Americká koalice a proasadovské síly se střetly ve východní Sýrii

9. 2. 2018

čas čtení 2 minuty
Američany vedená koalice a její lokální spojenci v Sýrii v noci na čtvrtek zasáhli provládní jednotky leteckými údery a dělostřeleckým přepadem. Odrazili tak "nevyprovokovaný útok" na východní straně Eufratu.


Incident podtrhl potenciál pro další konflikt v ropných oblastech na východě Sýrie, kde aliance kurdských a arabských milic podporovaná Američany kontroluje rozsáhlá území získaná na "islámském státě".

Syrský prezident Bašár Asad podporovaný íránskými milicemi a Moskvou prohlásil, že získá zpět celé syrské území.

Provládní síly měly zřejmě v úmyslu obsadit ropná pole v Chušamu východně od řeky Eufrat v provincii Dajr az-Zaur, prohlásil americký představitel pod podmínkou anonymity.

Útok provedlo uskupení zhruba 500 vojáků podporované dělostřelectvem, tanky, raketomety a minomety. Koaliční síly zabily zhruba stovku útočníků.

Syrská státní televize informovala, že koalice zapříčinila "desítky mrtvých a zraněných" bombardováním provládních jednotek. Avšak velitel vojenské aliance podporované Asadem údaje zpochybnil, hovoří o sedmi mrtvých a sedmadvaceti zraněných. Američané hlásí jednoho zraněného v řadách lokální milice.

V dopise OSN ministerstvo zahraničí označilo úder na útočící síly za "válečný zločin" a vyzvalo k rozpuštění Američany vedené koalice.

Podle koaličních zdrojů došlo k syrskému útoku asi 8 km východně od hranic "dekonfliktní zóny" v Chúšamu, městě ležícího jihovýchodně od provinčního centra Dajr az-Zauru. O syrském útoku i vlastním protiúderu Američané informovali ruské představitele.

Ruské ministerstvo obrany prohlásilo, že provládní milice prováděly průzkum a jejich aktivity nebyly Ruskem odsouhlaseny.

Americké ani koaliční zdroje neuvedly detaily ohledně identity útočících sil. (Lokální opoziční zdroje hovoří o íránských milicích - KD.)

Koalice v emailu tvrdí, že provládní síly zahájily nepřátelství dělostřelbou, tankovými manévry a palbou minometů po postupném shromažďování sil během minulého týdne.

Reportér syrské státní televize popsal útočící síly jako "místní lidi bojující proti (IS) a (Kurdy kontrolované) SDF".

Ruská agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany tvrdí, že incident ukázal, že americkým cílem v Sýrii není boj proti IS, ale "obsazení a zadržování ekonomických aktiv".

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8330

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2018