OSN: Rada bezpečnosti se pře kvůli humanitární pomoci pro Sýrii

31. 1. 2020

čas čtení 2 minuty
Členové Rady bezpečnosti OSN se dostali do sporu kvůli humanitárním potřebám obyvatel Sýrie, několik týdnů po sporném rozhodnutí snížit na polovinu počet pohraničních přechodů, přes něž je pomoc přepravována, upozorňuje Jennifer Peltzová.


Zástupce generálního tajemníka OSN pro humanitární pomoc Mark Lowcock varuje, že zdravotnické zásoby se nedostávají k potřebným, a roste napětí kvůli "neadekvátní humanitární reakci". Británie a USA obviňují Rusko a Čínu, že odřízly miliony Syřanů od životně důležitého zásobování. Čína na oplátku tvrdí, že kritici "politizují" humanitární pomoc.

Mezitím stovky tisíc Syřanů prchají před měsíc trvající vládní ofenzívou v provincii Idlíb. "Za současných podmínek nemají poskytovatelé humanitární pomoci kapacitu splnit úroveň potřeby, kterou vidíme," prohlásil Lowcock.

V roce 2014 rada začala povolovat pomoc Sýrii směřující přes čtyři hraniční přechody. OSN podporovala asi 4 miliony lidí v severozápadní a severovýchodní Sýrii přeshraniční pomocí.

Později se však členové RB OSN rozešli v otázce obnovení systému.

Německo, Belgie a Kuvajt podporované USA, Británií a Francií a dalšími původně chtěly přidat pátý přechod.

Avšak klíčový spojenec prezidenta Asada Rusko podpořené Čínou tento plán vetovalo. Tvrdí, že situace v Sýrii se změnila dost na to, aby to zdůvodnilo zrušení dvou hraničních přechodů v Iráku a bližší spolupráci se syrskou vládou při distribuci pomoci. Nyní v Iráku čeká 400 000 zdravotnických položek, uvedl Lowcock.

USA a Británie viní Rusko a Čínu, když zástupce britského velvyslance při OSN Jonathan Allen prohlásil, že "jednaly tak, aby zabránili doručení život zachraňující pomoci potřebným", zatímco syrská vláda při tomto úkolu selhává.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6377

Diskuse

Obsah vydání | 4. 2. 2020