Britská Dolní sněmovna ovládnuta idioty a šílenci

10. 5. 2018

čas čtení 2 minuty

Stojí za to zaznamenat pár ironických postřehů parlamentního zpravodaje deníku Guardian Johna Craceho, abyste si uvědomili, že britskou politiku zcela ovládli šílenci.

Článek začíná: 

Corbyn se vytasil s revolučním plánem - mluvit v parlamentě stručně, jasně a k věci a pokládat otázky, na něž chce národ odpověď. Mayovou tím zcela zlikvidoval.

Jeremy Corbyn přestal v parlamentě při interpelacích nesrozumitelně blábolit a přijal revoluční plán: Bude mluvit jasně, stručně a k věci. 




Jeho první otázka zněla (na základě šokujícího článku ministra zahraničí Borise Johnsona z tohoto týdne): "Souhlasí paní premiérka s názorem svého ministra zahraničí, že její plán na vytvoření 'celního partnerství' s Evropskou unií po brexitu je šílený?" (Johnson toto skutečně tento týden napsal v článku v Daily Mail! Přesto ho Mayová stále ještě nevyhodila z funkce!)

Premiérka Mayová si s tím neporadila. "Odcházíme z Evropské unie a odcházíme z Evropské unie," reagovala. Nejsme si jisti, zda k veřejnosti hovořila Maybot 5.0, nebo už Maybot 6.0 - zdá se však, že každý další upgrade ji oslabuje.  (Crace proslul tím, že po celé Británii se Mayové říká jeho přezdívkou "Maybot" - protože ona skutečně vystupuje jako mechanický robot.) 

Každým dnem začíná být jasnější, proč britská vláda s vyjednáváním o brexitu stále ještě vůbec nepokročila. Nejde jen o to, že se navzájem ministři hádají a nemohou se dohodnout o tom, co chtějí, ale každý další nový vývoj tuto vládu vždycky absolutně překvapí. 

Corbyn mluvil jasně a stručně. Ztrapňoval vládu tím, že najednou říkal to, co je všem dávno známo. Vláda Mayové pracuje na dvou pobrexitových  řešeních celní unie, o obou z nichž jak tato britská vláda, tak Evropská unie souhlasí, že jsou nepoužitelná a nerealizovatelná. 

"Odcházíme z Evropské unie," řekla Maybot znovu a její počítač se zasekl a ona začala hořet. Proměnila se v chaos drátů a kouřících silikonových čipů s odosobněným hlasem, zoufale prosící, ať ji někdo vypne. 

Boris Johnson projevil svou loajalitu Mayové tím, že jí v parlamentě nenadával. Byl tak unavený po svém letu do Washingtonu, kde jeho pokus nominovat Trumpa na Nobelovu cenu míru skončil tím, že Trump zrušil dohodu o Íránu. Když přistoupil k řečnickému pultu, zdál se být překvapen, že tolik konzervativních poslanců tak rychle začalo chválit Trumpova génia. Jakmile se Boris dostane k řeči, blázinec začínají přebírat blázni. 

Kompletní článek v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9870

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2018