Ekologové: Pokud se brazilským prezidentem stane Bolsonaro, amazonské pralesy budou ohroženy

24. 10. 2018

čas čtení 2 minuty
Sliby ultrapravicového prezidentského kandidáta Jaira Bolsonara by znamenaly pro budoucnost amazonských pralesů zvaných "plíce planety" vážné ohrožení, varují environmentalisté. Kandidát je považován za nástroj silné lobby agrobyznysu známé tím, že upřednostňuje zisk před ochranou, upozorňuje Louis Genot.


Jeden z nejkontroverznějších kampaňových slibů kandidáta zní spojit ministerstva zemědělství a životního prostředí, přičemž druhé se plně podřídí prvnímu.

"Pokud bude zvolen, stane se to začátkem konce Amazonie," prohlásil minulý týden jeho levicový konkurent Fernando Haddad.

Profesor politologie na státní univerzitě v Rio de Janeiro Geraldo Monteiro prohlásil: "Protože ho v Kongresu podporuje lobby agrobyznysu, která je opravdu silná, Bolsonaro prakticky chce, aby prostředí sloužilo zájmům agrobyznysu."

Bolsonaro se také několikrát zmínil o hydroelektrárnách v Amazonii, což by znamenalo výstavbu masivních přehrad, které by výrazně ovlivnily pohyb vody a vyžadovaly stěhování místních komunit. To již dlouho vyvolává pnutí mez vládou a Indiány - zejména pokud jde o již budovanou přehradu Belo Monte, která má být třetí největší na světě.

V únoru ultrapravicový kandidát řekl, že pokud bude zvolen, nedá "ani centimetr navíc" domorodým komunitám, které si nárokují tradiční území.

Emilio La Rovere, ředitel laboratoře environmentálních studií při Federální univerzitě v Riu, tvrdí, že Bolsonarův diskurs "připomíná doktrínu fungující v časech vojenské diktatury" v letech 1964-1985. Té Bolsonaro sloužil v hodnosti kapitána.

Doktrína zněla "rozvoj za každou cenu", přičemž prostředí bylo považováno za "překážku" výstavby silnic nebo dolů.

Podle La Rovera by Bolsonarova kampaň mohla mít "vážné dopady na globální úrovni" a podkopat úsilí o záchranu výjimečné biodiverzity v Brazílii z posledních 15 let.

Emise skleníkových plynů byly v důsledku přísných zákonů sníženy takřka o polovinu. Bolsonaro dokonce hrozí, že stejně jako Trump odstoupí od Pařížské klimatické dohody.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7917

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2018