Kongres žádá Trumpa, aby kvůli novým ruským raketám nejednal o prodloužení smlouvy START III

30. 11. 2018

čas čtení 1 minuta
Před plánovaným jednáním Vladimira Putina a Donalda Trumpa v Argentině předložila skupina politiků Kongresu předlohu zákona, která zakazuje administrativě prodlužovat rusko-americkou dohodu START III (jejíž platnost vyprší v roce 2021 - pozn. BL). Autory dokumentu jsou členka Sněmovny reprezentantů za stát Wyoming Liz Cheneyová a Republikánský senátor Tom Cotton, upozorňuje Vladimir Muchin. Předloha žádá Trumpa, aby "ukončil ruskou jadernou agresi".


"V posledních několika letech jsme viděli," prohlásila Cheenyová, "že Rusko hovořilo o několika nových prostředcích dopravy jaderné zbraně, a není jasné, jestli tyto systémy budou podřízeny dohodě". Kromě toho se v prohlášení politiků hovoří o znepokojení velkými ruskými zásobami taktických jaderných zbraní a ruská doktrína "eskalace kvůli deeskalaci".

"Pokud se na tyto problémy pohlíží objektivem dlouhodobého ruského porušování Smlouvy INF, je zřejmé, že prodloužení nové dohody START v současné době neodpovídá zájmům Spojených států v oblasti národní bezpečnosti," tvrdí kongresmani.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7610

Diskuse

Obsah vydání | 4. 12. 2018