Pro stoupence czexitu: Britští konzervativci drsně likvidují britskou ekonomiku

14. 6. 2018

čas čtení 2 minuty


Právě bylo oznámeno, že firma Rolls Royce vyrábějící letecké motory, propustí 3000 svých zaměstnanců.   Skoro každý den přicházejí v Británii zprávy, že kolabují obchodní řetězce, které měly supermarkety v britských městech po desítky let, a že firmy jsou nuceny propouštět.

Minulý týden vrcholní představitelé čelných britských firem po schůzce v Downing Street s Theresou Mayovou na ní ostře zaútočili: "My fungujeme v ekonomice, politikové si hrají politické hry," řekl Paul Drechsler, předseda Konfederace britského průmyslu. "My podnikatelé jsme frustrovaní. Zuříme."  Asociace nákladních dopravců, kdysi absolutně podporující Konzervativní strany, minulý týden zaútočila na premiérku Mayovou, že "riskuje ohrožení existence klíčových součástí britské ekonomiky a ohrožuje živobytí 7 milionů Britů".


Dochází tak k rozkladu jedné ze základních vazeb britského establishmentu - a důsledek pro vládu a ekonomiku země bude zřejmě kataklysmatický.



Bývalo tomu tak, že konzervativci podporovali podnikatele a podnikatelé podporovali konzervativce. Jenže za poslední dva roky buď útočí vládnoucí konzervativci na podnikatele jako na nepřítele, anebo je  ignorují.

Když po hlasování pro brexit v britském referendu r. 2016 Mayová aktivovala článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu Británie z EU, předtím vůbec nekonzultovala zástupce ekonomiky a průmyslu.

Představte si, že jste ředitel velké britské automobilky. Za poslední dva roky vás britská vláda pořád ujišťovala, že budete moci dál fungovat v rámci jednotného evropského trhu. Toto ujištění najednou zmizelo. Vážnouy hrozbou pro britské firmy je předpis Evropské unie, že výrobky zemí Evropské unie musejí mít alespoň 55 procent součástek, vyrobených v EU. Británie po brexitu už nebude členem EU.

Jaguar Land Rover právě oznámil, že přesunuje výrobuy svého vozidla Discovery 4x4 z anglického Solihullu do Nitry na Slovensko.

Podobně jako Česká republika, Británie už nemá vlastní domovský průmysl a jak konstatoval Mark Carney, šéf ústřední Anglické banky, Británie "plně závisí na laskavosti cizinců" - na jejich rozhodnutí, zda budou do Británie investovat a zda tam založí pobočky svých nadnárodních společností. Tato "laskavost" je vážně ohrožena brexitem. Lze očekávat úprk firem z Británie do Evropské unie.

Dochází k rozkladu koalice britských konzervaticů s korporacemi - rozkládá se základ britského kapitalismu.

Podrobnosti v angličtině ZDE



0
Vytisknout
9026

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2018