16699

Průběžné zpravodajství:

ČR: Denní nárůst nákaz o 15 672! V ČR budou nyní nesmyslně umírat desetitisíce lidí, v době, kdy jsou už k dispozici vakcíny

24. 2. 2021

čas čtení 6 minut

Nikam nechoďte. Následující týdny až měsíce budou v ČR katastrofální.


Český rozhlas: Na takzvanou britskou mutaci koronaviru současná opatření nefungují, vyplývá to z analýzy PCR testů společnosti Diana Biotechnologies, kterou má Radiožurnál k dispozici. Kvůli této variantě viru SARS-Cov-2 hrozí Česku v příštích týdnech strmý nárůst počtu nakažených. Šíření mutace totiž neustále zrychluje.

Analýza PCR testů: Opatření na britskou mutaci nefungují, počty nakažených budou strmě růst



V úterý 23.2.  bylo v ČR očkováno 16 663 osob. Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen 581 542 očkování.    Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 220 924 osob.  V neděli bylo dokončeno očkování  u 5994 osob.    Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. (Kvůli vyšší infekčnosti nových koronavirových kmenů bude ve skutečnosti  třeba naočkovat nejméně 70 % populace - pozn. KD.) Pro srovnání: V Británii bylo už očkováno první vakcínou 17,9 milionů lidí, to je 27 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 44,1 milionů lidí, to je  13,4 procent obyvatelstva), z nich 19,4 milionů oběma dávkami. (V USA zdržuje nyní očkování drasticky kalamitní mrazivé a sněhové počasí.)
 
Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 184 352 osob. V úterý 23.2.  bylo v ČR zaznamenáno dalších  15 672 nových denních nákaz.  Zemřelo 19 682 lidí, to je denní nárůst o 145 mrtvých.   V nemocnicích je 6 817 lidí, to je nárůst od včerejška o  244 osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Rozhovor Britských listů 366. Chtějí v ČR skutečně vyvraždit všechny starší lidi?

23. 2. 2021

čas čtení < 1 minuta



O neuvěřitelně katastrofální koronavirové situaci v ČR a neschopnosti a nečinnosti českých úřadů hovoří Jan Čulík s imunologem Václavem Hořejším. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 24. února 2021.

 16637

Vyhnutí se hospitalizaci - jen pro známé?

24. 2. 2021

čas čtení 6 minut

Pozn. red.: Zveřejujeme tuto výzvu a petici jen s určitou mírou rezervovanosti: V žádném případě nepodporujeme prosazování žádných vědecky nevyzkoušených "léčebných" metod proti covidu, které neprošly řádným testováním a recenzním řízením. Na druhé straně, pokud někteří čeští lékaři poskytují pacientům nakaženým covidem jen paralen, a jiní, snad úspěšně, léky podporující schopnost dýchání, je pravda, že by asi ministerstvo zdravotnictví (pokud je vůbec schopno jakékoliv akce, za nynějších okolností o tom vážně pochybujeme) mělo lékařům dát instrukce, aby používali i těchto dodatečných léků. - Mimochodem, jak doufáme, lidi vědí, jednou z nejnebezpečnějších věcí na covidu je náhlý pokles koncentrace kyslíku v krvi, který je životu nebezpečný a lidé si ho neuvědomují. Proto je rozumné pořídit si oxymetr a testovat se. Jakmile by prokázal pokles kyslíku v krvi, okamžitě volat sanitku!

 

"...Nemohl jsem dýchat po několika dnech léčby Covidu doma, vezli mě do nemocnice, ale nakonec se ukázalo, že množství kyslíků v krvi není ještě tak kritické. Vrátili mě domů, musel by se mi stav ještě více doma zhoršit, abych potřeboval alespoň kyslík a tím se otevřely dveře k mé léčbě. V nemocnici totiž poprvé skutečně dostanu nějaké účinné léky, ventilátorů je málo a dle sdělení lékařů z Covid jednotek šance na přežití, pokud již musím být napojen na ventilátor, je tak 50 : 50. Nakonec jsem se rozhodl vzít věci do vlastních rukou, obrátil jsem se na známého lékaře, ten mi předepsal lék ...kortikoidy či jiný lék ... a ejhle již do nemocnice nemusím a místo toho se vracím do práce. Připadá Vám to povědomý příběh z Vašeho okolí ?"

Objevují se stále nové a nové léky, které jsou dlouho na trhu a je možné je okamžitě nasadit , nově i lék Ivermektin, který dokonce ničí i samotný virus. (Pozn. red.: Neověřeno!) Lékaři o nich vědí a lidem, kterým důvěřují, je předepíší včas t.j. v době kdy jejich plíce fungují a tyto léky v domácím ošetření zastanou službu umožňující " bezbolestné " projití nemocí.

 16697

Předchůdce estetiky i nonsensu

24. 2. 2021 / Pavlína Antošová

čas čtení 5 minut

Vrcholnou podobu britské romantické poezie reprezentuje druhá generace anglických romantiků – tři velcí básníci. Všichni odešli ze světa mladí, každý z nich navíc mimo svou vlast. Nejprve se uzavřela životní pouť nejmladšího z nich: John Keats zemřel 23. února 1821 v Římě. Na rozdíl od generačních souputníků George Gordona  Byrona (1788 – 1824) a Percyho Bysshe Shelleyho (1792 – 1822) jej široká veřejnost v rodné zemi nemohla pomlouvat kvůli jeho soukromému životu. V anglických literárních kruzích se však objevovaly odmítavé až zdrcující kritiky jeho tvorby (především ambiciózních poém) a tyto ohlasy básníkův osud výrazně ztrpčovaly.

 16518

Katastrofa

24. 2. 2021

čas čtení < 1 minuta

Půlhodinová výpověď o fatálním řízení krize v ČR, s novými mutacemi se mění skladba pacientů, během března budou mít v sokolovské nemocnici tolik nemocných jako běžně za celý rok. "Bohužel se pan exprezident už se potýká s poměrně vážnější fází demence. A pakliže to dobře přežije, tak ty jeho výstupy budou o to ještě důraznější. Bohužel on je člověk, který ovlivňuje spoustu lidí. A bude do toho ještě víc tlačit a bude lidi ovlivňovat ve smyslu, že žádný covid není." Prožili jsme si peklo, bouchne to všude. Bojujeme o padesátníky, říká primář Straka

 16696

Rozhod` jsem se léčit COVID tarasnicí

24. 2. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Foto: Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution 3.0 Unported.

Už jste pochopili, proč si podle vládních sentimentů od počátku druhé vlny pandemie nesmíte v ČR pořídit zimní kabát, nicméně po celou dobu je vám dovoleno koupit si zbraň? - Přece proto, aby až naštvaní poddaní vyrazí nejprve z domovů do ulic a poté z ulic do sídla vlády a parlamentu, mohli tam úřadovat obdobně, jako američtí radikálové 6. ledna ve Washingtonu.

 16447

Průběžné zpravodajství:

Slovensko požádalo EU o pomoc v důsledku "tragické" covidové situace

23. 2. 2021

čas čtení 5 minut


- Slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok v pondělí žádal partnery v EU, aby poslali do jeho země zásilku vakcín. Slovensko je podle něho v "tragické" koronavirové situaci - má rekordní počet nákaz. Slovensko zaznamenává v těchto dnech asi 100 úmrtí denně, což je nejvyšší počet na světě per capita za poslední týden a těsně nad počtem mrtvých v České republice. V neděli mělo Slovensko s 5,5 miliony obyvatel 3672 pacientů v nemocnicích. "Plně si uvědomuji, že jiné země mají také nedostatek vakcín, ale Slovensko, které má nyní nejvyšší úmrtnost, je v tuto chvíli potřebuje nejvíce." Slovensko zaznamenalo 6577 úmrtí na koronavirus. Do neděle očkovalo 272 341 osob alespoň jednou dávkou, což je trochu více, než je průměr v EU.

Nový počet nákaz na milion obyvatel:


V pondělí 22.2.  bylo v ČR očkováno 13 967 osob. Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen 561 078 očkování.    Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 213 411 osob.  V neděli bylo dokončeno očkování  u 5418 osob.  Pro srovnání: Británie denně očkuje kolem půl milionu lidí.  Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. (Kvůli vyšší infekčnosti nových koronavirových kmenů bude ve skutečnosti  třeba naočkovat nejméně 70 % populace - pozn. KD.) Pro srovnání: V Británii bylo už očkováno první vakcínou 17,7 milionů lidí, to je 27 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 43,6 milionů lidí, to je  13,2 procent obyvatelstva), z nich 18,9 milionů oběma dávkami. (V USA zdržuje nyní očkování drasticky kalamitní mrazivé a sněhové počasí.)
 
Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 168 491 osob. V pondělí 22.2.  bylo v ČR zaznamenáno dalších  11 233 nových denních nákaz.     (Tvrzení MZ ČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZ ČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 19 537 lidí, to je denní nárůst o 207 mrtvých.   V nemocnicích je 6 573 lidí, to je nárůst od včerejška o  524 osob!  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.


Kumulativní počet mrtvých na milion obyvatel:


- Počet mrtvých na koronvirus v USA přesáhl půl milionu. V pondělí dosáhl počet mrtvých 500 071. Více než 28 milionů Američanů bylo také testováno pozitivně na koronavirus. (Podle počtu obyvatel by to v Česku bylo 627 000 mrtvých, upozorňuje Jiří Pehe.)

- Joe Biden temně promluvil k národu a naléhal, aby se země v  boji proti viru sjednotila. Vládní epidemiolog dr. Anthony Fauci upozornil, že k "ohromujícímu" počtu mrtvých v USA přispěla rozhádanost země.

- V důsledku pandemie více lidí než dříve nyní věří konspiračním teoriím, zjistil výzkum ve Francii, v Německu, v Itálii a v Británii. Nejvíce ve Francii. ZDE    V neděli vysílaly k tomu Channel 4 News reportáž.    Interviewovaly psychologa, který vysvětlil, že nemá cenu stoupence konspiračních teorií přesvědčovat, že jejich názory jsou šílené. Podpora konspiračních teorií je důsledkem toho, že lidé se octli v nejistotě a v chaosu, a upínají se, aby získali ukotvení, k první blbosti, která se jim zdá přesvědčivá. 

 16698

Monitor Jana Paula: Kulturní noviny volají SOS, proč je dobré je podpořit?

24. 2. 2021 / Jan Paul

čas čtení 3 minuty

Protože jsou alternativou k mainstreamu, vyznávají občanskou solidaritu, chtějí objevovat nové kulturní hodnoty a připomínat ty, které jsou z minulosti stále živé, a inspirativní. Tolik výňatek z internetového družstevního listu, který se věnuje společnosti, politice, a umění, a o tyto ideály se snaží. Kulturní noviny jsou, stejně jako Britské listy, plně závislé na podpoře čtenářů, a bez jejich pomoci nemají v současné době šanci přežít. Ekonomická situace tohoto listu je v těchto chvílích kritická, a Kulturní noviny naléhavě žádají o podporu ve své výzvě „Potřebujeme pomoc“ https://www.kulturni-noviny.cz/nezavisle-vydavatelske-a-medialni-druzstvo/archiv/online/2021/4-2021/kn-na-hrane-potrebujeme-pomoc

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

30710

Proč Babiš uhání k Neumětelům

24. 2. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Nástup Bidenovy administrativy v USA znamenal návrat politických profesionálů. To znamená lidí, kteří mají znalosti a dovednosti, jež jim umožňují prosadit a zavést nejrůznější opatření zákonným způsobem a ústavně konformně, ale zároveň i tak, aby fungovala. - Přesně tyto dovednosti české populistické vládě národní ostudy a katastrofy pod vedením Andreje Babiše fatálně chybějí.

 16637

Svědectví od jednoho zdravotníka na Vysočině

23. 2. 2021

čas čtení < 1 minuta

“...taky by mě zajímalo, jakým způsobem budou řešit stoupající počty hospitalizovaných pacientů , když se budu bavit konkrétně o Vysočině tak to letí nahoru nebezpečným tempem, kapacitně je na tom dobře už jenom jihlavská nemocnice - pořád se dají kapacity navýšit, bohužel  lidi budou zase chybět v očkovacích centrech - takže teď ti idioti (Babiš Tvaroch Blekota ) budou argumentovat, že posílají vakcíny a nevím na koho to svedou, že není schopen očkovat ....

ve čtvrtek/pátek dojdou lůžka jip aro a bude následovat tisková konference, kde nám bude sděleno ....že kapacity jsou již vyčerpané ...... abychom si nějak poradili ...

v Techoníně je vojenská nemocnice s veškerým vybavením (ventilátory, přetlakové komory) kapacita až 1000 pacientů .....zatím neotevřeme ..... jdou informace, že je to pro papaláše...”

 16521

Úřední šiml zařehtal a bude zabíjet lidi

23. 2. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

 

Koronavirová idiocie v České republice


- Městský soud v Praze zakázal Gymnáziu Na Zatlance distanční výuku a nařídil mu, aby obnovil běžnou výuku ve třídách s učiteli, píší Novinky.   Odůvodnil to tak, že parlament zrušil nouzový stav.

Ano. V nynější havarijní koronavirové situaci je to opravdu moudré rozhodnutí. Studenti se ve škole promoří, nákazu přinesou domů svým rodičm a prarodičům. Prarodiče zemřou, rodiče možná. V současnosti v důsledku drastického rozšíření britské varianty koronaviru v ČR končí na jednotkách intenzivní péče už i čtyřicátníci a třicátníci. Soudce, který tento verdikt vydal, žádné starosti ohledně toho, že řadu lidí zřejmě odsoudil k smrti, nemá. Ano, nouzový stav byl zrušen, takže soud má plné právo nařizovat situaci, která povede k umírání lidí.


- Kdyby bylo zavedeno dočasné přísné uzamčení země a vypnutí továren, jak požaduje  odborový předák Josef Středula, stálo by to Českou republika 70 miliard korun, běduje Petr Holub.
 
Na to je jediná odpověď? Jenom 70 miliard?

Nevypnutí továren v této krizové situaci totiž povede k daleko větším ekonomickým škodám, protože se rozšířením nákazy rozvalí celá ekonomika a infrastruktura. Matematičtí odborníci i epidemiologové po celém světě poukazují na to, že ekonomiku drasticky poškozuje odkládání lockdownů. Nejminimálnější ekonomické poškození státu zaznamenaly ty země, které zavedly přísný lockdown efektivně, rychle a bezodkladně. Na Novém Zélandě, na Tchajwvanu a v Jižní Koreji už lockdownu není zapotřebí, ty pandemii zvládly.

Tito lidé si neuvědomují, že je ČR na to nejhůře, nebo skoro nejhůře na celém světě? A že situace je neudržitelná?

30372

Kdo se zdráhá zavést tvrdý lockdown?

22. 2. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Česká republika je nesvéprávnou montovnou, protože tu absentuje politická síla, jež by rázně bouchla do stolu a žádala okamžité zavedení tvrdého lockdownu. Po chvilkové koketérii s rozvolňováním přichází vláda s kosmetickými a patrně kontraproduktivními opatřeními, která však náš pád do propasti odvrátit nemohou. Blatného mlácení prázdné slámy na Primě o nutnosti zesíleného boje s virem doprovázené stesky na neposlušné obyvatelstvo, aniž by bič kompenzoval cukrem v podobě konkrétních motivačních pobídek, už nikdo příčetný nemůže brát vážně. A opatrnické našlapování okolo zavedení přísného lockdownu leccos o České republice vypovídají.

Rozhovor Britských listů 365. Koronavirus: Vás léčit nebudeme, protože tu máme potřebnější

18. 2. 2021

čas čtení 1 minuta



Česká republika se opět dostala do palcových titulků mezinárodního tisku. V ČR je s vážným covidem hospitalizován rekordní počet lidí, píše list Guardian. Situace se skutečně drasticky zhoršuje. Nemocnice jsou přehlceny a lékaři rozhodují, kdo smí dál žít a kdo musí zemřít. Přitom mnoho lidí nebere covid-19 vážně. Nedodržují karanténní opatření "na protest proti Babišovi". Jenže Babiš pandemii nevlastní. Dodržujte karanténní opatření, nechcete-li zemřít. Rozhovor Jana Čulíka s Bohumilem Kartousem v nyní už opravdu kritické situaci v ČR se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 19. února 2021. 



29544

Americký Nejvyšší soud odmítl Trumpův pokus utajit svá daňová přiznání

24. 2. 2021

čas čtení 1 minuta


Americký Nejvyšší soud odmítl pokus právníků Donalda Trumpa zabránit manhattanskému prokurátoru Cyrusi Vancovi realizovat soudní příkaz, nařizující Trumpovi dát soudu k dispozici osm let jeho osobních a korporátních daňových přiznání. Trump byl prvním americkým prezidentem, který svá daňová přiznání nezveřejnil.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 16676

Rozvolňování v Česku: Psi se rvou o kost

22. 2. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Zdroj: Pixabay.

Nesmyslný vládněopoziční plán rozvolňování na vrcholu pandemie počítá s návratem dětí do škol od 1. března. Za tímto účelem má být mj. vybrán dodavatel antigenních testů, které by si žáci a studenti měli provádět sami. Ministerstvo vnitra v pátek vybralo společnost Tardigrad International Consulting, která nesplnila podmínky tendru, přišla s dražší nabídkou a figurují v ní osoby podezřelé z praní špinavých peněz, jejichž stopy vedou na Bahamy. Premiér Babiš naproti tomu prosazuje společnost Chironax napojenou na lobbistu Horáčka obžalovaného z manipulace zdravotnických zakázek.

 16495

Evropa: Jak by měla vypadat strategie vůči Rusku?

24. 2. 2021

čas čtení 5 minut

Foto: Wikimedia Commons. Licence Attribution-ShareAlike 4.0 International.


Dekády po konci studené války zůstává Rusko naprostým nepřítelem s bezkonkurenční schopností vzrušovat evropskou politickou třídu. Ale intenzita evropských debat a emocí ohledně Ruska maskuje sílící jednotu, která může podepřít nový přístup k režimu prezidenta Vladimira Putina, napsal Mark Leonard.

Rozhovor Britských listů 364. Necháme Česko zbankrotovat výstavbou nových Dukovan?

17. 2. 2021

čas čtení 1 minuta



Jan Haverkamp, odborník organizace Greenpeace na jadernou problematiku, upozorňuje, že bezpečnostní opatření vyžadovaná mezinárodně i Evropskou unií pro výstavbu nových jaderných reaktorů jsou nyní tak rozsáhlá a nákladná, že si je nemohou žádné firmy ani státy dovolit a podniky, které se ještě dnes na Západě snaží postavit novou jadernou elektrárnu, z těchto důvodů krachují. Česká republika si proto v žádném případě nebude moci dovolit vybudovat Dukovany 5 a všechny řeči o tom jsou nesmysl. Přitom je už dnes výroba obnovitelné energie levnější než uhlíkové zdroje. Česká vláda musí vypracovat strategii pro přechod na obnovitelnou energii. Ta je realistická, neexistuje žádná jiná cesta. Jan Čulík hovoří s Janem Haverkampem v tomto Rozhovoru Britských listů, který se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 17. února 2021.


29869

Putinův Alexandr Něvskij je metaforou Stalina

24. 2. 2021

čas čtení 2 minuty


Debata o tom, čí socha by měla stát na Lubjance před sídlem služby FSB, se přiostřuje. Řada Putinových příznivců v Rusku i na Západě se raduje, že podnájemník Kremlu signalizoval podporu umístění sochy Alexandra Něvského, jemuž dává přednost před Felixem Dzeržinským, píše Irina Pavlovová.

Rozhovor Britských listů 363. Československo bylo před válkou rozumná, Rakousko fašistická země

12. 2. 2021

čas čtení 1 minuta



Interwar Czechoslovakia was a reasonable country, Austria was fascist
(This interview is in English with Czech subtitles)
(For English, scroll below)

Julia Maria Secklehner je kunsthistorička, autorka pozoruhodné doktorské dizertace, v níž analyzuje satirické časopisy, které vycházely v Rakousku a v Československu v meziválečném období. Z práce vyplývá, jak pozoruhodně málo víme v České republice o moderní historii našeho jižního souseda. O tom hovoří s dr. Secklehnerovou Jan Čulík.  Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. února 2021.

Julia Maria Secklehner is an art historian and the author of a remarkable doctoral dissertation in which she analyses satirical magazines which came out in Austria and in Czechoslovakia in the interwar period. It follows from this thesis how little we know about the 20th century history of Austria. Did you know that married women were banned from working there? Jan Čulík talks to Dr. Secklehner in this Britské listy Interview, which is broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Friday 12th February 2021.




 16694

Odborníci naléhavě vládě navrhují řešení. A nic...

23. 2. 2021

čas čtení 7 minut


Zabraňme obrovským a zbytečným ztrátám na životech



Tři členové NERVu píši premiérovi. Dopis Štěpána Jurajdy, Daniela Prokopa a Jana Švejnara přinášíme v celém znění.

Vážený pane premiére,

s velkým znepokojením sledujeme vývoj epidemie. Jako členové NERV, kteří od začátku podzimu vyzývali k včasným a dostatečným opatřením včetně zavedení motivací (sebeizolace, home office, testování), a kteří na začátku tohoto roku upozorňovali na blížící se rozšíření nových mutací koronaviru a potřebu dodatečného masivního testování, Vás i v reakci na vyjádření představitelů Ministerstva zdravotnictví prosíme a vyzýváme, aby se vláda pokusila udělat maximum pro zamezení obrovských ztrát na životech, dlouhodobých ekonomických dopadů, a rozpadu důvěry ve veřejné instituce. Podle našeho přesvědčení je třeba:

Zásadní změna rétoriky Ministerstva zdravotnictví v čele s ministrem J. Blatným a náměstkem V. Černým, kteří při představování blížícího se přehlcení zdravotnictví oznamují, že (další) opatření nemají smysl a „je to na každém z nás“. I na základě sociologických dat se obáváme, že tato symbolická rezignace státu povede ve veřejnosti k akceptování představy, že s epidemií se přestalo bojovat, a tedy k rozvoji chování, které nebere ohled na ochranu zdraví spoluobčanů. Zástupci MZd ČR zároveň ve své komunikaci vyvolávají dojem, že současná opatření vůbec nefungují (ačkoli podle výzkumných dat redukují počet kontaktů až o 40 % i výchozí reprodukční číslo, jen nejsou úplná a dostatečně kontrolovaná), čímž je zpochybňují. Rovněž chybně popisují stav epidemie v ČR je nevyhnutelný, ačkoli jsme jednou z mála zemí Evropy, která dlouhodobě (po dobu řady měsíců) nedokáže snížit vysokou úroveň nákazy.


 

Rozhovor Britských listů 362. Očkování: Premiér řekl, že se musíme registrovat, ale není kde

9. 2. 2021

čas čtení 1 minuta



Pandemie jako by zůrazňovala rozklad českého státu. Zatímco v ČR umírá na jednoho obyvatele globálně skoro nejvyšší počet lidí, politikové chtějí posilovat šíření nákazy otevřením škol. Piráti a ANO podporují zachování dětských exekucí. Někteří poslanci chtěji kriminalizovat sociální podporu. Pražští hygienici nezavádějí ve třídách karanténu, když covidem onemocní učitel a ministerstvo zdravotnictví ani IKEM nereagují na opakovaný dotaz našeho dnešního hosta, Petra Harašíma z Orlové, který měl několikanásobnou transplantaci, má ochromený imunitní systém a bez očkování je v ohrožení života. Co s tím? Rozhovor Jana Čulíka s Petrem Harašímem se vysílá v Regionální televizi, Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 10. února 2021.

 16518

Čtyřicet dní pro zdraví lidí i ekonomiky

23. 2. 2021

čas čtení 5 minut

 

Cíl: potlačit vir v populaci pod 1 tis. nových potvrzených případů za den

(Pozn. red. BL: V Británii mají také cíl potlačit virus pod 1 tisíc nových nákaz denně. Jenže tam je šestkrát více obyvatelstva.)

Po roce boje s pandemií koronaviru se situace v naší zemi dostala do mimořádně nebezpečného stádia. Kapacity zdravotnictví jsou už prakticky vyčerpány, v některých lokalitách již dochází k selekci pacientů na ty, kteří dostanou nezbytnou pomoc a na ty, kteří musí počkat. Část nemocných, kteří by potřebovali nemocniční péči, zůstává doma, část pacientů, kteří by potřebovali intenzivní péči, zůstává na běžných lůžkách. I přes hrdinské nasazení zdravotníků významná část těch, kdo se do nemocnic dostanou, zemře, a mnoho dalších umírá doma. Zároveň jsou zavřené školy, obchody a restaurace a krachuje mnoho drobných živnostníků. Ekonomická a osobní situace milionů lidí se stále zhoršuje a zavření škol působí dlouhodobé škody.

 16685

Mezitím v Absurdistánu 164:

Ministerstvo školství šíří namísto distančního učení mezi děti katolickou propagandu

23. 2. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut


Zdá se, že Mateusz Morawiecki je poněkud ztracen a jeho náhrada se už připravuje. Proto byl generální ředitel podniku Orlen a důvěryhodný muž Kaczyńského Daniel Obajtek (soudím, ironicky, protože se jedná o muže odpovědného za převzetí a ovládnutí nezávislých polských médií), týdeníkem  „Sieci“ podporujícím stranu PiS jmenován „Mužem svobody 2020“. Během trapného divadla, kdy nejdůležitější lidé v PiS a v Polsku,se mohli přetrhnout, aby mu vlezli kamsi. Vítězem této soutěže se musí stát ministr Warchoł, který konstatoval: „Napoleon Bonaparte řekl, že pro Poláky neexistuje nic nerealizovatelného - jako kdyby býval znal  pana ředitele Obajtka…“  
 
Ale tato trapná podívaná prostě všechny pobavila. Jiná nominace naopak všechny rozzuřila: Nominace nového předsedy regionální kanceláře Ústavu národní paměti (IPN) (to je polský ÚSTR) ve Vratislavi. Tomasze Greniucha, dlouholetého aktivisty neofašistické organizace „ONR“.  I když má Greniuch  doktorát z historie na Katolické univerzitě v Lublinu, je nejznámější svou knihou z roku 2013 Cesta nacionalisty, ve které oslavuje belgického důstojníka SS Leona Degrelleho a po válce popírače holocaustu. "To je cesta, po které by měl kráčet každý pravý syn každého pravého národa," napsal Greniuch. Podle něj je „římský pozdrav“ - jak pravičáci v Polsku nazývají nacistický pozdrav - jen pozdravem árijské Evropy a jako takové je to důležité gesto zakořeněné v polské tradici.

 16637

Šest způsobů, jak covid zřejmě ovlivní naši budoucnost

22. 2. 2021

čas čtení 5 minut

 

Spojené státy zaznamenaly 500 000 mrtvých na covid. Když touto dobou loni toto množství mrtvých předpovídali statistikové, nikdo si to nedovedl představit. Jaké má tato roční zkušenost důsledky? O tom napsal v deníku Washington Post Michael Gerson:


1. Příroda se nás snaží zabít. Nenechte se uchlácholit duhou ani nádhernými západy slunce. Za vší tou krásou je brutální evoluční boj mezi lidmi a mikrobiálními patogeny. Během času se patogenům dokážeme přizpůsobit, potíž je, že patogeny se vyvíjejí daleko rychleji. Nový patogen v průměru vzniká každé čtyři roky až pět let. Covid-19 stačil, ale větší nebezpečí hrozí z nové chřipky, která by měla vysokou úmrtnost a byla vysoce nakažlivá před vznikem příznaků. Z modelování vyplývá, že existuje každoročně tříprocentní pravděpodobnost, že vznikne chřipková pandemie podobná pandemii prasečí chřipky z roku 2009 (při níž zemřelo celosvětově v prvním roce 150 000 - 575 000 lidí, ve srovnání s asi 2 miliony mrtvých po jednom roce covidu-19). Existuje každoroční jednoprocentní pravděpodobnost, že dojde k epidemii chřipky, při níž zahyne 6 milionů lidí nebo více.

V důsledku covidu a kvůli Bolsonarovi jsou domorodí indiáni z etnické skupiny Juma nyní oficiálně vyhynulí

23. 2. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty


Kmen Juma čítal v šedesátých letech dvacátého století více než 10 000 domorodých indiánů. V sedmdesátých letech podporovala vojenská diktatura, jejíž součástí byl současný brazilský prezident, bývalý kapitán armády, řadu masakrů domorodých indiánů, jen aby bylo možno překřížit jejich území novými  silnicemi. V roce 2020 už existovalo pouze 960 členů tohoto kmene. Nyní v důsledku  covidu-19 a sabotáži Bolsonarovy vlády tento národ již neexistuje. Arujá Juma (foto) byl poslední člověk  z kmene Juma, který zemřel.

 16678

O Platónově opiu a západní metafyzice

22. 2. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Foto: Pixabay.

Musel jsem se po nějaké době v souvislosti se svými (online) přednáškami z filozofie přírodních věd pro studenty Univerzity Palackého vrátit k přemýšlení nad Platónem. Čtení Platónových spisů, které v tenkých svazcích vydávalo na začátku 90. let Oikúmené, pro mne bude asi do konce života nezapomenutelným zážitkem.

 16518

Koronavirus: Integrovaná vakcinace a sociální distancování mohou zabránit dalším vlnám pandemie

22. 2. 2021

čas čtení 2 minuty

Foto: Pixabay


Kombinace robustních vakcinačních programů a přísného fyzického distancování může zabránit návratu dalších vln COVIDu-19 bez potřeby spoléhat na omezení předepisující pobyt v domácnostech, uvádí nová studie epidemiologů a demografů z University of Southampton spolupracujících s Čínskou univerzitou v Hongkongu publikovaná v časopise Nature Human Behaviour.

 16447

Průběžné zpravodajství:

Vědci začínají testovat druhou generaci vakcín, která má být účinná proti novým variantám koronaviru

22. 2. 2021

čas čtení 6 minut

Česko stále patří k nejpostiženějším zemím světa.

Jediným a naprosto naléhavým řešením je urgentní uzavření  celé země, včetně továrních provozů (a státní dotace podnikům, aby se nepoložily). Cílem musí být snížení nákaz na minimum, aby se daly testovat, trasovat a izolovat. Zároveň je nutno URGENTNĚ zahájit plošné očkování občanů, mělo by se očkovat půl milionu lidí týdně, ne několik desítek tisíc!! Česko nedělá nic a hašteří se o respirátorech, které jsou stejně nefunkční. Představa, že by za této situace bylo možno karanténní opatření rozvolňovat, je šílená. Politikové vážně ohrožují životy lidí. (JČ)

Zpráva ze Šumavy, Soumarský most: O víkendu tam byly davy lidí. Místní restaurace byla otevřená a přeplněná obědvajícími zákazníky bez roušek. Neuvěřitelné.

Počet úmrtí na milion obyvatel:



Neuvěřitelně, v neděli 21.2. bylo v ČR očkováno jen 1904 (!!) osob. Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen 545 381 očkování.    Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 207 552 osob.  V neděli bylo dokončeno očkování  u 993 osob. (!!) Pro srovnání: Británie denně očkuje kolem půl milionu lidí.  Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. (Kvůli vyšší infekčnosti nových koronavirových kmenů bude ve skutečnosti  třeba naočkovat nejméně 70 % populace - pozn. KD.) Pro srovnání: V Británii bylo už očkováno první vakcínou 17,6 milionů lidí, to je 27 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 42,8 milionů lidí, to je  12,9 procent obyvatelstva), z nich 17,9 milionů oběma dávkami. (V USA zdržuje nyní očkování drasticky kalamitní mrazivé a sněhové počasí.)
 
Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 157 180 osob. V neděli 21.2.  bylo v ČR zaznamenáno dalších  4002 nových denních nákaz. (Navzdory zcela havarijní situaci, protipandemické systémy o víkendu v ČR nefungují, zdravotníci jedou na chatu.)     (Tvrzení MZ ČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZ ČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 19 330 lidí, to je denní nárůst o 116 mrtvých.   V nemocnicích je 6 049 lidí.   MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.


- Vědci vypracovávají celou řadu proticovidových vakcín druhé generace. Jedna nová verze vakcíny by měla poskytovat imunitu proti mnoha nejrůznějším variantám koronaviru, jiné by měly zablokovat šíření nákazy. Připravují se také mnohonásobné vakcíny proti různým variantám, které by se používaly k očkování jedinou dávkou, podobně jako se každoročně očkuje proti chřipce, v současné vakcíně proti chřipce jsou čtyři vakcíny proti různým kmenům chřipkového viru. ZDE 

- Spojené státy dosahují 500 000 mrtvých. V současnosti je počet mrtvých na koronavirus v USA 498 786 - je to počet obyvatel v Kansas City ve státě Missouri. Je to větší počet mrtvých než celkový počet mrtvých za rok 2019 na chronické choroby dýchacích cest, mrtvic, Alzheimera, chřipku a zápal plic. Nic takového jsme za posledních 102 let nezažili, konstatoval hlavní americký vládní epidemiolog dr. Anthony Fauci. Apeloval na občany, aby nosili roušky a dodržovali rozestupy. Počet mrtvých na covid  v USA dosáhl 400 000 dne 19. ledna 2021. Trvalo čtyři měsíce, než v USA zemřelo prvních 100 000 lidí. V září 2020 bylo v USA 200 000 mrtvých na covid a 300 000 v prosinci 2020.

- Americký státní epidemiolog dr. Anthony Fauci varoval, že je možné, že Američané budou nosit roušky ještě v roce 2022.

- Svět čelí "pandemii porušování lidských práv", varuje generální tajemník OSN António Guterres. Autoritářské režimy pod záminkou boje proti pandemii zavedly drastická omezení lidských práv. Zneužily koronavirus jako záminku k omezení svobody projevu a potlačení disentu. ZDE 

 16447

Izrael: Vakcinace zabránila "98,9 %" úmrtí na COVID

22. 2. 2021

čas čtení < 1 minuta

Izrael s odvoláním na data ministerstva zdravotnictví uvedl, že očkování zabránilo velké většině úmrtí na COVID-19. Počet infekcí mezi lidmi, kteří obdrželi obě dávky vakcíny firem Pfizer/BioNTech, také masivně poklesl.

 16415

Očkování ve Skotsku vedlo k dramatickému poklesu hospitalizací na covid

23. 2. 2021

čas čtení 2 minuty

 
První vakcína firmy Pfizer snížila po čtyřech týdnech od očkování hospitalizace o 85 procent, první vakcína firmy AstraZeneca o 94 procent


Vyplývá to ze studie státní organizace Public Health Scotland a skotských univerzit. Studie analyzovala situaci jednoho milionu očkovaných osob.

Mezi lidmi staršími 80 let - kteří jsou koronavirem v důsledku svého věku nejvíce ohroženi - vedla vakcína ve čtvrtém týdnu po očkování k poklesu hospitalizací o 81 procent, když se sloučily výsledky od obou vakcín.

Výstřelky kapitalismu bez přívlastků: Texasan nechal rozsvíceno. Zaplatí za to 16 752 dolarů

22. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Jak známo, americký stát Texas utrpěl v minulých dnech vážnými mrazy a sněhovou kalamitou, v níž přišly miliony Texasanů o topení (soukromé firmy, dodávající zemní plyn, na kalamitu nebyly připraveny), o dodávku elektrické energie (ve své moudrosti odpojili texaští stoupenci kapitalismu bez přívlastků eletrorozvodnou síť v Texasu od celoamerické elektrorozvodné sítě, takže v kalamitě, když zkolabovali dodavatelé elektrické energie v Texasu, nebylo možno stát připojit na jiné výrobce elektrické energie v USA) a o pitnou vodu (vodárny bez elektrické energie nemohly udržet v provozu čističky).

29541

Jak Trump nabídl Kimovi cestu letadlem

22. 2. 2021

čas čtení < 1 minuta

BBC zjistila, že při druhém summitu mezi Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem v Hanoji v roce 2019 zůstali i ti nejzkušenější diplomati v šoku, když americký prezident nabídl severokorejskému diktátorovi let vládním speciálem do Pchjongjangu. Kim je přitom široce znám absolutní nedůvěrou k letecké dopravě a mezinárodní cesty podniká zásadně vlakem.

 16622

Hospodaření OSBL za leden 2021

13. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

V lednu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 57 121.39 Kč výdaje byly  61 731.50  Kč. Zůstatek ke konci ledna byl 86 808.55 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci lednu 2020. Bohužel (trochu předvídáme) v únoru 2021 zatím počet příspěvků docela výrazně poklesl. Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

Digitalizace sdělovacích prostředků | Vánoce, svátky míru a konzumerismu | Itálie | Indie | Socialistická politika a ekonomika | Rozhovor Britských listů | Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let | Imigrace do Evropy | Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 | Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 | Klausovo tažení proti ekologům | Novoroční projev Václava Klause, leden 2005 | Energetické úspory | Katolická církev | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Brexit | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Sýrie | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Turecko | Norsko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Občanská společnost | Identita | Rasismus | Extremismus | Srbsko | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Brazílie | Léková politika, zdravotnictví | Oligarchie | PPF | Ekonomika | Životní prostředí | Ekologie | Jemen | Španělsko | Maďarsko | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Babiš | Německo dnes | Velká Británie - politika a společnost | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bezdomovectví | Brexit - vše | Česká literatura | Joe Biden | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Rozhovory Britských listů | Česká politická scéna | Lidské zdraví | Donald Trump | USA | Lidská práva | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Francie | Írán | Severní Korea | Bělorusko | Budoucnost NATO a OSN | Evropská unie | Česká republika | Školství | Čína | Polsko | Spam a šíření dezinformací na internetu | Rusko za Vladimíra Putina | Sdělovací prostředky | Dánsko | Koronavirus | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Demokratický proces se zasekl | Řádění exekutorů v České republice
23536