Trump si myslí, že našel báječný způsob, jak se vyrovnat s impeachmentem. Republikánští stratégové mají za to, že jde o velmi špatný nápad

4. 11. 2019

čas čtení 3 minuty
Prezident tvrdí, že chce tisknout trička s nápisem "Přečtěte si přepis" (rozhovoru s ukrajinským prezidentem), aby rozpumpoval svou voličskou základnu. Dokonce slíbil, že přepis přečte v televizi. Bývalý poradce Johna McCaina nápad nepovažuje za šťastný, informuje Andrew Feinberg.


Ve čtvrtek americká Sněmovna reprezentantů počtvrté v amerických dějinách hlasovala o vyšetřování impeachmentu prezidenta.

Dvě stě třicet dva poslanců Sněmovny schválilo rezoluci, která stanovila pravidla pro další fázi vyšetřování, kterého se již zúčastnila řada současných i bývalých představitelů Trumpovy administrativy.

Podle veřejně dostupných zpráv o vyjádření těch, kdo se nacházeli v dané zabezpečené místnosti, tito představitelé z větší části odvyprávěli vyšetřovatelům konzistentní příběh k ukrajinské kauze. A pro prezidenta to není dobrá zpráva.

I když se Donald Trump pokusil značit řadu svědků, kteří nastínili obrázek jeho údajného přečinu, jako nespokojence, Američané budou brzy moci posoudit jejich kredibility sami.

Během setkání s novináři počátkem týdne lídr sněmovní většiny Steny Hoyer vysvětlil důvod čtvrtečního hlasování, které posouvá proces z "vyšetřovací fáze" do fáze veřejných slyšení: "Pokračujeme v procesu zjišťování, zda došlo ke spáchání vážných zločinů a přečinů prezidentem Spojených států," prohlásil Hoyer.

Pro tuto chvíli tento proces řídí předseda zpravodajského výboru Sněmovny reprezentantů Adam Schiff a postupuje vpřed plnou rychlostí.

Podle zdroje seznámeného s Schiffovými plány zpravodajský výbor brzy začne zveřejňovat přepisy rozhovorů, které jeho členové a zaměstnanci provedli v říjnu. První skupina dokumentů by měla vyjít na světlo již příští týden.

Obě strany se nevyhnutelně uchýlí k určitým frázím a pasážím svědectví různých svědků, aby jimi podpořily kauzu své strany, ale všechny urážky a útoky nijak zvlášť neovlivní schůzi Sněmovny 12. listopadu. V tomto okamžiku zpravodajský výbor předvede některé své svědky k veřejným slyšením.

Proto předsedkyně Sněmovny Nancy Pelosiová pověřila úkolem Schiffa, bývalého federálního vyšetřovatele, který se proslavil, když usvědčil agenta FBI ze špionáže pro SSSR.

Pelosiová a další přední Demokraté doufají, že pravidla stanovená ve čtvrteční rezoluci zabrání tomu, aby slyšení zneužili republikánští kongresmani, kteří se snaží zinscenovat cirkus na odpoutání pozornosti.

Trumpovy plány ohánět se (upraveným) přepisem telefonního rozhovoru s ukrajinským prezidentem a obrátit se s kampaní na svou voličskou základnu ignorují fakt, že řada svědků již svědčila v jeho neprospěch, včetně faktu, že pozastavil vojenskou pomoc Ukrajině v hodnotě 391 milionů dolarů.

Steve Schmidt, veterán kampaně Republikánů, který řídil prezidentskou kampaň Johna McCaina v roce 2008, označil Trumpův plán přečíst nahlas text za "nehodný doporučení".

Další Republikán, autor knihy "Everything Trump Touches Dies" (Vše čeho se Trump dotkne umírá) Rick Wilson, byl k Trumpovu nápadu ještě méně velkomyslný a použil expresivního výrazu pro "hloupost" (dumbfuckery).

Na dotaz, zda si myslí, že Trump chápe povahu potíží, v nichž se nachází, Schmidt poznamenal, že není psycholog a "je těžké dívat se někomu do hlavy, ale příležitostně si nebývám jist, zda to chápe".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6991

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2019