Komunismus či kapitalismus, v Čechách se všichni pořád bojí

3. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Nagyové se podřídil dokonce i šéf Úřadu vlády Lubomír Poul, ačkoliv byl formálně její nadřízený. Tiše souhlasil s vyhazovy jiných a svým mlčením kryl i ředitelčiny excesy. Zpětně to vysvětluje tím, že se bál jejích kontaktů v nejvyšších politických kruzích. "Kvůli hypotéce" na nový dům si prý nemohl dovolit riskovat ztrátu zaměstnání tím, že by na Nagyovou upozornil.

Já se bojím, ty se bojíš, on se bojí

Podle odborníků je mlčení v práci kvůli obavám z vyhazovu běžné, a to zvlášť mezi úředníky.

Zdroj: ZDE

K tomu poznamenává Jan Čulík: Podle mé - malé - zkušenosti z občasného jednání s ministerskými úředníky je tato analýza přesná. Při jakémkoliv kontaktu s ministerskými či vládními úředníky jsem vždy vnímal jejich naprostý děs, aby na sebe neupozornili a nevystrčili hlavu nad parapet. Usuzuji z toho, že atmosféra v českých vládních úřadech je naplněná absolutním děsem úředníků, kteří zůstávají v postavení pasivní ostražitosti. Zásadně nic nedělají, aby se nepřišlo na to, že by třeba mohli mít originální myšlenku, a jejich strategií je být co nejnenápadnější a dělat co nejméně. Hájí jedině své postavení. (Velmi výstižně to zaznamenal Havlův film "Odcházení", který ovšem pražští kritici odmítli.) Jak katastrofální dopad má tato naprostá likvidace jakéhokoliv svobodnějšího uvažování a myšlení na vládní politické procesy, není nutno rozbírat. Jak vidno, Česko nemá žádnou vnitřní ekonomickou ani vnější promyšlenou strategickou zahraniční politiku. V zahraniční politice by se Češi báli udělat jakýkoliv nezávislý krok k vlastnímu prospěchu a ve vlastním zájmu. Jak mi kdosi sdělil nedávno v českém parlamentu, naposledy, kdy česká politika byla trochu nezávislá, to bylo koncem osmdesátých let, kdy si Československo dovolilo mírně nezávislou ekonomickou politiku. Od té doby se neodvážilo chovat se samostatně na mezinárodní scéně NIKDY.

DOKUMENT

Programové prohlášení vlády, které Rusnok bude ve středu přednášet poslancům

3. 8. 2013

čas čtení 32 minut

Nejen proto, aby čtenáři nehodnotili Rusnokovu vládu dle mediálních výkřiků a bulvárních titulků, ale podle toho, co je odhodlána učinit, Britské listy svým čtenářům, a to i z řad poslanců a senátorů, přinášejí plné znění vládního programového prohlášení tak, jak ho jeho předkladatel, premiér Rusnok, bude ve středu v parlamentu přednášet . Všichni, tedy i poslanci, mají několik dnů čas, aby se s textem seznámili a nemohli říkat, že ho před hlasováním neměli kdy prostudovat... │ŠOK

Páni herci, popletli jste si dobu

3. 8. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 17 minut

"Umělec mluví v roli moudře, proto je automaticky hlupákem považován za moudrého."

Národní divadlo nemá dost herců, aby dokončilo sezónu, odchází 24 lidí, píše zděšená kulturní rubrika Bakalových Hospodářských novin. Balvín odvolal šéfa Národního divadla. Do nebe volající, reaguje šéf činohry , zní další titulek. No to je tragédie! Co si počneme? Nepíše se rok 1989. Tehdá dělali herci tzv. revoluci, dnes je to šaškárna. Ministr kultury, který rozhoduje o tom, kolik stát zaplatí na podpoře umění, které se neuživí samo, chtěl holt jen vyhlásit konkurs s jinými pravidly, než jeho předchůdkyně, a dotovaným „celebritám“ se to nelíbí. Ale vy, páni herci, stát opravdu už nikdy řídit nebudete.

Kdo byl kdy populární

3. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

K článku Štěpána Kotrby bych rád poznamenal, že František Filipovský byl díky filmům Voskovce a Wericha populární už za 1. republiky (a pak dále za okupace) a Lukavský s Jiráskovou díky filmům a televizi už v 60. letech (především ze seriálu Sňatky z rozumu, 1968). Nikdo z nich se nestal hvězdou za normalizace. Jirásková jakožto moderátorka obrodného pořadu Jizvy, jiskry, jistoty pak měla během normalizace omezené pole působnosti, píše Tomáš Koloc.

Schopní a tažní na příkladu Nagyová a Poul

3. 8. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Myslím, že vysoké platy pro lidi, kteří dělají něco velmi důležitého pro fungování státu a veřejný zájem by měly být samozřejmostí, zejména proto, že kvalita jejich práce je v zájmu všech a že to za to stojí. Nicméně mělo by být zcela zřejmé, za co ty peníze jdou, na čem tak důležitém a jak kvalitně ti lidé pracují.

Hrana se už blíží?

3. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Zkusím reagovat na Váš přesný článek o tom, že se u nás všichni bojí, píše čtenář Petr Foldyna. Ano, a ne jen politici. Je to uměle vytvářená atmosféra strachu v masách. Lidé chodí do práce za minimum, makají od nevidím do nevidím (pokud budete mít zájem, můžu to podrobněji rozvést), podmínky, bossing naprosto katastrofální, a přesto se té ztráty práce bojí.

Britský náměstek ministra vnitra:

Policejní razie v londýnských ulicích "nejsou rasistické"

3. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Náměstek britského ministra vnitra pro otázky imigrace Mark Harper se hájil v médiích proti kritice, týkající se policejních razií v ulicích Londýna, jejichž cílem je "odhalit ilegální přistěhovalce", Podle Harpera prý razie "nejsou rasistické". Vládní britská Komise pro rovnost a lidská práva však zahájila vyšetřování těchto razií a Doreen Lawrencová, aktivistka proti rasismu, také veřejně poukázala na to, že se policie zaměřuje při raziích na barevné lidi. Bude to kritizovat v Horní sněmovně.

Americký Kongres chce omezit špehovací pravomoci NSA

2. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Poslanci amerického Kongresu připravují 11 legislativních opatření, jejichž cílem má být omezit špehovací pravomoci amerického Úřadu pro státní bezpečnost (National Security Agency) v důsledku podstatné změny politických postojů vůči činnosti NSA, k nimž v USA došlo od prvních odhalení amerického whistleblowera Edwarda Snowdena.

Mezi návrhy je zákon na zrušení právních pravomocí pro klíčové špehovací činnosti NSA až po umírněnější reformy tajných soudních procedur, které schvalují špehování amerických občanů. Pokud navrhovaná legislativní opatření budou schválena, bylo by to první omezení pravomocí NSA od 11. září 2001.

Vodafone je mezi telekomunikačními společnostmi, které zpřístupňují data svých zákazníků britskému špionážnímu středisku GCHQ

2. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Firmy Vodafone, British Telecom a americký Verizon a čtyři další menší poskytovatelé mobilních a internetových služeb poskytly britskému vládnímu špehovacímu středisku tajný neomezený přistup k své síti podmořských kabelů. Prostřednictvím těchto kabelů se přenáší většina telefoních hovorů světa i většina světového internetového provozu.

V pátek zveřejnil německý deník Süddeutsche Zeitung jména komerčních firem, které tajně spolupracují s britskou GCHQ a poskutyjí jí přistup k soukromým komunikacím svých zákazníků. Německý list má o tom k dispozici interní powerpointovou prezentaci z GCQH z roku 2009. Z dokumentu vyplývá, že volný přístup ke svým kabelovým sítím poskytují britskému špehovacímu středisku firmy British Telecom, Vodafone Cable a Verizon Busienss, dále Global Crossing, Level 3, Viatel a Interout.

Britské ministerstvo vnitra honí v londýnských ulicích údajné "ilegální imigranty"

3. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Angličtí policisté honí v londýnských ulicích údajné "ilegální přistěhovalce". Kontrolují totožnost občanů, vycházejících z různých stanic londýnského metra a provádějí razie v restauracích a dalších podnicích, ve snaze chytit "ilegální přistěhovalce". Zároveň vozí britské ministerstvo vnitra v londýských ulicích automobily s poutači, vyzývající "ilegální přistěhovalce", aby se "vzdali policii, nebo budou zatčeni". Atmosféra hysterie připomíná nájezdy fašistických bojůvek proti židům v Německu před druhou světovou válkou.

V důsledku astronomického univerzitního školného klesá v Anglii počet vysokoškolských studentů

3. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Navzdory ujišťování britského konzervativního premiéra Camerona, že žádného mladého člověka by nemělo od univerzitního studia odradit horentní vysokoškolské školné, které je nyní v Anglii 9000 liber (270 000 Kč) ročně, došlo v důsledku jeho zavedení na anglických vysokých školách o pokles studentů ve školním roce 2013-14 o 6 procent a mnohé anglické univerzity stále ještě inzerují prázdná místa.

Německo vypovědělo dohodu o špehování s USA a Británií

2. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Německo dnes vypovědělo dohodu, která umožňovala spojeneckým mocnostem monitorovat elektronickou komunikaci a poštu na jeho území. Stalo se tak v reakci na odhalení této praxe bývalým zaměstnancem americké zpravodajské služby NSA Edwardem Snowdenem.

Požár Národního divadla

2. 8. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 3 minuty

V Národním divadle propukl požár. Budova sice ještě stojí, ale uvnitř planou vášně mocným plamenem. Zažehl je ministr kultury, který vstoupil do děje spektakulárním stylem slona v porcelánu. Nejprve coby Hérostratos jediným škrtem, jímž odvolal (v den jeho nástupu) nového generálního ředitele, posléze v roli hasiče, když téhož obratem opět jmenoval.

Pátek 17.18: Odboráři Státní opery opět ve stávkové pohotovosti

2. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Odboráři Orchestru a Sboru Státní opery znovu vstoupili do stávkové pohotovosti, kterou přerušili ve čtvrtek. Za odbory Státní opery to prohlásil Miroslav Svoboda. Pohotovost prý není namířena proti osobě ředitele Jana Buriana, nýbrž proti způsobu jeho výběru a transformaci ND.

"Pan Burian nám slíbil, že to bude fungovat dál, přestože ho jeho komise odborníků nutila k něčemu jinému. On sám řekl, že nebude šéfovat třísložkovému divadlu a čtyřem scénám. Z toho důvodu nám sehnal dva nové šéfy, kteří však podali demisi dříve. než stačili nastoupit," sdělil Svoboda.

Komise odborníků navrhla mimo jiné změnu právní subjektivity divadla z příspěvkové organizace na akciovou společnost ve stoprocentním vlastnictví státu. Koncepce počítá s tím, že stát provozuje a financuje jeden operní soubor, řeší dislokaci souborů a předpokládá vytvoření společné servisní organizace zajišťující třeba výrobu kostýmů a dekorací, dopravu a obchod.

Podle Svobody by pro zaměstnance Státní opery bylo nejlepší, kdyby už začala nová sezona, která snad ukončí současné dohady. "Poslanci a politici, kteří kolem toho mají spoustu řečí, vůbec nevědí, o čem to je," prohlásil. (čtk)

Zdroj: ZDE

PŘEČETLI JSME:

Podvodný advokát opět na svobodě, advokátní komora za něj nepociťuje odpovědnost

2. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Advokát obral lidi o milióny, soud ho pustil z vazby

Dnes už bývalý pražský advokát Miloš Vlasák (36), který obral klienty společnosti Reality 21 bezmála o 70 miliónů korun, si opět může užívat svobody. Obvodní soud pro Prahu 1 ho propustil. Vyšetřování není ukončeno. Peníze se nenašly. Pěti desítkám lidí Vlasák zničil život, když z advokátní úschovy sebral milióny.

Česká advokátní komora se distancovala od toho, že by měla poškozeným pomáhat. "Česká advokátní komora není nějakým zájmovým spolkem, charitou nebo podpůrnou organizací," uvedla na stránkách komory mluvčí ČAK Iva Chaloupková.

Zdroj: ZDE

Snowdenův případ je pro Putina "darem z nebes"

2. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Ruské rozhodnutí poskytnout Snowdenovi azyl je ponižujícím odmítnutím amerických požadavků, které odhalují bezmocnost Spojených států v 21. století, míní nedávný moskevský zpravodaj listu Guardian Luke Harding, který je jinak velmi kritický vůči ruskému porušování lidských práv. Harding poukazuje na to, že Rusko zachází se svými vlastními whistleblowery drastickým způsobem: připomíná osud zavražděné novinářky Anny Politkovské, Natalie Estemirové, unesené v čečenském hlavním městě Groznyj r. 2009 a zavražděné a právníka Sergeje Magnického, který odhalil obrovský podvod na ministerstvu vnitra a byl až po smrti ve vězení! odsouzen za údajné neplacení daní.

Malý český člověk a jeho velký prezident

2. 8. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 16 minut

V minulém textu jsem se dotkla otázky vlivu domácích politických tradic, zvláště politiky prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na dnešní Zemanovy snahy.. Ve svých článcích se většinou zaměřuji na obecnější kontext a na kulturní a symbolickou rovinu dnešních politických nebo veřejných debat v České republice. V tomto duchu se ponese i tento článek, který tedy není ani obhajobou Miloše Zemana ani popíráním řady problémů, které se se Zemanem jako politikem pojí. O obhajování nebo kritizování mi primárně nejde. Tolik pro všechny čtenáře s nutkáním k tomu zařazovat každého, kdo se vyjadřuje k prezidentovi, do jedné nebo druhé skupiny v duchu zásady "kdo není s námi, je proti nám".

I já jsem léta používala v ČR na úřadech občanku, kterou mi ukradli. Nikdo to nekontroluje

2. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Reaguji na Váš článek "Český stát tvrdě selhává ve svých základních funkcích". Obávám se, že tato situace není v žádném případě ojedinělá, stejný případ se mi stal v roce 2001, potažmo 2007, píše čtenářka, která žádá, abychom neuváděli její jméno.

V roce 2001 jsme byli s přítelem okradeni na koupališti, a to tak, že jsme šli domů v plavkách. Byli jsme oba v 1. ročníku na VŠ, s sebou jsme toho moc neměli - kromě dokladů, skript a materiálů ke zkoušce jen oblečení. Byla to naše první zkušenost s krádeží, policisté nás neupozornili, že pokud se naše doklady najdou, je třeba to oznámit. O dva dny později skutečně nějaký pejskař většinu našich věcí nalezl, a to včetně již nahlášených kradených občanských průkazů.

Lidovky: Úřad vlády zveřejnil platy Nagyové a spol. Brala roční odměny až 1,2 milionu

2. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

PRAHA - Úřad vlády zveřejnil platy a odměny bývalého vedení Úřadu vlády. V zájmu transparentnosti, vysvětlil tento krok premiér Jiří Rusnok. Z údajů vyplývá, že vedoucí Úřadu vlády Lubomír Poul pobíral roční odměny až 1,7 milionu korun. Třetí nejvyšší odměny pak dostávala Jana Nagyová, přítelkyně expremiéra Petra Nečase.

Zdroj: ZDE ZDE ZDE

NEUVĚŘITELNÁ SPROSŤÁRNA POKRAČUJE:

Znovu tvrdý rasismus

2. 8. 2013 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

To je HNUS co se tu děje v té republice....čech nedostane nic a hnědočech dostane všechno na co si vzpomene!!!!už by jsme s tím měli začít něco dělat a hodně rychle nebo jich tu bude za pár let víc než Nás!!!!

Paterčata po návratu z porodnice musí hlídat před násilnými útoky policie. Čtenáři serveru Novinky.cz na to regovali neuvěřitelně rasistickými výlevy ZDE. Vyjadřujeme absolutní solidaritu nešťastné rodině, které česká veřejnost vyhrožuje a kterou česká veřejnost uráží jen kvůli její barvě kůže.

Uměle vytvářet ve společnosti bariéry na základě barvy kůže - viz výše uvedený otřesný výrok čtenáře - je obscénní. Romové jsou Češi stejně jako vy.

Slušné noviny by rasistické výroky na svých fórech okamžitě odstranily. Jsou skutkovou podstatou trestného činu, za nějž nese odpovědnost i majitel serveru.

22436

Sobotka nepotřebuje lézt Kalouskovi nikam

2. 8. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 5 minut

Fakticky jsou dvě cesty vývoje levice v této zemi. Jeden spočívá v jejím systémovém drobení a oslabování, ve vytváření stínových čertů na zdi, v kádrování levice na "demokratickou" a "nedemokratickou", v doublespeaku hýřícím vzletnými frázemi o sociální spravedlnosti a současném oportunismu zákulisních dohod s pravicí. V „manažerském“ ojebávání všech, kdo s touhle kamarillou namají a nebudou chtít mít nic společného.

PŘEČETLI JSME:

Činoherec Burian likviduje operu v Praze

2. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Hluboká krize ND, dlouhé otálení ministryně kultury, omezený počet vhodných adeptů (mezi něž Burian jistě patřil), počet Burianových titulů a funkcí, zastiňující jak někdejší členství v KSČ tak současnou rozpornou pověst, a marketingový aktivismus Návrhu transformace Národního divadla, jímž jej spříznění experti do pozice jediného kandidáta pěkně zabalili, to vše udělalo z nástupu Jana Buriana do čela Národního divadla (od 1.8.2013) příchod Mesiáše.

Byl jmenován bez výběrového řízení a jako první v novodobé historii Národního divadla bez vlastní koncepce (srovnej třeba s dvoukolovým výběrovým řízením na obsazení postu ředitele Moravské galerie Brno).

Návrh transformace označilo ministerstvo financí za neufinancovatelný a v Národním proti jeho obsahu cca 400 zaměstnanců drží stávkovou pohotovost. Zatímco Burian je stále na plný úvazek ředitelem Divadla J. K. Tyla, přednáší na DAMU a právě režíruje Toscu, dalším polovičním úvazkem jej převáží limuzína Národního divadla od politika k politikovi.

Zdroj: ZDE

Polemika tradiční a nové levice

Dialog o levicových rozcestích dneška

2. 8. 2013 / Radek Mikula, Michael Kroh

čas čtení 10 minut

V druhé polovině června jsme oba shodou okolností ve stejné době publikovali statě ZDE ZDE ZDE, které se dotkly sporu mezi tzv. "tradiční" a "novou" levicí. Vyměnili jsme si následně názory i prostřednictvím emailu a vznikl nápad tuto korespondenci v upravené formě zveřejnit, protože by mohla napomoci ke vzájemnému pochopení a akční spolupráci v politicky vyhrocené době. Cíl je totiž společný, jen prostředky se někdy liší, což lze vyčíst i z textu emailové diskuse. Obsahem diskuse jsou jen vybrané otázky, ale autoři vyjadřují připravenost v dialogu, který není v žádném případě "dialogem hluchých", i v budoucnu pokračovat. Je to určitě lepší, než si vzájemně nadávat na facebooku a podobných fórech.

Snowdenův paradox:

Rusko: Přítel, nebo nepřítel?

2. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Americký historik Juan Cole si všímá rychle se zhoršujících se vztahů mezi USA a Ruskem a zkusmo k nim přistupuje skrze novotvar "frenemy" (ne/přítel). Lze nalézt témata, na nichž se obě země dobře shodují, a naopak jiná, kde se zcela rozcházejí. Mezi ta první patří ruské členství ve Světové obchodní organizaci, spolupráce v boji s terorismem, mimořádná pomoc v Afghánistánu, nová smlouva START a boj s drogovou kriminalitou. Na druhé straně spektra pak stojí například odpor vůči finanční blokádě Íránu, podpora Asadova režimu v Sýrii, kritika amerického postupu vůči KLDR, zákaz adopce ruských dětí americkými rodiči a konečně dočasný azyl pro Edwarda Snowdena.

"Realisté tvrdí, že země nemají přátele, ale pouze zájmy. V takovém případě Rusko pouze sleduje své národní zájmy, které se někdy se zájmy USA shodují a někdy ne. Realisté si myslí, že je dobré, aby každá země sledovala své zájmy, neboť to svět vede k rovnováze.

Realista by řekl, pokud chcete přítele, kupte si psa! Putin to určitě chápe."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Spojené státy jsou "extrémně zklamány" azylem pro Snowdena, chystají sankce

2. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Spojené státy jsou "extrémně zklamány" ruským rozhodnutím udělit azyl bývalému zaměstnanci americké zpravodajské služby NSA Edwardu Snowdenovi, oznámil ve čtvrtek Bílý dům. V první veřejné reakci na ruský krok protiřečící americkému přání to Obamova administrativa prohlašuje, že nejde o pozitivní událost v americko-ruských vztazích. Bílý dům zváží, zda se prezident Obama zúčastní příští schůzky se svým ruským protějškem.

Byt Newyorčanky prohledán policií poté, co hledala na internetu, kde koupit papiňák

2. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Obyvatelka Long Islandu se stala obětí policejní razie kvůli tomu, co hledali na internetu její manžel a syn, a v důsledku své snahy "naučit se jak vařit čočku". Úřady uvedly, že policejní prohlídka jejího bytu se uskutečnila na základě občanského udání, nikoliv na základě analýzy internetových dat.

Žena z New Yorku si stěžovala, že zájem její rodiny o koupi papiňáku a ruksaku vedl k tomu, že jí byt prohledalo šest policistů, kteří požadovali informace o jejím zaměstnání, o původu jejího manžela a o tom, co je to quinoa, merlík chilský, nová módní potravina Newyorčanů.

Jak trávil Edward Snowden svůj čas na moskevském letišti

2. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Podle právníka Anatolije Kučereny četl Snowden ruskou literaturu a historii a učil se azbuku. Okolnosti jeho pobytu na moskevském letišti Šeremetěvo byly "podobné domácímu vězení, jenže Edward Snowden nebyl doma", řekl Kučerena, který, jak uvedl, si povšiml stresu, který Snowden utrpěl, když musel zůstávat měsíc v uzavřeném prostředí v zemi nikoho.

Česká společnost toleruje neuvěřitelně vysokou míru podvádění

2. 8. 2013

čas čtení 3 minuty

V českém státě selhává bohužel všechno, píše Michal Mašín, který žije ve Velké Británii. Trávím v ČR druhý měsíc, abych zařídil nezbytné záležitosti okolo rodinného domu. Krom problémů, které si způsobujeme svou důvěřivostí - například, když někomu zaplatíme dopředu, protože nám končí možnost čerpání úvěru ze stavebního spoření a dotyčná osoba je posléze neustále nedostupná. To je řekněme hloupost z naší strany. Je to hloupost, protože čím dám více zjišťuji, že česká společnost je nastavena na neuvěřitelnou míru tolerance podvodného jednání. Toto se se projevuje zejména v restauratérství.

O ověřování ztracených dokladů totožnosti

2. 8. 2013

čas čtení 4 minuty

O tom, že MVČR vede databázi ztracených dokladů, jsem se dozvěděl někdy kolem roku 2004 (9 let!!!!), když jsem si prodlužoval průkazku, do Městské knihovny Praha. Už tehdy, to jejich systém, proti této databázi kontroloval. Moje občanka, se tam ocitla, dost kuriozním způsobem. Přišel jsem o ni totiž v době, když mi vyřizovali novou (konec platnosti) a úřednice označila omylem právě vydaný průkaz, za ztracený, píše Jiří Šašek. "Naštěstí" stará shořela ...bohužel i s autem ...takže si na ni, nikdo nic nevypůjčil, co by pak třeba nevrátil. A já, jsem chodil 2 roky, s novým a přitom neplatným OP a ani jsem o tom nevěděl. Dalo se tedy předpokládat, že ten neplatný průkaz v dané databázi nebyl ...což jsem si ověřil na uvedené stránce.

Má holka je taky chudá

2. 8. 2013 / Jiří Jírovec

čas čtení 4 minuty


Má holka je chudá, tak jak mám bejt veselej,
pořád mi říká, nic si z toho nedělej,
nemá kvartýr, nemá fáro, nemá ani na cigáro,
je chudá, i kožíšek má umělej...

Jiří Dědeček

Básník, který jest nyní pravicovým, to kdysi myslel jako kritiku socialismu. Je pravda, že tenkrát neměla každá holka byt a fáro, ale protože měla práci, měla na cigára a naději na budoucnost pro své děti.

Tuniské odbory daly vládě týdenní ultimátum

2. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Tuniské odbory blízké sekulární opozici dnes prohlásily, že islamisty vedená vláda má týden na to, aby dosáhla dohody o vytvoření nové vlády technokratické, jinak že budou "nuceny zvážit" jiné možnosti.

Italský nejvyšší soud potvrdil rozsudek nad Berlusconim

2. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Nejdéle působící poválečný italský premiér Silvio Berlusconi byl po dvaceti letech právních bitev odsouzen k jednomu roku domácího vězení nebo veřejných prací. Soud ho zároveň uchránil před okamžitým pětiletým zákazem veřejné činnosti, když tuto část rozsudku soudu první instance převedl na jinou instituci, která také stanoví definitivní délku zákazu. Přesto rozsudek vytváří tlak na vládnoucí koalici a vyvolal mezi Berlusconiho příznivci hněv.

Německý exkancléř Kohl měl v plánu "zbavit se poloviny Turků"

2. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Dosud nezveřejněné záznamy z uzavřených jednání mezi bývalou britskou premiérkou Margaret Thatcherovou a bývalým spolkovým kancléřem Helmuthem Kohlem ukazují, že Kohl měl veliké obavy z tureckých přistěhovalců a měl také v plánu se drastickým způsobem poloviny z nich zbavit během pouhých čtyř let. Informuje o tom mezinárodní vydání listu Spiegel.

Vědci zjistili korelaci mezi změnami klimatu a množstvím násilných konfliktů

2. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

I poměrně malé změny podnebí mohou souviset s nárůstem počtu násilných konfliktů, tvrdí studie publikovaná v časopise Science. Na základě zákonitostí odvozených při studiu 61 historických konfliktů vědci předpokládají, že by nárůst průměrné globální teploty o 2 stupně Celsia mohl souviset s nárůstem četnosti velkých násilných konfliktů typu občanské války až o 50%.

USA zaplatily Británii 100 milionů liber za přístup k britským špehovacím programům

1. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Americká vláda zaplatila za poslední tři roky nejméně 100 milionů liber britské špionážní agentuře GCQH za přístup k britským špehovacím programům.

Tyto přísně tajné platby jsou zmíněny v dokumentech, z nichž vyplývá, že Američané očekávají. že jim tyto investice přinesou prospěch a britská GCHQ musí tvrdě pracovat, aby splnila americké požadavky.

Financování podtrhuje, jak těsná je spolupráce mezi britskou GCHQ a americkou špehovací agenturou NSA.

Úřad práce ČR dementoval lži, že "Romové bohatnou na sociálních dávkách"

1. 8. 2013

čas čtení < 1 minuta

Praha, 31.7.2013 - V poslední době koluje po internetu příběh, ve kterém níže podepsaný Jiří Máška popisuje příběh Roma. Ten mu vypráví o tom, jak se dá "zbohatnout" mimo jiné i díky pobírání sociálních dávek. Protože se jedná o naprostou snůšku lží a nesmyslů, považuje Generální ředitelství Úřadu práce ČR (ÚP) za nutné vysvětlit pravý stav věci.

Podle autora "návodu" jak získat co největší obnos od státu či obce je nejdůležitější porodit každý rok dítě. A pak si vyzvednout šek a najednou vybrat 230 tis. Kč.

Jedná se o holý nesmysl.

Kompletní tiskové prohlášení ZDE

Edward Snowden dostal azyl v Rusku na jeden rok

1. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Snowdenův právník Anatolij Kučerena uvedl, že Snowden opustil letiště Šeremetěvo a vstoupil na ruské území. Podle Kučereny dostal Snowden v Rusku azyl na jeden rok. Právník dodal, že z bezpečnostních důvodů bude místo Snowdenova pobytu nyní utajováno.

Podle televize Russia Today uvedl Kučerena také, že prioritou bude Snowdenova bezpečnost, protože je "nejhledanější osobou na světě". Snowden je prý "ochoten mluvit s médii, ale potřebuje asi den na přizpůsobení se situaci".

Vysoký činitel v Kremlu Jurij Ušakov vyjádřil názor, že vztahy mezi USA a Ruskem neutrpí v důsledku "relativně nevýznamného" případu Snowden: "Náš prezident vyjádřil mnohokrát naději, že toto neovlivní naše vztahy." Podle něho neexistují žádné náznaky toho, že by Obama chtěl zrušit návštěvu Ruska, plánovanou na září.

O novém Snowdenově azylu poslaly informace na Twitteru také WikiLeaks. Uvedly, že Snowden opustil letiště Šeremetěvo ve společnosti poradkyně z WikiLeaks Sarah Harrisonové. WikiLeaks na Twitteru také poděkovaly ruskému lidu a všem ostatním, kdo pomohli při ochraně Edwarda Snowdena. "Vyhráli jsme jednu bitvu, musíme vyhrát i válku."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Smrt Daniela Pelky by měla zatížit svědomí všech Britů, řekl britský vicepremiér

1. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Náměstek britského premiéra, liberální demokrat Nick Clegg, se ve čtvrtek vyjádřil v rozhlase, že smrt čtyřletého chlapce Daniela Pelky, kterého umučili jeho matka a jeho otčím, je vinou celé britské společnosti. Podle Clegga je povinností celé společnosti zabraňovat takovýmto tragédiím.

Ve svém pravidelném rozhlasovém rozhovoru s posluchači na londýnské stanici LBC řekl Clegg: "Lidi přece prostě museli vidět, že s tímto chlapcem se děje něco špatného. Myslím, že jeho smrt by měla zatížit svědomí nás všech." Dodal, že probíhající analýza okolností jeho smrti by měla vést k opatřením, aby k takovým případům už nedocházelo.

Clegg zdůraznil: "Vždycky to vámi otřese jako lidskou bytostí, když se dovídáte takové podrobnosti o tak strašlivém mučení malého dítěte. V tomto případě já prostě nerozumím tomu, jak je možné, že ho matka a otčím mučili hladem. Je to přece v rozporu se základními instinkty, jimiž je krmit vaše dítě, to je přece součástí naší DNA.

Všichni vznášíme tytéž otázky. Jak se to stalo? Co se stalo, když viděli učitelé, že tenhle chlapec hledá jídlo v popelnicích, když viděli, že tak strašlivě zhubnul? Prý ty informace předávali dál. Proč nikdo nic neudělal? Když byl v nemocnici a jeho matka a otčím tam o něm lhali, co se stalo se znepokojením, které tam zdravotníci pociťovali?"

Podrobnosti v angličtině ZDE

Opět etnická posedlost v českém tisku: "Polský pár" utýral chlapce

1. 8. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Novinky píší toto:

Polský pár v Británii utýral čtyřletého chlapce

Soud v britském Birminghamu uznal 27letou matku Magdalenu Luczakovou a jejího 34letého přítele Mariusze Krezoleka vinnými, že zabili jejího čtyřletého syna Daniela Pelku, kterého dlouhodobě týrali hlady a brutálně bili. Proces současně poukázal na selhání sociálních služeb, protože úřady nezasáhly, i když měly mnoho informací. Tresty budou vyneseny tento týden.

Zdroj: ZDE

Posedlost etnicitou pachatelů trestných činů nemá, zdá se, v českém tisku mezí. Šokující případ utýraného čtyřletého chlapce byl ve středu hlavní zprávou v britských médiích, avšak etnicita pachatelů nepřicházela na přetřes. Titulek v Novinkách jaksi podprahově naznačuje, že Poláci jsou svou podstatou primitivové a násilníci. Všimněte si, že například v tomto článku o případu v deníku Guardian je informace o polském občanství pachatelů až v jedenáctém odstavci!! Britská média hlavně poukazovala na šokující skutečnost, že případ týraného čtyřletého chlapce nezaznamenaly sociální služby a v té souvislosti se požaduje podstatná změna jejich praxe, aby k takovýmto případům nemohlo docházet. Britská média také v souvislosti s tímto případem poukázala na předchozí obdobné případy, které samozřejmě neměly nic společného s polskou identitou. V médiích se samozřejmě citovala jména pachatelů, takže posluchač či televizní divák věděl, že to jsou jména nebritská, zřejmě polská, zaznamenal jsem jen jednou informaci ve zprávě BBC, kde po uvedení jmen pachatelů reportér uvedl, že pachatelé byli "původně z Polska". (Konzervativní deník Daily Telegraph na základě informací polobulvárního listu Daily Mail ve čtvrtek informuje, že otčím čtyřletého chlapce byl v Polsku "známým a hledaným pachatelem trestných činů", že ho hledala polská policie, čímž zcela rozdrtil případný dojem, že takto se běžně chovají Poláci.) Proč ta posedlost etnicitou pachatelů trestných činů v českém tisku? Možná je to jen neobratnost. Kvalitní anglosaská média vědí, že je neférové vytvářet dojem, že za určitý trestný čin může celé jedno etnikum, a tak si na to většinou dávají pozor. České novináře to zřejmě většinou ani nenapadne.

Jak britská banka půl roku před vstupem Británie do války předala nacistům tuny československého zlata

1. 8. 2013

čas čtení 8 minut

Dokumenty odhalují šokující příběh: pouhého půl roku před tím, než Británie vstoupila do války proti nacistickému Německu, předala Anglická banka Hitlerovi československé zlato v hodnotě tehdejších 5,6 milionů liber.

Z oficiální historie Anglické banky, napsané r. 1950, avšak zveřejněné na internetu až toto úterý, vyšlo najevo - jak píše deník Daily Telegraph - "jak jsme zradili Československo, nejen nechvalně známou Mnichovskou dohodou ze září 1938, která dovolila nacistům anektovat Sudety, ale také v Londýně, kde Montagu Norman, výstřední, ale krutý guvernér Anglické banky schválil rozhodnutí předat zlato, které vlastnila Československá národní banka, německým nacistům."

Nastává rozpad české politiky?

1. 8. 2013 / Josef Brož

čas čtení 6 minut

Zdá se, že demokracie v Česku je v nynějších dnech už doslova ohlodána na kost.

Z jedné strany zastánci tzv. parlamentní demokracie, z druhé strany prezidentem Milošem Zemanem, pro jehož typ režimu již vžilo označení "zemanokracie". Ať už dostane nová vláda důvěru či nikoliv, na stavu věcí to moc nezmění.

Smutné je, že ani jedna strana, při vší úctě, nepůsobí věrohodně. Připomínají až příliš loutky v cizí režii. Jedni působí jako šašci, druzí dojmem zešílevších klaunů.

Vláda Jiřího Rusnoka, jak ji nabídl veřejnosti prezident, připomíná stádo opilých ovcí, řídící se oním biblickým: "Pán je můj pastýř, nic nepostrádám..."

Kacíři za středověku a dnes, rady inkvizitora

1. 8. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení 1 minuta

Za středověku obstarávala braní úplatků církev a již tenkráte se do toho nevhodně vměšovali kacíři a bylo nutné zakročit a naukázku aspoň nejvzpurnějšího upálit.

To bylo před skoro osmi sty lety a tak je záslužné, že ČT24 se pokusila v rámci svého pořadu příslušný pracovní postup občanům přiblížit. Role inkvizitorky se ujala sama moderátorka a jako vzorový kacíř vystoupil ministr Žák. Paní inkvizitorka odvedla dobrou práci a bylo jen vinou pana kacíře, že vzdor mnohonásobnému naléhání neodvolal a stále trval na trapném poukazování na právo a na svou povinnost hájit zájem velké většiny občanů a dokonce i blaho vlasti, a to hned, každou minutu, místo toho, že by v klidné nečinnosti vyčkával na návrat starých nepořádků.

ČESKÁ LÉKAŘSKÁ KOMORA VARUJE:

Nenechte si vzít svou lékařskou praxi!

1. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Pozor na nebezpečnou novelu zákona č. 48 o veřejném zdravotním pojištění

Ministerstvo zdravotnictví připravuje novelu zákona, která by v případě schválení zásadním způsobem posílila moc zdravotních pojišťoven nad pacienty i poskytovateli zdravotních služeb. ČLK nebyla o tomto záměru ministerstvem informována a návrh obdržela pouze neoficiální cestou. Představenstvo ČLK jednomyslně přijalo usnesení, že komora zásadně odmítá ministerstvem zdravotnictví prezentované návrhy na změnu zákona č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění a protestuje proti nedemokratickému způsobu přípravy a prosazování tohoto pro zdravotnictví zásadního zákona.

Svoboda jako řemen

1. 8. 2013 / Sandra Wain

čas čtení 3 minuty

Hlasu zaměstnaných žen se sluchu moc nepopřává. Ostatně jsou obvykle zaměstnáním a rodinou přezaměstnané tak, že na veřejné vyjadřování svých názorů nemívají moc času, sil a nakonec ani chuti. A pokud se ozvou, muži jim s politováníhodným úsměvem příliš pozornosti nepopřejí, neboť ženy jsou muži obecně považovány za hloupé. Rozum je totiž doménou mužů. Proto to také tak ve státě vypadá.

Konec je jen nový začátek

1. 8. 2013 / Zdeňka Petáková

čas čtení 3 minuty

Jistě se shodneme, že běh našich životů v posledních letech je více či méně ovlivňovaný tzv. ekonomickou krizí. Všechny ty zprávy ze světa i z domova o zhoršování materiálních podmínek života lidí, o zostřování vnitrostátního napětí v dlouhé řadě zemí a první zprávy o vzrůstajícím napětí mezinárodním (probleskující v posledních měsících) mají, pravděpodobně, jednu společnou hlavní příčinu.

Rusnokova vláda se zakopává na pozicích

1. 8. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Rusnokova vláda, ještě než se vůbec řekla Sněmovně o důvěru, dělá zásadní personální změny, jako by je chtěla stihnout ještě dříve, než se třeba ukáže, že důvěru Sněmovny nemá. Dělá to bez širší politické i společenské debaty prostě jako prostředek moci, jako nástroj exekutivního ovládnutí České republiky.

"Bože, jak hluboko jsem klesla"

31. 7. 2013 / Petr Sak

čas čtení 7 minut

je název starého italského filmu a zvolání krásné, leč v manželství sexuálně frustrované ženy. Tento výkřik se mi vybavuje při sledování české politiky, v poslední době zvláště projevů Miroslavy Němcové.

Na naprostou většinu míst ve státní správě je předepsanou kvalifikací vysokoškolské vzdělání. Pokud si pracovník na takovémto místě nedoplní vysokoškolskou kvalifikaci, tak si místo neudrží. Skloubit rodinu, zaměstnání a studium není snadné. V současnosti studuje na vysokých školách tisíce lidí v takovéto situaci. V české demokracii ani kvalifikační požadavek neplatí pro všechny. V českém státě platí zvláštní logika, čím vyšší a odpovědnější pozice, tím méně je potřeba kvalifikace a vzdělanost. A na té úplně nejvyšší pozici už není potřeba vzdělanost a kvalifikace vůbec žádná, tedy alespoň podle politiků ODS a TOP 09.

Krevní obraz české společnosti

31. 7. 2013 / Lenka Procházková

čas čtení 5 minut

Dávno, dávno již tomu, kdy první polistopadové volby rehabilitovaly slovo občan. I slovo poslanec. Po krátkém vdechnutí kyslíku se ale jeho přívod znovu uzavřel. Dnes už je zase lid, ten proklamovaný zdroj veškeré moci, jen surovinou v moci mocných. Když je zničena důvěra a úcta k lidem, kteří nás podle slibu mají v parlamentě zastupovat, je to jako byste vyrazili dno ze sudu, napsal v roce 1932 Ferdinand Peroutka v článku "Zklamané iluze". Situaci v tehdejším parlamentu hodnotil nevesele:

Politické hry

31. 7. 2013 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Z hlediska strategie her je naše současná politická situace úžasně poučná. Pojďme se tedy učit. Jaké jsou varianty. Nejprve tedy Rusnokova vláda:

Steinbrück: Kdo vládne této zemi?

31. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Protikandidát Angely Merkelové v nadcházejících volbách, sociální demokrat Peer Steinbrück, v komentáři pro Frankfurter Rundschau nešetří nejen ministra vnitra, kterého přirovnal k mluvčímu americké služby NSA, a šéfa kanceláře Merkelové, ale také samotnou populární kancléřku.

Snowden: Program XKeyscore umožňuje americké vládě sledovat skoro všechno, co děláte na webu

31. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

Americká vláda se snažila zpochybnit tvrzení whistleblowera Edwarda Snowdena, že jeji špehové mají možnost sledovat skoro všechno, co dělá jakýkoliv uživatel na internetu. Glen Greenwald nyní publikoval v deníku Guardian podrobnou prezentaci, vytvořenou na základě informací od Snowdena, která dokazuje, že americká vláda lhala a její špehové skutečně mohou sledovat skor úplně všechno, co děláte na internetu, a to prostřednictvím speciálního programu XKeyscore. Ve středu mají o špehování veřejnosti svědčit vysocí činitelé americké rozvědky v kongresovém výboru pro otázky soudnictví.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britská královská rodina blokuje zákony, které se jí nelíbí

31. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Britská královna Alžběta a její syn princ Charles zneužívají svého málo známého práva veta k blokování zákonů, které schválil demokraticky zvolený parlament, ale které se jim nelíbí. Odhalil to konzervativní deník Daily Telegraph.

Nejméně 39 nových britských zákonů bylo předloženo ke schválení členům královské rodiny. Královna Alžběta a princ Charles zneužívají svých pravomocí k blokování nových zákonů v oblastech, jako je univerzitní školství, sociální dávky pro otcovskou dovolenou a přídavky na děti. Královna také vetovala v roce 1999 vojenský zákon, který navrhoval, aby pravomoci schvalovat vojenské údery proti Iráku přešly od monarchie na Dolní sněmovnu.

Anketa Romano hangos:

Jak hodnotíte nedávné demonstrace v Duchcově a Českých Budějovicích?

31. 7. 2013 / Pavel Pečínka

čas čtení 17 minut

Pavel Koukal, zastupitel a radní města Duchcov
Zcela zodpovědně mohu říci, že pokud se jedná o to násilné přepadení, něco podobného Duchcov dosud nezažil a doufám, že už ani nezažije. V Duchcově k rasistickým útokům nikdy nedocházelo. Stalo se to asi 250 metrů od našeho domu a celé město tím bylo otřeseno. Obávám se, že viníci incidentu jsou inspirováni násilnostmi, kterých se dopouštějí islámští imigranti na předměstích Londýna a jiných britských měst. To by bylo velmi závažné a mělo by se to co nejdřív analyzovat.

Rozhodne australské volby rasistická politika vůči uprchlíkům?

31. 7. 2013

čas čtení 3 minuty

Volební kampaň v Austrálii je placena životy mužů, žen a dětí. Někteří se utopí, jiní budou po léta živořit v táborech zamořených malárií. Děti budou zavřeny za žiletkovým drátem v podmínkách popisovaných jako "obrovský generátor mentálních chorob". Toto barbarství je považováno za trumf volební kampaně jak vládou, tak opozicí. Připomíná to uzavření hranic Židům ve 30. letech a ničí fasádu údajně neškodné a šťastné společnosti, píše John Pilger pro Truthout.

O českých ministrech sociálních věcí

31. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

"Dvě třetiny řetězců nám část potravin před koncem záruční lhůty dávají. Nikoli ale všechny potraviny, většinu jich likvidují. Důvod je ten, že je to vyjde mnohem levněji. Platí jen likvidaci, kdežto při daru musejí platit ještě daň z přidané hodnoty, což je pro ně nevýhodné," uvedla šéfka pražské pobočky České federace potravinové banky Věra Doušová. Na potraviny se v ČR vztahuje snížená DPH ve výši 15 procent.

Ve všech ostatních zemích Evropské unie přitom podle jejích slov existuje výjimka udělená tamními ministerstvy financí, že za potraviny, darované za účelem nasycení lidí v sociální nouzi, se DPH neplatí.

V kontejnerech končí ovoce i mléčné výrobky.

"Jsme jediná země v EU, která to nemá. Bývalí ministři práce a sociálních věcí k tomu přitom byli Českou federací potravinových bank vyzýváni. Bohužel to odmítli," řekla.

Zdroj: ZDE

Čínské akcie ztratily hodnotu 748 miliard dolarů

31. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Čínské společnosti v červenci poprvé vypadly z žebříčku deseti největších světových společností. V roce 2009, kdy Čína sklízela chválu, si připsaly pět z deseti míst. Soros situaci odmítl komentovat a Stiglitz neodpovídá na email a nebere telefon. - Čínské úřady signalizovaly, že nechtějí pokračovat v modelu závislém na investičním využití fiskálního stimulu a budou se adaptovat na udržitelnější model založený na službách a spotřebitelské poptávce, s nižší mírou růstu.

Čtyři roky poté, co čínský růst pomohl vyvést globální ekonomiku z recese a vynesl zemi chválu miliardáře George Sorose i ekonoma Josepha Stiglitze, investoři ztratili na akciovém trhu víc peněz, než kdekoliv jinde na světě. Akciový index SHCOMP, jehož hodnota se v srpnu 2009 zdvojnásobila, když vláda vložila do výstavby silnic, železnic a bytů fiskální stimulus v hodnotě 652 miliard dolarů, ztratil 43% své hodnoty a zničil 748 miliard dolarů v tržních hodnotách. V procentním vyjádření pouze řecký index ASE spadl ještě hlouběji.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2013

12. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

V červnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 164 osob bankovním příkazem celkovou částkou 29 120,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2013 částkou 2414,16 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2013 87 108,19 Kč, z toho má být částka v rezervě na exekutorský projekt 166 375,59 Kč, takže výdaje na provoz Britských listů do ní zasáhly a Britské listy dlužily exekutorskému projektu 79 267,40 Kč. (Tento dluh, který vznikl exekutorskému projektu provozními náklady Britských listů, uhradil dne 12. července 2013 šéfredaktor BL Jan Čulík z vlastní kapsy.)

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

79639