Koronavirus: Každý nakažený je přinejmenším na čas bezpříznakovým přenašečem choroby

17. 4. 2020

čas čtení 1 minuta
Pokud jste přenašečem nového koronaviru, jste také téměř jistě vinni několika případy rozšíření choroby, píše Melissa Heallyová.


Čínští vědci vnesli nové světlo do otázky, jak rychle se virus SARS-CoV-2 nepozorovaně šíří z osoby na osobu - což je forma "skrytého" přenosu, jenž může změnit zvládnutelnou chorobu v epidemii mimo jakoukoliv kontrolu.

Lidé infikovaní novým koronavirem jej takřka jistě šíří  po zhruba 2,5 dne předtím, než se u nich objeví známky onemocnění. Ve skutečnosti nakažlivost infikované osoby dosáhne svého vrcholu zhruba 18 hodin před tím, než se objeví první příznaky horečky a další projevy onemocnění včetně suchého kašle.

Stručně řečeno, nakažený člověk může chodit kolem a cítit se dobře více jak dva dny, zatímco do vzduchu šíří virus, zanechává jej na klikách a držadlech a zasévá tak novou infekci.

Toto není vzácný případ takzvaného "asymptomatického šíření", tedy lidí, kteří chorobu šíří, aniž se u nich projeví vážné příznaky. Jde o mnohem častější "presymptomatické šíření". Během několika dní okolí samozřejmě zjistí, že nakažený byl vystaven koronaviru. Ale v té době již bude příliš pozdě pro ty, kdo mu mezitím zkřížili cestu.

Zjištění publikovaná ve středu v časopise Nature představují novou výzvu v okamžiku, kdy velká část světa uvažuje o návratu k životu před vypuknutím pandemie, s dětmi ve školách, prodavači v obchodech a úředníky v kancelářích.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6815

Diskuse

Obsah vydání | 21. 4. 2020