EU a Japonsko čelí Trumpovu protekcionismu ambiciózní dohodou o volném obchodu

18. 7. 2018

čas čtení 2 minuty
Japonsko a Evropská unie podepsaly v úterý rozsáhlou dohodu o volném obchodu. Obě strany doufají, že bude fungovat jako protiváha protekcionismu uplatňovaného americkým prezidentem Donaldem Trumpem.


Ambiciózní dohoda, která vytváří největší zónu volného obchodu na světě, přichází spolu s obavami, že obchodní válka mezi USA a Čínou povede k úpadku role svobodného obchodu v globálním ekonomickém řádu.

"Existují rostoucí obavy z protekcionismu, ale chci, aby Japonsko a EU vedly svět pod vlajkou volného obchodu," prohlásil premiér Šinzo Abe na tiskové konferenci po podpisu dohody.

Spojené státy v červenci uvalily 25 % clo na čínské zboží v hodnotě 34 miliard dolarů, aby snížily svůj obchodní deficit, a Čína rychle reagovala zvýšením cel na americké zboží.

Japonsko-evropská dohoda je také známkou měnících se globálních vazeb, zatímco Trump vzdaluje USA dlouhodobým spojencům jako EU, NATO a Kanada.

"Vysíláme jasný vzkaz, že se postavíme protekcionismu. EU a Japonsko zůstávají otevřeny spolupráci," prohlásil předseda Evropské rady Donald Tusk.

Dohoda odstraňuje 10 % evropské clo na japonské automobily a 3 % na většinu součástek. Zruší také japonské přirážky ve výši 30 % nebo více na sýr z EU a 15 % na víno, a zajistí evropským subjektům přístup k velkým veřejným tendrům v Japonsku.

Evropský potravinářský sektor je jedním z největších profitérů dohody, která mu umožní využít japonské poptávky po velmi kvalitním sýru, čokoládě, mase a těstovinách.

Zřejmě také stoupne prodej japonských aut a součástek pro ně v Evropě, kde japonští výrbci zaostávali za evropskými konkurenty.

Nicméně očekává se, že japonský potravinářský průmysl bude ztrácet ve prospěch evropských produktů.

Japonsko a EU se také dohodly na zahájení pravidelného dialogu ohledně obchodní a ekonomické politiky. První schůzka proběhne koncem roku.

Dialogu budou předsedat japonští ministři obchodu a zahraničí a místopředseda Evropské komise pro konkurenceschopnost.

Podobné dohody mezi EU a Singapurem a EU a Vietnamem jsou ve stadiu ratifikace, zatímco dohody s Indonésií, Austrálií a Novým Zélandem jsou v jednání.

V pondělí skončil summit Číny a EU se společným komuniké, které opakuje, že obě strany zůstávají oddány multilaterálnímu obchodnímu systému.

Japonsko a EU tvoří zhruba třetinu globálního HDP a jejich obchodní vztahy mají prostor pro další růst, tvrdí představitelé EU. Ti očekávají, že dohoda v dlouhodobém výhledu posílí ekonomiku unie o 0,8 % a japonskou o 0,3 %.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7212

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2018