Nizozemsko: Rusko se snažilo hacknout Organizaci pro zákaz chemických zbraní. USA: Rusové zaútočili na firmu Westinghouse

5. 10. 2018

čas čtení 4 minuty
Poté co Británie a Austrálie obvinily Moskvu z celosvětových hackerských útoků, také Nizozemsko odhalilo pokus o útok na agenturu OSN pro dozor nad chemickými zbraněmi. Rusko tvrdí, že ti, kdo je obviňují, fantazírují.


Nizozemské úřady odvrátily pokus o ruský hackerský útok na agenturu OSN pro dozor nad chemickými zbraněmi, prohlásila nizozemská ministryně obrany.

Čtyři důstojníci ruské vojenské rozvědky GRU byli vyhoštěni ze země kvůli pokusu o kybernetický útok na Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) v Haagu, oznámila na tiskové konferenci Ank Bijleveldová. Ruský velvyslanec byl povolán k podání vysvětlení.

Skupina ruských špionů údajně umístila auto plné elektronického vybavení na parkovišti hotelu Marriott vedle budovy OPCW a snažila se proniknout do jejího počítačového systému. Použité vybavení zahrnovalo skrytou anténu k odposlechu komunikace vedené prostřednictvím bezdrátové sítě v budově.

Uvnitř budovy se OPCW snaží identifikovat látku použitou v březnu k otravě bývalého ruského špiona Sergeje Skripala a jeho dcery Julie, ale také zjistit identitu otravné látky použité v syrské Dúmě.

Skupina vyhoštěných údajně plánovala cestu do laboratoře ve švýcarském Spiezu, kterou OPCW využívá k analýzám vzorků chemických zbraní.

"Nizozemská vláda shledává zapojení těchto zpravodajských operativců extrémně znepokojujícím," řekla Bijleveldová. "Normálně tento typ kontrarozvědné operace neodhalujeme."

Laptop náležící jednomu ze čtyř vyhoštěných byl také spojen s operacemi v Brazílii, Švýcarsku a Malajsii. Události v Malajsii byly údajně ve vztahu k vyšetřování sestřelení letu MH17 nad Ukrajinou v roce 2014.

Americké ministerstvo spravedlnosti dále oznámilo, že obvinilo sedm důstojníků GRU z hackingu antidopingových agentur a dalších organizací.

Vyšetřovatelé tvrdí, že se Rusko zaměřilo na své terče kvůli jejich veřejným postojům k ruskému státnímu dopingovému programu. Rusko podle nich zaútočilo také na společnost Westinghouse v Pennsylvánii podnikající v jaderné energetice a na OPCW.

Americký ministr obrany Jim Mattis prohlásil, že Rusko musí být voláno k odpovědnosti za pokusy hacknout OPCW.

"Rusové byli prostě chyceni s vybavením, s lidmi kteří to dělali a musejí za to zaplatit, budou za to voláni k odpovědnosti. Jak odpovíme je politické rozhodnutí států, jichž se to týká," řekl Mattis po jednání s protějšky v NATO.

Krátce po odhalení informací z Nizozemska prohlásila Kanada, že se také stala terčem ruských kybernetických útoků. Odhalila průnik do centra pro sportovní etiku a Světové antidopingové agentury se sídlem v Montrealu.

"Kanadská vláda s velkou mírou jistoty tvrdí, že ruská agentura pro vojenské zpravodajství, GRU, byla zodpovědná" za tyto útoky, uvádí se v prohlášení ministerstva zahraničí.

Šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg varoval Rusko, aby přestalo s "bezohledným" chováním. Podpořil Nizozemsko a Británii a prohlásil, že Moskva ukazuje pravidlo v podobě vměšování do voleb a dezinformačních kampaní.

"NATO bude pokračovat v posilování obrany a odstrašení, aby se vypořádalo s hybridními hrozbami, včetně těch k kybernetické doméně," řekl Stoltenberg. Ministři obrany zemí NATO se sešli včera k debatě o nových ofenzívních kybernetických schopnostech.

Během včerejška britské a australské úřady obvinily Rusko, že stojí za četnými globálními hackerskými útoky, a označily je za "stát vyvrhele".

Britský ministr obrany Gavin Williamson prohlásil: "Kde Rusko jedná nerozlišujícím a bezohledným způsobem, kde si počíná ve smyslu těchto kybernetických útoků, budeme je odhalovat."

Rusko označilo tato obvinění za "velké fantazie" a prohlásilo, že Británie má divokou představivost.

Ve středu americká média oznámila, že Washington by měl zpřístupnit své ofenzivní kybernetické schopnosti NATO ve snaze posílit jeho obranu proti ruským elektronickým útokům.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7233

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2018