Pátek 17.18: Odboráři Státní opery opět ve stávkové pohotovosti

2. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Odboráři Orchestru a Sboru Státní opery znovu vstoupili do stávkové pohotovosti, kterou přerušili ve čtvrtek. Za odbory Státní opery to prohlásil Miroslav Svoboda. Pohotovost prý není namířena proti osobě ředitele Jana Buriana, nýbrž proti způsobu jeho výběru a transformaci ND.

"Pan Burian nám slíbil, že to bude fungovat dál, přestože ho jeho komise odborníků nutila k něčemu jinému. On sám řekl, že nebude šéfovat třísložkovému divadlu a čtyřem scénám. Z toho důvodu nám sehnal dva nové šéfy, kteří však podali demisi dříve. než stačili nastoupit," sdělil Svoboda.

Komise odborníků navrhla mimo jiné změnu právní subjektivity divadla z příspěvkové organizace na akciovou společnost ve stoprocentním vlastnictví státu. Koncepce počítá s tím, že stát provozuje a financuje jeden operní soubor, řeší dislokaci souborů a předpokládá vytvoření společné servisní organizace zajišťující třeba výrobu kostýmů a dekorací, dopravu a obchod.

Podle Svobody by pro zaměstnance Státní opery bylo nejlepší, kdyby už začala nová sezona, která snad ukončí současné dohady. "Poslanci a politici, kteří kolem toho mají spoustu řečí, vůbec nevědí, o čem to je," prohlásil. (čtk)

Zdroj: ZDE

0
Vytisknout
7703

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2013