Cena Václava Buriana Olomouc 2020 - výsledky

2. 10. 2020

čas čtení 2 minuty


Tisková zpráva



Letošní ročník Ceny Václava Buriana Olomouc 2020 byl poznamenán zhoršující se epidemiologickou situací v České republice. Výbor pro Cenu tedy rozhodl celou akci přesunout od on-line prostředí. Ve spolupráci se spolupořadatelem Muzeem umění Olomouc byla soutěžní část přesunuta do pracovny Václava Buriana na Komenského ulici, odkud se 28. září od 15 hodin uskutečnil moderovaný přenos. Z tohoto autentického prostředí probíhalo živé vysílání na facebookovém profilu Ceny.

Ke streamu se postupně připojili jednotliví nominovaní (Dagmara Kraus, Maciej Robert, Yveta Shanfeldová a Michal Tallo) a diskutující porotci (Petr Borkovec, Lena Dorn, Maria Ferenčuhová a Veronika Rácová) z Lodži, Bratislavy, Štrasburku, Wołowieci, Varšavy, Lipska a Olomouci. Porota následně rozhodla takto: vítězkou Ceny Václava Buriana Olomouc 2020 v kategorii Za poezii se stala Dagmara Kraus (*1981) básnířka polského původu, žijící od dětství v Německu, která „zachází s řečí, jazyky i slovy s velkým (dů)vtipem a zpochybňuje tak rozlič­né evropské hranice i strategie básnického překladu,“ jak poznamenala německá porotkyně Lena Dorn, jež básnířku na cenu navrhla.

Cenu diváků získal na základě hlasování na facebooku polský básník Maciej Robert (*1977), žijící v Lodži. Cenu Za kulturní přínos ke středoevropskému dialogu získala vynikající polská kulturní antropoložka, spisovatelka a zakladatelka a ředitelka prestižního nakladatelství Czarne Monika Sznajderman (*1959). S laureátkou vedl rozhovor polský bohemista Aleksander Kaczorowski.

Všichni laureáti převezmou ceny na jaře, kdy Výbor ve spolupráci s Muzeem umění Olomouc – Středoevropským fórem, plánuje Ozvěny Ceny Václava Buriana Olomouc 2020 v rámci připravovaného Trienále středoevropského umění.

Výbor děkuje všem podporovatelům a partnerům Ministerstvu kultury České republiky, Statutárnímu městu Olomouc, Česko-německému fondu budoucnosti, Olomouckému kraji a Univerzitě Palackého Olomouc.







0
Vytisknout
5854

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2020