nebo dokonce zničení ruského státu.

To by znamenalo, že Amerika přijme strategii, které se všichni američtí prezidenti během studené války s velkým úsilím vyhýbali: sponzorování války v Evropě, což s sebou nese akutní riziko eskalace směrem k přímé vojenské konfrontaci mezi Ruskem a NATO, která by mohla skončit jadernou katastrofou. Odmítnutí USA a NATO podpořit ozbrojená povstání proti sovětské nadvládě ve východní Evropě zjevně nebylo založeno na jakémkoli uznání legitimity komunistické vlády a sovětské nadvlády, ale pouze na tvrdé kalkulaci strašlivých rizik, která s tím souvisejí pro Ameriku, Evropu a lidstvo obecně, míní Anatol Lieven.

30777

Rok hladu: Jak rusko-ukrajinská válka zhoršuje potravinovou krizi spojenou s klimatem

28. 4. 2022

čas čtení 3 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Světové ceny pšenice od únorové invaze Ruska na Ukrajinu prudce vzrostly. Tyto dvě země se podílejí na světovém vývozu pšenice 30 %.

To znamená, že mnoho zemí s nízkými příjmy, které jsou čistými dovozci potravin, se připravuje na rok hladu. Válečný konflikt ještě umocňuje stávající pokles produkce potravin v souvislosti se změnou klimatu. V celosvětovém měřítku již změna klimatu snížila průměrnou světovou zemědělskou produkci nejméně o pětinu, informuje list The Conversation.

 

Výbuchy v ruském městě Bělgorod

27. 4. 2022

čas čtení 21 minut

- Závislost na ruském plynu, aneb Jak ČR naprosto zanedbala rozvoj ekologických energetických zdrojů:


-  Americká vláda ve středu oznámila, že na boj s nedostatkem potravin v důsledku ruské invaze na Ukrajinu poskytne potravinovou pomoc ve výši 670 milionů dolarů. Peníze půjdou z ministerstva zemědělství a americké Agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID)

Agentury vyčlení 282 milionů dolarů v amerických potravinových komoditách pro šest zemí Afrického rohu: Etiopii, Keni, Somálsku, Súdánu, Jižnímu Súdánu a Jemenu. Dalších 388 milionů dolarů půjde na logistiku, včetně dopravy a přepravy.

Sucho ve východní Africe způsobilo v celém regionu vážný nedostatek potravin, který ještě zhoršily dopady války. Organizace spojených národů odhaduje, že v Etiopii, Keni a Somálsku se v důsledku sucha potýká s nedostatkem potravin více než 13 milionů lidí.

- Podle lotyšského zpravodajského serveru Meduza plánuje Kreml uspořádat v Doněcku a Luhansku na východě Ukrajiny "referenda" o připojení k Rusku

 - Putin varuje před bleskovou odvetou, pokud Západ zasáhne na Ukrajině

V dnešním projevu k zákonodárcům v Petrohradě Vladimir Putin varoval, že na jakýkoli pokus o vměšování na Ukrajině bude Moskva reagovat "bleskově".

Ruský prezident prohlásil, že Západ chce rozdělit Rusko na různé části, a obvinil jej, že tlačí Ukrajinu do konfliktu s Ruskem, a dodal:

    Pokud někdo hodlá zasahovat do probíhajících událostí (na Ukrajině) zvenčí a vytváří pro nás nepřijatelné strategické hrozby, pak by měl vědět, že naše odpověď na tyto údery bude rychlá, blesková.

Ruská vojska by neváhala použít nejmodernější zbraně, řekl Putin:

Máme k tomu všechny nástroje - takové, kterými se nikdo nemůže chlubit. A my se chlubit nebudeme. Použijeme je, pokud to bude potřeba. A chci, aby to všichni věděli.

Všechna rozhodnutí v této věci jsme již přijali.

 17651

Americké výzvědné služby podstatnou měrou pomáhají Ukrajině

27. 4. 2022

čas čtení 7 minut

- Nová zpráva NBC News odhaluje, do jaké míry americké zpravodajské služby pomáhají ukrajinským silám. USA poskytují ukrajinské armádě podrobné zpravodajské informace a informace o místech ruských bombových úderů, díky čemuž mají ukrajinské jednotky čas reagovat dříve, než bomby dopadnou

    Když Rusko zahájilo invazi, USA poskytly ukrajinským silám podrobné zpravodajské informace o tom, kdy a kde přesně hodlají ruské rakety a bomby udeřit, což přimělo Ukrajinu přesunout protivzdušnou obranu a letadla mimo nebezpečí, uvedli pro NBC News současní i bývalí američtí představitelé.

    Toto sdílení zpravodajských informací téměř v reálném čase také připravilo Ukrajině cestu k sestřelení ruského dopravního letadla se stovkami vojáků v prvních dnech války, což podle těchto úředníků pomohlo odrazit ruský útok na klíčové letiště poblíž Kyjeva.

    Jednalo se o součást operace, kterou američtí představitelé označují za rozsáhlou a bezprecedentní výměnu zpravodajských informací s partnerem, který není členem NATO, a která podle nich sehrála klíčovou roli v dosavadním úspěchu Ukrajiny proti větší a lépe vybavené ruské armádě.

    Podrobnosti o protivzdušné obraně a dopravním letadle, které nebyly dříve uvedeny, zdůrazňují, proč po dvou měsících války činitelé hodnotí, že zpravodajské informace amerických špionážních agentur a Pentagonu byly  a jsou důležitým faktorem, který pomohl Ukrajině zmařit snahu Ruska zmocnit se většiny území země.

    "Od samého počátku jsme se  silně přikláněli ke sdílení strategických i akčních zpravodajských informací s Ukrajinou," uvedl pro NBC News jeden z amerických představitelů, který byl o této záležitosti informován. "Mělo to dopad jak na taktické, tak na strategické úrovni. Existují příklady, kdy by se dalo celkem jasně říci, že to mělo zásadní vliv."

    Mluvčí Rady Bílého domu pro národní bezpečnost ve svém prohlášení uvedl: "Ukrajincům na bojišti pravidelně poskytujeme podrobné a včasné zpravodajské informace, abychom jim pomohli bránit jejich zemi před ruskou agresí, a budeme v tom pokračovat."

 16578

Ztráty a nářezy

27. 4. 2022 / Petr Haraším, Pavel Haraším

čas čtení 12 minut

Slavná advokátka Klára Samková se domnívá, že Ukrajina zradila ruskou duši, a proto ji Vladimír Putin musel napadnout. Ne Samkovou, ale Ukrajinu. Co ji to napadá? Copak je někde v zákoníku zrady napsáno, že zrada rudé okupační ruské duše se trestá smrtí? Pak bych prosil paní advokátku zrady ruské duše citovat jednotlivé paragrafy. Děkuji. Proč se stará o zločince a nikoli o oběť? Nějaká pandemie?

Kardinál Dominik Duka prohlásil, že znásilňující vojáci Ruské federace jsou také oběti, že jednají podle něj pod tlakem emocí a vášní ve stavu agonie. Stejnými obětmi agónie jsou podle této logiky i kněží znásilňující své ovečky, případně ovčáčky. Kardinál Duka také přislíbil svou účast a žonglérské vystoupení s hořícími krucifixy na pochodu pro život, který pořádá extrémistická organizace Hnutí pro život. Houkadla a pepřáky povinně sebou! Pepřový sprej a houk nasadit proti ruským tankům? Co na to říká Vatikán?

 18556

Návrat stalinismu: Strašení "kosmopolitismem", ruské elity prý opět "přisluhují Západu"

27. 4. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Pojem ze stalinské éry využívaný v kampani sovětského diktátora proti intelektuálům a židům, totiž "přisluhovači Západu", se vrací do putinského Ruska. Jde o známku toho, že se režim snaží roznítit xenofobii mezi obyčejnými Rusy a využít ji ve prospěch současného diktátora a jeho válečného dobrodružství. 

30738

Skutečná hrozba pro demokracii: Elon Musk kupuje Twitter za 44 miliard dolarů

27. 4. 2022

čas čtení 1 minuta

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Obhájci lidských práv, odborníci na veřejné zdraví a kritici médií byli v pondělí mezi těmi, kdo varovali, že koupě Twitteru nejbohatším člověkem světa, miliardářem Elonem Muskem, přímo ohrožuje demokracii a obecné blaho, protože dává do rukou jednoho člověka obrovskou moc nad platformou sociálních médií, kterou používají stovky milionů lidí na celém světě, píše Julia Conley.



 16524

Průzkum ve čtyřech východoevropských zemích zjistil, že svoboda médií je "v ohrožení"

27. 4. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Respondenti v Polsku, Maďarsku, České republice a na Slovensku chtějí opatření na ochranu svobody tisku

 
Podle průzkumu se více než polovina lidí ve čtyřech bývalých komunistických zemích střední Evropy obává, že svoboda médií je ohrožena, a většina z nich si přeje opatření na její ochranu ze strany vlády nebo EU, píše Robert Tait.

Vyplývá to z údajně největšího průzkumu veřejného mínění na toto téma, který byl proveden v zemích Visegrádu, a to od respondentů v Polsku, Maďarsku, České republice a na Slovensku. Budou součástí konzultačního procesu k návrhu zákona o svobodě tisku, který připravuje Evropská komise.

Návrh zákona, jehož iniciátorkou je místopředsedkyně Komise pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová, má zajistit pluralitu a nezávislost médií v situaci, kdy rostou obavy ohledně vlastnictví a možného zasahování vlády.

Rusko plánuje válku s celým světem

27. 4. 2022

čas čtení 4 minuty


Podle lidí zapojených do úsilí o zprostředkování mírové dohody mezi Moskvou a Kyjevem se cíle Ruska, mezi něž ruský prezident jasně zařadil ukončení ukrajinské státnosti, nemění, píše Financial Times.

Proto je velmi důležité americké rozhodnutí Rusko natolik oslabit, aby tuto válku nemohlo vést, konstatuje bývalý šéfredaktor Financial Times Lionel Barber:


Putin je připraven na vleklý konflikt. Chce obsadit celou jihovýchodní Ukrajinu, aby zemi odřízl od Černého moře, a vytvořil si tak platformu pro další útoky.

Putinův pohled na situaci se zdá být zkreslený nepřesnými informacemi z terénu a zprávami státní televize, sdělují lidé zapojení do rozhovorů mezi Ukrajinou a Ruskem

 18666

K možnostem rehabilitace "levicové tradice"

27. 4. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 11 minut

"Mě samozřejmě ani tolik nezajímají autobusy, telefony a ostatní..."
"Technické vymoženosti," napovídal kostkova­ný.
"Správně, díky," pokračoval zvolna Woland hlubokým hlasem, "spíš mě zajímá důležitější problém: změnili se Moskvané uvnitř?"
"Ano, to je ze všeho nejpodstatnější, maes­tro."

Michail Bulgakov: Mistr a Markétka

 18414

Nový ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů "se provinil plagiátorstvím"

26. 4. 2022

čas čtení 1 minuta

Vedení ÚSTR zveřejnilo odpovědi na otázky vznesené členem/členkou veřejnosti s odvoláním na zákon o veřejném přístupu k informacím ohledně projednání případů možného plagiátorství nyní nové zvoleného ředitele ÚSTR,  Ladislava Kudrny,

Jak se můžete dočíst v nyní zveřejněných dokumentech,  komise došla k závěru, že k plagiátorství došlo v závažném rozsahu, i když možná ne záměrně.

L. Kudrna se má ujmout funkce ředitele ÚSTR k 1. květnu 2022.

Zde je odkaz na veřejně přístupnou stránku:



Případu se týká tato část:

"Rok 2022

Na základě žádostí o informace, zaslaných v průběhu roku 2022, Ústav poskytl tyto odpovědi:"

Následuje linka na dokument s odpověďmi vedení ÚSTR na žádost a 9 příloh, z nichž přílohy 7 a 8 jsou zvukové záznamy ze zasedání Rady ÚSTR (velké Rady, ne vědecké rady; celkem asi 2 hodiny záznamu).

K tomu:

 18638

Německo pošle na Ukrajinu samohybné protiletadlové kanóny

26. 4. 2022

čas čtení 8 minut

- Rusko varuje Británii před okamžitou "přiměřenou odpovědí" za "vyprovokování" Ukrajiny k útoku

Ruské ministerstvo obrany varovalo před okamžitou "přiměřenou odpovědí", pokud bude Velká Británie pokračovat v "přímém ponoukání" Ukrajiny k útoku na cíle v Rusku, informuje agentura Reuters.

Ministerstvo citovalo prohlášení britského ministra pro ozbrojené síly Jamese Heappeye, podle něhož Británie podporuje ukrajinské jednotky provádějící údery na ruském území. V dnešním projevu Heappey uvedl, že "nemusí být nutně problém", pokud Ukrajina použije zbraně darované Británií.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo:

"Rádi bychom zdůraznili, že přímá provokace kyjevského režimu ze strany Londýna k takovým akcím, pokud budou provedeny, povede okamžitě k naší přiměřené reakci.

    Jak jsme již varovali, ruské ozbrojené síly jsou v nepřetržité pohotovosti k provedení odvetných úderů vysoce přesnými zbraněmi dlouhého dosahu na rozhodovací centra v Kyjevě."

Ministerstvo dodalo, že pokud by k takovým ruským úderům došlo, nemusel by být nutně problém, pokud by se v těchto "rozhodovacích centrech" v Kyjevě nacházeli představitelé některé západní země.

 16447

Paradox nízké proočkovanosti starých lidí v Číně

26. 4. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Čína byla považována mnohými lidmi za vzor boje s covidem. Říkalo se, že způsob vlády je tam hrozný, ale v situacích, jako je epidemie, se hodí a je výkonný. Nyní ale vidíme, že velká čínská města jsou uzavírána do tvrdých lockdownů, zatímco v Evropě nebo USA žijeme už prakticky normální život. Co se vlastně v Číně děje?

Pochopil jsem to až díky pravidelnému čtení tištěného Nature, v tomto případě jde o číslo ze 7. dubna, kde se píše, že ačkoli má Čína celkově vysokou proočkovanost, 85%, tak u starých lidí nad 80 let je to velmi slabé: asi jen 20% lidí v tomto věku má tři dávky. V Hongkongu proto omikron vedl k na čínské poměry masivnímu umírání a to samé hrozí pevninské Číně.

 18653

Rusko ztrácí "poslední naději", jak odradit svět od Ukrajiny, říká ukrajinský ministr zahraničí

26. 4. 2022

čas čtení 12 minut



- Názor ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, že světu hrozí třetí světová válka, znamená pouze to, že Moskva "cítí porážku na Ukrajině", míní jeho ukrajinský protějšek Dmytro Kuleba
.

    Rusko ztrácí poslední naději, jak svět odradit od podpory Ukrajiny. Proto se mluví o "reálném" nebezpečí třetí světové války. To znamená pouze to, že Moskva cítí na Ukrajině porážku. Proto musí svět zdvojnásobit svou podporu Ukrajině, abychom zvítězili a zajistili evropskou a globální bezpečnost, uvedl ministr zahraničí na Twitteru.

Lavrov v pondělí v rozhovoru odvysílaném státní televizí varoval Západ, aby nepodceňoval zvýšené riziko jaderného konfliktu kvůli Ukrajině, a uvedl, že NATO se podle něj "v podstatě" zapojuje do zástupné války s Ruskem tím, že dodává Kyjevu zbraně.

Lavrov byl podle agentury Reuters dotázán, jak je důležité vyhnout se třetí světové válce a zda je současná situace srovnatelná s kubánskou raketovou krizí v roce 1962, která byla nejnižším bodem americko-sovětských vztahů.

 18577

Británie: Bylo usmrceno 15 000 ruských vojáků

26. 4. 2022

čas čtení 4 minuty


- Britský ministr obrany Ben Wallace uvedl, že od začátku invaze bylo zabito přibližně 15 000 ruských vojáků. V pondělí odpoledne při projevu v parlamentu dodal, že vedle počtu mrtvých bylo zničeno nebo ukořistěno 2 000 obrněných vozidel, včetně 530 tanků. Předpokládá se, že Rusko přišlo o více než 60 vrtulníků a stíhaček.

- Wallace rovněž potvrdil, že Velká Británie pošle na Ukrajinu malý počet odpalovacích vozidel raket Stormer a že celková částka vojenské pomoci by se mohla zvýšit na 500 milionů liber. Velká Británie poslala 5 361 střel NLAW, 200 střel Javelin a poskytne 250 protivzdušných střel Starstreak.

-  Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovorech pro ruská média varoval, že nadále existuje "reálné" nebezpečí třetí světové války. Uvedl také, že dodávky západních zbraní na Ukrajinu znamenají, že se aliance NATO "v podstatě zapojila do války s Ruskem".

 18661

Ruská federace se stala kolektivní ozvěnou Putinovy psychopatie

26. 4. 2022 / Milan Čech

čas čtení 11 minut


Různé kolektivní entity, i ty velmi velké a početné, se často chovají podle stejných mentálních vzorců jako individuální lidé. Nemusíme za tím vždy hned vidět nějakou jungiánskou mystiku kolektivního podvědomí, někdy úplně stačí, pokud entitu totalitně ovládá výrazný (např. psychopatický) jedinec a prakticky nic v tom systému nepodléhá kolektivní korekci.

Na takovou entitu se pak nelze dívat jako na konstrukt, kterým se navenek obaluje (pod jmény jako “Ruská federace”, "NSDAP" atd.). Z kolektivního úhlu pohledu není ani možné pochopit její rozhodování a chování, protože ve skutečnosti není v principech fungování kolektivním,  např. státním útvarem, jen to předstírá. Bohužel skutečně kolektivní entity (ČR, NATO atd.) mají tendence i na takové kamufláže nahlížet (pod heslem Podle sebe soudím tebe) jako na dle běžných principů fungující instituce.

 18530

Volodymyr Havel nebo Václav Zelenskij?

26. 4. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 7 minut


Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí …Václav Havel ve své tolik karikované větě v českém prostředí, kterou se tak geniálně s námi "rozloučil" v závěrečné sekvenci svého filmu „Odcházení“

„Nejsem Váš soupeř, jsem Váš rozsudek.“ V. Zelenskyj v prezidentské debatě s P. Porošenkem“

Václav Havel po celý život měl jakési své "adoptované děti", ve kterých se snažil jaksi otisknout svoji „otcovskou stopu“ (Alexandr Vondra, bratři Jáchym a Filip Topolové, Vladimír Mlynář, Jakub Patočka)

Další životní cesty (geniální hudebník Filip Topol již zemřel) všech těchto "Havlových kluků“ si pochopitelně v sobě nesou jeho stopu (někdo více, někdo méně, kdo si ji však z této generace v sobě neneseme, že?), ale v žádné osobě ani v dalších generacích nevidím opravdu pokračovatele jakési nejhlubší duchovní roviny, kterou tento člověk vtiskl politické práci v disentu a poté i jako prezident země směrem k ohromenému světu.

 16524

Co to vlastně znamená jednota a solidarita Evropské unie

26. 4. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty



Komisařka pro hodnoty a transparentnost a místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová v neděli v Otázkách V. Moravce řekla, že východní Evropa vnímá válku na Ukrajině jako svou válku, protože se bojí, že si ji „Putin chce vzít zpět“. Nějaké takové požadavky na omezenou suverenitu zemí, jako je Česká republika, zazněly z Kremlu už před válkou.

Stále považuji za absurdní a šílené, že by Rusko chtělo opravdu zpátky to, co mělo za doby SSSR. Nicméně v roce 2014 jsem považoval za absurdní a šílené, že by Rusko mohlo udělat invazi na Krym, to samé se mi stalo letos. Půjde-li to tak dále, třetí v řadě je ještě větší válka. Doufejme, že na to Rusko nebude mít prostředky, vojenské i finanční, že Ukrajinci jeho postup s pomocí Západu zastaví.

Polsko: Co uráží náboženské cítění?

26. 4. 2022 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Poláci stále diskutují o nových zákonech, které mají zpřísnit "ochranu náboženského cítění" (více v článku z minulého týdne). Lidé se stále ptají, jak by takové zákony fungovaly v praxi, a přinášejí některé historické případové studie. Jestliže například biskupové povolí knězi, který posílal svým třinácti-patnáctiletým žákům fotografie svého penisu,  aby dál působil jako kněz (to se stalo)    uráží to členy církve - nebo Ježíše - nebo ne?

Americký ministr zahraničí Blinken v Kyjevě: "Rusko selhává" ve svých válečných cílech

25. 4. 2022

čas čtení 15 minut

- Máme důkazy o znásilnění některých ukrajinských žen před jejich zabitím, tvrdí lékaři

Soudní lékaři provádějící posmrtné prohlídky těl v masových hrobech severně od Kyjeva sdělují, že našli důkazy, že některé ženy byly před zabitím ruskými jednotkami znásilněny.

"Máme již několik případů, které naznačují, že tyto ženy byly před zastřelením znásilněny," řekl Vladyslav Pirovskij, ukrajinský soudní lékař, který s týmem koronerů provedl desítky pitev obyvatel z Buče, Irpinu a Boroďanky, kteří zemřeli během měsíc trvající ruské okupace oblasti.

"Nemůžeme poskytnout více podrobností, protože kolegové stále shromažďují údaje a stále máme stovky těl k vyšetření," řekl.

Pirovského tým denně ohledává asi 15 těl, z nichž mnohá jsou zohavená. "Je tu mnoho ohořelých těl a silně znetvořených těl, která prostě nelze identifikovat," řekl. "Obličej může být rozbitý na kusy, nelze ho dát dohromady, někdy tam není vůbec žádná hlava."

Řekl, že těla některých žen, která ohledali, vykazovala známky toho, že oběti byly zabity střelbou z automatické zbraně - v zádech měly až šest děr po kulkách.
Forenzní experti s těly civilistů zabitých v Búče

Oleh Tkalenko, vyšší státní zástupce pro Kyjevskou oblast, uvedl, že podrobnosti o údajných znásilněních byly předány jeho úřadu, který prověřuje okolnosti, jako jsou místa a věk obětí.

"Případy znásilnění jsou velmi citlivou a delikátní záležitostí," řekl Tkalenko. "Soudní lékaři mají specifický úkol kontrolovat genitálie obětí ženského pohlaví a hledat známky znásilnění."

Zahraniční koroner pracující severně od Kyjeva, který si přál zůstat v anonymitě, uvedl, že některá těla "jsou v tak špatném stavu, že není snadné najít známky znásilnění a sexuálního zneužití. Ale v několika případech žen, o kterých se domníváme, že byly před vraždou znásilněny, shromažďujeme důkazy."


- Ukrajina informuje, že "neexistuje dohoda" o humanitárním koridoru z elektrárny Azovstal

Ukrajina nedosáhla dohody s Ruskem o vytvoření humanitárního koridoru pro civilisty, kteří by mohli opustit obléhané město Mariupol, uvedla místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková.

Stalo se tak poté, co Rusko oznámilo příměří, které má umožnit odchod civilistů ukrývajících se v obléhané ocelárně Azovstal. 

 16780

Co čeká Emmanuela Macrona po jeho znovuzvolení francouzským prezidentem?

25. 4. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Macrona čeká druhé funkční období přinejmenším stejně náročné jako první, ne-li náročnější
 
Emmanuel Macron přiznal, že musí znovu navázat kontakt s voliči, kteří zůstali stranou nebo pro něj hlasovali jen proto, aby zablokovali Le Penovou

Emmanuela Macrona, který si po nedělní výhře nad svou krajně pravicovou soupeřkou Marine Le Penovou zajistil dalších pět let v Elysejském paláci, čeká druhé funkční období přinejmenším stejně náročné jako to první, ne-li náročnější. Zde se podíváme na některé klíčové výzvy a priority znovuzvoleného prezidenta:

Zajištění většiny a jmenování vlády

Parlamentní volby ve Francii se konají 12. a 19. června a Macronova strana La République en Marche (LaREM) a její spojenci potřebují získat většinu 289 poslanců v 577členné dolní komoře parlamentu.

První kolo prezidentských voleb přineslo téměř úplný rozpad francouzských vládních stran, kdy pravicoví Les Républicains a socialisté získali každý méně než 5 %, a vznik tří rovnocenných bloků: radikální levice, Macronův různorodý střed a krajní pravice.

Macron, Le Penová a Francie - co bude dál?

25. 4. 2022

čas čtení 5 minut

Zde je dlouhé a velmi dobré vlákno o dlouhodobějších důsledcích výsledku pro Francii a Evropu od Casa Muddeho z University of Georgia v USA, předního odborníka na populismus.

Stručně: je to složité. Dnešní večer je samozřejmě obrovskou úlevou a dobrou zprávou, ale parlamentní volby budou ve Francii kritické pro příštích pět let a nikdo asi nedokáže předpovědět, kde bude Macronovo centristické hnutí - a Le Penová po její třetí porážce -  v roce 2027.
 
Cas Mudde: Právě jsem udělal svůj (jeden) rozhovor pro média, což mi umožnilo trochu si utřídit myšlenky. Tady jsou. 🧵

 

V osobní rovině obrovská úleva. Ne že bych si nemyslel, že se to stane, ale taky jsem si myslel, že se brexit a Trump NEstanou, takže...

-ANO, v těchto volbách bylo v sázce MNOHEM víc. Vítězství Le Penové by uvrhlo Francii pravděpodobně do patové situace (soužití) a bylo by děsivé pro cílové komunity - bez ohledu na to, jaká skutečná politika by následovala.

 18663

Ve Slovinsku vítězí ekologicko-liberální Hnutí Svoboda, porazilo populisty

25. 4. 2022

čas čtení 5 minut

Volební místnosti se ve Slovinsku uzavřely v 19 hodin. Celostátní volební komise začala vyhlašovat dílčí neoficiální výsledky parlamentních voleb. Po sečtení 81,23 procenta hlasů vítězí Hnutí Svoboda se ziskem 33,55 procenta hlasů. Následuje SDS [populistického premiéra Janeze Janši] s 24,61 procenty. Data z paralelních voleb RTV Slovinsko rovněž předpovídají vítězství strany Hnutí Svoboda. Tam s 35,8 procenta hlasů, informuje Aljaž Potočnik.

 18047

Proč bude kritickým faktorem v bitvě o Donbas opotřebení jednotek?

25. 4. 2022

čas čtení 8 minut

Dva měsíce po začátku války na Ukrajině Rusko stále bojuje o dosažení svých cílů. Jeho pokusy dobýt nebo dokonce obklíčit Kyjev a Oděsu selhaly. Nyní znovu zaměřuje své úsilí na obklíčení ukrajinských sil kolem oblasti Donbasu na východní Ukrajině. Ale rostoucí opotřebení ohrožuje jeho schopnost dosáhnout i tohoto druhotného cíle. Když válka vstupuje do další fáze, kdo bude mít navrch?, ptá se bezpečnostní analytik Rob Lee.

 17282

Západ musí znovu investovat do odstrašování

25. 4. 2022

čas čtení 6 minut

Ruský útok na Ukrajinu vyvolává otázku pro Německo a NATO: Jak lze Putina odradit od další agrese? Odpověď může vzejít ze zkušeností s jadernou rovnováhou během studené války, napsal hlavní komentátor deníku Die Welt Jacques Schuster.

 16780

Emmanuel Macron obhájil post francouzského prezidenta

25. 4. 2022

čas čtení < 1 minuta

Centristický prezident Emmanuel Macron byl v neděli v druhém kole znovuzvolen, když získal 58,2 % hlasů, zatímco jeho ultrapravicová vyzyvatelka Marine Le Penová 41,8 %. Došlo k tomu po výrazně polarizované volební kampani, v níž se ultrapravici podařilo zatím nejvíce přiblížit převzetí moci v zemi.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

 18536

Charkovský deník: Pod bombami

25. 4. 2022 / Andrij Petrovič Krasňaščich

čas čtení 14 minut

 

Humanismus

K čemu je nám teď humanismus? Vyprchává ve mně, když vidím na fotografiích mrtvoly charkovských občanů pod troskami zničených domů nebo na ulici, někoho, kdo šel pro voduě, vedle něhož leží láhev, nějaká paní stála ve frontě před obchodem. Když vidím rozbombardované centrum Charkova, z něhož po druhé světové válce zbylo jen málo, a to, co ta nedokončila, dorazí ti, kteří nás nazývají "fašisty" a "nacisty". Moje ukrajinská rusky mluvící matka říká: "Jsou horší než fašisté". Humanismus je pro ni také věcí předválečné minulosti. "Měli by je zastřelit," říká moje matka o zajatcích, kteří rozstříleli Charkov a pak se vzdali naší armádě. Samozřejmě my nesmíme střílet vězně, ale moje matka má právo to říct. Každý den po tři týdny žije ona, my, Charkov od sirény k siréně, a kdykoliv siréna zazní, někdo umírá, někdo je bombardován. Každý večer říkáme "Dobrou noc" a ta slova teď znějí jinak - se strachem. A  "Dobré ráno" taky.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
19224