Jongbjon: Co zničilo summit Trump - Kim ve Vietnamu

1. 3. 2019

čas čtení 2 minuty
Poté co americko-severokorejský summit v Hanoji náhle skončil, Trump prohlásil, že klíčovou překážkou se stal jediný bod: Co dostane KLDR výměnou za stržení jaderné základny v Jongbjonu.


V Jongbjonu se vyrábí jaderný materiál využitelný v severokorejském programu jaderných zbraní.

Dávno před jednáním v Hanoji se šířily zvěsti, že Pchjongjang může nabídnout uzavření Jongbjonu, nebo jeho částí, výměnou za zrušení sankcí.

Výzkumné centrum v Jongbjonu primárně slouží vojenským účelům - výrobě štěpného materiálu pro severokorejské jaderné zbraně. Jeho výstavba započala v roce 1961, poté co KLDR uzavřela dvě jaderné dohody se SSSR.

Lokalitou protéká řeka Kurjong využívaná k chlazení reaktorů. Některé části obsahují administrativní a vědecké podpůrné instalace, ale USA požadují rozebrání reaktorů a dalších aktiv. Reaktor IRT-2000 je nejmenší a nejstarší. Byl dokončen v roce 1965 pod dohledem SSSR a původně používal nízko obohacený uran k vědeckým účelům a výrobě medicínských izotopů.

Do roku 1973 SSSR poskytoval palivo, ale KLDR jej později konvertovala na vysoce obohacený uran. Ačkoliv takto upravené zařízení nedokáže vyrobit větší množství štěpného materiálu, existují obavy, že by mohl vyrábět izotopy jako tritium nebo lithium.

Pětimegawattový reaktor je nejslavnější v celém kampusu. Byl postaven s nezákonným využitím plánů britského reaktoru Calder Hall a dokončen v roce 1986.

Tento reaktor vyrábí většinu plutonia pro severokorejské zbraně. Dnes dokáže pracovat s využitím vody z nedaleké řeky Kurjong.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) má příležitostný přístup k zařízení, v závislosti na ochotě KLDR vpustit inspektory.

Došlo již ke dvěma předchozím pokusům vyřadit reaktor - a oba byly později zvráceny, když došlo k pokažení vztahů s KLDR.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10792

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2019