18237

MESES: Nejlepší ochranou je prodělání infekce a trojí očkování

8. 1. 2022

čas čtení 27 minut

Mezioborová skupina pro epidemické situace dnes (MeSES): Aktualizované stanovisko k variantě omikron

 

Životně důležité je proočkovat obyvatelstvo třetí dávkou vakcíny

Dostupné poznatky o variantě omikron se rychle vyvíjejí. Následující aktualizace odráží stav převážně pre-printové literatury ke dni 6. 1. 2022 12:00.

Rozhovor Britských listů 457. Proč jsou Češi (nenásilní) rasisti?

7. 1. 2022

čas čtení 1 minuta


Nedávné upozornění Jana Čulíka, že se prostě nedělá to, že by se etnicky profilovali ve zpravodajství pachatelé trestných činů, vyvolalo v ČR na internetu rasistické orgie. Podobně na protirasistický komentář Bohumila Kartouse reagovali někteří občané s tím, že jsou hrdě rasisti. Proč existuje tak silný rasismus v české společnosti, jaké jsou jeho charakteristiky a příčiny? O tom hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s antropologem a novinářem Fabianem Golgem, který je v současnosti v Brazílii. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 7. ledna 2022.

Pozn. JČ:
K tomuto rozhovoru už přicházejí, nepřekvapivě, známé, stereotypní rasistické reakce:



 18186

USA jsou připraveny jednat s Ruskem o omezení vojenských cvičení na Ukrajině

9. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

Na pondělních jednáních v Ženevě by mohlo být projednáváno i reciproční omezení rozmístění raket v regionu

USA a spojenci jsou připraveni diskutovat s Ruskem při rozhovorech o Ukrajině o možnosti, že by obě strany omezily vojenská cvičení a rozmístění raket v regionu, uvedl v sobotu vysoký americký představitel.
 
V souvislosti s rozhodujícími rozhovory, které mají začít v pondělí v Ženevě, představitel Bidenovy administrativy uvedl, že USA nejsou ochotny diskutovat o omezení rozmístění amerických vojsk nebo rozmístění amerických sil v zemích NATO v regionu.

Britský lékař ministru zdravotnictví: Museli byste očkovat zdravotníky každý měsíc

8. 1. 2022

čas čtení 4 minuty

Ve skutečnosti však chrání třetí očkování před hospitalizací ještě po třech měsících z 90 procent

Lékař britského zdravotnictví napadl ministra zdravotnictví Sajida Javida v souvislosti s povinným očkováním zdravotníků.


Scéna, kterou zachytily kamery televize Sky News, byla poprvé odvysílána v pátek poté, co Javid navštívil nemocnici King's College v jižním Londýně. Na sociálních sítích ji hojně sdíleli kritici i zastánci povinného očkování.

Barometr korupce

8. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta

Rekordních 57 procent občanů České republiky používá osobních konexí k přístupu k službám v zemi:



 18207

Ekonomický program Fialovy vlády jaksi nepřesvědčuje...

7. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta



Nás nezajímá ani Německo

7. 1. 2022

čas čtení 17 minut



Albín Sybera:

Vážení diváci Britských listů, vítám vás u dnešního rozhovoru. hosta máme Vojtěcha Boháče, šéfredaktora zakladatele serveru Voxpot, který se věnuje zahraniční publicistice a budeme s ním hovořit právě o zahraniční publicistice a o tom, jak je zastoupená nebo nedostatečně zastoupena v českých médiích. Tím bych si dovolil předat slovo svému hostu. Vojtěchu jak to vidíte vy? Myslíte si, že zahraniční publicistika má své místo v českých médiích dostatečně zastoupeno, nebo si myslíte, že převažují domácí témata? Zkrátka, že ten český mediální diskurs, jak bych si třeba dovolil říct já, je velmi introspektivní, zaměřený především právě na domácí scénu.

To se nám ta Fialova vláda pěkně vybarvuje...

7. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta

Jak si může Mikuláš Bek při tomto udržet jakoukoliv integritu? Měl rezignovat. Mungengová, obdivovatelka šílenců Farage a Zahradila? (JČ)



30714

Jak mě dočista uklidnili

7. 1. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

  • Ministr zahraničí Jan Lipavský se dnes ve 14 hodin zúčastní pravděpodobně nejdůležitějšího jednání ve svém životě. Není ale známo, s čím na ně půjde, jen že "bude k tomu dávat určitě nějaký tweet". - Konečně ve svých padesáti letech vím, kde žiju. V Hobitíně. 

yelloZuck

7. 1. 2022 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den. Ze série Linefall (Videoprezentace Linefall ZDE)

 16578

Kolik je tu najednou kovaných antikomunistů!

7. 1. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 6 minut

Pozn. red. K níže uvedenému příspěvku Jiřího Hlavenky je nutno znovu připomenout výsledky výzkumné práce historičky Muriel Blaive, která přesvědčivě zjistila, že zkušenost lidí z života v československém komunismu neodpovídá propagandistickým představám antikomunistů. Kromě toho, během čtyřicetiletí, kdy bylo Československo kolonií Sovětského svazu a vláda v něm z jeho vůle KSČ, se vystřídaly nejméně čtyři diametrálně odlišné režimy. Lidi to vědí.

K tomu:



Tři dny na mě z Facebooku blýskají prohlášení lidí, že fakt nesouhlasí s komunismem, protože ten minulý režim byl přece zločinný, držel lidi v nesvobodě, zabíjel je a držel je v gulazích. S bezpečným odstupem dvaatřiceti let tak může každý vyslovit svou verzi samozřejmosti a sklidit za to spoustu lajků. Palce hore!

Akorát že je dobré si neplést koše s baňama a trochu se dovzdělat.

Režim, který zde před přes čtyřicet let vládl, byl ostudnou, zločinnou totalitou, která zle zmučila naši zemi a naše občany. Nadto jsme ještě byli zemí nesamostatnou, gubernií Ruska, které zde vládlo prostřednictvím podřadných gaunerů.


Ještě k Třem králům...

7. 1. 2022 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

My tři králové jdeme k Vám? 


Ne že by to byl stále další z Vánoc plynoucí svátek. Asi bychom mohli vzít v úvahu, že se od počátku jisté kodifikace svatých textů křesťanství mělo za to, že prvním evangeliem svým vznikem (a tedy též jaksi výchozím textem k příhodám souvisícím s Ježíšem) by mělo být to Matoušovo. Až v novověku začali o tom mít své pochybnosti někteří znalci Nového zákona. Proč? (Ne že bychom se taky ve svých životech dost často ptali, proč to či ono!)

Novak Djoković: Letiště. Očkování čeká

7. 1. 2022

čas čtení 1 minuta

Aktualizace:Den po svém pozitivním testu na covid se neočkovaný Djoković družil s dětmi v místnostech a účastnil se akce srbské pošty, která vydávala s ním poštovní známku:





Kazašský prezident: "Vydal jsem rozkaz zahájit palbu smrtící silou"

7. 1. 2022

čas čtení 3 minuty






Město Almaty ve čtvrtek v noci:

Kassym-Jomart Tokajev označil protestující za "bandity a teroristy" a zdůraznil, že použití síly bude pokračovat

Podle údajů ministerstva vnitra bylo při protestech zadrženo více než 3 000 osob


Kazašský prezident Kassym-Jomart Tokajev uvedl, že v minulých dnech osobně vydal bezpečnostním složkám a armádě rozkaz "zahájit palbu smrtící silou" proti demonstrantům, které označil za "bandity a teroristy".

 18234

Trumpy už ani nepotřebujeme

7. 1. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

  • Prioritizování infotainmentu, lifestyleových "moudrostí" a "zpravodajství z domova" dělá z lidí tupce neschopné porozumět současnému globalizovanému světu - i bez toho, aby jim ještě vymýval mozky nějaký populistický demagog. 

 16637

Další nečekaná virová „navštívenka“ v EU poprvé v jižní Francii z afrického Kamerunu (další varianta koronaviru) — jak se bude jmenovat?

7. 1. 2022 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

Česká média zatím se spíše jen „obecně“ zabývají tím, co a jak bude v těch či oněch veřejných prostorech či mezi virózou napadenými osobami, anebo co všechno bude asi navíc připravovat nová česká vláda do příštího času. Poměrně nedávno se přitom v té pandemické sféře koronaviru objevila varianta “delta“ (zatím podle abecedy adekvátně podle antické řečtiny čtvrté písmeno). Nečekaně brzy se objevila nedávno pátá varianta Covidu-19.

K tomu:

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 18237

Koronavirus: Británie posílá do zahlcených nemocnic vojáky

7. 1. 2022

čas čtení 4 minuty



Ve čtvrtek 6. ledna 2022 zaznamenala Česká republika 6641 denních nákaz.  Hospitalizováno je 2632 osob. Celkem zemřelo v ČR 36 507 lidí, to je denní nárůst o 58 mrtvých.   ZDE


- Rakouský kancléř Karl Nehammer má pozitivní test na covid. Byl očkován třemi vakcínami.



 

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 16495

Proč Kreml lže

7. 1. 2022

čas čtení 4 minuty

  • Jedním z nejvytrvalejších problémů západních vlád je jak se vyrovnat s ruským vedením nebo jak vůbec jen snést ruské vedení, které vytrvale a nepřetržitě lže i v situacích, kdy by se bez toho snadno obešlo. 

 18236

Mali: Ruské jednotky dorazily do Timbuktu

7. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta

  • Ruští vojáci se rozmístili ve městě Timbuktu v severním Mali, aby cvičili vládní vojáky na základně vyklizené v prosinci francouzskou armádou. Oznámil to mluvčí maliské armády. 

 16637

Británie: 117 000 dětí má dlouhý covid.

6. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

V Británii má 117 000 dětí dlouhý covid a 20 000 dětí jím trpí déle než rok. (Pro české poměry si to vydělte šesti)


V Británii bylo za posledních 7 dní hospitalizováno s covidem 569 dětí ve věku 0-5 let.



Ve středu 5. ledna 2022 zaznamenala Česká republika 7377 denních nákaz.  Hospitalizováno je 2714 osob. Celkem zemřelo v ČR 36 449 lidí.    ZDE  

- Itálie zavedla povinné očkování pro lidi nad 50 let. Minimální pokuta pro vyhýbání se očkování je 500 euro. ZDE  

- Izraelský prezident Isaac Herzog se stal prvním světovým politikem, který dostal čtvrtou očkovací dávku. Od pondělka Izrael očkuje lidi starší 6é let čtvrtou očkovací dávkou.


Rusko se svými spojenci vojensky potlačí lidové protesty v Kazachstánu

6. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Bývalé sovětské státy reagovaly na prosby kazašského prezidenta Kasyma-Jomarta Tokajeva, který se snaží zemi znovu ovládnout


Ve středu večer bylo oznámeno, že do Kazachstánu budou vyslány tzv. "mírové síly" z vojenské aliance vedené Ruskem. Mají  prezidentovi Kazachstánu pomoci získat zpět vládu nad zemí poté, co tam vznikly rozsáhlé demonstrace proti korupci a proti drastickému zvýšení cen energií.


Rusko brutálně vojensky potlačuje protesty v Kazachstánu

6. 1. 2022

čas čtení 5 minut

 


Moskvou vedená "mírová" aliance vstoupila do země uprostřed násilných střetů mezi demonstranty, policií a armádou

 Při nepokojích v Kazachstánu byly usmrceny desítky demonstrantů a policistů

Svědci v Almaty popisují scény chaosu v ulicích po příjezdu ruských "mírových sil" do země


Podle ruských tiskových agentur dorazili do Kazachstánu ruští výsadkáři v rámci "mírové" mise vojenské aliance vedené Moskvou, která má pomoci prezidentovi získat zpět kontrolu nad zemí.


Stalo se tak v době, kdy v Kazachstánu pokračují násilné střety mezi demonstranty a policií a armádou.

30537

Jimmy Carter: americká demokracie balancuje na hraně

6. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

V době, kdy si národ připomíná výročí útoku pravicového povstaleckého davu na americký Kapitol, bývalý prezident Jimmy Carter tvrdí, že americká demokracie "balancuje na hraně" zničení a že existuje reálná možnost druhé občanské války, pokud se země nesjednotí na obranu svých demokratických principů a institucí, píše na webu commondreams.org Brett Wilkins

Resonance

6. 1. 2022 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den. Ze série Linefall


(Videoprezentace Linefall ZDE)

29885

Intelektuální úroveň obhájců rasismu popírá jejich teorii o rasové nadřazenosti

6. 1. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty


Po vydání komentáře k rozhodnutí Ústavního soudu ČR o tom, že není možné šířit rasismus a podněcovat k nenávisti na základě rasové xenofobie, se mi sešlo několik osobních reakcí obhájců rasismu. Jejich společným jmenovatelem je politováníhodná míra hlouposti. Ne všichni rasisté mají problém se základní právní gramotností či racionálním úsudkem, ale je zřejmé, že ti kognitivně způsobilejší se zřejmě chytře drží toho, co udržuje společnost pohromadě: svůj rasismus prožívají intimně....

Pozor, aby protiočkovací hnutí nezlikvidovalo demokracii

20. 12. 2021

čas čtení 13 minut

Toto je přepis Rozhovoru Britských listů č. 450.


Jan Čulík:

Pan Richard Vlasák, vážení televizní diváci, je evangelickým farářem v Rumburku a ve Varnsdorfu. Jaká je dneska situace covidová i společenská v České republice? A co musíme dělat, pane Vlasáku?

Richard Vlasák:

Hezký dobrý den vám i divákům Britských listů. To, co bychom měli dělat, doporučuje se očkování a já se k tomuto doporučení samozřejmě rád připojuji. Ovšem mě z hlediska teologického jako člověka, který má na starosti evangelický sbor, farnost nebo také dneska se rádo říká komunitu, tak něco zajímá ještě z jiného úhlu pohledu. A sice jak se mění nálady ve společnosti a jako teolog musím sledovat, kam se vlastně společnost svými myšlenkami ubírá. A některé jevy, které sleduji v té scéně proti očkování, ve mně vyvolávají velkou pozornost a řekl bych i poněkud obavy ohledně prolínání několika různých světů, které jsme ještě před chvílí, před pár lety nechápali, že by se někdy mohly spojit. A to musím z hlediska teologického samozřejmě sledovat a reflektovat. Vnímat to. Dávat si na to pozor.


30775

Při sledování filmu Don't Look Up se mi promítl celý můj život v kampani

6. 1. 2022 / George Monbiot

čas čtení 5 minut

Není divu, že tento film novináři odsoudili. Vymysleli stovky výmluv, proč se na satiru o klimatickém rozvratu K zemi hleď! nedívat: je "tupá", "křečovitá", "samolibá". Ale skutečný problém nepojmenují: je to o nich. Film je podle mého názoru silnou demolicí groteskních selhání veřejného života. A odvětvím, jehož selhání jsou odhalena nejbrutálněji, jsou média.

I když je film rychlý a zábavný, mně, stejně jako mnoha ekologickým aktivistům a klimatologům, připadal až příliš reálný. Měl jsem pocit, jako bych sledoval svůj dospělý život. Když se vědci ve filmu snaží upozornit na blížící se kometu, která zabíjí planetu, a tlučou hlavou o Velkou zeď popírání, kterou vztyčila média, a snaží se oslovit politiky s desetivteřinovým rozsahem pozornosti, všechen hněv, frustrace a zoufalství, které jsem v průběhu let cítil, ve mně vřely.

30831

Máte obavy? Mám je též, podívejme se ale na vývoj...

(Skoro) samé dobré zprávy v obnovitelných zdrojích

6. 1. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 10 minut

Obnovitelné zdroje energie mají u nás rozpornou pověst. Na jedné straně vnímáme klimatickou změnu a tušíme co se na nás řítí, na druhé jsme ale dosti skeptičtí vůči tomu, zda obnovitelné zdroje energie mohou být tou vytouženou záchranou. Obáváme se, že jsou či budou velmi drahé, že jejich kapacita nepostačí, že jsou závislé na neovlivnitelných silách přírody (svítí, nesvítí, fouká, nefouká). Máme - nikoli neodůvodněné - obavy, že silné dotace opět půjdou do kapes šíbrů a celkově nedůvěřujeme tomu, že když stát něco vezme do rukou, dopadne to dobře a nikoli jako obvykle. Pokud vás to uklidní, mám tyto obavy taky. Ale snesu vám zde důležitá fakta a pokroky z uplynulého roku, které je snad pomohou trochu rozptýlit.

30689

Senátoři a povinné očkování

6. 1. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Čtrnáct senátorů, napříč všemi vládními stranami, podalo ústavní stížnost proti vyhlášce o povinném očkování proti covidu. Senátoři neříkají, že očkování nefunguje, to by asi jejich podání bylo předem marné. Dokonce nechtějí jít ani proti staršímu nálezu Ústavního soudu o tom, že povinné očkování je v souladu s Ústavou – stěžovatelé nemají prý nic proti běžnému povinnému očkování, jaké známe např. u malých dětí.

30758

Nevyžádané rady I.

6. 1. 2022 / David Marenčák

čas čtení 12 minut

Není mým zvykem nabízet řešení a odpovídat tak na otázku „a jak se to tedy má dělat lépe“, která je častěji než méně zastřeným pohlavkem k umlčení než vážně míněnou zjišťovací otázkou. Domnívám se, že problém, aby byl řešen, musí být nejdřív pojmenován a uznán. Analýza a postřehy jsou už hodně dlouhou dobu specializace samy o sobě a proto ten, kdo vnímá, hodnotí, analyzuje nebo glosuje, není automaticky povinen nabízet řešení, natož snadná, instantní, levná, bezrozporná řešení, jakou odpůrci pojmenování problému obvykle požadují ne proto, že by je chtěli realizovat, ale aby zachovali status quo. Ten jim může vyhovovat z řady důvodů, včetně pouhého obvyklého strachu ze změn.

Koronavirus: Srbský tenista Djokovič, antivaxer, bude deportován z Austrálie

6. 1. 2022

čas čtení 1 minuta

Pokusy tenisty Novaka Djokoviče hrát tento měsíc v turnaji  Australian Open ztroskotaly poté, co byl Djokovič informován, že jeho vízum bylo zamítnuto. Z Melbourne má odletět ve čtvrtek uprostřed vlny tamějších protestů kvůli kontroverzní "zdravotní výjimce", kterou schválili  organizátoři turnaje. Djokovoči je aktivaxer a odmítl se nechat očkovat.



Nová vládní koalice brutálně zrušila svůj předvolební ekologický program

26. 11. 2021

čas čtení 13 minut



Bohumil Kartous:

Současná vláda, respektive budoucí vláda, ta vláda, která přijde po vládě Andreje Babiše, už krystalizuje své vládní prohlášení a ukazuje se, že v oblasti ekologie a zejména v oblasti energetiky má jasno. Pane Piňosi, dobrý den. My bychom se dnes měli bavit právě o tom,  jaká se dá předpokládat, že bude energetická koncepce a jaký pohled má budoucí vláda na ekologická témata Vy jako dlouholetý lídr v oblasti environmentalistiky na to jistě máte už nějaký částečně ucelený názor?

Bude ruský útok na Ukrajinu znamenat miliony uprchlíků v Evropě?

21. 12. 2021

čas čtení 15 minut


Jan Čulík:

Vážení televizní diváci,  v posledních dnech a týdnech jsme zažívali takovou ságu ohledně českého ministra zahraničí,  který má být dnes, 17. prosince,  pan Lipavský, konečně jmenován. Poté, co  Miloš Zeman ustoupil nově designovanému premiérovi Fialovi,  Kritika byla ze strany pana prezidenta Zemana, že údajně není pan Lipavský dostatečně kvalifikovaný. Samozřejmě takové útoky znamenají, že ten ministr zahraničí se do té funkce dostává už v relativně oslabené pozici. Ale já možná se na to dívám trošku cynicky, ale když pohlížím na českou zahraniční politiku, tak mám z toho dlouhou dobu pocit, že ona nikdy nebyla příliš silná, nebyla příliš definovaná, v Evropské unii Českou republiku v podstatě nebylo slyšet, nikdo moc neví, co vlastně si Česká republika přeje, jakou má strategii.

 16388

Více než 40 % Američanů stále nevěří, že Joe Biden vyhrál prezidentské volby

6. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Více než 40 % Američanů stále nevěří, že Joe Biden legitimně vyhrál prezidentské volby v roce 2020, přestože neexistují žádné důkazy o volebních podvodech. Vyplývá to z průzkumu společnosti Axios-Momentive.
 
Průzkum, který byl zveřejněn v předvečer prvního výročí útoku protrumpovského davu na Kapitol, ukázal, že 55 % dotázaných zastává názor, že Biden volby vyhrál. Toto číslo se od průzkumu agentury Axios z roku 2020, zveřejněného krátce před povstáním, téměř nezměnilo. V tomto průzkumu, zveřejněném v roce 2020, uvedlo 58 % respondentů, že uznávají Bidena jako legitimního vítěze prezidentských voleb.

Porota u soudu shledala nevinnými čtyři aktivisty, kteří v Bristolu strhli sochu otrokáře Edwarda Colstona

6. 1. 2022

čas čtení 2 minuty


Porota u soudu v Bristolu osvobodila čtyři aktivisty, kteří strhli sochu otrokáře  Edwarda Colstona.

Třiatřicetiletý Jake Skuse, třicetiletá Rhian Grahamová, šestadvacetiletý Milo Ponsford a dvaadvacetiletý Sage Willoughby u soudu nepopírali, že se v roce 2020  podíleli na stržení této sochy v Bristolu a že ji vhodili během protestů inspirovaných hnutím Black Lives Matter do řeky Avon protékající Bristolem.

Způsobí vláda Petra Fialy v ČR konečné vítězství populistů?

4. 1. 2022

čas čtení 16 minut


Jan Čulík:

Přejeme vám hezkého Silvestra, vážení televizní diváci. Vzhledem k tomu, že je konec roku,  tak si myslíme, že jako redaktoři Britských listů bychom se mohli trošku zamyslet nad tím, co se dělo v tom šíleném posledním roce. Doufám, že nejsem příliš kritický. A jaké jsou výhledy na domácí české politické scéně pro nadcházející rok, jestli ho prožijeme ve zdraví. Tak všichni víme, že byly volby začátkem října a nakonec 17. prosince, což není nejdřív, byla ustavena jakási vláda. Co si o tom myslíte? Už se vyskytují takové kritiky pana Fialy, že si vzal podivnou euroskeptickou poradkyni. Pane Kartousi, že s tím nesouhlasíte, asi, že. Vy si myslíte, že to možná bude docela dobrá vláda?

 16388

Rok poté: průzkumy ukazují, že Republikánskou stranu zachvátil syndrom velkého vůdce

6. 1. 2022

čas čtení 4 minuty

Od pravicových moderátorů občas slyšíte, že všeobecné republikánské odmítání legitimity prezidenta Bidena je jen zrcadlovým odrazem odmítání Trumpova prezidentství ze strany demokratů.

Tento whataboutismus se ale nezakládá na faktech. Dne 9. listopadu 2016 přijalo 76% voličů H. Clintonové názor, že Trump je legitimním prezidentem Spojených států. Zhruba 22 procent z nich mělo pocit, že ředitel FBI James Comey přiložil ruku k dílu tím, že vytáhl e-maily H. Clinton jako říjnové překvapení, nebo měli pocit, že volby byly nespravedlivé z nějakého jiného důvodu, píše Juan Cole

Strategický plán ministerstva zemědělství není "vyvážený"

6. 1. 2022

čas čtení 4 minuty

Tiskový komentář Hnutí DUHA

STRATEGICKÝ PLÁN MZE NENÍ VYVÁŽENÝ, NEZOHLEDŇUJE TOTIŽ DOSTATEČNĚ OCHRANU KRAJINY

čtvrtek 6. ledna 2022

Agrární Komora a Zemědělský svaz na tiskové konferenci 5. ledna 2022 uvedly, že návrh Strategického plánu Společné zemědělské politiky z dílny bývalého ministra Tomana “vnímáme jako kompromis mezi požadavky všech oprávněných stran. Ze svých požadavků musel slevit každý včetně Agrární komory ČR, jež zastupuje většinu českých pěstitelů a chovatelů. Jakékoliv změny Strategického plánu SZP povedou k vychýlení zmíněné rovnováhy.” [1] Hnutí DUHA upozorňuje, že se o žádný kompromis a rovnováhu nejedná. Ekologické organizace dlouhodobě upozorňovaly, že jejich připomínky nebyly ministrem zemědělství zohledňovány a návrh Strategického plánu tak ve skutečnosti nezohledňuje dostatečně zájmy ochrany přírody a krajiny a cíle Zelené dohody pro Evropu. [2] 

Mají novou, nelidskou morálku. Co se to stalo s Polskem?

17. 12. 2021

čas čtení 13 minut

Přepis Rozhovoru Britských listů č. 449.

Jan Čulík:

Vážení televizní diváci, náš spolupracovník Tomasz Oryński píše pravidelně každý týden pro Britské listy neuvěřitelně zajímavé reportáže o tom, jaká je situace v Polsku, u severního souseda České republiky. A právě v těchto dnech napsal dvousté pokračování tohoto svého seriálu, který se jmenuje Mezitím v Absurdistánu. Pane Oryński, moc vám děkuji, že jste pro nás napsal tyto vynikající články. Dvě stě článků je poměrně velké číslo. Očividně je tonu skoro pět let, od té doby, co jste začal. Můžete se vyjádřit k Polsku, které se za tu dobu, co pro nás píšete, opravdu změnilo? Jak?


Tomasz Oryński:

No, to je ono. Změnilo se to daleko více, než jsem si to dokázal představit, když jsem začínal s tímto seriálem ze země, která byla prezentována jako úspěšný příběh transformace z autoritářského státu v demokratického člena Evropské unie a evropského partnera. Stali jsme se vyvrhelem Evropy. Nikdo už opravdu nechce mluvit s našimi politiky. Země je rozhádaná jako nikdy předtím, a myslím i ekonomika začíná mít potíže, jak můžeme vidět na nedávném nárůstu inflace. A také vidíme obrovské společenské změny.

Bude Fialova vláda ještě horší než vláda Babišova?

31. 12. 2021

čas čtení 13 minut


Jan Čulík:

Přejeme vám všechno nejlepší do nového roku, vážení televizní diváci. Mysleli jsme, že bychom se měli trochu podívat na to, co bude na vnitropolitické scéně České republiky. A k tomu jsme si znovu pozvali pana profesora Jiřího Peheho, ředitele pražské pobočky Newyorské univerzity, známého komentátora.

Pane profesore já vám dost dobře nevím, protože po těch volbách jsme měli takovou docela naději, že vznikne rozumná prozápadní vláda. Jenže máme takové tendence, já doufám, že mě přesvědčíte, že  to, co říkám, ty mé apokalyptické vize jsou chybné, ale dozvěděli jsme se, že pan Fiala jmenoval docela podivnou poradkyni,  šíleně euroskeptickou spolupracovnici Nigela Farage a pana Zahradila, potom se pan Fiala vyjádřil, že se nebude rušit výroba automobilů na benzín a naftu. Pak máme toho pana ministra zdravotnictví Válka, který, přestože se po celé Evropě šíří nová vlna pandemie, tentokráte omikronu, nebude zavádět žádná opatření, protože to by bylo komunistické. A pak se ozval pan Vondra, že by Česká republika měla snad vystoupit z Evropské unie, nebo odejít z pařížské dohody, pokud EU bude trvat na zrušení jaderných elektráren.

Tak já nevím, pane Pehe, čekám na váš optimismus. Protože to mně přijde, že to bude opravdu docela divná vláda. A víte, trošku mě tak mrzí, vždycky bych očekával, že se konečně v Čechách dostanou k moci nějací pragmatici, rozumní lidé, kteří budou dělat rozumné věci. Myslíte si, že jsem příliš velký pesimista?

 16518

Koronavirus: Části britského zdravotnictví budou omikronem zahlceny, přiznal Boris Johnson

5. 1. 2022

čas čtení 6 minut

 

- Francie zaznamenala rekordní denní počet 335 000 nákaz, řekl francouzský ministr zdravotnictví Olivier Veran. Za posledních 24 hodin ve Francii zemřelo dalších 246 osob a dalších 3695 lidí nakažených covidem je na jipkách.

- Na telefonní linku pro pochybnosti o vakcínách volá v Holandsku 1000 lidí denně. Většina lidí, kteří telefonují, spíš projevují nejistotu, než že by to byli fundamentalističtí antivaxeři. 

 18230

Další oběť manipulace českých médií

5. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta

 Senior rodinné spory řešil třemi dávkami ze samopalu. Prý ale střílel do vzduchu


Třemi dávkami ze samopalu chtěl zřejmě vyřešit rodinné spory senior z Dolní Lutyně. Pálil z okna svého domu, aby zastrašil muže, kteří s ním přijeli řešit jeho chování k družce. Ta byla totiž matkou jednoho z nich. I když nikoho netrefil, hrozí mu až 18 let za mřížemi.

Při domovní prohlídce našli policisté 6 nelegálně držených samopalů a další dvě lovecké pušky, což muži ještě přitížilo.

Před soudem obžalovaný vypověděl, že zbrojní arzenál měl na svou obranu před migranty, protože se obává, že naše armáda nemá dostatečný počet vojáků.

Kolik takových magorů tady ještě máme? SPD má přes 10 procent, upozorňuje Michal Kment.

Odkaz Petra Uhla: Socialistický étos a lidská práva patří k sobě

13. 12. 2021

čas čtení 10 minut


Bohumil Kartous:

Zemřel Petr Uhl, vážení návštěvníci Britských listů, pravděpodobně jedna z nejvýraznějších osobností společenského, intelektuálního, politického světa v Československu i v České republice posledních padesáti let. Rádi bychom se ohlédli za jeho životem a jeho přínosem společně s Matějem Metelcem, editorem knihy, sborníku textů s názvem Petr Uhl: Za svobodu je třeba neustále bojovat a Matěj Metelec je zároveň redaktorem kulturní revue A2. Matěji, dobrý den..

Matěj Metelec:

Dobrý den.

Bohumil Kartous:

Mohl byste říct, co byste v tom prvním plánu vybral? Nejsilnější charakteristiku?


 18214

Vraž do toho stepní identitu, čili Válka, tyranie a kulturní tradice

5. 1. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

  • Německu trvalo dekády, než se zbavilo patologické části své kulturní tradice. Neměli bychom očekávat, že to snad v Rusku jednoho dne půjde rychleji. 

Pozn. JČ: Uwe Ladwig z Hamburku upozorňuje, že žádné "kulturně jednotné" Německo neexistuje. Hamburčani nemají absolutně nic společného se Sasy či Bavory.

Pozn. KD: Bez ohledu na názor pana Ladwiga mezi německými historiky panuje shoda, že mobilizace proti Napoleonovi na počátku 19. století (kterou např. Goethe rozhodně odmítl) fakticky vytvořila agresívní německý nacionalismus, který se pak stal v zemi univerzálním dokonce i v prostředí "antisystémového" dělnického hnutí - jak se to projevilo na počátku 1. světové války, kdy sociální demokracie většinově podpořila "národní válečné úsilí". 

Když po 2. světové válce Američané podrobně studovali německou vojenskou kulturu, často s úmyslem ji napodobit, končili závěrem, že velmi mnohé v ní spočívalo na "implicitní komunikaci", která je v ozbrojených silách USA nerealizovatelná - protože těm chybí její hlavní předpoklad, totiž německá kulturní uniformita.

 18217

Riskantní podnik

5. 1. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 8 minut

 


Jedno z mnoha známých českých přísloví říká, že „risk je zisk“, ale jakékoliv padělatelské aktivity jsou riskantním podnikem. A právě o jednom takovém, se dočtete v knize, kterou vydalo nakladatelství Trigon pod názvem Falešné bankovky. Jejím autorem, je mnoha cenami ověnčený knihař, který již 47. rokem úspěšně spolupracuje se svou milovanou manželkou Miroslavou. Díky níž také s klidem přijímá všechny prohry i výhry, týkající se jejich podnikání ve vlastním knihařsko-vazačském Ateliéru Krupka, Lubomír Krupka.


Pane Krupko, nějak mi to nejde dohromady, vaše profese a titul vaší knihy. Můžete, mi to blíže osvětlit?

 18207

Péťa vládne! Že to zvládne?

5. 1. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut


Novoroční projev pana Slušného byl. Snůška frází a neumětelsky zamaskovaná snaha přesvědčit občany, že měl a má plán. Plán žádný nemá, neměl a jen vaří z vody populistů. Vyměnili jsme hulvátství za rádoby slušnost, obsah je však zcela totožný. Andrej měl zástupy koblih, Péťa má zástupy Slušňáků, co jsou upřímní a nelakují. Přebarvíme Česko na žůžovo, pardon na fialovo, a lidem poskytneme almužny, ať vidí, že jsme nesmírně odpovědní, otevření a že nelžeme. A ne, že ne.

 16933

Lev Ponomarjov: Probíhá fašizace Ruska

5. 1. 2022

čas čtení 1 minuta

  • Mnoho Rusů viní z posunu Ruska k fašismu Putina osobně, ale je principiálně důležité uznat, že ti kdo tlačí zemi zmíněným směrem zahrnují mnohem širší spektrum sil.
  • Odstranění současného vládce se tak stává podmínkou nutnou, ale nikoliv dostačující k nápravě poměrů. 

 18151

Hromadění ruských jednotek v ukrajinském pohraničí pokračuje

5. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta

Snímek základny s vysokým rozlišením potvrzuje, že do tohoto "opuštěného" muničního skladiště nedaleko Klinců bylo vysláno asi 350 vozidel. Základna se nachází 50 kilometrů od Ukrajiny.  Snímek pochází od firmy Maxar Technologies. 

22947

Kamarádi ultrapravicových pučistů mají o lidských právech mlčet:

Jak se máte, Vondrovi?

5. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta

"Jsou politici, kteří absolutně ztratili právo kohokoli moralizovat. Ať už oprávněně, nebo mimo, jako teď," odepsal Karel Paták Alexandru Vondrovi vyfocenému s ultrapravicovým Trumpovým guruem Stevem Bannonem na okraj obvinění nizozemských úřadů z "porušování lidských práv".

Útok ve škole na homosexuály

4. 1. 2022

čas čtení 1 minuta

Aktualizace:





Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Rozhovor Britských listů | Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
52227