Pozemní migrace v Africe zabíjí dvakrát více lidí než pokusy překonat Středozemní moře

4. 11. 2019

čas čtení 1 minuta
Zatímco záchranné plavidlo vylodilo v italském přístavu 88 žadatelů o azyl, představitel OSN tvrdí, že Středomoří není pro migranty nejnebezpečnějším místem. Mnohem více jich zemře při pokusech dostat se na pobřeží než v samotném moři.


I když Středozemní moře zůstává pro migranty pokoušející se dosáhnout EU smrtící cestou, uprchlická agentura OSN (UNHCR) varuje, že pozemní cesty Afrikou jsou mnohem nebezpečnější.

Vincent Cochetel, zvláštní vyslanec UNHCR pro centrální Středomoří, tvrdí v rozhovoru s německým listem Welt am Sonntag, že zhruba dvakrát více migrantů zahyne při cestách africkým vnitrozemím než v samotném Středomoří.

"Máme za to, že nejméně dvakrát tolik lidí zřejmě zemře po cestě ke Středozemnímu moři než v moři samotném," tvrdí Cochetel. Skutečný počet může "také být mnohem vyšší", avšak přesná čísla nejsou k dispozici. "Ale je to tragédie".

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) identifikovala dopravní nehody, dehydrataci, násilí, hladovění a nemoci jako hlavní příčiny úmrtí při pozemních cestách Afrikou v roce 2018.

V říjnu UNHCR hlásí utopení více než tisícovky lidí ve Středomoří. Uprchlická agentura v roce 2018 registrovala celkem 2 277 mrtvých.

Podle IOM od roku 2014 do konce října zemřelo ve Středomoří asi 19 000 osob.

Nicméně obě agentury poukazují na to, že vysoký počet nehlášených případů může znamenat, že celkový význam přeplavby coby příčiny smrti je výrazně vyšší.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5976

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2019