Corbyn varoval Mayovou, ať nejedná "zbrkle a bez důkazů"

15. 3. 2018

čas čtení 3 minuty



Šéf britské Labouristické strany varoval premiérku Theresu Mayovou, ať "nepředbíhá důkazy" ohledně atentátu na bývalého špiona Sergeje Skripala v anglickém  městě Salisbury. Odsoudil to, co nazval "horečnou" atmosférou ve Westminsteru.

"Tato otřesná událost vyžaduje především pečlivé a podrobné trestní vyšetřování, které musí provést policie a bezpečnostní služby," napsal Corbyn.

"Spěchat zbrkle a bez důkazů, které teprve policie shromažďuje, v horečné parlamentní atmosféře, neslouží ani spravedlnosti, ani bezpečnosti státu," zdůraznil.

Corbyn varoval před "mccarthyovskou nesnášenlivostí vůči disentu" ohledně Ruska. "Labouristická strana přirozeně v žádném případě nepodporuje Putinův režim, jeho konzervativní autoritářství, jeho porušování lidských práv ani jeho politickou a hospodářskou korupci," uvedl.

Je britská reakce na otravu Sergeje Skripala v Salisbury problematická?

15. 3. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

"Neexistují žádné důkazy, že to bylo Rusko. Já nevylučuju, že to mohlo být Rusko, i když nevidím motiv. Chci vidět, kde jsou důkazy," sdělil bývalý britský velvyslanec a diplomat Craig Murray listu Guardian. "Kdokoliv vyjádří skepsi, je považován za nepřítele státu."  ZDE

 



Většina britských sdělovacích prostředků energicky a poslušně sleduje politickou linii londýnské konzervativní vlády, která obvinila Rusko z otravy bývalého špiona Sergeje Skripala a jeho dcery nervovým plynem v anglickém katedrálním městě Salisbury.

Šéf britské Labouristické strany Jeremy Corbyn se stal v Dolní sněmovně ve středu terčem nevybíravých útoků, když sice atentát na Skripala a jeho dceru odsoudil, avšak požadoval od britské vlády konkrétní důkazy o tom, že atentát spáchalo Rusko.

Potíž je, že konkrétní důkazy jaksi neexistují. Zajímavě dnes v Glasgow pohovořil o celé věci jeden můj kolega rusista-akademik, který poukázal na to, že i ruská protiputinovská opozice si v Rusku myslí, že celá aféra je zřejmě nesmysl.

Rozhovor Britských listů 155: Má OSN vliv a smysl?

9. 3. 2018

čas čtení 1 minuta




Bohumil Kartous hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s Michalem Brožou, ředitelem informační kanceláře OSN v České republice, o nynějším globálním postavení Organizace spojených národů. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 9. března 2018.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


Jak by mohla Mayová razatně zasáhnout proti Putinovi? Zastavením propírání ruských špinavých peněz v Londýně

15. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

MÍrová, konstruktivní a užitečná forma odplaty proti ruské vládě? Zlikvidujte propírání špinavých peněz v londýnské City:

To ovšem Mayová neudělá, protože na propírání ruských peněz a na obrovských finančních darech ruských oligarchů britské Konzervativní straně závisí jak londýnské finančnické centrum, tak její strana a vláda.

Korupce v každém z nás

15. 3. 2018 / Albín Sybera

čas čtení 7 minut

V článku „Korupcia na Slovensku je bežnou súčasťou života“ Andreje Križana zaznívá několik zajímavých myšlenek. Předně je to výstižně popsaná míra, do které je korupce zakotvena v běžném životě – od vzdělávání přes zdravotnictví až po telefonní operátory. A je v celku jedno, bavíme-li se o Slovensku, či České republice. Z celosvětového pohledu jsou si tyto dvě země příliš podobné na to, aby v hodnocení míry korupce hrály zásadní roli jejich lokální rozdíly. Je ale největším problémem korupce v ČR a na Slovensku skutečně to, že je prosáklá celou společností od řadových prodejců datových, či finančních produktů až po zákonodárné složky?

29891

Zeman v koncích, Andrej bez koně a broker Klaus

Ano, s ODS bude líp

15. 3. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Jedním z kořenů rozpadu důvěry v politiku je fakt, že nikdy nic neplatí. Pokud nikdy nic neplatí, je úplně jedno, koho volíte a to se pak pochopitelně spokojíte i s tou nejméně důvěryhodnou variantou. Jen když se pomstíte těm, kdo ve vás tu nedůvěru vyvolali. Takhle házejí šutr do okna Pražákům lidé, kteří v malých obcích a chudších regionech volili Miloše Zemana prezidentem a takhle uvažují i voliči Andreje Babiše či Tomia Okamury. Hlavně když to těm Kalouskům a Sobotkům někdo ukáže. ODS se částečně rehabilitovala před svými voliči tím, že Topolánek s Nečasem pomyslně odešli na skládku politické veteše a protože jako opoziční strana vystupovala velmi ostře proti Babišovi i jeho politice. Dnes se Petr Fiala schází s Andrejem Babišem, aby projednali podmínky společné vlády. Pud smrti táhne vnitřně rozpolcenou ODS do zajímavého dobrodružství. Imho, nakonec by to ale konečně mohlo vést k tomu, že Andrej Babiš dostane odpovědnost a bude s ní pořádně naloženo. Ať počítám jakkoliv, takový escort servis v současnosti nabízí pouze ODS...

Jak se vyhnout diktátu algoritmů na Facebooku

15. 3. 2018

čas čtení 1 minuta


Pokud máte zájem, aby se k vám na Facebooku dostávaly informace z Britských listů a Facebook je necenzuroval, udělejte dvě věci

Začátkem letošního roku Facebook změnil algoritmus, který rozhoduje o tom, co vidíte na svých facebookových stránkách. Dal přednost obrázkům koček a rodiny a upozaďuje zpravodajství.

Měli byste si uvědomit, že Facebook vám předkládá jen zlomek z tisíců statusů, které zveřejňují osoby a instituce, které údajně sledujete. Facebook vám drsně vybírá, prostřednictvím algoritmu, jen to málo, co na svých stránkách uvidíte.

Nikdo mimo Facebook neví, jak jejich algoritmus funguje, ale je fakt, že Facebook změnou svých algoritmů zásadně ovlivňuje přístup svých uživatelů k informacím po celém světě.

Pokud máte zájem, aby se k vám na Facebooku dostávaly informace z Britských listů a Facebook je necenzuroval, udělejte dvě věci:

- Reagujte na to, co Britské listy na Facebooku zveřejňují. Stačí naše informace likeovat, sdílet, či na ně pár slovy reagovat. Když to uděláte, uvidíte na svých Facebookových stránkách v budoucnosti více informací z Britských listů.

- Zadruhé, jděte na naši facebookovou stránku a pod štítkem "Following" zaklikněte "See First" ("Vidět jako první").


Orbán promluvil k obrovskému davu o "zlu migrace" a o "ďáblu Sorosovi"

15. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

Orbán mluvil tři týdny před volbami k obrovskému davu. Pětadvacetiminutový projev, jediné téma: zlo migrace, Soros, snahy zlikvidovat maďarský národ. O ničem jiném. 


Rusku je třeba naslouchat, ne jej slepě démonizovat

Kdo že tu řinčí jadernými zbraněmi?

15. 3. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Když ruský prezident Vladimir Putin na začátku března představil světu nové sofistikované zbraně, některá česká a zahraniční média začala hovořit o začátku závodů ve zbrojení, aniž by s týmž zaujetím informovala o předchozích krocích Trumpovy administrativy v tomto ohledu. Pokud nyní hovoříme o obnoveném řinčení jadernými zbraněmi, je zcela na místě, abychom získali celistvý obraz, nikoliv jen jeho fragmenty.     

Protest proti stupňujícím se útokům vůči médiím veřejné služby

15. 3. 2018

čas čtení 4 minuty


tisková zpráva Asociace režisérů, scenáristů a dramaturgů


Jaromír Soukup ve své „investigativní“ relaci Kauzy JS už potřetí napadl media veřejné služby. Ve svém vydání ve středu 14. března si bere do úst i audiovizuální autory. Naše asociace sdružuje většinu českých filmových a televizních režisérů, scenáristů a řadu dramaturgů a cítíme povinnost k tomu říct následující:


Důrazně se ohrazujeme proti lžím a nenávistné snaze Jaromíra Soukupa vyvolat společenské nálady proti veřejné službě v oblasti televize. Protestujeme proti nekalému způsobu, jakým si jeho soukromá televize snaží získat pozornost a zlepšit pozici na trhu tím, že hrubě dehonestuje veřejnou službu jako princip a snaží se dehonestovat pracovníky ČT, filmové a televizní tvůrce a v důsledku i další profese.

Nepijte vodu z PET lahví! V 90 procentech vody prodávané v PVC lahvích jsou mikroplasty

15. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta



Vědci zjistili, že ve vodě, prodávané v lahvích, je   dvojnásobek vláken mikroplastů ve srovnání s vodou z vodovodu.  

Z analýzy 259 lahví s vodou z 19 míst v 9 zemích světa  - zkoumaná byla voda v PET lahvích, kterou prodává 11 různých firem vyplynulo, že v každém litru prodávané vody je v průměru 325 fragmentů PVC.

Byly zaznamenány koncentrace až 10 000 fragmentů PVC v každém litru vody. 

Ve vodě, prodávané v PET lahvích, je v průměru dvojnásobek fragmentů plastů než ve vodě z vodovodu.

Analyzována byla voda prodávaná v lahvích z USA, z Číny, z Brazílie, z Indie, z Indonésie, z Mexika, z Libanonu, z Keni a z Thajska.


Přímá demokracie

15. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

Hlasovací lístek pro referendum o přičlenění Rakouska k nacistické Třetí říši. Referendum se konalo měsíc po anšlusu:


Válka v Sýrii a etnické čistky

15. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Blízkovýchodní expert Patrick Cockburn v listu Independent varuje, že obléhání východní Ghúty a Afrínu může vyústit v násilné demografické změny v celé Sýrii. Podle Cockburna arabští militanti, kteří jsou v čele tureckého útoku na město Afrín, vyhrožují místním obyvatelům vraždami, pokud nekonvertují na víru, již vyznává Daeš nebo Al-Káida. V minulosti podobné požadavky předcházely masakrům náboženských a etnických skupin - a to jak v Sýrii, tak v Iráku.

Lord Alf Dubs, dětský uprchlík před nacisty z Československa nyní pomáhá syrským dětem

15. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta



:Išmael byl prvním dítětem bez rodičů, které přišlo do Británie podle mého právního dodatku. Trvalo mu 16 měsíců, než se do Británie dostal z Aleppa. 13 těchto měsíců strávil v táboře Džungle v Calais. Nyní je mu 18 a studuje a jsem velmi rád, že mu tady v britském parlamentě mohu pomáhat."


Zesnulý fyzik Stephen Hawking bojoval za lidská práva

15. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

Světoznámý fyzik Stephen Hawking, který zemřel ve věku 76 let, se dlouhá léta věnoval také lidským právům a kritice sociální nerovnosti. V 60. letech protestoval válce ve Vietnamu, ostře kritizoval i anglo-americkou invazi do Iráku, kterou v roce 2004 označil za „válečný zločin“. Hvězda moderní kosmologie se stavěla za práva Palestinců, podporovala hnutí BDS a situaci na Izraelem okupovaných palestinských teritoriích přirovnala k apartheidu v Jižní Africe před rokem 1990. Hawking se účastnil kampaní za jaderné ozbrojení, podporoval univerzální zdravotní péči a rovněž varoval před klimatickými změnami. Podle Hawkinga bychom se měli obávat kapitalismu, který generuje chamtivost a nerovnost.

Více informací v angličtině ZDE, ZDE, ZDE a ZDE

26539

Fakta o zdravotním pojištění

15. 3. 2018 / Jaroslav Polák

čas čtení 2 minuty

Nedávno jsem na Britských listech publikoval zamyšlení nad systémem placení zdravotního pojištění v ČR. Po dlouhé době se mi podařilo získat data z Ministerstva zdravotnictví (MZ) ohledně toho, kolik zaplatili OSVČ a podnikatelé na zdravotním pojištění. Na stránce jsou uvedena data o celkové vybrané sumě – příjmy ze zdravotního POJIŠTĚNÍ. Celkově bylo od všech pojistníků včetně státních pojištěnců vybráno 265 miliard Kč. Většinu příjmů tvořily příjmy od zaměstnavatelů, podnikatelů a živnostníků, a to konkrétně téměř 200 miliard Kč. Zajímavá je ale suma vybraná pouze od OSVČ – ta činila v roce 2016 dle údajů zaslaných z MZ = 16 miliard tj. tedy „neskutečných“ 6% příjmů z celkově vybraného zahrnujíc i platbu za státní pojištěnce (65 miliard Kč).

Britské listy: Bez trvalé finanční pomoci čtenářů zkrachujeme

10. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, 


jsme nuceni vám znovu připomenout, že v situaci, kdy drtivá většina českých médií patří k nějakému kmenovému nebo oligarchickému seskupení, jsou Britské listy na vlivových skupinách zcela nezávislým serverem, který ovšem pro svou existenci plně závisí na finanční podpoře od své čtenářské obce. Žádné finance od nikoho jiného nedostáváme a naši tři kmenoví spolupracovníci pro nás pracují na základě absolutně minimálních honorářů. 

Chtěl bych v této souvislosti upřímně poděkovat přibližně dvěma stovkám pravidelných finančních přispěvatelů, bez nichž by Britské listy nemohly existovat, a v poslední době zejména i hrstce těch, kteří byli schopni a ochotni provoz Britských listů podpořit darem několika tisíc Kč. 

Nicméně, minimální náklady na provoz serveru Britských listů se pohybují kolem 65 000 - 70 000 Kč měsíčně. Finanční příspěvky od čtenářů jsou většinou pod 60 000 Kč měsíčně. Lze si lehce vypočítat, že za takovýchto okolností nám dojdou finanční prostředky na provoz do několika měsíců.

Pevně doufáme, že k tomu nedojde, a že si čtenáři budou i nadále financovat tento nezávislý hlas.

Přispět můžete především bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Další informace jsou ZDE

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Donald Trump opět vychvaluje politika, který se zhlédl v Hitlerovi

15. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Americký prezident znovu zdůraznil, že by drogoví dealeři v USA měli být odsouzeni k trestu smrti.  Donald Trump se inspiruje zeměmi, jako jsou Čína, Singapur a Filipíny, kde se prodej a pašování drog trestá smrtí. Podle amerického prezidenta vrcholní političtí představitelé těchto států tento problém vyřešili tím, že drogové dealery nechali popravit. Trump opět vyjádřil svůj obdiv k filipínskému prezidentovi Rodrigovi Dutertemu, o kterém prohlásil, že v tomto ohledu odvedl „neuvěřitelnou práci“.

Modlitba za pronásledované čínské křesťany

15. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta


V pátek 16. března v 18:00 hodin, Praha Újezd, památník obětí totality

Při tomto shromáždění chceme nejen upozornit na případ čínských křesťanů, kterým byla v současných dnech zamítnuta žádost o azyl, ale i připomenout situaci dalších etnických a náboženských menšin v Číně (Tibeťané, Ujguři, příznivci hnutí Falun Gong a další).

Sejdeme se ke krátké modlitbě/zamyšlení, promluví zástupci různých náboženských směrů, bude možnost zapálit svíčku za oběti perzekucí v Číně a dozvíte se o aktuální situaci čínských žadatelů o azyl.

S sebou: svíčku a horoucí srdce

Děkujeme za váš zájem: Mikuláš Vymětal, Jan Voves, Zuzana Schreiberová

Zdroj:

https://www.facebook.com/events/225648924663107/?active_tab=about



Mozek tisíciletí

15. 3. 2018 / Pavel Urban

čas čtení 2 minuty

Historik, publicista a místopředseda ÚV KSČM PhDr. Josef Skála, CSc. publikoval (mimo jiné) v Haló novinách článek, který připomíná výročí smrti Karla Marxe. Nadpis článku "Výročí mozku tisíciletí" odkazuje na komentář BBC. S dodatkem, že "to naše mu dá za pravdu ještě víc" (Nevím přesně, co má být to "naše". Ale to asi nebude zas tak důležité).

29766

Bodláky Václava Duška

Tesklivá doba

15. 3. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Karavany duchovních musulmanů míří k vyschlé oáze. Stará existence s krátkou pamětí sběratelky kuponů na pohonné hmoty kolem sebe kope v posledním tažení – ráda se poslouchá, bábuška, zabije ji zloba i smrtelné sebevědomí. Záprtci stranických jepičích hodnot se v poslední době prý špatně množí; důkladnost lhářů odumřela, takže, prospěcháři všech zemí, spojte se – chudý lid nám překáží v letu za úspěchem. Óda na smutek vyhlášena akademií odrhovaček a halekaček skokanem roku. Hrobaři opožděné demokracie pilně pochovávají zbytky pravdy. K tomu se jim servírují povedené umělecké hodnoty na pováženou – čím méně kumštu, tím více politického pokřiku.

Cronkite, Texas Ranger?

14. 3. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Vzhledem k unikátní bojové otravné látce ZDE se má za jisté, že útok na bývalého špiona a jeho rodinu v britském Salisbury spáchalo Rusko. Smrtící ozbrojený útok na půdě členské země NATO, rozsahem výrazně překračující další kauzy nejméně 14 "záhadných" úmrtí z několika posledních let, je ovšem kampaň a jasná účelovka - poněvadž v Česku každý ví mnohem lépe než rodilý Brit, že největším problémem Británie jsou "no-go zóny" a "islamizace". 

Mezitím v Absurdistánu 61:

Poláci skoro nebudou muset pracovat v neděli. Ale když jste lesníkem, tak vyděláte

14. 3. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 15 minut

Konečně pozitivní změny! Poláci už nebudou muset pracovat v neděli. Tedy někdy v neděli, protože nový zákon se týká jen dvou nedělí v měsíci. No, ale, v každém případě, mít právo strávit dvě neděle v rodinném kruhu, to je dobré, ne? Jenže ono se to vás týká jen, pokud pracujete v maloobchodě. A jenom, pokud nepracujete v obchodě, který je připojen k benzínové pumpě nebo v obchodním středisku, které je součástí železničního nádraží. A jestli budete mít energii na to strávit čas v rodinném kruhu poté, co jste pracovali v sobotu do noci a pokud nebudete muset vstávat v pondělí ve dvě hodiny ráno a jít do práce.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Tři momentky z Londýna

14. 3. 2018 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Naše pivo je  tak ledové jako  srdce vaší bejvalky: 

 

Pomník židovským uprchlickým dětem, které přijely z mnoha evropských měst, včetně Prahy, koncem třicátých let na londýnské nádraží Liverpool Street Station:

 


Staráme se letos v zimě o bezdomovce. Spát venku bez přístřeší je ohrožením života:

  

Aktivisté umístili před Kapitol 7 000 párů bot. Připomněli dětské oběti ozbrojeného násilí

14. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta


Výstava u budovy washingtonského Kapitolu v úterý vyzvala k ukončení ozbrojeného násilí. 7 000 párů bot bylo umístěno na trávníku jihovýchodně od budovy. Každý pár zastupoval dítě zabité střelnými zbraněmi od roku 2012, kdy došlo k masakru na škole Sandy Hook. Boty pocházely od rodinných příslušníků obětí, ale také od celebrit a dalších lidí po celé zemi. K výstavě došlo necelý měsíc po střelbě ve škole v Parklandu na Floridě, při níž zahynulo 17 lidí. 

Zdroj v angličtině: ZDE

Zemřel kosmolog Stephen Hawking

14. 3. 2018

čas čtení 1 minuta





Ve věku 76 let ve středu v anglickém univerzitním městě zemřel kosmolog Stephen Hawking. Byl to "autor, který cestoval vesmírem ze svého kolečkového křesla a studoval podstatu zemské přitažlivosti a původ vesmíru. Stal se symbolem lidské rozhodnosti a zvědavosti," napsal list New York Times.

29883

O materialistickém pohledu na společnost

14. 3. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Občas v poslední době přemýšlím nad tím, co je to vlastně tzv. „materialistický výklad společnosti“. Je to ta věštecká metafyzika, jak říkal Karl Popper marxismu, to přesvědčení, že dějiny jsou předurčeny a dají se předpovídat? Vždyť to je směšné. Takový pohled odpovídá středověké víře v Prozřetelnost a tzv. přirozené teologii.

Po Darwinovi je něco takového nemyslitelné. Dějiny nemají účel, ani smysl, ani je nelze nijak predikovat nebo racionalizovat. Nejvíce se podobají tomu, co křesťanství – to biblické, nikoli to aristotelské – chápe jako „porušený“ nebo „padlý svět“. Na druhou stranu: díky moderní vědě jsme se naučili přemýšlet nad světem jako nad „mechanismem“.

Proč použilo Rusko v anglickém Salisbury tak drsný jed

14. 3. 2018

čas čtení 3 minuty



Otrava Sergeje Skripala a jeho dcery Julie nervovým plynem vojenské kvality, vyrobeným v Sovětském svazu v sedmdesátých a v osmdesátých letech, byla velmi drsným aktem. Jeden bývalý pracovník ruských speciálních služeb se vyjádřil: "Toto je velmi špinavá metoda. Existuje riziko kontaminace dalších lidí, což vyvolává dodatečné problémy," řekl tento muž listu Kommersant. "Existují daleko delikátnější metody, které používají profesionálové."

Jinými slovy, píší Luke Harding a Andrew Roth v deníku Guardian, použití novičoku v Salisbury bylo velmi drsnou navštívenkou. A ti, kteří akci zorganizovali, museli vědět, že stopa bude přímo inkriminovat Moskvu.

To všechno znamená, že Vladimír Putin a jeho výzvědná agentura FSB si zřejmě přáli vyvolat konfrontaci s Británií. Otázkou je proč zrovna teď?

Výhrůžky z ruského velvyslanectví v Londýně Británii začínají děsit

14. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta




"Jakákoliv hrozba přijmout "trestná" opatření proti Rusku vyvolá reakci. Britská strana by si toho měla být vědoma. Každá akce má stejnou a opačnou reakci."


"Tento incident je dalším podvodným pokusem britských úřadů zdiskreditovat Rusko."


EU podpoří Británii ve sporu s Ruskem

14. 3. 2018

čas čtení 2 minuty

EU podpoří Británii v jakékoliv akci proti Rusku, kterou podnikne v souvislosti s útokem nervově paralytickou látkou na britské půdě, prohlásil její vysoký představitel. Rusko tvrdí, že neexistuje spojitost s touto akcí, a povolala si britského velvyslance.

Přečetli jsme:

Progresivní Slovensko: Vyhnout se problémům tradice

14. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

„Nezávislá, profesionální státní správa, funkční a vynucovaná pravidla, rozhodování na základě faktů a argumentů a po poctivé diskusi má podle nás spíše organizační než ideologický základ. Je to však stejně tak progresivní jako technokratický úkol. Určitě je pro něj potřeba technická zručnost, ale i víra v pokrok a odhodlání překonat staré bariéry nebo institucionální koleje. Proto nechceme ztrácet energii v zástupných sporech. Jsme přesvědčeni, že na prioritách, které prosazujeme, se mohou shodnout progresivní křesťan i liberál, rozumný pravičák i socialista,“ píší autoři jednoho ze sebevymezujících textů na webu politického hnutí Progresivní Slovensko.

Celý článek: ZDE

Východní Ghúta - město masových hrobů

14. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

Ve východní Ghútě je teď tolik mrtvých, že je možno je pohřbívat pouze do masových hrobů, píše reportér Bildu Julian Röpcke. Svět k pokračujícím strašlivým válečným zločinům Putinova a Asadova režimu dál mlčí.  


Asad - nebo zemi vypálíme

14. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

"Asad - nebo zemi vypálíme. Lidu je třeba dát lekci," říká graffiti s heslem, jaké režimní jednotky zanechávají po celé Sýrii. - A svými činy dokazují, že to myslí doslovně. Na snímku oběti napalmu z východní Ghúty.



The Economist: Argumenty, že uprchlíci jsou finančním břemenem a bezpečnostní hrozbou, jsou lživé

13. 3. 2018

čas čtení 3 minuty




Emmanuel Makender je pětatřicetiletý taxíkář, který žije v městě Grand Rapids v americkém státě Michigan, píše týdeník Economist. Má pohodlný dům se čtyřmi ložnicemi a dva automobily před ním. Vydělává 40 000 dolarů ročně, což je v Grand Rapids průměr.

Týdeník Economist se seznámil s Makenderem poprvé před 18 lety, za poněkud jiných okolností. Byl to tehdy válečný sirotek, naprosto bez prostředků, žijící v uprchlickém táboře v severní Keni. Uprchl před válkou v Súdánu, která si vyžádala dva miliony životů, včetně jeho rodiny. Když mu bylo 12, vojáci zabili jeho otce a jeho tři sourozence. Matku zřejmě také, zmizela. 

Na podporu veřejnoprávních médií

13. 3. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 3 minuty

 Milí spoluobčané Tábora,

je mi velice líto, že s vámi ve středu 14. 3. 2018 nemohu demonstrovat na podporu veřejnoprávních médií. Je to potřeba. Naše televize a rozhlas, jejich veřejnoprávní charakter, jsou v ohrožení. Mají se stát státními organizacemi, nad nimiž budou mít moc politici a to je špatně. Když nyní protestujete, chováte se jako občané Švýcarska, kteří v nedávném referendu odmítli zkrácení rozhlasových a televizních poplatků. Již jednou jsme si podobnou situaci u nás zažili, tehdy jsme toto nebezpečí ustáli. Na straně svobody slova stál prezident republiky a občanská společnost byla dostatečně silná. Nyní již není Václav Havel mezi námi a o jeho nástupci je škoda mluvit, občanská společnost přetrvala. Zvládne situaci za ztížených podmínek? Já doufám, že ano. Přál bych si, aby se nestalo to, co na Slovensku, v Polsku nebo v Maďarsku.Jenže mince má i druhou stranu. Ne vždy odváděla veřejnoprávní média profesionální práci – mnohé problémy společnosti přehlížela, někteří regionální novináři měli až příliš dobré vztahy s místními kmotry a tak se místo kauz řešili nové hasičské stříkačky v Horní Dolní.

Demokracii v ČR ohrožuje trestně stíhaný premiér bez mandátu za podpory prezidenta republiky

13. 3. 2018

čas čtení 2 minuty


„Demokratické směřování naší země je dlouhodobě ohrožováno trestně stíhaným premiérem, který vládne skrze vládu bez důvěry a za tiché podpory prezidenta republiky. Tento fakt je zcela v rozporu s ústavními hodnotami a s takovou situací se nemůžeme v žádném případě ztotožnit,“ komentuje předseda SK RVŠ Michal Zima důvody, proč se vedení SK RVŠ rozhodlo pro podporu výzvy. Dodává, že Komora nesouhlasí i s relativizací lží některých ústavních činitelů a tolerancí bývalých členů SNB ve významných funkcích spojených s bezpečnostními složkami státu. Naráží tak na kauzu místopředsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Tomia Okamury a jeho skandální výroky o koncentračním táboře v Letech nebo předsednictví člena KSČM, který zasahoval na Národní třídě 17. listopadu 1989, Zdeňka Ondráčka ve Stálé komisi pro kontrolu činnosti GIBS.

Primárním posláním SK RVŠ je hájení zájmů studentek a studentů vysokých škol. Současnou společenskou situaci Komora ale považuje za natolik závažnou, že se jako politická, avšak nadstranická instituce nemohla vyjádřit jinak. Demokracie a svoboda jsou základními předpoklady i pro akademické svobody, bez kterých nemůže docházet ke kvalitnímu vzdělávání.

Studentská komora má v plánu i nadále situaci sledovat a aktivně v ní vystupovat. „Nehodláme jen nečinně přihlížet,” dodávají členové Komory.

Kontakt:

Michal Zima, předseda SK RVŠ

michal.zima@skrvs.cz


Lukáš Hulínský, pověřený vedením PR

lukas.hulinsky@skrvs.cz


Pražská kavárna neexistuje

13. 3. 2018

čas čtení 2 minuty

 
Jsem pravidelným čtenářem Britských listů již mnoho let. Váš server skutečně odvádí skvělou a záslužnou práci, co se týče informování o věcech, které se z českých médií nedozvíme. Přejímá zajímavé články ze  zahraničních webů, snaží se poukazovat na hlouposti šířené konspiračními, dezinformačními a proruskými weby, upozorňuje na děsivou protiuprchlickou hysterii v Česku, potažmo střední Evropě, zdůrazňuje důležitost toho, aby ČR zůstala součástí Západu, tedy EU i NATO, ale zároveň se nebojí upozorňovat na nešvary NATO, USA a západu obecně, upozorňuje i na nebezpečí ruského a čínského vlivu. Mohl bych takto pokračovat dále, ale nemá to smysl, protože to všichni čtenáři znají, a proto BL čtou, píše Jakub Baranovič.

V poslední době mi ale vadí, že se Britské listy nechaly vtáhnout do pseudoválky a rozdělují lidi na pražskou kavárnu a ty ostatní. Problém je v tom, že žádná pražská kavárna neexistuje. Je to výmysl živený Hradem a hradním poskokem Ovčáčkem. Možná existuje nějaká menší skupinka pražských intelektuálů žijících v uzavřené bublině, ale není jich jistě tolik a neschází se v kavárnách.

Kdyby totiž pražská kavárna skutečně existovala, tak by antizemanovské kandidáty volili jen v Praze a Zeman by vyhrál již v prvním kole. To se ale nestalo. Naopak spousta kandidátů dokázala Zemana porazit i v malých obcích a městech na venkově. A nebýt té Prahy, kde se ve 2. kole povedlo Zemanovi zmobilizovat voliče ze sídlišť, tak by možná nevyhrál.

Proto bych byl rád, kdybyste s tímto škatulkováním přestali. Je to úplně zbytečné, nedůstojné a jen tím podporujete nenávistnou rétoriku Hradu a Zemana, kterým se toto dělení společnosti náramně hodí do krámu. P.S. Nejsem ani z Prahy, ani z Čech, ale z menšího moravského města.

Děkuji a doufám, že se pokusíte o změnu.

Mikroplasty jsou všude

13. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta


Řeka Tame u Manchesteru 

Mikroskopické fragmenty a vlákna plastů jsou ve vysokých koncentracích na dnech všech britských potoků a řek, zjistili vědci. 

Výzkumníci z University of Manchester analyzovali sediment na čtyřiceti místech ve vodních tocích v městě Manchesteru a v jeho okolí a zjistili, že "mikroplasty jsou všude". Existují důkazy, že mikroplasty vstupují do potravinového řetězce.

V některých úsecích  řeky Tame u Manchesteru se nachází na dně až půl milionu mikroplastových částic v každém čtverečním metru řeky. 

Velké množství mikroplastů pochází z oděvů a z mikroskopických zrn plastů, které se přidávají do kosmetických výrobků. 

Podrobnosti v angličtině  ZDE


Reportér BBC se zeptal Putina: Otrávili jste Skripala?

13. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta



Pane prezidente Putine, BBC News: "Otrávilo Rusko Sergeje Skripala?"

Putin: "Podívejte se, my se tady zabýváme zemědělstvím. Jak vidíte, cílem je vytvořit dobré podmínky pro život lidí. A vy mně tu vykládáte o nějakých tragédiích.  Nejprve si to tam pořádně vyšetřete a pak si o tom promluvíme." 



Apel od levice k pravici

13. 3. 2018

čas čtení 2 minuty

Rozmohl se nám tady takový nešvar..., píše Jan Černý na Facebooku: 

Zástupci vzbouřené části střední třídy, která teď v ulicích nebo na předávání filmových cen a různými peticemi bojuje proti komunistům, útokům na ČT a Babišovi se Zemanem, se docela nevybíravě domáhají solidarity a spoluúčasti "levice", "radikální levice", "klinikářů" či jak všelijak úzce či široce tu sociální skupinu vymezují. 

Na pokusy o rozhovor o tom, zda jejich protesty nejsou podivuhodnou redukcí našich současných problémů, totiž takovou redukcí, která neumožňuje ty hlavní problémy vůbec tematizovat a řešit, odpovídají podrážděně a povýšeně v tom smyslu, že situace je vážná, nemáme to komplikovat a jít s nimi do toho, že zkrátka máme držet pusu a krok. Na naše rozmíšky a "ideologické války" prý ONI jen čekají a báječně se jim hodí.

K tomu bych měl asi dvě upozornění pro naše zmobilizované přátele:

Británie je bezmocná vůči ruskému vraždění občanů na svých ulicích

13. 3. 2018

čas čtení 2 minuty



Premiérka Theresa Mayová konstatovala v Dolní sněmovně, že je "vysoce pravděpodobné", že za otravu bývalého špiona Sergeje Skripala a jeho dcery nervovým plynem, k němuž došlo  v jihoanglickém městě Salisbury, spáchal ruský stát. Varovala že Británie nebude tolerovat takové "drzé pokusy vraždit nevinné civilisty na našem území". 

Mayová dodala, že útok na Skripalovy byl proveden "nervovým plynem vojenské kvality, který byl vyroben v Rusku". Podle informací odborníků jde o nervový plyn  od skupiny známé jako Novičok. 

Zatímco Rusové vraždí v Anglii, Konzervativní strana od nich dostává miliony

13. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Britská Konzervativní strana dostala od ruských oligarchů obrovské finanční dary

Za posledních 20 měsíců dostala britská Konzervativní strana od ruských oligarchů a podniků 820 000 liber (23 milionů Kč). Konzervativní ministr financí Philip Hammond právě odmítl rozhořčené kritiky a oznámil, že britští konzervativci tyto peníze Rusům nebudou vracet.     Od roku 2010 dostali britští konzervativci od Rusů dary ve výši 4 milionů liber. 

V roce 2014 zaplatila Ljubov Černuchina, manželka náměstka ruského ministra financí, 160 000 liber za právo zahrát si tenis s Davidem Cameronem a Borisem Johnsonem. Tato žena od roku roku 2012 věnovala britským konzervativcům celkem 514 000 liber.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v únoru 2018

10. 3. 2018

čas čtení 2 minuty

V únoru 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 967.40 Kč.    Výdaje na provoz Britských listů byly 72 743.50 Kč.   

Zůstatek byl koncem února 2018 149 026.83 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

24312