Britská královská rodina blokuje zákony, které se jí nelíbí

31. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Britská královna Alžběta a její syn princ Charles zneužívají svého málo známého práva veta k blokování zákonů, které schválil demokraticky zvolený parlament, ale které se jim nelíbí. Odhalil to konzervativní deník Daily Telegraph.

Nejméně 39 nových britských zákonů bylo předloženo ke schválení členům královské rodiny. Královna Alžběta a princ Charles zneužívají svých pravomocí k blokování nových zákonů v oblastech, jako je univerzitní školství, sociální dávky pro otcovskou dovolenou a přídavky na děti. Královna také vetovala v roce 1999 vojenský zákon, který navrhoval, aby pravomoci schvalovat vojenské údery proti Iráku přešly od monarchie na Dolní sněmovnu.

Královna byla také požádána, aby r. 2004 schválila zákon o občanském partnerství homosexuálů.

Ve vládním dokumentu, zveřejněném na základě soudního příkazu, varuje britská parlamentní rada, že pokud královská rodina s nějakým zákonem, který navrhuje parlament, nesouhlasí, dané pasáže zákona musejí být odstraněny.

Právní odborník John Kirkhope, který toto všechno zjistil na základě zákona o přístupu k informacím, varoval, že je zjevné, že královská rodina má v Británii "skutečný vliv a skutečnou moc", která není podřízena demokratické kontrole.

Princ Charles vetoval od roku 2005 více než dvanáct různých zákonů, navrhovaných parlamentem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10495

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2013