TYTO podmínky KSČM pro vstup do vlády jsou naprosto rozumné

19. 6. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Podmínky KSČM pro podporu vlády (plus dnešní návrh do Sněmovny), mimo jiné:

- zákaz reklam na půčky občanům
- zvyšování minimální mzdy
- valorizace důchodů
- podpora výstavby obecních bytů
- návrat vodárenství do rukou státu a obcí (nikoli zestátněním, jak to zase "pochopili" mudrci z pravice, ale normálně zpětným odkupem)

Klidně mě usmažte na ohni pekelném, ale za mě je tohle zcela v pořádku a dobré. (Další komunistické požadavky už jsou docela hnusné, ale to teď dávám stranou). Jenomže - není toto náhodou standardní, úplně fundamentální a dokonale ukradená sociálnědemokratická agenda? Jistěže ano. A jaké jsou podmínky sociální demokracie? 1 Poche. A jakou životnost má sociální demokracie bez sociálnědemokratických témat? Tři roky do příštích parlamentních voleb.


Pozn. JČ: V Británii mají poskytovatelé finančních půjček veřejnosti zákonnou povinnost si ověřit příjem věřítele a ujistit se, že bude schopen půjčku splácet. Půjčky totiž nejsou nástrojem jak paraziticky ožebračit chudé lidi, ale službou pro bohaté.

Nedávno britská konzervativní vláda také zákonem snížila výši částky, kterou lze investovat do hazardních automatů, na maximum 2 liber (58 Kč). Bez tohoto omezení prohrajete miliony na hracích automatech do pár minut. Neexistence tohoto limitu také tvrdě postihuje chudé lidi. Kdypak bude toto omezení zavedeno v ČR?

"Snaží se mě zlomit." Tři vysocí polští soudci čelí vládnímu zastrašování

19. 6. 2018

čas čtení 1 minuta



Tři vysocí polští soudci si stěžují na "státem vedenou kampaň zastrašování a šikanování", kterou proti nim vede polská vládní strana Právo a spravedlnost. Ta likviduje nezávislost polského soudnictví.

Od převzetí moci v roce 2015 dohlíží vládnoucí strana Právo a spravedlnost přímo na státní prokurátory a na soudní komisi, která jmenuje, povyšují a trestá soudce. Strana Právo a spravedlnost si také osobuje moc propouštět a jmenovat předsedy soudů, kteří mají v polském soudnictví výrazný vliv.

Kontroverzní zákon, který má donutit 40 procent polských soudců, aby odešli z funkce, má vejít v platnost 3. července.

Polští soudci, kteří rozhodují v politicky citlivých případech, anebo kteří vyjádřili odpor vůči hrozbě soudní nezávislosti, konstatují, že jim vláda často vyhrožuje disciplinárním řízením a dokonce trestním stíháním a v mnoha případech jsou terčem pomluv ohledně jejich údajné korupce. Politikové ze strany Právo a spravedlnost proti nim organizují nenávistné veřejné kampaně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Rozhovor Britských listů 169:

Má smysl dělat absurdní divadlo o Jiřím Ovčáčkovi?

15. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta




Bohumil Kartous hovoří s Petrem Michálkem, ředitelem Městského divadla ve Zlíně, o jeho divadelních inscenacích o Jiřím Ovčáčkovi a o další jeho práci. Rozhovor se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 15. června 2018.

Bílý dům nese odpovědnost za válečné zločiny arabské koalice v Jemenu

Bianko šek k usmrcení statisíců lidí?

19. 6. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Blízkovýchodní politickou agendu Trumpova kabinetu v první řadě charakterizuje naprosté opovržení lidskými životy doprovázené rozsáhlou destrukcí civilních oblastí, jak jsme mohli pozorovat především v syrské Rakká a iráckém Mosulu. Trumpova administrativa dala nyní zelenou Spojeným arabským emirátům a Saúdské Arábii pro masivní vojenský úder na jemenský přístav Hudajdá, který kontrolují vzbouření Húsijové. Arabská koalice útočí na „jemenský Rotterdam“ navzdory četným protestům ze strany lidskoprávních organizací a OSN, jež varují, že ofenziva může ohrozit životy milionů lidí.

Imigrační úředník: "Máme tady celý koncert. Ještě potřebujeme dirigenta"

19. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta



Tak reaguje v této audionahrávce texaský imigrační úředník na sbor malých dětí, plačících poté, co byly odebrány rodičům:



 Zdroj ZDE


"Tyto rodiny se záměrně rozhodly nechat si odebrat děti tím, že protizákonně překročily hranici Spojených států," vysvětlila americká novinářka Scottie Hughes v televizi BBC. Cílem této "politiky nulové tolerance" je ochránit americké občany.

Financial Times: "Imigrační vazební středisko". Uvnitř: "Jesle."





Amnesty International: Trump používá mučení, Trumpovy tábory porušují mezinárodní zákony zakazující mučení

19. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Foto: Plačicí čtyřletý chlapec se loučí s otcem, než ho odebere rodičům a uvězní texaská pohraniční stráž

Organizace Amnesty International varovala v pondělí, že Donald Trump porušuje americké i mezinárodní zákony používáním "násilné" taktiky která "záměrně" způsobuje mentální utrpení imigrantským dětem, které jsou oddělovány od jejich rodin.


V prohlášení, zveřejněném v pondělí, označila tuto strategii Trumpovy vlády organizace Amnesty International jako "něco, nad čim se každému zvedá žaludek".

Podívejte se: Takhle to vypadá v texaském vězení pro děti

19. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

Je to sportovní den ve škole?  Letní tábor? A proč nesmíme vidět jejich obličeje a slyšet jejich hlas? ptá se reportér Channel 4 New Matt Frei. Protože tyhle děti jsou ve vazbě. Jsou zadržovány proti své vůli v obrovských klecích v tomto skladišti na hranici Texasu s Mexikem. Přikrývají se kovovou fólií. Odděleni od rodičů.

Za nynější politické strategie Donalda Trumpa jsou jejich rodiče nyní trestně stíháni, že překročili hranici Spojených států. Proto jsou děti a jejich rodiče vězněni zvlášť. Více než 2000 dětí bylo odděleno od rodičů a uvězněno za posledních šest týdnů - a počet roste. Účelem této strategie je odstrašení. Reakce: zuřivý hněv.



Svědek: Bushova i Obamova vláda se rozhodly, že jednu věc nesmějí dělat: a to oddělovat děti od rodičů.

Nechávat děti topit se v moři a zavírat je do klecí je hnus

19. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Mohli bychom se prosím zbavit té představy že politikové a vlády jsou "pevní" vůči imigrantům a uprchlíkům? Není "pevné" nechávat děti, aby se topily v moři. Není "pevné" zavírat děti do klecí. Je to hnus.Jednoduše: hnus.


Akcie v Asii klesají, Trump vyhrožuje tarify na čínský dovoz v hodnotě 200 miliard dolarů

19. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

 

Donald Trump nařídil americkému obchodnímu zástupci, aby připravil nové celní tarify na 200 miliard dolarů čínského dovozu do USA. Tarify mají být desetiprocentní a jsou nejnovějším kolem sílícího konfliktu ohledně velké obchodní nerovnováhy mezi oběma zeměmi. Trump nedávlo nařídil tarify ve výši 50 miliard dolarů  na čínské zboží za čínskou krádež autorských práv. Čína rychle zavedla vlastní tarify na americký import do své země.

Čína Trumpa obvinila z "vydírání" a uvedla, že nemá jinou možnost než se bránit "kvalitativními" i "kvantitativními" opatřeními. "Reakcí Číny je hájit zájmy země a jejího lidu," uvedla.

Podrobnosti v angličtině ZDE


 

Už to začíná: Salvini začíná sestavovat seznamy Romů a "neregulérní" Romové budou z Itálie deportováni

19. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Ultrapravicový italský ministr vnitra a šéf Ligy Salvini: "Požádal jsem o vytvoření seznamů Romů žijících v Itálii. Neregulérní z nich budou deportováni. Avšak, bohužel, Romy s italským občanstvím budeme muset nechat dál žít v Itálii."


Pro stoupence czexitu: EU zablokovala "postranní" rozhovory, které měly umožnit letecký provoz do Evropy po brexitu

19. 6. 2018

čas čtení 2 minuty



Evropská komise nepovolí žádné "postranní" rozhovory mezi Velké Británií a úřady EU pro leteckou dopravu, jejichž cílem by mělo být odvrátit katastrofu, pokud nedojde k dohodě o brexitu.

Britský letecký průmysl začíná být velmi nervózní, vzhledem k tomu, že se blíží datum odchodu Británie z EU, 29. března 2019, a nikdo zatím nevyjednal nic ohledně toho, jak by měla  po tomto datu fungovat letecká doprava. Po 29. březnu 2019 přestanou být všechny letecké součástky, vyráběné v Británii, použitelné pro letadla provozovaná v Evropské unii. Podle evropských dohod také přestanou platit pilotní oprávnění britských pilotů.

Nesmysly v Pleslově plátku

19. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta


Trump: Amerika musí vojensky dominovat ve vesmíru - "Budeme mít vesmírnou armádu"

18. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta



Trump: "Když jde o obranu Ameriky, nestačí, aby Amerika byla ve vesmíru jen vojensky přítomná, Amerika musí ve vesmíru vojensky dominovat. Je to tak důležité. JE velmi důležité, že tímto nařizuji ministerstvu obrany a Pentagonu, aby okamžitě zahájili proces, nutný k vytvoření vesmírné armády jako šesté součásti armádních sil. To je velká věc. Budeme mít letectvo a budeme mít i vesmírnou armádu. Samostatné, avšak rovné celky. Bude to něco tak důležitého - ale to je ta důležitost, kterou tomu dáváme - budeme mít vesmírnou armádu.

 


Další lež od superlháře: Trump zaútočil na vládu Angely Merkelové

18. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

Kriminalita v Německu výrazně klesá. Ale co je důležitější. Americký prezident chce svrhnout německou kancléřku. Je to bod obratu.





Donald Trump bezprecedentním způsobem zaútočil na vládu Angely Merkleové. Napsal na Twitteru, že "lid Německa se staví proti svému vedení, migrace otřásá už tak chabou berlínskou koalicí." 

V druhém tweetu Trump dodal: "Velká chyba, kterou udělali po celé Evropě, že dovolili vstup milionům lidí, kteří tak výrazně a násilně změnili jejich kulturu! Nechceme, aby se to, co se stalo v Evropě, stalo nám! 



Zveřejnil tyto tweety zrovna v době, kdy se Merkelové podařilo uzavřít s šéfem CSU dočasnou dohodu.
 

Nenecháme se poučovat od člověka, který zavírá děti do klecí, zní odpověď z Německa:





 


Další lež od superlháře, upozorňuje Andrew Stroehlein. Zločinnost v Německu je na nejnižší úrovni za posledních 30 let.
 


Zločinnost v Německu výrazně poklesla. Počet podezřelých z trestných činů mezi cizinci poklesl. Trump je zosobněním Hitlera a jeho pomahačů. Tohle neskončí dobře, dokud s tím Američané neskoncují. Německo nepřijde a Spojené státy nezachrání.



HRW: EU musí udělat ve věci migrace konkrétní kroky

18. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Foto: "My jsme lidi jako vy..."

Neschopnost vlád Evropské unie a evropských institucí vypracovat efektivní politickou strategii vůči migrační krizi, založenou na dodržování lidských práv, způsobuje opravdové utrpení a vyvolává pocit politické krize ohledně migrace, varuje ve své zprávě zveřejněné v pondělí organizace Human Rights Watch. Šéfové evropských vlád budou v Bruselu jedna 28. a 29. června o migrační a azylové politice. 

Genocida začíná nenávistnými slovy - která se v ČR netrestají, takže jsou normalizována

18. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Genocida nezačíná zabíjením: genocida začíná slovy - s rozvojem ideologie, která činí masové vraždění přijatelné.

Joseph Goebbels:

"A neúnavně na ně volat: Židé jsou VINNI! Židé jsou VINNI!"



Britské listy: Bez trvalé finanční pomoci čtenářů zkrachujeme

10. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, 


jsme nuceni vám znovu připomenout, že v situaci, kdy drtivá většina českých médií patří k nějakému kmenovému nebo oligarchickému seskupení, jsou Britské listy na vlivových skupinách zcela nezávislým serverem, který ovšem pro svou existenci plně závisí na finanční podpoře od své čtenářské obce. Žádné finance od nikoho jiného nedostáváme a naši tři kmenoví spolupracovníci pro nás pracují na základě absolutně minimálních honorářů. 

Chtěl bych v této souvislosti upřímně poděkovat přibližně dvěma stovkám pravidelných finančních přispěvatelů, bez nichž by Britské listy nemohly existovat, a v poslední době zejména i hrstce těch, kteří byli schopni a ochotni provoz Britských listů podpořit darem několika tisíc Kč. 

Nicméně, minimální náklady na provoz serveru Britských listů se pohybují kolem 65 000 - 70 000 Kč měsíčně. Finanční příspěvky od čtenářů jsou většinou pod 60 000 Kč měsíčně. Lze si lehce vypočítat, že za takovýchto okolností nám dojdou finanční prostředky na provoz do několika měsíců.

Pevně doufáme, že k tomu nedojde, a že si čtenáři budou i nadále financovat tento nezávislý hlas.

Přispět můžete především bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Další informace jsou ZDE

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) hlasovala proti propuštění umírajícího ukrajinského filmaře, vězněného na Rusy okupovaném Krymu

18. 6. 2018

čas čtení 1 minuta



14. června přijal Evropský parlament rezoluci, která požaduje, aby ruské úřady okamžitě a bezpodmínečně propustily Olega Sencova a další protizákonně vězněné ukrajinské občany v Rusku a na Krymu.

Sencov je ukrajinský filmař, který žil na Krymu. Zústal tak po ruské okupaci a anexi Krymu. Krátce po anexi Krymu byl Sencov nuceně přijmot ruské občanství, byl zatčen, falešně obviněn z teroristické činnosti a odsouzen na dvacet let do vězení.

14. května 2018 zahájil Sencov trvalou hladovku požadující propuštění všech ukrajinských politických vězňů v Rusku a na Krymu - je jich více než 70. V těchto dnech Sencov umírá.

Jižní Texas: Děti, odebrané imigrantům, jsou drženy v klecích

18. 6. 2018

čas čtení 1 minuta



Ve starém skladišti v jižním Texasu čekají stovky dětí, odebraných rodičům, v klecích z kovového pletiva. 

V jedné kleci bylo 20 dětí. Poházené kolem byly lahve s vodou, pytlíky s brambůrky a fólie, na nichž mají děti spát. Jedna dospívající dívka sdělila humanitární pracovnici, že se stará o batole, jehož teta je něḱde jinde ve skladišti. Učí ostatní děti, jak batolatům vyměňovat plenky. 


Připravuje se Západ k nouzové produkci obrněné vojenské techniky?

18. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Obnovení výroby amerického bojového vozidla pěchoty Bradley kombinované s novou "masovou výrobou pro armády s nedostatkem personálu" u verzí tanků Leopard 2A7 a Leclerc jsou tichými signály, které mi způsobují obavy, píše Petri Mäkelä.

Jsou to nouzová řešení zaměřená na vytvoření počtů pro boj, který je na dohled, nikoliv strategické dodávky.


Čtyři teenageři, uprchlíci z děsivé diktatury v Eritreji, spáchali po příchodu do Británie sebevraždu

18. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

Foto: Alexandr Tekle, 18, mladík z Eritreji, jeden ze čtyř, kteří v poslední době v Británii spáchali sebevraždu v důsledku nepřátelského zacházení od britských úřadů

Vyvolává to vážné otázky ohledně toho, jak Británie zachází s uprchlíky, hledajícími útočiště před pronásledováním

Tři teenageři, uprchlíci z děsivé diktatury v Eritreji, kteří se dostali do Británi z uprchlického tábora v Calais, za posledního půl roku spáchali sebevraždu. Čtvrtý se usmrtil loni. Vyvolává to vážné otázky, jak zacházejí britské úřady se silně zranitelnými a ztraumatizovanými dětmi a mladistvými, kteří se dostanou do Británie.

Všichni tito mladí muži pocházejí z Eritreji, dvěma z nich bylo 18 a jednomu 19. Uprchli z války v Eritreji, bez rodičů procestovali Afrikou a Evropou a dlouhé měsíce žili v uprchlickém táboře v Calais. 

Izrael je připraven zasáhnout proti íránské vojenské přítomnosti kdekoliv v Sýrii

18. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta


Na zasedání kabinetu v neděli premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že během nedávných jednání s prezidentem Vladimirem Putinem a ministrem zahraničí USA Mikem Pompeem upozornil na připravenost izraelské strany podniknout opatření proti íránské vojenské přítomnosti v kterékoliv části Sýrie.

V pátek tiskové oddělení Kremlu informovalo, že došlo k telefonickému rozhovoru Putina s Netanjahuem. "Posuzovali situaci v Sýrii v kontextu společného úsilí zajistit bezpečnost v oblasti syrsko-izraelské hranice. Obě strany vyjádřily připravenost k posilování koordinace na syrském směru, včetně otázek působení proti mezinárodnímu terorismu," tvrdí prohlášení.

Zdroj v ruštině: ZDE

Konec demokratické politiky v Čechách

18. 6. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Stranické referendum ČSSD za nepříliš vysokého zájmu členů odhlasovalo účast ve společné vládě s Babišovým ANO - také proto, že Prahu přesvědčil slib postu ministra zahraničí pro Miroslava Pocheho. Pouhou hodinu po oznámení výsledků referenda už ale Babiš zařadil zpátečku a dal od Pocheho ruce pryč. Triumvirát Zeman, Filip a Babiš tedy Pocheho vládní ambice pohřbívá, jakmile už není třeba kvůli hlasování předstírat vstřícnost. Hlavní závěr? S Babišem naprosto nemá smysl uzavírat jakékoliv politické dohody, protože je nedodrží, pokud ho k tomu partner nemůže tvrdým vydíráním přinutit.

Jak rychle může Kanada vyrobit jadernou bombu?

18. 6. 2018

čas čtení 4 minuty

Zatímco americký prezident Donald Trump z ničeho nic zasáhl Kanadu obchodní válkou, současně flirtuje se Severní Koreou vyzbrojenou jadernými zbraněmi: Salutuje jejím generálům, poplácává jejího diktátora, píše Tristin Hopper v listě Ottawa Citizen.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Jak kdysi vypadala Glasgow School of Art

17. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Jedno z vrcholných architektonických děl evropského modernismu, umělecká škola v Glasgow, Glasgow School of Art, byla v pátek podruhé za poslední čtyři roky zničena, tentokráte ještě daleko horším požárem než byl ten první v roce 2014.

Jak to v té škole vypadalo, uvidíte v prvních minutách tohto dokumentárního filmu o Lesley Keenové a jejím animovaném filmu Taking a Line for a Walk, poctě švýcarskému malíři a grafikovi Paulu Klee.

Pozoruhodný prostor glasgowské umělecké školy jak byl zaznamenán v prvních záběrech tohoto dokumentu, který se vysílal v televizi Channel 4 v roce 1983 spolu s animovaným filmem Lesley Keenové, se pravděpodobně už nikdy nepodaři zrekonstruovat.

Film Taking a Line for a Walk je ZDE


Britové jsou stále posedlí brexitem, avšak Evropa má jiné starosti

17. 6. 2018

čas čtení 3 minuty



V době, kdy se rozkládají všechny mezinárodní jistoty, je země bez spojenců v naprostém průšvihu


Na to poukazuje v týdeníku Observer Andrew Rawnsley. Interní britské debaty o brexitu se stávají stále absurdnějšími, britská vláda se stále ještě nedohodla, co vlastně ohledně brexitu chce a jaké mají být budoucí styky Británie s Evropskou unií. Drtivá většina britských médií stále trpí falešnou představou, že Británie bude moci o zachování svých privilegií v EU, aniž by musela plnit povinnosti členství v EU "vyjednávat", přestože je jasné, že EU není ochotna a nemůže Británii poskytnout žádné mimořádné výsady, protože by to porušilo zákony EU. Přitom je zjevné, že stále absurdnější diskuse ohledně brexitu v britském veřejném prostoru už Evropu nezajímá, varuje autor. Pokračuje:

Proč britský establishment ignoruje, že hlasování pro brexit způsobilo Rusko

17. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

Prvním úkolem vedoucích politiků a občanů v demokracii je chránit své volby před zmanipulováním. Británie ovšem nemá pocit, že by měla zkoumat obvinění, že Rusko ochromilo při hlasování o brexitu britskou demokracii. Zkompromitována je jak britská vláda, tak britská opozice. Proto se snaží ten skandál ututlat. Totéž dělá pravicový tisk a ostudně nesvědomitá BBC, píše Nick Cohen.

"Navrhuju, abychom poslali podpůrný dopis ruskému velvyslanci," napsal Andy Wigmore, tiskový tajemník organizace Leave.EU Nigela Faragea těsně před referendem o brexitu. Arron Banks, který kampani pro brexit poskytl největší finanční dar v britské historii, souhlasil. Demagogové podporující luxusně financovanou probrexitovou kampaň začali projevovat podporu nepřátelské cizí mocnosti. Proč?

Salvini zabránil dvěma dalším lodím s uprchlíky přistát v Itáli

16. 6. 2018

čas čtení 1 minuta



Zakázal dvěma holandským lodím, Lifeline a Seefuchs přistát v italských přístavech. "Tito pánové vědí, že Itálie se už nechce podílet na byznysu ilegální migrace, a proto budou muset hledat jiné přístavy,"  napsal Salvini na Facebooku.

Axel Steier, zakladatel organizace Mission Lifeline, která provozuje loď Lifeline, řekl, že jeho loď ve spolupráci s americkou válečnou lodí zachránila 100 migrantů a přesunula je na tureckou obchodní loď. Uvedl, že jeho loď je příliš malá na to, aby mohla doplout až do Itálie, ale zdůraznil, že migranti, přesunutí na jiné lodě, mají právo přistát v Itálii. "Itálie má povinnost je přijmout, protože nejbližší bezpečný přístav je v Lampeduse," řekl. Předáváme migranty Evropě podle Ženevských úmluv."

"Lidem tyto zákazy nezabrání, aby přicházeli," uvedl Ruben Neugebauer z německé charitativní lodi Sea Watch. "Budou přicházet dál, ale víc jich bude umírat."

Charitativní lodě humanitárních organizací zachránily za poslední dva roky více než 88 000 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Glasgow School of Art už napodruhé zničil požár

16. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta



Jednu z nejvýznamnějších secesních staveb v Evropě, budovu Glasgow School of Art architekta Charlese Rennieho Macintoshe, v noci z pátku na sobotu podruhé zničil obrovský požár, tentokráte zlikvidoval i střechu. Budova je ikonickým symbolem skotské kultury. Původ požáru je zatím neznámžý.

Poprvé glasgowská umělecká škola shořela v roce 2014, kdy se požár rozšířil od studentem rozlité  hořlavé tekutiny. Trpělivá a nákladná restaurační a rekonstrukční práce byly nyní po čtyřech letech téměř ukončeny a budova měla být zanedlouho opět zpřístupněna studentům.

Tentokrát se požár rozšířil velmi rychle a přes noc proti němu bojovalo as 120 hasičů.


29873

Jak je množné, že Zeman a jeho pochybná parta dělají business pod prezidentskou zástavou?

Pražský hrad s.r.o.

15. 6. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Po internetu běhají fotomontáže - pravda vtipné - kterak Miloš Zeman, obklopen svou komediální suitou, pálí čínskou vlajku. Šíří to na svém twitterovém účtu jiný "doyen" české politiky, prezidentský loser Topolánek, což je s podivem, neboť jeho zaměstnavatel Křetínský se věru v poslední době necítí dobře po těle, leze na něj údajně čínská chřipka. Je příznačné, že veřejnost se baví idiotskou performancí Miloše Zemana, místo aby si položila otázku, jakou sakra měl Zeman motivaci něco takového udělat a proč vlastně prezidentská kancelář oznámila konání "tiskového briefingu" s tím, že se před tím Zeman sejde s Andrejem Babišem a Danielem Benešem, generálním ředitelem ČEZ. To si skutečně nikdo nevšímá, že osazenstvo hradu se stále větší drzostí ingeruje do věcí, do kterých ani prezidentovi, notabene jeho pohůnkům, nic není?

Sociální demokracie v zajetí svého referenda

15. 6. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

To, že referendum sociálních demokratů dopadlo jednoznačně ve prospěch účasti této strany na vládnutí Andreje Babiše, vyvolává paradoxní otázku: musí ČSSD trvat přesně na všech podmínkách, s jejichž vědomím členové strany hlasovali, tedy např. na před referendem oznámeném personálním obsazení ministerstev? Nebo je naopak účast na vládě nyní po tak jasném výsledku tak velkou hodnotou, že je naopak třeba ji co nejméně komplikovat?

Trump nechal odebrat na jižní hranici USA 2000 malých dětí příchozím imigrantským rodičům

16. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Je to součástí politiky "odstrašení imigrantů" - má to naznačit matkám, aby se se svými dětmi nepokoušely vstoupit na území USA.


Známý americký televizní satirik Stephen Colbert vyzývá občany, aby v této věci napsali svému poslanci (na Twitteru ho sleduje 18,5 milionu lidí):





Karikaturistu vyhodili po 25 letech z amerických novin za to, že kritizoval Trumpa

16. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Karikaturistu Roba Rogerse vyhodili po 25 letech z novin Pittsburgh Post-Gazette za tento kreslený komentář, odsuzují Trumpovu šokující politiku oddělování dětí od imigrantských rodičů na jižní hranici USA. Karikaturista měl problémy už se svými předchozími karikaturami, kritizujícími Trumpa.

Titulek zní: "POZOR!"






Británie: Čelní stoupenci brexitu se stěhují do zahraničí

16. 6. 2018

čas čtení 1 minuta



Nigel Farage obstaral německé pasy pro své děti, aby mohly dále pracovat a žít v zemích Evropské unie. Konzervativní "poslanec pro 18. století", brexitový ultrafundamentalista, přesunuje svou finanční firmu z Británie do Irska. Jiný brexitový ultrafundamentalista, bývalý ministr financí za vlády Margaret Thatcherové Nigel Lawson, se stěhuje do Francie.

Nejnovějším pokrytcem v této věci je Jacob Rees-Mogg. Finančnická firma, kterou založil, Somerset Capital Management, založila nyní investiční fond v Irsku a varuje své klienty před potenciálním rizikem Brexitu.

Rees-Moog, který dostává každý měsíc honorář ve výši 14 000 liber (400 000 Kč) za třicet hodin práce, řekl reportérům, že rozhodnutí otevřít investiční fond v Irsku "nemá s brexitem nic společného". Avšak brožura nového irského fondu varuje, že sektor finančnictví v Británii během brexitu a po brexitu postihne "velká nejistota".

Francouzská policie vyřezává podrážky z bot uprchlickým dětem

15. 6. 2018

čas čtení 3 minuty



Charitativní organizace Oxfam obviňuje francouzské úřady, že zadržují uprchlické děti bez jídla, falšují jim datum narození a  protizákonně je vracejí do Itálie

Francouzská pohraniční policie byla obviněna, že vězní uprchlické děti, často jen dvanáctileté, aniž by jim poskytla jídlo či pití, vyřezává jim podrážky z bot a krade jim sim karty z jejich mobilních telefonů. Poté je protizákonně vrací do Itálie.

Zpráva, kterou v pátek vydala charitativní organizace Oxfam, cituje také případ jedné "velmi mladé" dívky z Eritreje, která byla donucena jít pěšky od hranice  dvě hodiny do italského města Ventimiglia po silnici bez chodníku a nést při tom své čtyřicet dní staré nemluvně.

Ze severokorejské televize

15. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Severokorejská televize vysílá tyto záběry znovu a znovu. Oslavují schůzku Trump-Kim jako obrovské severokorejské vítězství.

Severokorejská TV hlasatelka: "Tato historická schůzka utvořila novou historii. Konaly se rozhovory. Velký vůdce naší strany, národa a armády, Kim Jong un, přijal společné prohlášení s prezidentem Spojených států. Drahý respektovaný Nejvyšší velitel pozval Trumpa k návštěvě Pchjongjangu, až to bude příhodné, a Trump pozval Kima k návštěvě USA. Oba vedoucí představitelé rádi přijali vzájemná pozvání a jsou přesvědčeni, že to poslouží jako další důležitá příležitost pro zlepšené vztahy USA-KLDR."


Oficiální deník KLDR to nazval "setkáním století".  Pochválil dohodu ukončení sankcí (to nebylo dohodnuto) a zastavení vojenských cvičení. Trump řekl, že podmínky dohody závisejí na tom, zda KLDR jaderně odzbrojí.


Severokorejská TV hlasatelka: "Americký prezident vyjádřil svůj úmysl zastavit americko-jihokorejské vojenské manévry, které KLDR považuje za provokaci. V období dialogu dobré vůle mezi KLDR a USA pan prezident vyjádřil svůj úmysl nabídnout KLDR bezpečností záruky a zrušit sankce, až se vzájemné vztahy zlepší prostřednictvím dialogu a vyjednávání."

Přečetli jsme:

ANALÝZA: Sucho a finanční krize rozkládají sousedství Evropy, můžou vyhnat miliony uprchlíků

15. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Hned několik slavných investorů varuje: finanční krize může po deseti letech udeřit znovu. Tentokrát ne v nejbohatších částech světa. Hrozivým problémům čelí země, které i bez toho představují zásadní zdroj napětí na zadním dvorku Evropy: Turecko a Írán. Pod povrchem hospodářských otřesů ale doutná ještě horší problém – katastrofální sucho.

Celý text: ZDE

Trump: Krym je ruský, Ukrajina patří k nejzkorumpovanějším zemím na světě

14. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Trump doporučil politikům ze skupiny G7, aby přestali otravovat s anexí Krymu Ruskem, protože Krym je ruský, a divil se, proč spolupracují s Ukrajinou, " s jednou z nejzkorumpovanějších zemí na světě: 


Eurostat neregistruje exekuce a insolvence, Češi jsou chudší než prokazují evropské statistiky

14. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta



Tak argumentují v Hospodářských novinách Daniel Hůle a Radek Hábl, podrobnosti ZDE. Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni vystupuje systematicky na Twitteru i jinde jako ostrý kritik systému exekucí v České republice.

To je chvályhodné, potíž je, že když jsem mu nedávno poslal drsný případ jedné důchodkyně postižené exekucí s prosbou o pomoc, vůbec nereagoval, tak nevím, poznamenává Jan Čulík.

Primátor belgického města Mechelen chce pozvat Orbána a ukázat mu, jak funguje soužití s muslimy

14. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Primátor belgického města Mechelen chce, aby do jeho města přijel Viktor Orbán, nenávist šířící premiér Maďarska, a přesvědčil se o tom, jak dobře funguje multikulturalismus. V Mechelenu žije víc muslimů než v celém Maďarsku.


K pětiletému výročí zásahu policie na Úřadu vlády ČR

14. 6. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V médiích se v posledních dnech často objevuje představa, že spektakulární zásah policie na Úřadu vlády před pěti lety znamenal politickou revoluci, která zdiskreditovala pravici a do výšin moci vynesla Andreje Babiše. To zní skoro tak, jako by v lednu nebo květnu 2013, před zmíněnou policejní akcí, měla pravice veřejné mínění na své straně. Ale tak tomu přece vůbec nebylo.

Pro stoupence czexitu: Britští konzervativci drsně likvidují britskou ekonomiku

14. 6. 2018

čas čtení 2 minuty



Právě bylo oznámeno, že firma Rolls Royce vyrábějící letecké motory, propustí 3000 svých zaměstnanců.   Skoro každý den přicházejí v Británii zprávy, že kolabují obchodní řetězce, které měly supermarkety v britských městech po desítky let, a že firmy jsou nuceny propouštět.

Minulý týden vrcholní představitelé čelných britských firem po schůzce v Downing Street s Theresou Mayovou na ní ostře zaútočili: "My fungujeme v ekonomice, politikové si hrají politické hry," řekl Paul Drechsler, předseda Konfederace britského průmyslu. "My podnikatelé jsme frustrovaní. Zuříme."  Asociace nákladních dopravců, kdysi absolutně podporující Konzervativní strany, minulý týden zaútočila na premiérku Mayovou, že "riskuje ohrožení existence klíčových součástí britské ekonomiky a ohrožuje živobytí 7 milionů Britů".


Dochází tak k rozkladu jedné ze základních vazeb britského establishmentu - a důsledek pro vládu a ekonomiku země bude zřejmě kataklysmatický.

O zneužívání jazyka: Trump proměnil slova ve zbraně. Média mu pomáhají, a likvidují tak demokracii

14. 6. 2018

čas čtení 7 minut



Trump zneužívá jazyka a nově, lživě, jím definuje veřejný prostor. Média mu v tom usilovně pomáhají. Totéž mimochodem platí v ČR o Miloši Zemanovi a dalších populistech, stejně jako např. o medializaci lhářů podporujích brexit v Británii a o šiřitelích nesmyslného strachu z cizinců a muslimů v České republice

Naprosto klíčový článek:



Donald Trump je už téměř půl století obchodníkem. Nyní prodává sebe, svůj světový názor a vlastní názory na právo a na pravdu, které upravil ke svému prospěchu. Jeho hlavními nástroji jsou jazyk a média.Tím, že sdělovací prostředky rozšiřují Trumpova slova a myšlenky, pomáhají Trumpovi nad nimi samotnými vyhrát válku, varují George P. Lakoff a Gil Duran.

Trump ví, že média mají silnou tendenci opakovat jeho nejvíce šokující výroky a to mu umožňuje zneužívat jich jako marketingové agentury pro své myšlenky. Jeho lži ovlivňují svým neustálým opakováním v médiích a na sociálních sítích miliony lidí. To je existenciální hrozbou demokracii.

Zrušit manévry s Jižní Koreou doporučil Trumpovi Putin

14. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Zrušit manévry s Jižní Koreou doporučil Trumpovi Putin, píše Wall Street Journal. Trump prý o tom neinformoval klíčového spojence Ameriky, Jižní Koreu, předtím, než je přislíbil zrušit. Systematickou linií Trumpovy zahraniční politiky je dělat to, co uspokojuje Putina - zejména útočit na aliance a ochromovat je.

17941

Den, kdy zanikla česká sociální demokracie

14. 6. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 3 minuty

Jednou, za pár let, se budou děti učit o zániku strany, která tady kdysi byla pro lidi práce, ale pak se stala "partají oligarchů". Pamatujte si ten den, 15. června 2018, až jednou budete platit v nemocnici, až státní školy budou vypadat jak po náletu luftwaffe a nízká mzda bude znovu dohánět k slzám. Nebude už o koho se opřít. Černý scénář? Nemyslím. Ostatně dnešní jednání tripartity ukázalo pro koho bije srdce "velkouzenáře, barona z Čapího hnízda a pána s čistou minulostí". Sociální demokracie si odhlasuje zřejmě zánik v náruči někoho, komu o zaměstnance jde až na posledním místě. Až vyluxuje voliče socialistů, zavede Andrej Babiš vládu kapitálu jako řemen, a ti se pak budou divit. Proč?

30003

Proč se komentáře ke globálním událostem nedají číst

Trumpův vytoužený "Usáma Kim" z milosti Číny

14. 6. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Posuzovat, jestli schůzka Donalda Trumpa s Kim Jong-Unem dopadla "vítězstvím" pro toho či onoho a o čem hovoří přijatá deklarace mi připomíná vtip o klíčích. To jde takhle chlápek po ulici a vidí, že pod lampou někdo něco hledá. "Co jste ztratil?" ptá se. "Klíče," odpovídá zoufalec. " A jste si jistý, že tady?" pokračuje kolemjdoucí. "Ne, ale tady je světlo," odvětí zoufalec...

Měli bychom vycházet z několika premis. Zveřejněné informace o tom, jaké jsou důvody podobného politického aktu, jsou vždy zavádějící. Skutečná motivace a iniciace je vždy mnohem složitější a v některých ohledech natolik kontroverzní, že ji nelze učinit veřejnou. Výsledky schůzky a deklarace nejsou výsledkem jednání dvou politiků, ale vektorem zájmů a vlivů v pozadí. A skutečné dopady podobných globálních aktů nelze odhadnou s pravděpodobností, která by vůbec stála za řeč...

Západ podporou saúdské invaze do Jemenu nyní ohrožuje životy 300 000 dětí

14. 6. 2018

čas čtení 4 minuty



Humanitární organizace varují, že útok na přístav Hodeidah  povede k úmrtí 8 milionů lidí.

Andrew Mitchell, poslanec Dolní sněmovny, bývalý britský ministr pro mezinárodní rozvoj: "Všechny humanitární organizace na světě žádají saúdskou koalici, aby  na přístav Hodeidah
neútočila. Z vojenského hlediska je to šílenství. Je to pravděpodobně porušení mezinárodního humanitárního práva a způsobí to neuvěřitelné utrpení a množství mrtvých. Stojíme na nesprávné straně. Neměli bychom stát na žádné straně. Máme  povinnost být neutrální. Usilovat o příměří a o vyjednávání. My jsme vlastně součástí té saúdské koalice a musíme se od ní distancovat."



Před úsvitem začala operace "Zlaté vítězství". Vojáci ze saúdské koalice zaútočili na vzbouřenci ovládaný přístav Hodeidah. Stihačky a válečné lodi předtím bombardovaly Husie. V ofenzívě hrají hlavní roli jemenské jednotky. Podporují je emirátská a súdánská vojska. Celá arabská armáda má zřejmě asi 20 000 mužů.

Šok, zuřivost, strach, nenávist - to vyvolává zájem

14. 6. 2018 / Andrew Stroehlein

čas čtení 2 minuty


 Quick thread on how annoying it is that cross-party criticism gets little interest on Twitter.

Mrzí mě, jak malý zájem vyvolává na Twitteru kritika obou stran, píše na Twitteru Andrew Strohlein. V souvislosti s USA, například. Když poukážu na selhání Trumpovy politické strategie, vyvolá to zájem. Když poukážu na selhání Obamvy strategie, vyvolá to zájem. Ale když poukážu na selhání jak Obamovy, tak Trumpovy vlády, nechce to nikdo slyšet.

Týká se to především americké imigrační politiky. Ta byla za Obamy špatná a za Trumpa je ještě horší. Ale když to napíšete, nikoho to nezajímá. Skoro nikdo nechce dostat o věci kompletní obraz, lidi chtějí jen to, co odpovídá jejich ideologické zaujatosti.

Proč vás děsí vymyšlená hrozba šarii v Belgii a ne třeba reálná hrozba vzniku pouště v Česku?

14. 6. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Já už se musím umanuté argumentaci pana Urbana, který se děsí naprosto nerealistického strašáku zákona šaría v Belgii, docela usmát. Vzhledem k tomu, že v západních evropských zemích žijí muslimové stovky let a jsou tam zcela integrováni, jak o tom svědčí všichni, kdo v těchto zemích žijí (mně je osobně velmi sympatický Humza Yousaf, muslimský spolužák mé dcery, který se stal čelným politikem vládnoucí Skotské nacionální strany a v současnosti je skotským ministrem dopravy: za celou Británii je ministrem vnitra muslim, konzervativec Sajid Javid, bývalý ředitel Deutsche Bank,který minulý týden oznámil novou kampaň britského ministerstva vnitra proti terorismu a při tom poukázal na to, že ho nenávidí jak ultrapravicoví, tak islamističtí extremisté), pravděpodobnost, že v těchto zemích převládne zákon šaría je asi tak velká, jako že Slunce se utrhne z oblohy a rozboří Hradčana. 

29766

Bodláky Václava Duška

Seriálové lynčování v Podřipsku

14. 6. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

U nás doma máme ve zvyku postavit na pranýř nepohodlné bytosti a kvičet, co s nimi nejlépe zlého provést. Dostat vybraného na šibenici, koníček masových demonstrací a politických estrádních výtvorů; honby se neúčastní pouze prokazatelní blbové, ale i titulovaní zbabělci – poslat kohosi na onen svět, anebo ho aspoň znemožnit, pomazat, vymazat, toť lidová zábava. V dobách nejtemnějších pláli na hranicích posvěcených církevní věrchuškou vymyšlené čarodějnice a jejich pomahači. Honitba povolena! Ve věznicích, mučírnách a lágrech hnili po světě miliony ocejchovaných lidí. Hanba všem, kteří podporovali zločinné spolky; kvílely ženské od ploten i političky, chlapíci se očividně propadli do temnoty zla; v dobách nejistých hledáme jistotu, po jistotě následuje pád a je zapotřebí stát na straně vítězů, hlasitě kvákat hesla k podpoře nečistých sil – čistotu bytostí určují podivné spolky, prodejné holky, chlapáčtí škrholové, budovatelé růžových dálnic, prohnilé partaje bez ideových zábran, znalci životních kliček, nejapní blbouni, křiklouni z vražedných vrhů.

Kde se bere slepá víra v úsudek západních analytiků?

14. 6. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Britské listy v souvislosti s dohodou, kterou podepsal Donald Trump a Kim Čong-un, zveřejnily převážně negativní reakce západních komentátorů a analytiků. Zdá se, jako by mezi západními experty existoval konsensus, podle nějž je ona dohoda de facto jen bezcenným kusem papíru. Jednomyslný konsensus však neexistuje a skeptické postoje západních pozorovatelů jsou ovlivněny několika zavádějícími faktory a navíc opomíjejí celkový kontext korejské krize.    

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v květnu 2018

3. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

V květnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 71160,18 .    Výdaje na provoz Britských listů byly 83 047,50 Kč.   

Zůstatek byl koncem května 2018 347 685,03 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
25975