Svět se stane vlhčím, ale voda v Severní Americe a Eurasii se může přesto stát hůře dostupnou

6. 11. 2019

čas čtení 2 minuty
S ohledem na změny klimatu rostliny v budoucnosti začnou spotřebovávat více vody než dnes, což povede k horší dostupnosti vody pro lidi žijící v Severní Americe a Eurasii, uvádí se ve studii publikované časopisem Nature Geoscience.


Výzkum naznačuje, že budoucnost bude sušší, i když na místech jako USA a Evropa se srážky zvýší.

Studie protiřečí očekávání klimatologů, že rostliny povedou k vlhčímu klimatu. Vědci se dlouho domnívali, že s růstem koncentrací oxidu uhličitého v atmosféře rostliny omezí svou spotřebu vody a té proto více zbude v půdě a vodních tocích.

Očekávání je založeno na představě, že s akumulací oxidu uhličitého v atmosféře mohou rostliny fotosyntetizovat stejné množství cílového produktu, zatímco částečně uzavřou své póry (stomata) na listech.

Uzavřená stomata znamenají menší odpařování vody do atmosféry a více vody v půdě. Nová zjištění však odhalují, že tento mechanismus zvlhčování klimatu rostlinami se omezuje na tropy a extrémní nadmořské výšky, kde dostupnost vody je již vysoká a soupeřící nároky nízké. Pro většinu oblastí mírného pásma však předpovězenou reakcí rostlin je vysušování půdy rostlinami, s masivními implikacemi pro miliony lidí.

Za prvé skutečně platí, že se zvýšenou dostupností oxidu uhličitého rostliny potřebují k fotosyntéze méně vody. Za druhé však s oteplováním planety se prodlužují a oteplují roční období: Rostliny přitom mají více času růst a spotřebovávat vodu, což půdu vysušuje. Konečně s růstem koncentrací oxidu uhličitého rostliny více rostou, protože fotosyntéza je posílena.

Pro některé oblasti druhé dva zmíněné důsledky překonávají dopady uzavření stomat. To znamená, že více vegetace spotřebuje více vody za delší dobu a půda bude vysušována.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5648

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2019