Trumpgate: Šéf volební kampaně byl pod ruským tlakem kvůli dluhům

31. 12. 2018

čas čtení 1 minuta
Paul Manafort, bývalý šéf Trumpovy volební kampaně, se stal terčem nátlaku bývalého ruského spolupracovníka kvůli milionům dolarů, které mu dlužil. Došlo k tomu v roce 2016, když řídil prezidentskou volební kampaň, upozorňuje Veronica Stracqualursiová.


Podle zprávy časopisu Time bývalý ruský zpravodajský důstojník Viktor Bojarkin byl v kontaktu s Manafortem během prezidentské kampaně ve věci ruského miliardáře Olega Děripasky, který udržuje úzké styky s Kremlem. (Děripaska byl donedávna na americkém sankčním seznamu, než jej Trump exekutivním nařízením nechal ze seznamu vyškrtnout - pozn. KD.)

Bojakin řekl Time, že kontaktoval Manaforta, aby získal zpět dluh, který patřil Děripaskovi.

"Dlužil nám spoustu peněz," řekl Bojarkin na podzim. "A nabízel způsoby, jak je splatit."

"Šel jsem po něm tvrdě," dodal.

Méně jak dva týdny před tím, než Trump přijal nominaci Republikánské strany, Manafort nabídl v emailech zprostředkovateli, bývalému obchodnímu spolupracovníkovi Konstantinu Kilimnikovi, že bude informovat Děripasku o prezidentských volbách v roce 2016. V těchto emailech Kilimnik napsal Manafortovi o "našem příteli V" s vazbami na Děripasku. Podle The Atlantic byl tímto "přítelem" Bojarkin.

Manafortův mluvčí odmítl zprávu Time komentovat.

Údajné spojení ukazuje, jaké páky měli mocní Rusové na Manaforta v době, kdy řídil Trumpovu prezidentskou kampaň, tj. mezi dubnem a srpnem 2016. Bojarkin také sdělil Time, že ho kontaktovala kancelář zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, která vyšetřuje vazby mezi lidmi z Trumpovy volební kampaně a Ruskem. On však prý vyšetřovatelům řekl, aby "šli do háje".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
8235

Diskuse

Obsah vydání | 7. 1. 2019