Rozhovor Britských listů 324. Jaké je to teď v české politice po regionálních volbách

6. 10. 2020

čas čtení < 1 minuta



O současné politické situaci po víkendových volbách do místních zastupitelstev hovoří s politologem Jiřím Pehem Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 7. října 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Lékaři protestují proti šarlatánům, požadujícím zrušení proticovidových opatření

6. 10. 2020

čas čtení 1 minuta

Asociace děkanů lékařských fakult České republiky se distancuje od petice "Otevřený dopis lékařů vládě, parlamentu a médiím ohledně tzv. koronavirové krize" podepsané předními či mediálně známými lékaři, kteří však nejsou odborníky v oblasti epidemiologie či infektologie a jako skupina nezastupují žádnou relevantní lékařskou či vědeckou organizaci.


Děkani lékařských fakult nesouhlasí s obsahem i formou této výzvy, protože neuvážené zrušení všech opatření by vedlo v konečném důsledku k nárůstu úmrtí a k destabilizaci zdravotní péče. Lékařské fakulty vychovávají budoucí lékaře k úctě k lidskému zdraví a k životu a v promočním slibu každý lékař slibuje, že bude chránit zdraví a životy svých nemocných. Naši studenti se s velkou odpovědností zapojili a opět zapojují do pomoci českému zdravotnictví. Hledání rovnováhy mezi ochranou zdraví a chodem společnosti a ekonomiky je jistě složité a obdobná opatření jsou přijímána v mnoha rozvinutých zemích.

Považujeme za nepřijatelné, aby do ní skupina lékařů, místo případné odborné diskuse na patřičném fóru, vstupovala veřejnými výzvami bez jasného vědeckého podkladu, které mohou vést k odmítání protiepidemických opatření, a následně tak vést k omezením ještě drastičtějším.

Celý text ZDE

Lékaři z první linie píší Pirkovi a spol: Raději mlčte!

Amazonie je na hraně překlopení z deštného pralesa v savanu

6. 10. 2020

čas čtení 2 minuty


Klimatická krize a ilegální kácení stromů mění původně neprostupný deštný prales v otevřenou travnatou savanu


Velká část Amazonie je zřejmě na hraně ztráty svých charakteristik: dochází k proměně uzavřeného stropového deštného pralesa v otevřenou savanu s daleko menším počtem stromů, varují výzkumníci.

Deštné pralesy jsou velmi citlivé na změny v množství deště a úrovně vlhkosti. Požáry a delší sucha vedou k likvidaci stromů a k proměně krajiny v savanu, kde je směsice lesů a travnaté plochy. Ohledně Amazonie se předpokládalo, že takové změny jsou možné, ale že k nim dojde až za desítky let.

Obtížně dýchající Trump poradil Američanům, aby se "nebáli koronaviru"

6. 10. 2020

čas čtení 2 minuty



Aktualizace:

- Trump v úterý ráno lhal na Twitteru a na Facebooku, že covid-19 je méně nebezpečný než chřipka. Vychloubal se, že se "lidé učí žít s covidem".

Facebook tento status odstranil a Twitter ho opatřil varováním, že tweet šíří "zavádějící a potenciálně nebezpečné informace týkající se covidu-19."

- 15 pracovníků Bílého domu pohybujících se kolem Donalda Trumpa bylo dosud nakaženo koronavirem.

- Donald Trump stále v rozhovorech popadá dech, svědčili dva lidé, kteří ho při tom viděli.

- Bílý dům je jak město bez lidí. Kayleigh McEnany, tisková mluvčí Bílého domu, má pozitivní test na koronavirus. Dva další pracovníci tiskového oddělení Bílého domu také, stejně jako vojenský poradce, který byl v kontaktu s Trumpem. Mezi zaměstnanci Bílého domu se rozšířila panika, jsou to většinou starší lidé a nikdo jim nedal žádné informace ani instrukce ohledně nákazy na jejich pracovišti.

- Z průzkumu veřejného mínění, provedeného pro CNN, vyplývá, že 63 procent Američanů zastává názor, že se Trump chová vůči koronaviru nezodpovědně a riskuje zdraví lidí kolem něho. Z úterního průzkumu provedeného pro CNN vyplýbá, že Biden má nad Trumpem nyní náskok 16 procentních bodů.

- Obchod se suvenýry Bílého domu nabízí objednávky komemorativní mince s nápisem "Prezident Donald J. Trump porazil COVID". Mince bude oslavovat "jeho osobní vítězství nad smrtícím virem koronavirové pandemie". Mince bude stát sto dolarů.

- Nakažlivý Donald Trump se vrátil do Bílého domu, sundal si roušku v blízké přítomnosti svých zaměstnanců a apeloval na Američany, aby se "koronaviru nebáli". Ze záběru bylo ovšem vystřiženo, že dýchá jen s potížemi, popadá dech a zdá se potlačovat při dýchání bolest, viz níže:

Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Světová zdravotnická organizace: Je zřejmě nakaženo na světě 10 procent lidí

6. 10. 2020

čas čtení 3 minuty

MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Za posledních 24 hodin do 5. 10. stoupl počet registrovaných denních nákaz v ČR o 3119 případů,  na 85 566.  Zemřelo 758 osob (od včera uváděného počtu je to nárůst o 31 mrtvých), 1242 osob je v nemocnici (od včera uváděného počtu je to nárůst o 60 pacientů).

(Pozn. MZČR zpětně mění počty mrtvých za předchozí dny, takže jím uváděný nárůst počtu mrtvých za posledních 24 hodin nevypadá ve srovnání s údajem ministerstva v předchozí den tak vysoký.)

- Donald Trump se prý velmi rychle vrátí do předvolební kampaně. Fake News prý podle něho zveřejňuje jen falešné průzkumy veřejného mínění. Je to zjevně reakce na nejnovější průzkum televize CNN, podle něhož má většina Američanů k Trumpově postoji vůči koronaviru záporný postoj.

Trumpův lékař Sean Conley uvedl, že "mu dáme ještě jednu dávku remdesiviru a pak ho pošleme domů". (Remdesivir je lék, jehož celosvětovou zásobu zkonfiskovaly Spojené státy, takže se ho nedostává v Evropě a v dalších zemích světa.) "I když není ještě úplně z toho venku," řekl Conley, "v jeho stavu ho můžeme bezpečně poslat domů."

- Donald Trump naléhal na Američany, aby se "nebáli koronaviru", který celosvětově usmrtil více než milion lidí, z toho 200 000 Američanů, a vyvolal ekonomický a sociální chaos.

Rozhovor Britských listů 323. Jaké jsou vztahy ČR k Evropské unii?

2. 10. 2020

čas čtení < 1 minuta


Bohumil Kartous hovoří s ministrem zahraničí České republiky Tomášem Petříčkem o tom, jak je na tom ČR ve svých vztazích k Bruselu. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 2. října 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 322. Koronavirus v České republice. Jak dál?

29. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta



"Obávám se, že za zrušení veškerých protikoronavirových opatření během léta zaplatíme těžkou daň několika tisíc mrtvých, kteří mrtví být nemuseli."

S imunologem Václavem Hořejším, donedávna ředitelem Ústavu molekulární genetiky AV ČR, hovoří o nynější koronavirové krizi v ČR Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 30. září 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Podobně jako jeho otec trpící Alzheimerem, Trump podepsal v nemocnici prázdný papír...

5. 10. 2020

čas čtení 1 minuta

Donald Trump junior je znepokojen tím, že jeho otec se v neděli vydal automobilem na projížďku kolem nemocnice, i vlnou tweetů, které z nemocnice zveřejňuje. Podle zprávy Gabriela Shermana v časopise Vanity Fair chce Donald Junion do toho zasáhnout, ale Jared a Ivanka Trumpovi říkají, že je na tom a jedná výborně. "Nechci být jen jediným, který mu řekne, že se chová jako šílenec," reaguje Donald junior.

Trumpova rodina je nicméně jednotná ohledně Trumpova maniakálního tweetování v pondělí ráno, kdy Trump zveřejnil více než deset tweetů napsaných velkými písmeny. Trumpovy děti říkají, že na otci chtějí, aby s tím přestal. "Jsou všichni znepokojeni. Snaží se ho přesvědčit, aby přestal tweetovat."

Sherman také zaznamenává, že v neděli večer New York Times informoval, že steroidy, které Trump údajně bere, specificky dezametazon, ovlivňují náladu a vyvolávají euforii a všeobecný pocit štěstí. Sherman také píše o "dlouhé historii v Trumpově rodině, kde se vždy popíraly vážné nemoci."

Podle rodinného přítele Trumpovy rodiny, píše Sherman, "Trumpův otec Fred Trump senior trval na tom, že bude chodit do práce, i když vážně v devadesátých letech pokročila jeho Alzheimerova choroba, Každý den jen Fred senior do své kanceláře v Brooklynu a tam mu dávali prázdné papíry, které uspořádal a podepisoval. Telefon na Fredově psacím stole byl uzpůsoben tak, že Fred mohl telefonovat jen své sekretářce. "Fred předstíral, že pracuje," líčil rodinný přítel.

V sobotu večer Bílý dům zveřejnil fotografie Trumpa, jak pracuje v nemocnici Waltera Reeda. Internet si povšiml,    že kus papíru, který Trump v jednom záběru podepisoval, byl, jak se zdá, prázdný.

Bílý dům, nepřekvapivě, se k tomu nevyjádřil.

Zdroj ZDE

Většina Američanů říká, že Trump jednal neodpovědně, a nevěří informacím Bílého domu o jeho zdravotním stavu

6. 10. 2020

čas čtení 1 minuta



Dvě třetiny Američanů zastávají názor, že Donald Trump přistupoval k riziku nákazy koronavirem lidí kolem něho neodpovědně. Vyplývá to z nového průzkumu veřejného mínění, který pro televizi CNN provedla organizace SSRS ve dnech poté, co bylo oznámeno, že je Trump nakažen koronavirem.

V době, kdy byl Trump hospitalizován v Národním vojenském zdravotním středisku Waltera Reeda, 69 procent Američanů konstatovalo, že nedůvěřují tomu, co se jim sděluje z Bílého domu o Trumpově zdraví. Jen 12 procent Američanů uvedlo, že důvěřují téměř všemu.

Rasismus, národovectví a zpochybňování klimatických změn jako známka prolínání byznysu a politiky

5. 10. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut

Apel na občany Prahy 1: Prosíme, nehlasujte v druhém kole senátních voleb pro Miroslavu Němcovou! Zbláznili jste se? O mafiánství strany ODS viz níže. (Pozn.red.)

Relativní úspěch opozičních stran v krajských volbách – tedy konec růstu ANO – zastiňuje problematické rysy nejedné z nich. Možná nejvíce se ale tato skutečnost týká Občanské demokratické strany, která kolísá mezi přetrvávajícím dědictvím mafiánské strany a opozicí vůči Andrejovi Babišovi a jeho do očí bijícímu, ale měřeno právě standardy finančních kauz ODS, možná nijak šokujícímu střetu zájmů.

Mozaika z letního Bašuru (nebo raději normálně Kurdistánu?)

6. 10. 2020

čas čtení 10 minut


Rozhovor Michala Nowaka s kurdským ekologem Nabilem Musou 8. srpna 2020 v Sulajmáníji


Na území autonomního Kurdistánu (KRG) v severním Iráku působí několik českých aktivistů, mezi nimi i Michal Nowak. Ve městě Sulajmáníja blízko íránských hranic hovořil krom jiných s Nabilem Musou, který se angažuje v místních ekologických a kulturních projektech. Rozhovor nám poslal Pavel Pečínka.


Působíte ve sdružení Water Keepers Iraq (WKI – Ochránci vody Iráku), konkrétně v jeho kurdské sekci. Mohl byste ji trochu blíž představit české veřejnosti?

Koronavirus: Trumpova nedělní projížďka byla "naprosto neodpovědným divadýlkem"

5. 10. 2020

čas čtení 4 minuty

MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Za poisledních 24 hodin do 5. 10. stoupl počet registrovaných denních nákaz v ČR o 1841 případů,   na 82 446.   Zemřelo 727 osob, 1182 osob je v nemocnici.


-  Krátce poté, co se Trump v roušce nechal vyvézt před nemocnici Waltera Reeda ve vozidle, které řídil agent tajné služby, který měl na sobě zdravotnický plášť, štít na obličej a roušku, lékař ve službě v této nemocnici projížďku odsoudil, charakterizoval ji jako "šílenství". Ve vozidle byl nejméně ještě jeden další tajný agent. V druhém tweetu dr. James Phillips napsal, že "ta neodpovědnost je ohromující".

Dr. James Phillips: "Všechny ty osoby, které byly v tom vozidle během té naprosto zbytečné prezidentovy "jízdy" musejí teď být na 14 dní v karanténě. Mohou onemocnět. Mohou zemřít. Kvůli politickému divadlu. Trump jim nařídil, aby kvůli divadlu ohrozili svůj život. To je šílenství."


Dr. James Phillips: "Prezidentovo vozidlo není jen obrněné, ale také hermeticky uzavřené proti chemickému útoku. Riziko přenosu covidu-19 uvnitř je tak vysoké, jako při lékařských procedurách. Ta neodpovědnost je ohromující. Sympatizuji s členy tajných služeb, kteří se na tom byli donuceni účastnit."


- Melania Trumpová nepojede navštívit Trumpa do nemocnice, protože by to ohrozilo agenty tajné služby a další zaměstnance Bílého domu i nemocnice.

Hospodaření OSBL za září 2020

2. 10. 2020

čas čtení 2 minuty


V září 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 66 100.53 Kč,  výdaje byly tentokrát  79 562.50  Kč. Sponzor nám zadarmo poskytuje server, ovšem velký provoz způsobuje docela podstatnou spotřebu elektřiny, kterou normálně nehradíme. Jednorázově jsme teď něco zpětně zaplatili, ovšem rozhodí to náš nepevný rozpočet. Zůstatek ke konci září byl 45 496.49 Kč, dále nevyhnutelně směřujeme k nule

Děkujeme mnohačtenářům za  finanční podporu v měsíci září 2020.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Vrány si uvědomují sebe samy - stejně jako lidé

5. 10. 2020

čas čtení 1 minuta

Vrány jsou dokonce ještě chytřejší, než jsme si dosud mysleli. Vědí o tom, co vědí, a dokážou uvažovat o obsahu své mysli. To je považováno za základní kámen sebeuvědomění sdíleného vedle lidí jen několika málo druhy.

Výzkum prokázal, že kočky dokážou napodobit člověka

5. 10. 2020

čas čtení 2 minuty

Tým výzkumníků z katedry etologie na maďarské univerzitě Eötvöse Loránda v Budapešti pozoroval případy kočky domácí, která rozeznala a poté napodobila lidské chování. Skupina napsala článek shrnující její pozorování a publikovala je v časopise Animal Cognition.

Proč Trump už prohrál volby

5. 10. 2020

čas čtení 1 minuta

Stav ekonomiky může rozhodnout vše - zejména když trhy utrpěly další ztráty kvůli tomu, že se prezident nakazil koronavirem, napsal Tim Mullaney.

30643

Těžké psychické následky násilného potlačování demonstrací v Bělorusku

5. 10. 2020 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 4 minuty

V posledních dnech jsem vedla online rozhovory s běloruskými kolegyněmi, které se mimo jiné věnují péči o duševní potíže vzniklé u lidí v rámci násilného potlačování demonstrací po pravděpodobně zmanipulovaných prezidentských volbách v srpnu tohoto roku.

Od začátku protestů v Bělorusku dochází podle psychiatričky Evženie z Minsku k nárůstu psychických poruch u demonstrujících, kteří se dostali do střetu s policií, u lidí propuštěných po násilných výsleších a věznění, ale i u příbuzných těchto lidí a dalších občanů přihlížejících demonstracím a jejich násilnému potlačování.    

Trumpovo "zmrtvýchvstání" aneb Co je skutečně důležité

5. 10. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Trumpův kabinet se stal superpřenašečem Covidu-19, což lze chápat jako logický důsledek jeho ignorantského postoje vůči relevantním vědeckým poznatkům. Sám Donald Trump, pokud jej nezastaví zdravotní komplikace, se bude ze své bitvy s covidem snažit vytřískat maximum – chtěl by povstat jako Fénix z popela, aby všem názorně dokázal, jak snadno se dá smrtelný patogen přemoci – a jak měl celou dobu pravdu. Jenže trestuhodné chování členů Trumpova týmu, kdy se přesně neví, kolik osob bylo vlastně infikováno – a kdy mohlo dojít k nakažení prezidentského kandidáta opozice – je spíše metaforou politického rozkladu.

Většina Američanů zastává názor, že si za nákazu covidem-19 může Trump sám

4. 10. 2020

čas čtení 1 minuta



Z průzkumu společností Reuters/Ipsos, provedeného po zveřejnění informace, že byl Donald Trump testován pozitivně na koronavirus, vyplývá, že většina dotazovaných vyjádřila názor, že by měl Trump přijmout určitou míru viny za svou nákazu.

65 procent dotazovaných Američanů souhlasilo s výrokem: "Kdyby býval prezident Trump bral koronavirus vážněji, pravděpodobně by se býval nenakazil." S tímto výrokem souhlasilo 90 procent demokratů, ale i 50 procent republikánů.

Jak je tomu skutečně s Trumpovým zdravotním stavem? V důsledku mediální manipulace jeho lékařů nikdo neví

4. 10. 2020

čas čtení 7 minut



Šéfka Bílého domu pro strategickou komunikaci Alyssa Farah se vyjádřila, že Sean Conley, lékař z Bílého domu, který dohlíží na Donalda Trumpa, se v sobotu snažil "šířit sebejistotu". "Když léčíte nějakého pacienta, chcete šířit sebejistotu, chcete ho povzbudit a to bylo úmyslem."

Robert O'Brien, Trumpův poradce pro národní bezpečnost, řekl v neděli odpoledne, že Trump zatím zůstane v nemocnici. Zdůraznil, že nadcházející týden bude pro Trumpovo zdraví důležitý.

Trumpovi lékaři v neděli odpoledne pokračovali v přehnaně optimistických a vyhýbavých prohlášeních. Trumpův lékař Sean Conley v neděli odpoledne tvrdil, že se Trumpův zdravotni stav "dál zlepšuje".  

Pak Conley přiznal to, co v sobotu utajil. Přiznal, že v pátek ráno Trumpovi poklesla míra kyslíku v krvi a asi hodinu mu v Bílém domě museli dávat dodatečný kyslík.

"Během průběhu nemoci pan prezident zažil dvě episody přechodného poklesu saturace kyslíku. Debatovali jsme o tom, proč se to stalo, a zda máme zasáhnout."

Conley dostal otázku, zda dostával  Trump kyslík ještě znovu někdy od té doby. Conley řekl, že se na to musí zeptat zdravotních sester. Že by to Trumpův lékař nevěděl? Vypadá to, že se Conley znovu vyhýbá odpovědi.

Aktualizace: Trump se nechal vyvézt v limuzíně před nemocnici a z auta mával demonstrujícím stoupencům, video viz níže. Předtím vydal z nemocnice vlastní video, v němž se chvástal a zároveň řekl, že "být nakažen koronavirem, to byla opravdová škola". Ve videu také řekl, že "udělá překvapení" a navštíví "vlastence", kteří demonstrují před nemocnicí. Pomalá jízda před nemocnicí trvala asi minutu. Videa níže.

Dlouhý covid: důkazy, že nemoc dlouhodobě poškozuje srdce

4. 10. 2020

čas čtení 7 minut

Pozn. red. Vzhledem k těmto závažným informacím jsou údaje českého ministerstva zdravotnictví o desetitisících nakažených v ČR jako o pacientech, kteří jsou "vyléčení" (on snad existuje na covid-19 nějaký lék?), problematické, zavádějící a vlastně nebezpečně lživé.


29. února se Melissa Vanier, dvaapadesátá pracovnice pošty z Vancouveru, vrátila z dovolené na Kubě, kde vážně onemocněla covidem-19. "Po celý březen jsem měla pocit, že mám v krku sklo," říká. Měla celou řadu příznaků, horečku, bolesti hlavy, extremní únavu, ztrátu paměti a mozkovou mlhu. "Musela jsem spát na břiše, protože jinak jsem měla pocit, že mě někdo škrtí."

V třetím týdnu března měla Vanierová negativní test na Sars-CoV-2, ale to byl jen začátek jejích problémů. V květnu zjistila, že je její tep vysoce nenormální. Kardiologové zjistili, že má ischemickou srdeční chorobu, že její srdce nedostává dostatečné množství krve a kyslíku.

Vědci: Nákaza koronavirem se "v podstatě" nešíří dotykem předmětů

4. 10. 2020

čas čtení 1 minuta

 
Monica Gandhi, profesorka lékařství na University of California v San Francisku, sdělila americkému vědeckému serveru Nautilus, že na začátku pandemie měli lidé "mnoho strachu", že se nakazí covidem-19, pokud si sáhnou na obličej po dotyku kovu, plastů či jiných kontaminovaných předmětů či povrchů.

Nyní podle ní z důkazů vyplývá, že koronavirus na předmětech není dost silný na to, aby jím lidé onemocněli. "Nákaza se nešíří dotykem předmětů," říká Gandhíová. "Šíří se tím, že jste příliš blízko někomu, kdo šíří virus z nosu a z úst, aniž by si toho byl ve většině případů vědom."

Rozhovor Britských listů 321. Pravičáci jsou vyčerpaní, a proto jsou líní myslet

25. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta



Co způsobilo nejen v Polsku, ale do určité míry i v Česku a po celém světě najednou tak obrovskou, populistickou, ultrapravicovou nenávist vůči gayům a vůbec menšinám? Nad tím se s kulturním antropologem a novinářem Fabianem Golgem zamýšlí Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. září 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 320. Jak ČR přispěla k proměně EU v opravdové monstrum

22. 9. 2020

čas čtení 4 minuty



{for English, scroll below)

"Slyšeli jsme o zkušenostech řady lidí, kteří žijí v uprchlickém táboře o tom, že jsou biti jenom za to, že jsou."

"Ti lidé v Morii žijí ve strašlivých podmínkách. Čekají mnoho hodin na toaletu, na sprchu, na jídlo, na vodu. Nemají přístup k lékařské pomoci. Ty zprávy dětských psychologů a psychiatrů, kteří tam jezdí pomáhat, tak mluví o tom, že sedmileté děti se sebepoškozují. Což je něco nepředstavitelného. A o tom všichni vědí. O tom vědí politici v Evropské unii, i v České republice, o tom vědí všichni všude."

"My jsme se posunuli k tomu, že mluvíme pouze o pomoci nedoprovázeným nezletilým dětem. My jsme úplně přestali hovořit o rodinách s dětmi. My jsme přestali hovořit o tom, že v Morii, tam jsou 4000 nezletilých dětí v rodinách. Jsou tam staří lidé. Jsou tam rodiče, kteří ztratili své děti po cestě. Prožili neuvěřitelná traumata. A o těch se vůbec nemluví."

"Kdybychom před deseti lety viděli čtyřicet patnáctiletých kluků, jak někde kempují, tak si řekneme, no tak si je rozebereme a pomůžeme jim, protože je nemůžeme nechat takhle, musejí chodit do školy, mít nějakou komunitu, musí být ve společnosti, vzdělávat se. A dneska - ne. Dneska řekneme, že to je bezpečnostní riziko."

Bohumil Kartous, který navštívil letos v březnu uprchlický tábor na řeckém ostrově Chios, hovoří o šokujícím zanedbání uprchlického problému Evropskou unií, jejíž nečinnost v této věci je do značné míry důsledkem nátlaku zemi visegrádské čtyřky, s Dalimilem Petrilákem, analytikem z organizace Pomáháme lidem na útěku. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 23. září 2020.

* * *

How the Czech Republic has contributed to making the EU a real monster

"We have heard from a number of people living in the Greek refugee camp that they are being beaten simply for existing."

"The people in Moria live under horrifying circumstances. They are forced to wait for many hours to be able to access a toilet, a shower, food, water. They have no access to medical help. The child psychiatrists and child psychologists who go there to help report that seven-year old children do self-harm to themselves. This is absolutely horrifying. Everyone knows this. European Union politicians know this. Czech politicians know this. No one moves a finger."

"If, ten years ago, we saw forty fifteen-year-old boys sleeping in the forest, we would have said to each other, let us share them and let us help them because we cannot abandon them, they must attend school, they must be within a community, they must be in society, they must be educated. And today - no. Today, we say that they are 'a security risk'".

"We have moved so far that we now only talk about helping unaccompanied minors. But we have absolutely stopped talking about families with children. In Moria, there are 4000 minors in families. There are old people there. There are parents who have lost their children on their way.They have undertaken the journey without their children and have undergone incredible trauma. No one talks about these people."

Bohumil Kartous, who visited a refugee camp on the Greek island of Chios in March of this year, talks about the shocking neglect of the refugee problem by the European Union, whose inactivity in this respect, is to a large extent the result of the pressure of the East Central European countries, to Dalimil Petrilák, an analyst from the Czech organisation "We help people on the run". The interview is broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Wednesday 23rd September 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Šéf britských labouristů znovu obvinil Johnsona z nekompetentnosti a požaduje pro boj proti covidu konkrétní plán

3. 10. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Jeho pět bodů by se jistě hodilo i pro ČR


Nový šéf opoziční britské Labouristické strany Sir Keith Starmer znovu ostře obvinil Borise Johnsona a jeho vládu z naprosté, trvalé nekompetentnosti ohledně opatření proti pandemii. Johnson a jeho vláda Brity nechávají na holičkách. Občané v Británii jsou zmateni vládními strategiemi, které se mění každý týden, zatímco počet infekcí a úmrtí roste.

Starmer požaduje, aby vláda realizovala konkrétní "cestovní plán" boje proti koronaviru až do doby, než bude k dispozici vakcína. Navrhuje pět bodů:

Krajské volby: Měřeno výsledkem „levice“ je čas na pád vlády

3. 10. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Krajské volby 2020 jsou definitivně za námi (na rozdíl od těch senátních). Překvapivě vysoká volební účast (celostátní volební účast je více než o tři procenta vyšší než v roce 2016) navzdory epidemii nemoci covid-19 dává těmto volbám docela silnou legitimitu. Pokračuje trend z minulých krajských voleb, kdy hlavní politická formace ve vládě zvítězí ve většině krajů (což je velký kontrast s dobou, kdy o politickou moc bojovaly ODS a ČSSD).

Rozhovor Britských listů 318. Jak podvodník a lhář proměňuje Británii v darebácký stát

16. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta



V minulých dnech se britský premiér Boris Johnson rozhodl, že jeho mezinárodní dohoda o odchodu Británie z EU, kterou uzavřel s Bruselem loni na podzim, kterou tedy vychválil do nebes, nechal ji schválit Dolní sněmovnou a na jejímž základě vyhrál v prosinci volby, je vlastně špatná, a tak schválí nový domácí britský zákon, který ji převálcuje. Je to porušení mezinárodního práva.  O tom, kam se řítí za vedení Borise Johnsona Velká Británie, nebo spíše Anglie, mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s Janem Čulíkem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 16. září 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Volby v ČR: Všechny strany jsou problematické, výrazný je propad tzv. "levice" a nárůst ultrapravicových tendencí

3. 10. 2020

čas čtení 1 minuta





Pokud jsou výsledky nynějších krajských voleb signifikantní, svědčily by o děsivých politických poměrech v České republice více než třicet let po pádu komunismu (dnes 3. října, oslavují západní sousedi ČR třicáté výročí sjednocení Německa). Doufejme pevně, že tyto výsledky příliš neznamenají, vzhledem k tomu, že volební účast byla jen 37.7 procent voličů. Malá volební účast vždycky zdůrazňuje extremismus.

Šokující je 6.18 procent pro fašistickou Okamurovu SPD, stejně jako propad sociálních demokratů na 4.93 procent, jimž zřejmě nepomohl ani flirt s fašistickými tendencemi (viz Hamáčkovo odmítání přijmout v ČR i jediného uprchlického sirotka). Voliči sociálních demokratů zjevně utekli k Babišovi, a podpora pro Babišovo Ano je dalším, nepřekvapivým, ale stále šokujícím výsledkem. Pozoruhodná je i výrazná podpora pro ODS, což je dlouhá léta známá relativně mafiánská strana. Vítězství paní Němcové ve volbách do Senátu v Praze 1 je prostě jen výmluvným komentářem o tom, co tam bydlí za lidi. (JČ)


Zdroj: Novinky.cz

Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Počet globálních nákaz 34 621 100, počet úmrtí 1 028 649

3. 10. 2020

čas čtení 5 minut

MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. 3.10.  stoupl počet denních nákaz v ČR o 2556 případů,   na 80 605.   Zemřelo 711 osob, 1198 osob je v nemocnici.

MZČR provádí každý den zpětné navyšování počtu mrtvých v předchozích dnech, takže nárůst počtu mrtvých za posledních 24 hodin nevypadá tak vysoký.  MZČR to výslovně potvrzuje:

"S ohledem na fakt, že vykazování úmrtí má určité zpoždění oproti reálnému stavu z důvodu validace a uzavírání případů krajských hygienických stanic, se mohou denní záznamy zpětně měnit právě z důvodu průběžného doplňování."

- Británie zaznamenala v sobotu "ohromující" nárůst 12 872 infekcí za posledních 24 hodin, téměř dvojnásobek předchozího dne, v pátek registrovala 6968 nákaz. Vláda přiznala "technický problém" a v nadcházejících dnech bude do počtu nákaz prý zahrnovat i nákazy z předchozích dnů.

- Tisíce demonstrantů znovu protestovaly v sobotu v Izraeli. Ignorovali nový zákon zakazující demonstrace při současném uzamčení země. Demonstruje se proti premiéru Netajahuovi, který je obviňován z korupce a z nekompetentního přístupu k pandemii.

- Irsko zaznamenalo nejvyšší nárůst infekcí od konce dubna, 613.

- Francie zaregistrovala 16 972 nových nákaz  za jediný den.

- Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko, 55,  byl v Kyjevě hospitalizován s dvojnásobným zápalem plic poté, co byl testován pozitivně na koronavirus. Porošenko je poslanec ukrajinského parlamentu. Má cukrovku, což je spojováno s komplikacemi spojenými s nákazou koronavirem.

Oficiální lži o Trumpově zdravotním stavu?

3. 10. 2020

čas čtení 14 minut

Trump: Umřu? To se zeptal, když mu řekli, že je nakažen koronavirem. Trump se opakovaně ptal, "Umřu?" "Umřu jako Stan Chera?" Jeho sedmasedmdesátiletý známý Stan Chera zemřel na koronavirus v dubnu. Trumpovi je 74 let.




Trump se v pátek dobrovolně podrobil rozhodnutí odejít do nemocnice Waltera Reeda, protože ho lékaři varovali, že může přijít o schopnost chodit a že by vypadalo v televizi hrozně, kdyby ho dopravovali z Bílého domu na nosítkách nebo v kolečkovém křesle, napsal korespondent časopisu Vanity Fair Gabriel Sherman. Dodal, že  republikáni blízcí Bílému domu svědčí o tom, že Trumpův stav byl v pátek "daleko horší", než se oficiálně přiznávalo, a že se Trump opakovaně dotazoval zaměstnanců Bílého domu, jestli zemře. "Skončím jako Stan Chera? Ano?"

Kolem jedné hodiny ráno ze soboty na neděli středoevropského času vydal Trump čtyřminutové video, v němž tvrdí, že je v pořádku, že léky, které mu podávají, jsou "zázračné", jsou "jako zázraky od Pánaboha", a že mu začíná být opravdu dobře. Otázkou ale je, co se stane v nadcházejících několika dnech. "Za pár dní to budeme vědět jistě."



Aktualizace:

Lži o Trumpově zdravotním stavu?

Bílý dům v sobotu vytvořil ohromující množství zmatku ohledně koronavirové diagnózy Donalda Trumpa a o stavu jeho zdraví celou sérií navzájem rozporných prohlášení. Vytvořil tak pozoruhodnou míru nejistoty v chápání národa, jaký je vlastně prezidentův stav, a kdo byl kdy vystaven smrtícímu viru,  píše Washington Post. Dodává, že bylo nyní zpochybněno dokonce i to, kdy přesně byly k dispozici výsledky Trumpova koronavirového testu a kdy mu vlastně byly podávány léky - které dosud neprošly řádným testováním. Bílý dům dokonce nedokázal v tiskovém prohlášení správně napsat ani jméno firmy, která poskytla nový lék obsahující protilátky, a zvoral i popis jeho charakteristických rysů. ZDE  

Dr. Sean Conley zjevně lhal i o tom, že Trump "nebyl napojen na kyslík"

Aktualizace: Skutečnost, že v pátek byl Trumpovi dáván dodatečný kyslík, potvrdily mezitím četné další zdroje. Signifikantní bylo také jeho skoro celodenní odmlčení na Twitteru. Dvě osoby blízké Bílému domu sdělily listu New York Times, že Trump v pátek nemohl dýchat a že poklesla úroveň kyslíku v jeho organismu, takže mu lékaři museli už v Bílém domě dávat kyslík. Nechali ho odvézt do nemocnice, kde může být monitorován s lepším zařízením a léčen v případě problémů rychleji. V sobotu večer tweetoval Trump dvakrát, že je "v pořádku". ZDE 

 

Trumpův lékař dr. Sean Conley před nemocnicí Waltera Reeda řekl dnes toto:

"V tuto chvíli tým a já jsme velmi spokojeni s pokrokem, který pan prezident činí. Ve čtvrtek měl mírný kašel a trochu ucpaný nos a únavu, všechno to nyní odchází a jeho situace se zlepšuje."


Zdroj blízký Donaldu Trumpovi, zřejmě šéf štábu Bílého domu Mark Meadows, hovořil také s novináři v sobotu dopoledne amerického času a řekl něco úplně jiného:

"Prezidentovy životně důležité orgány byly během posledních 24 hodin velmi znepokojující a nadcházejících 48 hodin bude kritických ohledně jeho péče. Nejsme dosud na jasné cestě k uzdravení."

Takže Donald Trump je buď v pořádku, anebo je vážně nemocen, podle toho, komu chcete věřit. Americká vláda však v této chvíli není schopna jasně a přesvědčivě informovat o stavu amerického prezidenta.

Mark Meadows sdělil tyto znepokojující informace novinářům pod podmínkou, že nebude citován a že nebude nahráván, jenže kdosi ho stejně nahrál, video viz níže: 

Cena Václava Buriana Olomouc 2020 - výsledky

2. 10. 2020

čas čtení 2 minuty


Tisková zpráva



Letošní ročník Ceny Václava Buriana Olomouc 2020 byl poznamenán zhoršující se epidemiologickou situací v České republice. Výbor pro Cenu tedy rozhodl celou akci přesunout od on-line prostředí. Ve spolupráci se spolupořadatelem Muzeem umění Olomouc byla soutěžní část přesunuta do pracovny Václava Buriana na Komenského ulici, odkud se 28. září od 15 hodin uskutečnil moderovaný přenos. Z tohoto autentického prostředí probíhalo živé vysílání na facebookovém profilu Ceny.

30642

Tisková zpráva

Aktivisté okupovali ulice okolo Poslanecké sněmovny. Politiky vyzvali k řešení klimatické krize

2. 10. 2020

čas čtení 4 minuty

Před Poslaneckou sněmovnu ve čtvrtek ráno dorazilo několik desítek aktivistů z klimatického hnutí Extinction Rebellion (zkráceně XR, česky Rebelie proti vyhynutí). Ve Sněmovní na některé z nich policie zaútočila pepřovým sprejem a zprvu jim tak zamezila v poklidném vstupu do prostoru před hlavním vchodem. Zhruba desítce se však podařilo do ulice časem proniknout a utábořit se tam.

Zbytek blokoval průjezd v Tomášské ulici a okupoval tento prostor na protest proti nečinnosti českých poslanců v otázce klimatické krize. Několik aktivistů se připoutalo a jedna aktivistka se pohupovala ve vzduchu na vysoké ocelové trojnožce. Policisté zde situaci monitorovali, ale dalo se očekávat, že protestující brzy vyzvou k urychlenému opuštění prostoru, protože demonstrace před Parlamentem nejsou povolené.

Samotná vakcína nezastaví šíření koronaviru, varuje analýza

2. 10. 2020

čas čtení 3 minuty

Ani účinná vakcína proti koronaviru na jaře nevrátí život do normálu, varovala skupina předních vědců 

Úspěšná vakcína na covid-19 sama o sobě nezastaví šíření viru a omezení každodenního života budou muset pokračovat po určitou dobu, konstatoval tým expertů.

Stovky vědeckých týmů po celém světě se snaží vyrobit na koronavirus vakcínu a 11 vakcín je v současnosti v třetí etapě testů.

Analýza multidisciplinární skupiny vědců z britské Royal Society, zvaná Hodnocení a posuzování dat pro virové epidemie, konstatuje, že existují vážné problémy během procesu přípravy a výroby vakcíny, včetně překážek ve výrobě a při skladování, dále existují pochybnosti, jak dobře bude vakcína fungovat, a existují také problémy s důvěrou veřejnosti vůči vakcíně.

Rozhovor Britských listů 319. Jak se Polsko propadá do autoritářství

18. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

(For English, scroll below)

"V Polsku nyní běžně mlátí gaye v ulicích." Jan Čulík mluví v tomto Rozhovoru Britských listů s Majou Zoe Hebanovou, transgenderovou aktivistkou z Varšavy o děsivé situaci menšin v autoritářské zemi  za vlády ultrapravicové strany Právo a spravedlnost. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 18. září 2020.

Britské listy Interview 319. How Poland is succumbing to authoritarianism

'Gays are now frequently beaten up in the streets in Poland.' A lady was walking down the street with her thirteen-year-old niece. They were both beaten up because the attackers mistook them for a lesbian couple. Ursula von der Leyen, the president of the European Commission, said this week that Poland's 'LGBT-free zones' have no place in EU. In this Britské listy Interview, Jan Čulík talks to Maja Zoe Heban, a transgender activist living in Warsaw, about the horrifying situation of minorities in contemporary Poland  under the rule of the alt-right Law and Justice Party.. The interview is broadcast on the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Friday 18th September 2020. The interview is in English with Czech subtitles.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Co Trumpa v úterní televizní debatě nejvíce objasnilo

2. 10. 2020

čas čtení 5 minut



Trump vidí všechno - i své vlastní děti - jen jako odraz sebe samého



Krátce poté, co se narodil syn Donalda a Ivany Trumpových, Trump byl jako jeho otec zvláštním způsobem znepokojen: "Co když mě tohle dítě ztrapní, až vyroste?" Podle pamětí Ivany Trumpové Trumpovi manželka navrhla, aby nově narozeného syna pojmenovali Donald junior. Trump reagoval: "Ale co když to bude loser?"

USA: Úterní televizní "debata" Trump-Biden vyvolala vlnu finančních příspěvků pro Demokratickou stranu

2. 10. 2020

čas čtení < 1 minuta



V důsledku Trumpova zuřivě agresivního přístupu během úterní televizní "debaty" s Joem Bidenem, kdy Trump svymi nesmysly Bidena více než sedmdesátkrát přerušil a skákal do řeči i moderátorovi, vznikla po vysílání této debaty rekordní vlna finančních příspěvků pro Demokratickou stranu. V úterý mezi 22. a 23. hodinou obdržela předvolební kampaň Demokratické strany 3,8 milionů dolarů prostřednictvím svého serveru ActBlue, a porušila tak hodinový rekord. V důsledku této prezidentské "debaty" získala Demokratická strana více peněz než bylo vybráno v některých amerických státech za celou dobu předvolební kampaně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Náhorní Karabach přiznal evakuaci obyvatel do Arménie

2. 10. 2020

čas čtení 1 minuta

Z příhraničních okresů bylo do vnitrozemí Náhorního Karabachu odvezeno 1 500 osob, informovaly tamní úřady. Za hranice Náhorního Karabachu jezdí lidé jedině soukromě, muži v příslušném věku povinní vojenskou službou mají překročení hranice zakázáno.

Karabach: Eskalace konfliktu, nebo nová válka?

2. 10. 2020

čas čtení 2 minuty

27. září v zóně karabašského konfliktu začaly boje s použitím obrněné techniky a dělostřelectva. Důležitou změnou ve tři dekády trvajícím konfliktu je, že bojové akce probíhají po celé linii fronty a znepřátelené strany vyhlásily válečný stav a mobilizaci.

COVID versus Babiš: K.O. ve druhém kole

2. 10. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Premiér Babiš kritizuje čerstvě jmenovaného ministra zdravotnictví Prymulu za to, jak "komunikuje" nová restriktivní opatření v boji s pandemií. Prymula sice nejspíš nepatří k nejschopnějším komunikátorům, jenže problém spočívá v něčem jiném. Fakt, že díky Babišovu upřednostnění vlastních volebních šancí před veřejným zdravím Česká republika druhou vlnu zaspala a nyní je po Španělsku druhá nejhorší v Evropě, lze na pozadí nouzového stavu jen těžko komunikovat s nějakým "pozitivním spinem".

Rozhovor Britských listů 316. Glasgow University mě naučila kriticky myslet

9. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta


Na začátku školního roku je vhodná doba pohovořit s Danielem Řezníčkem, absolventem Glasgow University ve Skotsku. Co ho přimělo, že šel studovat do zahraničí, a jaké to má výhody a nevýhody? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 9. září 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Evropský summit řeší tvrdé zahraniční výzvy

2. 10. 2020

čas čtení 3 minuty

Evropští lídři se ve čtvrtek sešli v Bruselu na dvoudenním summitu se záměrem překonat nesoulad a předložit společnou reakci na vážné zahraničněpolitické výzvy, jimž blok čelí. Zde jsou důvody, proč byste je měli sledovat.

Tomáš Petříček ví, že je ČR členem EU kvůli bezpečnosti

2. 10. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

MInistr zahraničí ČR Tomáš Petříček dobře ví, na rozdíl od mnohých Angličanů, že Evropská unie neexistuje jen kvůli obchodu (Napoleon: "Angličani jsou národ hokynářů!"), ale že ČR je její součástí ze závažných bezpečnostních důvodů.

Jen je škoda, že se při připomenutí dvaaosmdesátého výročí Mnichova Petříček nezbavil tradičního českého pocitu oběti ("Všichni jsou na nás zlí, všichni nás zradili, naši výjimečnost nechápou.") Bylo opravdu rozumné, že na Versailleské konferenci po ukončení první světové války Masaryk a Beneš západním spojencům, na jejichž podpoře záviselo přežití nového československého státu, lhali o počtu německy mluvících občanů žijících na území nově navrhovaného státu a uměle ho snižovali? Je rozumné lhát někomu, na němž závisím pro přežití? Britský premiér Lloyd George pak Masarykovi už nikdy nedůvěřoval. Je jasné, že tou dobou to nebylo zvykem, a ve středoevropské oblasti bylo Masarykovo Československo nejdemokratičtější zemí, přesto v něm hráli absolutní prim Češi, na úkor Němců, Slováků i dalších národností. Není možné zauvažovat nad tím, že kdyby se tolik Němcům nedávalo najevo, že si v pražské politice ani neškrtnou, nedali by se v takovém počtu po roce 1933 na stranu Hitlera?


Průběžné zpravodajství

Máte-li geny Neandrtálců, zvyšuje to vaše riziko vážného průběhu Covidu-19

1. 10. 2020

čas čtení 3 minuty

Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. 30.9.  stoupl počet denních nákaz v ČR o 1080 případů na 68 919.   Zemřelo 636 osob, (od včerejška 19), 825 osob je v nemocnici (nárůst od včerejška o 150 osob).


- Větrání je zřejmě jedním z nejefektivnějších nástrojů proti koronaviru, zdůraznila Angela Merkelová. ZDE 

- Světová banka investuje 12 miliard dolarů do vakcín pro chudé země. ZDE

 - Rusko a Čína záměrně šíří lži o koronavirové pandemii s cílem destabilizovat Západ, varoval britský generál Sir Nick Carter, šéf generálního štábu britské armády. Obě země používají internet pro "politickou válku" s cílem "ochromit soudržnost" Západu. Tyto dezinformace zneužívají koronavirové krize pro strategické výhody Ruska, včetně strategie ve prospěch ruské vakcíny. Ruskem šířené dezinformační narativy jsou zaměřeny na organizace bojující proti očkování. Z Luhansku se na internetu například rozšířila lživá zpráva, že Spojené státy prováděly testy vakcíny na dobrovolnících na Ukrajině, z nichž někteří zemřeli. ZDE 

BBC je terčem útoků a je v nebezpečí, varuje její přední moderátor

1. 10. 2020

čas čtení 2 minuty



Murdochovo mediální impérium se snaží zatlačit BBC ve společnosti na okraj

BBC je terčem útoků a je v nebezpečí, varoval Andrew Marr, britský Václav Moravec,  přední moderátor politických pořadů BBC těsně poté, co nový generální ředitel BBC vyhrožoval jejím zaměstnancům, že vyhodí i celebrity, pokud budou vyjadřovat své politické názory na sociálních sítích.

Proč dokáže být Merkelová tak jasná a věcná?

1. 10. 2020

čas čtení 2 minuty

Angela Merkel: Prostě jsem vypracovala modelovou kalkulaci. V létě, koncem června, začátkem července, měli jsme asi 300 nových nákaz denně. A teď máme v mnohých dnech 2400 nových nákaz denně. A to neznamená nic jiného, než že během července, srpna a září, během tří měsíců, se počet infekcí třikrát zdvojnásobil. 300 na 600, 600 na 1200, 1200 na 2400. A jestliže se totéž stane v nadcházejících třech měsících, říjen, listopad, prosinec, pak bychom přešli od 2400 na 4800, a z 9600 na 19 200. A to je všechno, co jsem chtěla ukázat - je to podstata exponenciálního nárůstu - je to to zdvojnásobování, které, i když zůstane stejné, přesto povede k velkému počtu případů. A to podtrhuje tu naléhavost, že musíme jednat tam, kde máme znovu tento exponenciální růst. Mluvili jsme tady o mnoha věcech. Onehdy jsem hovořila o tom  čase zdvojnásobování. V Británii to zase vzrostlo za osm dní. Důsledkem byla nová drastická opatření. V našem případě, čas zdvojnásobování během léta byl třikrát za tři měsíce. Ve srovnání s tím je to stále ještě plochý proces nákazy. Ale se změnou ročního období, když nemůžete pořád být venku, to se může taky změnit. Tohle není nic dramatického, chci prostě ujasnit, že jestliže chceme dodržet požadavek trasování řetězců infekce, abychom je mohli rozbít, je to samozřejmě lehčí s 300 infekcemi než s 2400 infekcemi. A ty infekce ani nejsou rozšířené po Německu rovnoměrně. Ale my víme, že zdravotnictví někde potřebuje posilu už teď. A když budeme mít tolik případů, je to těžší rozbít znovu řetězce infekce.

Video níže:


30621

Čeští elfové: Kvalitativní analýza dezinformací o covid-19 na webech AC24, Aeronet, Nová republika, Parlamentní listy, Protiproud, Sputnik

1. 10. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty


Pandemie koronaviru jako téma sledovaných dezinformačních webů z agendy ustoupila po několika měsících, kdy patřila k dominantním tématům, v průběhu června, kdy se situace v Evropě začala pozvolna vylepšovat. Téma se začíná vracet přibližně ve třetím červencovém týdnu.

30641

Reklama, životní prostředí a mentální suverenita

1. 10. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty


S penetrací kyberprostoru do fyzické dimenze dojde poměrně rychle (so patnácti, dvaceti let) k tomu, po čem volá Beno Trávníček v článku o rozumném uvažování nad reklamou. Dojde k tomu ale nikoliv kvůli tomu, že by korporace provozující velké maloobchodní řetězce dostaly ve slevě rozum, nýbrž proto, že se na základě stále intenzivnější digitalizace transformují do nové podoby, což bude obnášet i změnu v marketingu. Většina těch, kdo rozhodují o tisku milionů tun papírových reklamních letáků samozřejmě ví, jak neekologické to je. Zatím se jim ale osvědčuje tento druh reklamy, nic jiného za tím skutečně není. Přijde relativně brzy doba, kdy bude efektivnější přejít zcela do digitální komunikace. V té době ale budeme kromě klimatických změn řešit ještě jeden závažný problém, s nímž zápasíme už dnes: míra manipulace ve prospěch zisku může být v té době enormní. Dnešní zobrazování reklam přizpůsobené podle čtení dat o chování daného člověka v digitálním prostoru bude podpořeno rozvinout umělou inteligencí, čtením dat o fyzickém a psychickém stavu prostřednictvím ještě chytřejších zařízení a pomocí virtualizace nabídky.

29710

Drobné enviromentálnáí zamyšlení v tónině D-mall

Milé markety, supermarkety a megamarkety..

1. 10. 2020 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty


Už dlouho si říkám, že musím ten nápad dát ke všeobecnému pocupování, zkrátka věnovat
veřejnosti. Ať si sám hledá svoji cestu pralesem. Markety různých druhů a velikostí tisknou léta hory nejrůznějších letáků a ucpávají s nimi poštovní schránky potenciálních zákazníků - jednou zlevní jogurty, jindy povlečení nebo třeba depilátory. Haldy a haldy papíru – někdy spíš umělé hmoty. I kdyby všechen tenhle materiál nakonec skončil v separačních kontejnerech a veškerý byl recyklován (což je
samozřejmě nereálné), je to v 21. století nesmyslné plýtvání. Nemluvě o spotřebě energií a dalších finančních i environmentálních nákladech na tisk a distribuci. Chápu, že každý prodejce chce veřejně prezentovat, jaké výhody získá zákazník, který zvolí právě jeho služby. Chápu také, že internet není tak kontaktní formou reklamy, jako když si vytáhnete ze schránky leták se slevami, vytrhnete si z něj to, co vás osloví, a vezmete s sebou na nákup. Bylo by tu ale podstatně lepší řešení – současně ekonomické, environmentální, sociální...

Covid a vlna globálního hladu

1. 10. 2020 / Lukáš Kraus

čas čtení 3 minuty

Díky koroně jsem si znovu uvědomil obsah "sociáldemokratismu". To není nějaké vyprsknutí frází jako "už ne růst růstu", "zavřete školy" nebo "nezadlužujme se" a přitom si hlídat fakticky jen své individuální hledisko, hýčkat si svou ideologii a faktické řešení v aktuálním čase nenabídnout. Sociáldemokratismus je catch-all platforma, která na sebe bere zodpovědnost za fungování celé společnosti i s internacionálním přesahem pod levo-středovým úhlem, a to v "aktuálním čase", ne za deset let, ale nyní od nás lidé očekávají udržitelný model i v této pandemii. Udržitelný ze všech úhlů a pro všechny segmenty včetně dětí.

30637

Můžete podepsat celoevropskou petici za nepodmíněný základní příjem

1. 10. 2020

čas čtení < 1 minuta

Dne 25. září 2020 začala roční informační, diskusní a petiční Iniciativa evropských občanů "Zaveďme nepodmíněný základní příjem" v zemích Evropské unie. Podobné aktivity nyní probíhají také v Norsku, Švýcarsku a dalších evropských zemích. Nepodmíněný základní příjem je finanční částka, kterou každý občan dostává od státu v pravidelných intervalech bez naplnění jakýchkoli podmínek, tedy bez ohledu na věk, původ, místo bydliště, profesi, příjmu ze zaměstnání nebo jiných zdrojů, rodinný stav apod.

Petici můžete podepsat na webové stánce. Zabere to jen minutu, stačí vyplnit stát, jméno a příjmení a číslo občanského průkazu nebo pasu zde: Podepsat ECI-UBI 2020 (European Citizens' Initiative - Universal Basic Income). Více o nepodmíněném základním příjmu se můžete dozvědět v rozhovoru Britských listů zde.  

30537

Trump versus Biden aneb Truchlohra o třech dějstvích

1. 10. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Musím dát za pravdu liberálním komentátorům, kteří se vesměs shodují v názoru, že první ze tří debat mezi Donaldem Trumpem a Joe Bidenem byla chaotická, zmatečná a obtížně sledovatelná. Někteří dokonce hovoří o nejhorší prezidentské debatě v dějinách Spojených států. Vzhledem k tomu, že americké volby jsou bombastickým divadlem, kde hrají zásadní roli velké peníze, a nikoliv koherentní ideje a vize. Nicméně jde o poměrně ostrý obraz dysfunkční politické scény, jež do horních politických pater generuje mazané podvodníky a provařené politické insidery.

První předvolební americká prezidentská debata zahlcena Trumpovou sprostotou, lhaním a agresivitou

30. 9. 2020

čas čtení 5 minut



Donald Trump v úterý v noci proměnil první předvolební televizní prezidentskou debatu v nejhorší v americké historii, v celonárodní ponížení. Pokud by byl Trump znovu zvolen, tento temný, děsivý, nesledovatelný horečný sen bude prvním řádkem v nekrologu Ameriky, varuje komentátor David Smith.

Jen jeden muž v této debatě vypadal alespoň vzdáleně jako státník a nebyl to nynější prezident. Trump přerušoval, blábolil, zuřil, šířil lži a přerušoval znovu a znovu. Odmítl odsoudit bělošské supremacisty. Svými slovy je povzbudil, aby "byli připraveni".


Skoro jako v Česku? Vlna dezinformací plyne prasklinami v britské demokracii

30. 9. 2020

čas čtení 3 minuty

Foto: Londýnští bojovníci proti karanténě

Premiér je beznadějně neschopen proti tomu cokoliv dělat


Chcete-li najít zlomy ve společnosti, sledujte na internetu automatické roboty, píše Raphael Behr.  Podvodné účty na sociálních sítích se záměrně soustřeďují na všechna témata, která nás rozdělují, šíří lži a zmatek. Na každého člověka, který ventiluje na Twitteru a na Facebooku autentický pocit křivdy, existuje celá armáda automatických zesilovačů hněvu a zuřivosti. Jsou pro nebo proti, jsou pro pravici nebo pro levici, na tom nezáleži, když je cílem maximální polarizace. Automatičtí roboti na internetu identifikují materiál, který vyvolává nejvášnivější reakce, a pak ho šíří co nejširšímu publiku.

Sprostě nadávající papoušci separováni poté, co říkali návštěvníkům zoo, kam mají jít

30. 9. 2020

čas čtení 1 minuta


Pět sprostě nadávajících afrických šedivých papoušků, obyvatelů zoologické zahrady v anglickém Lincolnshiru, bylo od sebe odděleno poté, co se naučili sprostě nadávat.

Papoušci, jménem Billy, Elsie, Eric, Jade a Tyson, byli přijati do kolonie 200 šedých papoušků ve Wildlife Parku v Lincolnshiru letos v srpnu. Brzo po příchodu do této zoologické zahrady se papoušci začali navzájem povzbuzovat, aby sprostě nadávali.

Změna klimatu způsobuje na Sibiři "zombie požáry"

30. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta

Malá skupinka ruských dobrovolných hasičů na Sibiři se snaží vypořádat s požárem rašeliniště v přírodní rezervaci Suzunski, 250 kilometrů jižně od Novosibirska. Tento "zombie" oheň sahající více jak metr hluboko dokáže přežít tvrdé sibiřské zimy a hrozí se každoročně proměnit v obrovský lesní požár - což je problém, který podle ruské pobočky Greenpeace představuje "klimatickou bombu". 

Si a Módí: Souboj asijských autoritářů

30. 9. 2020

čas čtení 4 minuty

V polovině září 2014 byla Indie zaměstnána návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a jeho ženy, lidové pěvkyně Pcheng Li-jüan. Televize vysílaly prodlouženou videosmyčku s premiérem Nárendrou Módím, jak sedí se Sim na březích řeky Sabarmati, zatímco vzrušení moderátoři předpovídali éru čínsko-indického míru uzavřeného mezi dvěma autoritáři, kteří se dostali k moci během dvou let, napsal Ajai Shukla.

30640

„Autům odzvonilo.“ Rebelové v úterý odpoledne pokračovali cyklojízdou po Praze

30. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

Včera po páté hodině odpolední vyrazila z pražského Klárova skupina cyklistických nadšenců z hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) na cyklojízdu po městě. Předem ohlášená akce, jež probíhala v souladu s platnými protiepidemickými opatřeními, je součástí týdne Velké rebelie s mottem „Chceme žít!“[1] Jízda navázala na dopolední protest před Ministerstvem financí.[2] Dále se chystá zvířecí pochod a velká blokáda některé ze státních institucí.

30631

Turecko: výjimečný trest pro nezletilou

30. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

Dneska (23. září 2020) mi velkou radost udělal dopis od Heval Selvi – další mojí kamarádky a spoluvězenkyně. Její příběh je smutný, stejně jako příběhy ostatních. Její o to víc, že byla ve svých 16-ti letech za spolupráci s PKK odsouzena na doživotí. K bojovníkům se přidala poté, co se její starší sestra upálila na protest proti tehdejšímu režimu v Turecku a perzekuci kurdského obyvatelstva, píše Markéta Všelichová.

Karabach je Evropa

30. 9. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Na Kavkaze se v druhé polovině 80. let začal hroutit Gorbačovův Sovětský svaz. A nejžhavější ohnisko tehdejšího napětí, dědictví "inteligentní" sovětské národnostní politiky, v Náhorním Karabachu nejen že stále doutná - právě se dokonce znova rozhořelo.

Na koronavirus už zemřel milion lidí, pandemie nezpomaluje

29. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

 

Počet lidí, kteří zemřeli na koronavirus, přesáhl podle statistiky Johns Hopkins University jeden milion. Tohoto mezniku bylo dosaženo v úterý dopoledne, devět měsíců popté, co úřady v Číně poprvé oznámily, že zjistily v městě Wuchan v centrální Číně řadu případů zápalu plic, o němž nevěděly, co je jeho příčinu. První zaznamenaná smrt, jednašedesátiletého muže v nemocnici ve Wuchanu, následovala o 12 dní později.

Dosud zemřelo na koronavirus 1 000 555 osob podle databáze, která shromažďuje informace ze Světové zdravotnické organizace, z amerických a evropských center pro prevenci chorob, od čínských úřadů a z dalších zdrojů.

Avšal tento oficiální počet je pravděpodobně podhodnocením, jak varovala v pondělí Světová zdravotnická organizace.

30639

Tisková zpráva

„Jsme tu za své blízké.“ Aktivisté v řetězech před ministerstvem financí požadovali ekologický rozpočet

29. 9. 2020

čas čtení 5 minut

Na úředníky ministerstva financí čekalo v úterý ráno pořádné překvapení. Tři aktivisté z české odnože Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) se pomocí řetězů připoutali ke třem vchodům do budovy. Chtěli tak upozornit na zarážející nečinnost ministerstva v otázce změn klimatu a souvisejícího přechodu na čistou ekonomiku a energetiku. S sebou měli fotografie svých nejbližších a nápis „Jsme tu za své blízké“.

 „Nedělá mi vůbec žádnou radost, že tady dnes protestuji, ale po zvážení ověřených faktů mi nezbývá nic jiného. Jsem běžný občan, podnikatel, a mám strach, že moje generace nepředá našim vnoučatům tuhle zemi ve stavu, aby se jim tady dobře žilo. Technologie a plány pro bezemisní ekonomiku už existují, teď je musíme aplikovat,“ uvedl otec tří dětí, jeden z účastníků akce.

Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Slovensko připravuje mimořádný stav

29. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. 30.9.  stoupl počet denních nákaz v ČR o 1965 případů na 67 843.   Zemřelo 636 osob, od včerejška 18, 825 osob je v nemocnici.

- Děti mladší 10-14 let se nakazí koronavirem o 44 procent méně častěji než starší jedinci, vyplývá z analýzy Britské královské společnosti pediatrie a dětského zdraví.

- Slovensko tento týden vyhlásí nový nouzový stav v důsledku koronavirové pandemie, oznámil premiér Igor Matovič v důsledku rychlého nárůstu nákaz. Mimořádný stav má slovenská vláda schválit ve středu. V pátek byl na Slovensku počet nových nákaz 552.

- Na koronavirus dosud zemřelo 999 629 osob. Oficiální počet mrtvých je zřejmě podceněním skutečného počtu, varuje Světová zdravotnická organizace. Celkový počet registrovaných infekcí je vyšší než 33 miliony.

- Po světě mají být zpřístupněny nové rychlé antigenové testy pro koronavirus.

Nový superenzym žere plasty šestkrát rychleji než dosud

29. 9. 2020

čas čtení 1 minuta


Tento superenzym byl odvozen od bakterií, které si vyvinuly přirozenou schopnost žrát plasty. Umožňuje plnou recyklaci plastových lahví, Vědci ho chtějí sloučit s enzymem, který také rozkládá bavlnu. To by umožnilo recyklovat oděvy, částečně vyrobené z bavlny a částečně z plastů. Dnes se miliony tun takových oděvů buď zakopávají do země nebo pálí.

Znečištění prostředí plasty kontaminovalo celou planetu, od Arktidy po nejhlubší ocenány, a dnes je známo, že lidé konzumují a vdechují partikuláty mikroplastů. V současnosti je velmi obtížné rozložit plastové lahve na chemikálie, z nichž se skládají, a vyrábět nové lahve ze starých. Znamená to, že se každoročně vyrábí další obrovské množství plastových lahví z ropy.

Nový superenzyme byl vytvořen spojením dvou různých enzymů, které byly oba nalezeny v bakteriích, požírajících plasty, objevených na skládce v Japonsku r. 2016.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Po celém světě budou nyní k dispozici testy na covid-19, jejichž výsledek je znám za několik minut

29. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Globální iniciativa poskytne 120 milionů rychlých antigenových testů  zemím s nízkými a středními příjmy


Po světě budou v blízké budoucnosti zpřístupněny testy na covid-19, jejíchž výsledek bude k dispozici do 15 až 20 minut. Potenciálně to zachrání tisíce životů a zpomalí to pandemii v chudých i v bohatých zemích.

120 milionů rychlých antigenových testů bude zpřístupněno v rámci globální iniciativy chudým a středně bohatým zemím za 5 dolarů za jeden test či dokonce ještě méně.

Trumpova kampaň v roce 2016 úspěšně zmanipulovala 3,5 milionů amerických černochů, aby nehlasovali pro Clintonovou

29. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

 
Tajná, manipulační kampaň prostřednictvím Facebooku se individuálně zaměřovala na 3,5 černošských Američanů, zneužívala jejich osobních psychologických vlastností, vyvolávala v nich nenávist vůči Hillary Clintonové, a docílila toho, aby v 16 rozhodujících amerických státech zkolabovala volební podpora černochů pro Demokratickou stranu

Britské Channel 4 News zveřejnily v pondělí exkluzivní investigaci. Získaly totiž kopii obrovské databáze voličů s jejich podrobnými osobními charakteristikami, které zneužila Trumpova kampaň v roce 2016 k masivnímu ovlivňování voleb.

;

Databáze obsahuje osobní údaje a individuální psychologické charakteristiky 198 milionů Američanů, stejně jako osobní údaje o jejich domácích a ekonomických poměrech. Voliči jsou v databázi rozděleni do osmi kategorií.

Mezitím v Absurdistánu 145:

Jan Pavel II. bojuje proti komunismu

29. 9. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut

Halleluja! Vládnoucí polská koalice byla zachráněna. Kaczyński a jeho dva koaliční stoupenci konečně podepsali dohodu. Bohužel, my, veřejnost, jsme nebyli informováni o tom, co je vlastně obsahem této dohody, ale vždyť je to jedno. Naším úkolem je hlasovat, pokud možno pro ně. A pak přenechat politiku dospělým.

To, co víme, že, že Kaczyński se konečně stane členem vlády jako náměstek premiéra pro bezpečnost. Bude dohlížet na ministerstva obrany, vnitra, administrace a spravedlnosti. Nikdo vlastně neví, co se má v takové funkci dělat anebo jak to má fungovat. Ale je jasné, že je to od toho, aby dohlížel na ministra spravedlnosti Ziobra. Zároveň převezme alespoň částečnou odpovědnost za činy vlády...

Svatý Václave, vévodo české země...

28. 9. 2020 / Richard F. Vlasák

čas čtení 3 minuty

 


Víte, já měl tu nejhodnější babičku na celém světě, laskavě se smála a měkce hněvala, vrásky ji kreslívaly dobrotu do tváře. A jaké ona uměla lívance se sádlem
a skořicí, a koblihy. Jéje. A tahle moje babička byla velmi zbožná - ne tak, jako mnozí na okrasu a k obdivu. Její vztah k Pánu Bohu to bylo děkování za nový den a za vnoučata, a poctivé zpívání v kostele a vůbec pokorné pobývání mezi lidmi plné lásky a odpuštění.

Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
22726