Izraelští představitelé: Další konfrontace s Íránem je "nevyhnutelná"

12. 2. 2018

čas čtení 1 minuta
Izraelští představitelé tvrdí, že jejich ozbrojené síly v příštím střetnutí zasadí Teheránu mnohem tvrdší úder. A toto střetnutí je podle nich pouze otázkou času, píše Yoav Zitun.


V sobotu íránský bezpilotní prostředek infiltroval do izraelského vzdušného prostoru a byl sestřelen. Po incidentu následoval útok izraelského letectva na cíle v Sýrii, který skončil sestřelením izraelského letounu.

Záběry které izraelský vojenský cenzor uvolnil k publikaci ukazují nálet na velitelské a řídící centrum sestřeleného prostředku, který vzlétl z letecké základny T-4 na východě provincie Homs, 60 km východně od města Palmýra.

Bezpečnostní představitelé v neděli také oznámili, že letectvo útočilo na dodatečný íránský cíl v Sýrii, který má pro Teherán velký význam. (Řeč je zřejmě o raketovém vývojovém středisku u Damašku - KD.)

Tito lidé připouštějí, že sestřelení prvního izraelského letounu od roku 1982 zvyšuje sebedůvěru syrského prezidenta Bašára Asada, trvají na tom, že Sýrie chápe, jakou cenu by zaplatila, pokud se něco takového stane znova.

Navzdory ruské výzvě k respektování syrské suverenity Izraelci tvrdí, že Moskva není posledními událostmi v regionu zvlášť znepokojena.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7495

Diskuse

Obsah vydání | 14. 2. 2018