Babiš tweetuje denunciační článek proti Patočkovi ve svých novinách čistě náhodou...

15. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta

Bude to teď v ČR běžné, že miliardář nechá ve svých novinách vydat proti někomu denunciační článek, a pak ho sám rozšíří na svém twitteru a oběti dál nadává?

Demokracii nelze hájit tím, že to musí být jen žvanírna

15. 11. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Včera večer jsem slyšel na ČRo Plus zajímavou debatu, přenášenou z Hradce Králové, s názvem „Kontroverzní otázky dnešní doby: jak vyhrát/prohrát volby?“. Účastnili se jí Vladimíra Dvořáková, Alžběta Králová, Tomáš Sedláček, Jindřich Šídlo a Jaroslav Plesl. Znepokojila mne představa, kterou šířil zejména Tomáš Sedláček, že efektivní jsou jenom totality, zatímco demokraté se musí smířit s tím, že stát funguje jako „žvanírna“.

Rozhovor Britských listů 136.

Je nutno vyvolat sympatie médií pro vykořisťované zaměstnance

10. 11. 2017

čas čtení 1 minuta



Poté, co novinářka Saša Uhlová pronikla v přestrojení jako dělnice do některých průmyslových provozů v ČR a vyvolala u mnoha lidí ohromení nad tím, jak děsivým způsobem jsou tito nejslabší občané vykořisťováni, ptá se jí Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů, zda si myslí, že její záslužný novinářský čin bude mít dlouhodobější pozitivní dopad. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10. listopadu 2017. 

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Rusko drsně ovlivnilo britské hlasování o brexitu. Že by zrovna v ČR stát Rusko nepodvracel? Nikdo to neřeší...

15. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta

Rusko těsně před hlasováním o brexitu poslalo do Británie 45 000 tweetů.

 
"Miliardář Banks, maniaci Farage, Gove Johnson a další: pomáhají Rusku zničit naši zemi, EU a západní demokraci ve snaze vytvořit zemi s minimálními daněmi a bez veřejných služeb, která povede k tomu, že zchudnete."

Banks, Farage, Gove, Johnson et al: helping the Russians destroy our country, the EU and Western democracy whilst chasing a low tax / zero public service economy which will leave YOU poorer. 


Jak by to dopadlo se Škodovkou po Czexitu?

15. 11. 2017

čas čtení 3 minuty



Horliví stoupenci odchodu ČR z Evropské unie by si měli přečíst toto svědectví ředitele japonské automobilky Honda ohledně toho, co brexit způsobi její britské továrně:


Automobilový průmysl varuje, že v důsledku brexitu budou automobily v Británii dražší o 42 000 Kč. Vyvážet je do zahraničí bude také dražší.

Zdrcující dopad tvrdého brexitu na britský automobilový průmysl byl v úterý odhalen v londýnské Dolní sněmovně, když průmyslníci sdělili poslancům, že každých 15 minut celního zdržení na hranicích by výrobce automobilů stálo 850 000 liber (24 milionů Kč) ročně.

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Čtvrtina syrských dětí je v důsledku války ohrožena vážnými psychickými poruchami

15. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta



Více než osm milionů syrských dětí je od roku 2011 postiženo krutým válečným konfliktem v jejich zemi. 2,4 miliony dětí se staly uprchlíky v sousedních zemích. Mnohé tyto děti přišly o příslušníky svých rodin, byly zraněny, vyrůstají ve válce a mají vážné duševní a psychické problémy. Čtvrtina těchto dětí je ohrožena v důsledku války vážnými psychickými poruchami, které s nimi zřejmě setrvají po celý život.


Češi nerozumí potravinovým etiketám. Jedí umělá barviva i chemické látky

15. 11. 2017

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva


PRAHA 15. LISTOPADU 2017 – Hlavním kritériem pro nákup potravin je kvalita, ta je zásadní pro 44 procent zákazníků. Přitom složení potravin sleduje jen 18 procent Čechů. Češi se při nákupu potravin stále zajímají o cenu, ta je důležitá pro třetinu z nich.  

Poslední průzkumy společnosti KPMG ukazují, že Češi se začínají víc zajímat o složení jednotlivých potravin. Často ale v etiketách neumějí číst a položky, kterým nerozumí, jednoduše přejdou. Domů si tak odnášejí dobarvené potraviny plné chemických látek. A právě umělá barviva jsou oblíbeným trikem obchodníků. „Dobarvované jsou nápoje, sladkosti nebo jogurty s ovocnou složkou. Umělá barviva obsahují ale i potraviny, ve kterých by je zákazník vůbec nečekal – jedná se o sušenky, mléčné výrobky i žloutky vajíček. Žloutky se barví kvůli panujícímu mýtu, že čím má žloutek plnější barvu, tím je vejce kvalitnější. To už ale právě díky trikům velkochovatelů neplatí.

Rusko používalo 419 twitterových účtů k vyvolávání rozbrojů ohledně brexitu v Británii

15. 11. 2017

čas čtení 3 minuty



Výzkumníci z univerzity v Edinburku identifikovali 419 twitterových účtů, provozovaných z Ruského úřadu pro výzkum internetu v Petrohradě, jimiž se ruská vláda snažila ovlivňovat politiku v Británii. Celkem bylo v USA suspendováno 2752 účtů na Twitteru, provozovaných Rusy.

Jeden z těchto twitterových účtů se pokoušel vyvolat v Británii nenávist vůči muslimům během teroristického útoku na Westminster Bridge letos v březnu. Zpráva na Twitteru falešně tvrdila, že muslimka ignorovala oběti na mostě - články o tom napsaly britské bulvární listy Daily Mail a The Sun.

Head of Czech extreme right wing party Okamura will be Deputy Chairman of Czech Parliament

15. 11. 2017

čas čtení 1 minuta



Tomio Okamura, the leader of the Czech extreme right wing party SPD (Freedom and Direct Democracy Party), which has won 22 seats in the 200-seat Czech parliament in the recent Czech general election, has been given a definite promise by Andrej Babiš that he will be appointed Deputy Chairman of the Czech Parliament. Andrej Babiš is the leader of the populist ANO movement, which has won 78 seats in the Czech parliament and has thus become the largest political party. 

Babiš's ANO movement has also confirmed that it "respects the SPD's demand that it should be given the Chairmanship of the parliamentary committees for economic affairs and for security".

"We accept the demand, made by the SPD party, that they should be given the chairmanships of the economic and the security committees," said  Jaroslav Faltýnek, the chair of the ANO parliamentary group of MPs to journalists.
 
Okamura's SPD has pro-Russian leanings and the fact that the SPD will henceforth be supervising Czech security services, which are supposed to protect the Czech Republic from destabilisation from Russia, does not seem to alarm Andrej Babiš.

Source in Czech HERE

 

Konzervativní poslankyně proti brexitu: Už nás začínají zastrašovat

15. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta

Konzervativní deník Daily Telegraph tiskne ve svém středečním vydání na titulní stránce galerii "vzbouřenců", (!!) konzervativních poslanců, kteří se snaží zabránit katastrofě tvrdého brexitu. Smutným faktem je, že jak za komunismu v ČR, skoro nikdo se v Dolní sněmovně neodváží vystoupit proti brexitu a otevřeně říci, že je to pro britskou společnost katastrofa:


Špinavé tajemství bojů o Rakku

15. 11. 2017

čas čtení 2 minuty

BBC odhalila detaily tajné dohody, která umožnila stovkám bojovníků IS a jejich rodinám uniknout ze syrského města Rakká, za přihlížení mezinárodní koalice a Kurdy vedených jednotek SDF, které kontrolují město, píší Quentin Sommerville a Riam Dalati.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Přečetli jsme:

ANO podpoří Okamuru do vedení sněmovny. Policie zjišťuje, jestli tajemník SPD porušil zákon

15. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta

Hnutí SPD by kromě místopředsedy sněmovny mělo získat i předsedu hospodářského a bezpečnostního výboru sněmovny, shodli se zástupci SPD s představiteli hnutí ANO. Rozpory mezi hnutími zůstávají na počtu místopředsedů sněmovny, ANO jich chce pět, zatímco SPD chce ponechat současný počet čtyř. "Akceptujeme požadavek SPD na předsedu hospodářského a bezpečnostního výboru," řekl novinářům předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Celý článek: ZDE

Krize v Zimbabwe: Velitel armády varuje před čistkami

15. 11. 2017

čas čtení 2 minuty

V africkém Zimbabwe roste napětí mezi armádou a politickým vedením, v jeho čele stojí jménem strany ZANU-PF "doživotní prezident" Robert Mugabe (na snímku). K hlavnímu městu Harare se - den po varování velitele armády generála Constantina Chiwengy před prezidentskými čistkami - rozjely tanky.

Evropské hodnoty

14. 11. 2017 / Přemysl Janýr

čas čtení 61 minut


Společenství a identity se utvářejí kolem sdílených hodnot. Interakce mezi našimi nám dává subjektivní pocit ubezpečení, důvěry, porozumění, spřízněnosti. Lze to opsat i ekonomií transakčních nákladů, nízkých v důvěrně známém, našem prostředí, vysokých při interakci s cizím světem.

Pojem hodnoty je sám o sobě těžko uchopitelný. Řekne-li se západní hodnoty, spontánně nás asi napadne křesťanství a Volnost, Rovnost, Bratrství. Pak ovšem můžeme přidávat stále další hodnotové tradice, antickou, židovskou, islámskou, feudální, osvícenskou, buržoazní, koloniální, socialistickou... Lepší stopou bývá vymezení negativní – co je emocionálně vnímáno jako porušení hodnot, jako nesprávné, nespravedlivé, nepřijatelné, ohrožující. Při vší křesťanské tradici, absence na nedělních bohoslužbách již dávno rozhořčení nevyvolává. Mocenská represe proti odlišným názorům doposud ano. Genderové role budí v jedněch vášnivý odpor, v druhých neméně vášnivý souhlas, zatímco nezakryté ženské vlasy nevyvolávají vůbec žádnou reakci.

Je Zeman "drzý a provokativní"?

14. 11. 2017

čas čtení 3 minuty



"Ne, ne, Politico. Není "drzé a provokativní" dělat vtipy o vraždění novinářů, zpívat na veřejnosti s člověkem, který požaduje plynové komory pro muslimy ani šířit rasistické konspirační teorie. Je to ošklivé, nebezpečné a pro Českou republiku hluboce ztrapňující."

 


"Nepotlačitelný" třiasedmdesátník s cukrovkou typu 2 a jí poškozenými nervy kandiduje v lednu na znovuzvolení českým prezidentem, píše na serveru Politico Siegfried Mortkowitz. Upozorňuje na Zemanovy výroky, které vyvolaly zuřivost a nevěřícnost, jako například jeho tvrzení, že nedávná vlna migrantů je spiknutím Muslimského bratrstva "postupně ovládnout Evropu".

Polský prezident Andrzej Duda ostře odsoudil ultrapravicovou demonstraci z 11. listopadu

14. 11. 2017

čas čtení 1 minuta



Andrzej Duda se vyjádřil, že "v Polsku není místo" pro xenofobii a rasismus, které vyjadřovali mnozí účastníci na sobotní ultrapravicové demonstraci ve Varšavě


Polský prezident zdůraznil, že v Polsku "není místo pro antisemitismus a nemocný nacionalismus".

Bylo to velmi ostré a první otevřené odsouzení bělošských supremacistických a rasistických názorů na sobotní demonstraci, které pronesl oficiální  představitel konzervativního vedení polského státu. Za poslední dva dny představitelé vládnoucí strany Právo a spravedlnost většinou hovořili o účastnících demonstrace jako o "vlastencích" a bagatelizovali xenofobii demonstrantů.

Ruské úřady zintenzivňují útlak krymských Tatarů

14. 11. 2017

čas čtení 1 minuta


Ruské úřady tvrdě pronásledují krymské Tatary kvůli jejich odporu vůči ruské okupaci Krymu už od roku 2014, upozorňuje organizace Human Rights Watch. Líčí politicky aktivní krymské Tatary jako extremisty a teroristy. Mnoho jich donutily odejít do exilu a zajišťují, aby ti, co na Krymu zůstali, se nemohli cítit v bezpečí, pokud vyjadřují své názory.

Od začátku ruské okupace Krymu podrobují ruské úřady a jejich pomahači krymské Tatary, včetně novinářů, blogerů, aktivistů i jiných občanů šikaně, zastrašování, hrozbám, intruzivním a nezákonným prohlídkám jejich domovů, fyzickým útokům a nuceným zmizením. Stížnosti úřadům nejsou vyšetřovány. Rusko zakázalo krymskotatarská média i organizace, které kritizovaly ruské akce na Krymu. Rusko zrušilo a zakázalo i Mejlis, nejvyšší samosprávný orgán krymských Tatarů na Krymu.

V říjnu 2017 zdokumentovala organizace Human Rights Watch trestní stíhání krymských Tatarů, kteří kritizovali ruské akce na Krymu,  za "separatismus" a také nové a bezpodstatné stíhání krymských Tatarů za "terorismus".

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Vědci zjistili, že lze dramaticky zvýšit efektivnost reklamy na Facebooku na základě jediného uživatelova "likeu"

14. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta



Vědci z Cambridgeské univerzity rozdělili 3,5 milionu uživatelů Facebooku na extroverty a na introverty podle jejich jediného "likeu" - jestli označili "likem" něčí výrazně extrovertní či něčí výrazně introvertní stránky. Těmto uživatelům pak předložili sponzorovanou reklamu na kosmetické výrobky, která byla záměrně cílena buď na extroverty, nebo na introverty.

V případech, kdy byly reklamy zaměřeny správně na typ osobnosti, určený podle předchozího jediného "likeu" uživatele, reklamy byly o 54 procent efektivnější než pokud nebyly správně zaměřeny na extroverty či introverty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Lživou informaci, že muslimka ignorovala oběti loňského teroristického útoku v Londýně, rozšířili ruští hackeři

14. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta

https://twitter.com/astroehlein/sta


tus/930379682591199232

V pondělí vyšlo najevo, že ruský hackerský účet virálně rozšířil v Británii na sociálních sítích fotografii, která lživě "dokazovala", že muslimka, která šla přes most po loňském teroristickém útoku ve Westminsteru, ignorovala zraněné oběti ležící na zemi. Účet, který na twitteru rozšířil tuto fotografii, @SouthLoneStar, byl identifikován jako ruský bot. Identifikovaly ho americké výzvědné organizace v rámci vyšetřování ruských zásahů do americké prezidentské kampaně v roce 2016.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Rasisté v Anglii zuří, že Tesco má ve své vánoční reklamě muslimskou rodinu

14. 11. 2017

čas čtení 1 minuta


"My máme v našem supermarketu krocany pro všechny," praví se ve videoreklamě společnosti Tesco. "Všichni jsou o Vánocích vítáni"




Jiná, kratší reklama se ptá zákazníků, co rádi o Vánocích jedí: "Krocana? Zelí? Masové pirohy? Bramborovou kaši? Máme všechno: Všichni jsou v Tescu vítáni. Ať děláte Vánoce jakkoliv, vítejte v Tescu":


V ozvěně toho, co zažívala nedávno v ČR firma Lidl, když si dovolila inzerovat bundu ve svém letáku prostřednictvím černého mladíka, někteří angličtí uživatelé sociálních sítí pohrozili, že budou Tesco bojkotovat.

Na to odpověděla firma Tesco prohlášením:

"Všichni jsou o letošních Vánocích v Tescu vítáni a my s hrdostí oslavujeme onen bezpočet způsobů, jímž se naši zákazníci sbližují během svátečního období."

Někteří uživatelé sociálních sítí také chybně Tesco obvinili, že údajně odstranilo výraz "Vánoce" ze své předvánoční reklamy. Fotografie dokazují, že to není pravda.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Assange žádal Trumpa Juniora, aby umožnil WikiLeaks zveřejnit Trumpovo daňové přiznání

13. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta



Americký časopis The Atlantic zveřejnil pozoruhodnou historii emailů Juliana Assangeho z WikiLeaks, zasílaných během roku 2016 Donaldu Trumpovi Juniorovi. Ten na tyto emaily občas reagoval. Už ne však na email, jímž Assange požadoval, aby měl možnost zveřejnit jedno z utajovaných daňových přiznání Donalda Trumpa. "Tím by se totiž zvýšila důvěryhodnost WikiLeaks a naše útoky na Clintonovou by byly brány daleko vážněji, než když nyní média usuzují, že WikiLeaks jsou protrumpovský a proruský zdroj."

Korespondenci s Assangem předal Trump Junior kongresovému vyšetřování vazeb americké prezidentské kampaně na Rusko.




Evropská ultrapravice se bez boje nevzdá: připravme se na to

13. 11. 2017

čas čtení 4 minuty

Neukölln je berlínská čtvrť, kde 11. listopadu 1926 zahájil Josef Goebbels nacistické převzetí Berlína. Vedl tři sta hnědokošiláčů v útoku na čtvrť, která tehdy byla baštou levice.

I dnes je Neukölln hlavním dějištěm nacistických útoků - dnes jsou anonymní. Ze 45 případů rasistického násilí, k němuž letos došlo v Berlíně, se jich 35 odehrálo v Neuköllnu. Mezi nimi byly případy žhářství, malování hákových křížů, házení cihel do výkladních skříní a výhrůžné dopisy imigrantským majitelům obchodů. Přesto však není ve čtvrti Neukölln cítit napětí: je tu silná komunitní organizace, kterou podporují místní levicové komunální úřady. V ulicích vládne liberální, multikulturní atmosféra. Avšak to, co se děje v Neuköllnu, dramatizuje nebezpečí, jemuž čelí Evropa, píše Paul Mason.

Před katalánským referendem došlo k zvýšení množství fake news, šířených z Ruska

13. 11. 2017

čas čtení 3 minuty


Jednotka Evropské unie, zabývající se kontrapropagandou, zjistila, že před nedávným referendem o katalánské nezávislosti i po něm došlo k intenzivnímu zvýšení prokremelských dezinformacích a lživých zpráv o politické krizi v Katalánsku. Lživé informace byly zveřejňovány v ruštině a ve španělštině.

"Světové mocnosti se připravují na válku v Evropě" tvrdil titulek ruského serveru Polit Ekspert v den, kdy katalánský parlament vyhlásil nezávislost. Moldavský politik Bogdan Ţîrdea tvrdil na Facebooku: "Činitelé EU podpořili násilí v Katalánsku."

Izrael apeluje na Polsko, aby po "nebezpečné" a "rasistické" demonstraci rázně zasáhlo proti jejím organizátorům

13. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta



Sobotní demonstrace v polský Den nezávislosti uspořádaly organizace, které mají své kořeny v radikálních antisemitských organizacích z doby před druhou světovou válkou.

Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Emmanuel Nahshon akci označil za "nebezpečný pochod extremistických a rasistických elementů". Zdůraznil: "Doufáme, že polské úřady zasáhnou proti organizátorům demonstrace. Historie nás učí, že s projevy rasistické nenávisti je nutno zatočit rychle a rozhodně."


Barnier: EU se připravuje na to, že jednání s Británií o brexitu zkolabuje

13. 11. 2017

čas čtení 1 minuta



Michel Barnier, hlavní vyjednavač Evropské unie pro brexit, varoval v neděli, že Brusel si nepřeje, aby nedošlo s Británií k dohodě o brexitu, ale že se všichni musejí na tuto alternativu připravovat


Barnier sdělil francouzskému nedělníku Journal du Dimanche, že Evropská unie připravuje nouzové plány na možný kolaps rozhovorů s Británií o brexitu.

Barnier varoval minulý týden Británii, že má pouhých 14 dní na to, aby se konkrétněji vyjádřila, které ze svých finančních povinností, k nimž se zavázala v předchozích letech jako členská země EU, je ochotna splnit. Dosud britští vyjednavači nebyli schopni přijít s žádnými informacemi v této věci. Nebyl vyřešen ani problém znovuvytvoření hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem, ani nebyla dořešena práva evropských občanů žijících v Británii.

OSN vyzývá Českou republiku k boji se Zemanem

13. 11. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

OSN vyzvala ČR k boji proti rasismu a islamofobii ZDE. Na pulty českých knihkupectví ale v rámci "předvolební nekampaně" přichází kniha Miloše Zemana "Dokážeme si vládnout sami" ZDE. Rozhovory s prezidentem vedli bývalý redaktor Haló novin Jiří Ovčáček a exčlen extrémistické Národní strany Radim Panenka. Předmluvu napsala budoucí ministryně obrany Karla Šlechtová z ANO. Ta v jinak ničím pozoruhodném podlézavém textu rehabilituje výraz "vůdce", jenž má v českém prostředí od roku 1933 nacistické konotace.

 


Patočka a Onderka jako signál směřování ČSSD

13. 11. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Vyhození Jakuba Patočky z ČSSD a vzestup Romana Onderky ukazuje na to, jak chce ČSSD řešit svou současnou krizi: nikoli obratem k západní levici a levicovému aktivismu, nýbrž vytvořením týmu dinosaurů, který bude hrát za Okamuru v druhé lize, aby pak postupně byl o většinu svých zbylých voličů Okamurou připraven. Pokud Okamura něco hřímá o přímé odvolatelnosti politiků prostými lidmi, míří přesně na politiky Onderkova typu.

Pár dní ve Visegrádu...

13. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta



Polsko: Obří neonacistická demonstrace.

Česko: Výhrůžky smrtí prvňáčkům, které podpořila poslankyně, vlivný stranický činitel požaduje zplynování židů, homosexuálů a Romů, rasisté zmlátí muže v pražské tramvaji.

Maďarsko: Pronásledování kritických organizací, charitativní organizace byly označeny za teroristická uskupení.


V Polsku zapomněli na hrůzy války

13. 11. 2017

čas čtení 3 minuty

Varšava: Smrt nepřátelům otčiny!!


V Británii je 11. listopad znám jako Den příměří, avšak v Polsku se totéž výročí konce první světové války připomíná jako Den nezávislosti. Na západě je to vzpomínka na marné vítězství, avšak na východě to oslavuje okamžik triumfu, i když triumfu, po němž měla následovat ještě drtivější porážka, píše v pondělí redakční komentář deníku Guardian. Světlé ideály roku 1918 byly vybudovány kolem romantické představy o nacionalismu. Východní Evropa měla být osvobozena od mnohonárodnostních impérií, které vládly z Vídně a z Petrohradu, a na jejich místě měla vzniknout celá řada malých států od Finska po Jugoslávii, které měly žít bratrsky a v prosperitě pod vedením Společnosti národů. Byla to mozaika, která se do 25 let rozložila v nejstrašlivější válku - a genocidu - k jaké kdy došlo v evropské historii. Pak následovalo etnické očišťování těch, kteří přežili, po celé východní Evropě a staré státy byly obnoveny jako homogenní vězeňské tábory.

Čelný labouristický poslanec Chuka Umuna intenzivně bojuje proti brexitu

13. 11. 2017

čas čtení 1 minuta



Reportér Nick Robinson: Jestliže byste byl jedním z těch poslanců, jimž by se podařilo přimět Británii, aby změnila svůj názor na brexit, a to by znamenalo, že se nikdy nebudete moci stát šéfem Labouristické strany, přijal byste to jako rozumnou volbu?

Chuka Ummuna: Kdybych měl možnost zastavit brexit, tomu bych dal přednost před čímkoliv jiným. Protože je to o budoucnosti mé dcery. A myslím, že lidé podceňují, do jak velké míry je tohle velmi emocionální záležitost. A já nebudu předstírat, že na tom nemám osobní zájem. Mám dánského švagra, můj synovec je napůl Dán, mám španělské příbuzné, jsem sám částečně Ir. V naší rodině my jsme celá duha Evropanů, a to je typické pro všechny rodiny v mém volebním okrsku. Nikdy jsem nezažil reakci na nějaký problém takovou, jakou vidím na brexit. Mně lidi doslova brečeli na ramenou. Na školních večírcích, na silnici, když mluvím s lidmi ve svém volebním okrsku. Takže pro mě tohle znamená víc než cokoliv jiného. A říkám si, jestliže nejste připraven v takto důležité věci jasně vystoupit a říct, o čem si myslíte, že je to pravda, i když to schytáte, i když lidé začnou zpochybňovat vaše motivy a vaši stranu, to byste se mohl na všechno vykašlat a odejít z politiky. Protože jestli nemáte určité zásadní přesvědčení, za které jste připraven bojovat bez ohledu na cokoliv, jaký má smysl být politikem? 

Al Jazeera: Obrovský ultrapravicový protest v Polsku

13. 11. 2017

čas čtení 1 minuta




Tito ultrapravicoví nacionalisté demonstrují za "etnicky čistou" zemi. Tisíce lidí demonstrovalo v Polsku v jeho Den nezávislosti. Skandovali hesla jako: "Čisté Polsko, bílé Polsko."

Mladík: "My Poláci, my nacionalisté bojujeme za svou čest. Za svého Boha, za svou otčinu. Chceme oslavovat tento velký Den nezávislosti každým rokem."

Protest uspořádalo nacionalistické hnutí, které má vazby na fašistickou organizaci, která se v Polsku snažila před zahájením holocaustu zbavit zemi židů.

Než demonstrace začala, mluvčí zdůrazňovali, že se chtějí postavit proti liberálům a hájit křesťanství.

Během posledních několika let se tato demonstrace stala největší akcí během Dne nezávislosti v Polsku. Zastiňuje oficiální ceremonie.

Policie odhadla počet účastníků na asi 60 000 lidí. Antifašističtí protidemonstranté se pokusili protestovat, ale nacionalistů bylo daleko víc. 

Přečetli jsme:

Členové romské rady vyzývají občany ČR: Nevolte Miloše Zemana, země potřebuje ve svém čele zcela jiný typ osobnosti

13. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta

Romští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny dnes zveřejnili prostřednictvím serveru Romea.cz otevřený dopis občanům České republiky, ve kterém je vyzývají, aby nevolili v nadcházejících volbách současného prezidenta Miloše Zemana. Reagují tak na poslední Zemanův útok na Romy, kde uvedl, že 90 procent nepřizpůsobivých občanů jsou právě Romové. "Prezident země si nemůže dovolit veřejná prohlášení tohoto typu bez podložených dat a údajů. Znevažuje tím postavení jedné ze zákonem uznaných národnostních menšin a podporuje negativní postoje občanů," uvádí se v dopise, který server Romea.cz zveřejňuje v plném znění.

Celý článek: ZDE

Czech President Zeman: 90 per cent of the "unadaptable" people are Roma

12. 11. 2017

čas čtení 1 minuta



Czech President Miloš Zeman rejected the UN Human Rights Report dealing with the Czech Republic. The Report calls on the Czech Republic to improve the integration of the Roma minory into Czech society. Zeman said, in reaction to the report, that there should be no positive discrimination of the Roma people in the Czech Republic, because even positive discrimination "is still discrimination".


In the connection with the UN Report, Zeman has expressed the opinion that "90 per cent of 'unadaptable' people in the Czech Republic are Roma".

Mezitím v Absurdistánu 46:

Děs: Polsko se rychle proměňuje v drsně fašistický stát

12. 11. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Skandovala se hesla jako "Zabijte všechny teplouše!" "Ať jdou Občané do prdele!" (Občané Polské republiky - Obywatele RP - je aktivní opoziční hnutí), "Děte, komouši, do prdele!" Dalším populárním heslem bylo heslo rýmované: “Raz sierpem, raz młotem, czerwoną hołotę” ("Jednou srpem, jednou kladivem, ty rudá holoto!") Zaútočili také na protidemonstraci a jednu novinářku honili mladíci skandující "Upalte tu děvku!"


Konečně: Definitivní důkaz, že Darwinova evoluční teorie je falešná, je zde! Marian Kowalski, jeden z předáků polské extremní pravice a bývalý prezidentský kandidát   vysvětlil během schůze  s příslušníky polské diaspory v Kanadě, že kdyby byla Darwinova evoluční teorie pravdivá, lidi by dnes měli dvojí játra, vzhledem k tomu, že alkohol byl objeven už tak dávno. Pokud vás to nepřesvědčilo, jak tedy vysvětlíte skutečnost, že ty ošklivé stínky, které nikdo nemá rád ani nepotřebuje, přežily, zatímco dokonalí a krásní dinosauři vyhynuli? To vysvětlete, darwinisté!

Polsko: Uprchlíci, jděte do prdele!

12. 11. 2017

čas čtení 1 minuta

Oslava Dne nezávislosti (11.11.) ve Varšavě. Dav, který se považuje za pravé vlastence, skanduje: "Celé Polsko zpívá s námi: Uprchlíci, jděte do prdele!" - Heslo demonstrace bylo "CHCEME BOHA!"



Nacionalistické demonstrace ve Varšavě se účastnilo 60 000 lidí. Přijeli i ultrapravicoví agitátoři ze západní Evropy. Protifašistické kontrademonstrace se účastnilo asi 2000 osob. 

Demonstranti na nacionalistické akci skandovali hesla "Bůh, čest, vlast!" a "Čisté Polsko, bílé Polsko!" 

Polský ministr vnitra Mariusz Blaszczak označil nacionalistickou demonstraci za "nádherný pohled". 

Pawel, 21, řekl tiskové kanceláři AFP, že "to bylo důležité, protože náboženství je v naší zemi důležité a my nechceme islamizaci Evropy ani zvlášť Polska." 

Jeden anglický učitel, žijící v Polsku 27 let, uvedl, že byl "šokován, že jim bylo v tento den dovoleno demonstrovat. Je to 50 000 až 100 000 většinou fotbalových chuligánů, kteří si ukradli vlastenectví," dodal. 


Demonstraci ve Varšavě zorganizovalo hnutí s fašistickými kořeny

12. 11. 2017

čas čtení 1 minuta


Demonstraci ve Varšavě zorganizovalo nacionalistické mládežnické hnutí "Radikální tábor", které usiluje o etnicky čisté Polsko a prezentuje se jako dědicové stejnojmenného fašistického hnutí ze třicátých let, které se snažilo v letech před začátkem holocaustu zbavit Polsko židů:

Tito lidé, kteří jsou zatýkáni, nejsou fašisté, jsou to lidé PROTESTUJÍCÍ proti fašistům:


Organizátoři demonstrace: "My nejsme rasisté, ale rasoví separatisté." 

Polská státní televize se zeptala polského "vlastence", proč demonstruje: "S cílem vyhnat židy od moci!"


Zákaz kouření v ČR vedl k poklesu infarktů a mrtvic a k zvýšení návštěvnosti hostinců

12. 11. 2017

čas čtení < 1 minuta



Půl roku platící zákaz kouření v českých restauracích vedl, nepřekvapivě,  podobně jako v jiných zemích světa, k výraznému poklesu počtu infarktů a mrtvic a k zvýšení návštěvnosti hostinců. 

Lékaři ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze konstatují, že došlo k poklesu infarktů a mrtvic o 10-13 procent zejména u lidí do 60 let, a to především u nekuřáků.

„V Moravskoslezském kraji, který byl brán jako exemplární příklad toho, že dojde k porušení zákazu kouření ve venkovských restauracích, tak tam stoupla návštěvnost právě v těch stravovacích provozech o 25 %,“ řekla Radiožurnálu náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka  Arnoštová.

Zdroj ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v září 2017

12. 10. 2017

čas čtení 2 minuty

V září 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 47 177.96.     Výdaje na provoz Britských listů byly 53 192.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem září 2017 137 981.02 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
21832