Jak Společnost národů vyloučila SSSR za bombardování Finska

17. 12. 2018

čas čtení 1 minuta
Před devětasedmdesáti lety, 14. prosince 1939, Společnost národů vyloučila Sovětský svaz kvůli jeho akcím proti Finsku. U organizace, kterou mnozí považovali za neschopnou, šlo o principiální akt, jaký v nových časech, v případě ruské agrese vůči Gruzii nebo Ukrajině, již mezinárodním společenstvím nebyl zopakován, upozorňuje Jurij Christenzen.


Návrh na vyloučení SSSR ze Společnosti národů předložila Argentina na základě vlastní rezoluce Ligy z roku 1933 definující agresi. Návrh vzal v úvahu informace o náletu na Helsinki. Jistě, krok Společnosti národů Stalina nezastavil; podtrhl však fakt, že ho mezinárodní společenství považuje za zločince.

V době, kdy sovětské letouny bombardovaly finské hlavní město, sovětský ministr zahraničí Vjačeslav Molotov trval na tom, že sovětské letectvo svrhává "potraviny pro hladovějící Finy". Od té doby Finové začali říkat sovětským bombardérům "Molotovovy pekařské vozy".

Podobně finská armáda začala říkat podomácku vyráběným protitankovým zbraním "Molotovovy koktejly".

Slavná ruská autorka memoárů Naděžda Mandelštamová poznamenala, že "šťastná země, kde opovrženíhodné je alespoň opovrhováno". Někdy je opovržení zlem vše, co můžete udělat; avšak současně by mělo jít i o naprosté minimum.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8647

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2018