Trump chce pozvat Putina do Bílého domu, avšak americká vláda netuší, co si s ním v Helsinkách dohodl

20. 7. 2018

čas čtení 5 minut
 

Donald Trump požádal svou vládu, aby oficiálně pozvala letos na podzim Vladimíra Putina k návštěvě do Washingtonu. Trump požádal svého poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona, aby Putina pozval k "pracovnímu dialogu", informovala mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová:

"V Helsinkách pan prezident souhlasil, že bude pokračovat pracovní dialog mezi zaměstnanci obou bezpečnostních rad. Prezident Trump požádal velvyslance Johna Boltona, aby pozval prezidenta Putina na podzim do Washingtonu a tato jednání už probíhají:




Trump zveřejnil toto pozvání v době, kdy čelil Bílý dům zuřivým reakcím po kontroverzním Trumpově setkání s Putinem v Helsinkách.

 



Trump se stal terčem intenzivní kritiky jak od Demokratů, tak od Republikánů za to, že se postavil na stranu Kremlu ohledně varování amerických výzvědných služeb, které shromáždily důkazy, že Rusko zasahovalo do americké předvolební kampaně v roce 2016. Trump musel několikrát své výroky opravovat a ustupovat od nich, čímž celou věc ještě podstatně zhoršil.

Trump nicméně se svou hroší kůži označil helsinský summit s Trumpem za "velký úspěch": "Summit s Ruskem byl velký úspěch, kromě opravdových nepřátel lidu, fake news media," napsal Trump na Twitteru.

"Nepřátelé lidu" jsou stalinský termín. "fake news media" je nacistický termín (Luegenpresse).

"Těším se na naše druhé setkání, abychom mohli začít realizovat některé z věcí, o nichž jsme jednali, včetně zastavení terorismu, bezpečnosti pro Izrael, šíření jaderných zbraní, útoky na internetu, obchod, Ukrajinu, mír na Blízkém východě, Severní Koreu a další. Existuje mnoho odpovědí, některé jednoduché, některé složité na tyto problémy ... ale ony VŠECHNY mohou být vyřešeny!"

Zpráva o Trumpově plánu pozvat Putina do Bílého domu překvapila nejméně jednoho z jeho výzvědných šéfů.

Dan Coats, šéf americké národní výzvědné služby, byl o tom informován Andreou Mitchellovou během rozhovoru na jeviští v Aspen Security Form v Coloradu.

"Cože?" reagoval Coats, což vyvolalo smích přítomných. "Slyšel jsem dobře?"

Coats nezvykle tento týden veřejně odsoudil Trumpovy výroky v Helsinkách, jimiž se tam Trump distancoval od zjištění amerických výzvědných služeb, že Rusko zasahovalo do americké předvolební kampaně v roce 2016.

Coats charakterizoval Rusko jako nejagresivnější stát v současnosti, který se snaží zasahovat do amerických záležitostí: "A mimochodem, šéfem státu je tam bývalý šéf KGB. Myslím, že jestliže se někdo domnívá, že Vladimír Putin neovlivňuje všechno, co se v Rusku děje, je dezinformován. Je naprosto jasné, že skoro nic, co se tam děje a má nějaký význam, se neděje bez vědomí či příkazu Vladimíra Putina."

Trump ignoroval varování šéfů svých výzvědných služeb a dál vršil chválu na Putina a zdůrazňoval potřebu zlepšit americko-ruské vztahy. Je ale nejasné, čeho se Trump svým jednáním s Putinem snaží dosáhnout.

Trump a Putin spolu v Helsinkách mluvili dvě hodiny za zavřenými dveřmi za přítomnosti pouze tlumočníků. Kontroverze eskalovala ve středu, kdy mluvčí Sandersová sdělila reportérům, že Trump uvažuje o splnění Putinova návrhu, že by Putin dovolil lidem Roberta Muellera vyšetřovat 12 ruských vojenských výzvědných pracovníků, obviněných v USA z hackerství a ze zasahování do americké předvolební kampaně v roce 2016, pokud by Trump vydal Rusku k vyšetřování některé Američany, včetně bývalého amerického velvyslance v Moskvě, Michaela McFaula. McFaul je ostře kritický vůči Putinovi. Případ má souvislost s úmrtím Sergeje Magnického, právníka britského podnikatele v Rusku Billa Browdera, který objevil obrovské podvody proti Browderově firmě, spáchané ruskou mafií a vedoucími činiteli ruského státu, byl v Rusku zatčen a zemřel ve vězení. Browderovi se podařilo přimět americkou vládu, aby zavedla tzv."zákon Magnický", který blokuje západní konta některých vysokých ruských činitelů inkriminovaných v tomto případě a zabraňuje jim v cestování do USA. Putin nad tím zuří a snaží se Browderovi a dalším lidem ze Západu, aktivních v tomto případě, pomstít.

Možnost, že by Trump Putinovi vydal McFaula a další Američany, vyvolala v USA další ohnivou bouři a Bílý dům musel ve čtvrtek potvrdit, že to neučiní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6263

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2018