Pozoruhodná úroveň britské parlamentní debaty o brexitu: Jak Mayová odpovídá na otázky

21. 7. 2018

čas čtení 3 minuty
Toto video zhlédlo více než tři čtvrtě milionu Britů...

Opoziční poslankyně Yvette Cooperová se opakovaně a neúspěšně snažila vydolovat z premiérky Theresy Mayové odpověď na jednoduchou otázku: "Budeme nebo nebudeme očekávat, že Evropská unie pro nás bude vybírat naše vyšší cla?"

(A takhle to je se vším... Takto se řeší v britské vládě všechny problémy, které vznikly v důsledku hlasování pro brexit!)


Yvette Cooper, Labour: Tak předpokládejme, že budeme mít různou úroveň cel. Předpokládejme, že my budeme mít nižší clo na zboží přicházející z USA a Evropská unie bude mít nižší clo na zboží přicházející z Nového Zélandu. Například. My bychom tedy pak vybírali to vyšší clo na zboží přicházející z USA, řekněme do Liverpoolu. Budeme zároveň očekávat, že EU bude vybírat vyšší clo pro nás ze zboží přicházejícího z Nového Zélandu? Anebo bude Evropská unie vybírat ze zboží z Nového Zélandu sama své vlastní clo? Na hranicích?



Theresa Mayová, premiérka: No, ... To, co já říkám, a co je v tom odstavci, je, že toto není otázka toho, že by někdo fyzicky předával peníze v hotovosti, na hranicích. Vyřešili bychom to prostřednictvím dohody o formuli cel.

Yvette Cooper, Labour: Přesto však někde budou muset být realizovány platby. Takže jestliže toto zboží přijde z Nového Zélandu, do přístavu v Itálii, například, nebo ve Španělsku, nebo někde jinde, a my máme vyšší clo uvalené na to zboží z Nového Zélandu, kde se to vyšší clo bude platit? Bude se platit, když to zboží dorazí do Španělska, nebo do Itálie, anebo se to clo nebude platit, když do zboží dorazí do Španělska nebo do Itálie?

Theresa Mayová, premiérka:
Bude... bude... dohoda o formuli s Evropskou unií.

Yvette Cooper, Labour: Kdy a kde bude dovozce platit to vyšší clo? Bude ho platit, když jeho zboží dorazí do Itálie nebo do Španělska, anebo jim to budeme muset účtovat, až toto zboží bude převezeno do Británie? Jak se zajistí, aby dovozce platil férové clo?

Theresa Mayová, premiérka: No, my budeme... Zaprvé, bude existovat požadavek, aby se zajistilo, že podniky budou platit správné clo.

Yvette Cooper, Labour:
Já stále ještě nerozumím, kdy ten dovozce bude platit to dodatečné clo. V případě, že budeme mít v Británii jiné dovozní clo než Evropská unie. To, pokud tomu rozumím, my chceme. My chceme být mimo jednotný evropský trh. Vy chcete, abychom měli jiná dovozní cla než EU. Jestliže budeme mít jiná dovozní cla než EU, kde se ty peníze budou platit?

Theresa Mayová, premiérka: No... to ... To, na čem nám záleží, pokud jde o to - - zaprvé - - jedním z důvodů, proč budeme mít různé... (...) 

0
Vytisknout
7622

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2018