Mezinárodní reakce na vraždění neozbrojených Palestinců v Gaze izraelskou armádou

14. 5. 2018

čas čtení 5 minut


Izrael se zřejmě dopouští porušování mezinárodního práva. Střílí ostrými na lidi, kteří se přiblíží k plotu, anebo se ho snaží přelézt. Mezinárodní právo však umožňuje střílet ostrými náboji pouze v nejnutnějším případě, jako poslední záchrana, v reakci na vážná zranění anebo na bezprostřední hrozbu smrti, upozorňuje Jonathan Rugman ve výše uvedené reportáži z dnešní Gazy (ve videu kolem minuty 2).




Jonathan Rugman, reportér Channel Four News, po odvysílání dnešní děsivé večerní reportáže z Gazy (viz výše), v níž svědčil, že nikdo z palestinských demonstrantů, na něž izraelská armáda střílela, nebyl ozbrojen: "Je to možná podivné to říct, ale mnoho z těch lidí, kteří, jak jsme viděli, byli dnes u plotu v Gaze postřeleni, to budou považovat za nejpozitivnější a nejvíce životní optimismus potvrzující čin svého života. To se děje, když nemáte pro co žít."

Izraelská policie konfiskuje palestinské vlajky od  demonstrantů před americkým velvyslanectvím v Jeruzalémě. "Protože, jak každý ví, kus látky na tyči zosobňuje existenční hrozbu jak státu Izrael, tak  jediné světové vojenské supervelmoci."

Palestinci jsou stříleni při protestech na hranici v Gaze, zatímco Spojené státy otevírají své nové velvyslanectví v Jeruzalémě.


Andrew Stroehlein, Human Rights Watch: Upozornění, že nejmocnější země světa si myslí, že je naprosto přijatelné posílat do tohoto snad nejnestabilnějšího regionu světa nekvalifikované a nezkušené lidi, protože se stala protekce přijatelnou (o tom, že Trump poslal do Izraele Ivanku a Jareda!!)



Reportérka Channel Four News Lindsey Hilsum z Jeruzaléma: Izraelci zpívají u nového amerického velvyslanectví v Jeruzalémě americkou hymnu. "Země svobodných", to zjevně není Gaza.

"Ohrožujete své životy." Dnes dopoledne Izrael shazoval letáky na palestinské demonstranty a předem je tak obvinil z toho, co se jim a jejich dětem chystali učinit izraelští vojáci. Hrozbu pak splnil a zmasakroval jich desítky. Za denního světla.



George Monbiot: Média nám sdělují, že Palestinci v Gaze "umírají", že to jsou oběti "konfliktu" nebo "střetnutí". Tak to tedy ne. Jsou masově vražděni.


Britský labouristický poslanec Chuka Umunna: Tohle je děsivé: Více než 40 lidí usmrceno, více než 2000 zraněno a izraelský premiér Netenyahu říká o otevření amerického velvyslanectví: "Jaký slavný den. Ten moment si pamatujme." Otřesné a chování prezidenta Trumpa je neomluvitelné.


Guy Verhofstadt, Evropská unie: 43 lidí usmrcených a 1800 zraněných za pár hodin, to je čisté zvěrstvo! Házet zápalky do sudu prachu pro věc symbolismu a pro ústup od postojů směrem k mírovému řešení, to je jak si americký prezident představuje svou politiku na Blízkém východě! Takhle se ale o mír neusiluje.



Labouristický poslanec David Lammy: Odsuzuji brutální a vražedné užívání síly na hranicích s Gazou, zabíjení a mrzačení neozbrojených demonstrantů. Masakrování neozbrojených demonstrantů je nepřijatelné a Británie se musí postavit do čela mezinárodního úsilí požadujícího vyšetřování Rady bezpečnosti OSN.



0
Vytisknout
7792

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2018