V Rusku se konaly celostátní demonstrace proti Putinovi - Navalnyj byl zatčen

5. 5. 2018

čas čtení 3 minuty
Aktualizace: Alexej Navalnyj byl v neděli propuštěn z policejní vazby. "Zdá se, že přišel příkaz, 'uvězněte ho až po Putinově inauguraci'," vyjádřil se Navalnyj, jemuž bylo přikázáno, aby se v pátek dostavil k soudu. Hrozí mu, že bude odsouzen k 30 dnům vězení za neuposlechnutí policie a za organizaci "nepovolených" demonstrací.

V Moskvě, kde bylo zatčeno 700 demonstrantů, požadují lidskoprávní aktivisté vyšetření aktivity tzv. "kozáckých" úderek, které pomáhaly policii proti demonstrantům a útočili na ně biči. Kreml v posledních letech podporuje vytváření "kozáckých" jednotek. V mnoha městech tyto jednotky honí "ilegální" imigranty a útočí na muzea a galerie, z nichž odstraňují "rouhačské" artefakty. Polovojenské "kozácké" oddíly bojují také proti Ukrajincům na východní Ukrajině.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

Velké množství tisíců především mladých demontrantů pochodovalo v sobotu v Petrohradě po Něvském prospektu - skandovali hlavně "Pryč s carem" a "Putin je zloděj". Demonstrace v mnoha ruských městech se konaly dva dny před  Putinovou inaugurací. 



 

V Moskvě se zároveň konala proputinovská demonstrace nacionalistů. Nacionalisté zaútočili na protiputinovské demonstranty. Organizátor demonstrací, opoziční politik Navalnyj byl zatčen.

Celkem bylo po celém Rusku zatčeno asi 1600 lidí.

Policie zatkla asi 150 lidí v Krasnojarsku na východní Sibiři a dalších 75 v Jakutsku, v hlavním městě regionu v severovýchodním Rusku, kde se těží diamanty.

Úřady v Moskvě varovaly stoupence opozice, že budou zatčeni, pokud se účastní protiputinovských demonstrací, které nebyly povoleny. V předvečer dnešních demonstrací policie zatkla celou řadu Navalného stoupenců.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zatýkání Navalného v Moskvě. Policie ho z demonstrace odnesla:




Na Puškinově náměstí v Moskvě nedaleko Kremlu se protiputinovské demonstrace účastnily tisíce lidí. Navalnyj byl zatčen za neuposlechnutí policie, za což může být potrestán patnáctidenním vězením. Loni byl Navalnyj vězněn dva měsíce. 


Policie v Moskvě byla překvapena, když se stovkám demonstrantů podařilo dostat se z Puškinova náměstí na Strastnoj bulvar. Dopravní policie musela vytvořit objížďku pro vozidla, zatímco se pořádková policie, občas obušky, pokoušela opakovaně ulici od demonstrantů vyprázdnit. Docházelo k izolovaným potyčkám, když se někteří demonstranti odmítil pohnout z místa. V Moskvě bylo zatčeno asi 600 lidí. 

Odtažen policií byl i muž v rudé róbě a s korunou na hlavě, který představoval "cara Putina". 

"Strávil jsem 18 let svého života za vlády Leonida Brežněva a dalších 18 let za Putinovy vlády," řekl Alexander, 63, stoupenec opozice. "To už stačilo. Putin nemá právo vládnout tak dlouho. Nikdy nezvítězil v autentických volbách." 

Sobotní protesty v Moskvě byly největší od loňského roku, kdy opozice opakovaně pořádala demonstrace, jichž se účastnil velký počet občanů protestujících proti obrovské korupci Dmitrije Medveděva, ruského premiéra.

Policii v Moskvě pomáhali nacionalističtí aktivisté z prokremelské organizace Molodaja Gvardija. Někjteří útočili na demonstranty biči. 

Protesty dokazují, že Navalnyj je schopen zorganizovat relativně velké demonstrace, avšak nedokáže vyvolat tak velkou celonárodní podporu, která by mohla ohrozit Putinovu vládu. Navalného stoupenci tvrdí, že je to proto, že Navalnyj nemá přístup do státní televize, která systematicky pomlouvá kritiky Kremlu. Státní ruská televize Navalného obviňuje, že je to agent Spojených států a Británie a že plní jejich úkol Putina svrhnout. 

Podrobnosti v angličtině ZDE


 

0
Vytisknout
9327

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2018