Británie: Ultrapravičák Farage prohrál v doplňovacích volbách v Peterborough, ale jen těsně

7. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Ve východoanglickém městě Peterborough se ve čtvrtek konaly doplňovací volby, protože tamější labouristická poslankyně byla odvolána z funkce za to, že lhala policii ohledně pokuty za nepřiměřeně rychlou jízdu.

Ve volbách zvítězila Labouristická strana a poslanecké křeslo si tak udržela, ale jen těsně. Labouristická kandidátka Lisa Forbes získala 10 484 hlasů a porazila kandidáta Farageovy ultrapravicové Brexit Party, který získal 9801 hlasů, těsným rozdílem 683 hlasů. Relativně nízké vítězství labouristů bylo způsobeno nejen nejasnou a nekompetentní politikou Jeremyho Corbyna, ale zřejmě i hněvem místních lidí nad chováním předchozí labouristické poslankyně. Nicméně Farageovi ultrapravičáci nezvítězili. Volební účast byla relativně nízká, 48 procent.

 
 

Charakteristicky, rozhlas BBC neinterviewoval v pátek ráno vítěznou labouristickou kandidátku, ale - prohravšího Farage! Proti čemuž se zvedla na Twitteru vlna odporu. Občané protestují, že se BBC stala Farage Broadcasting Corporation. BBC Farageovi dělá bezostyšně reklamu.

Doplňovací volby v jediném volebním okrsku se běžně používají jako měřítko celostátní volební situace. Výsledky byly tyto:


Kandidát za Brexit Party si stěžoval, že "Evropská unie úplně infiltrovala britské školství!" Brexit Party si také stěžovala, že labouristé zvítězili v důsledku podpory Pákistánců žijících ve městě. Labouristická strana to odmítla jako rasistický výrok.




Zajímavé je, že labouristé zvítězili v městě, které v červnu 2016 hlasovalo pro brexit 60 procenty voličů.

Podrobnosti v angličtině ZDE


 


0
Vytisknout
6634

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2019