Mezitím v Absurdistánu 48:

Židům a komoušům vstup zakázán

29. 11. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 15 minut
Rád bych zahájil svůj článek tento týden tím, že vám umožním nahlédnout do toho, jak je píšu. Každý den probírám polské zpravodajství a hledám v něm absurdní události a prohlížím všechny odkazy, které mi posílají přátelé a čtenáři. Zároveň sleduju i "vážné" zprávy a pak píšu svůj článek tak, abych, humornou formou, při využívání těch absurdních zpráv, sděloval vážné informace o tom, co se děje v Polsku.



Většina zpravodajství z Absurdistánu je tak absurdní, že už se ani nesnažím je dělat ještě komičtější (což je vlastně smutné), ale někdy sám přidávám vlastní vtip. Na druhou stranu existuje těch absurdních zpráv tolik, že se mi většina z nich do článku nevejde (a přesto jsou mé články pokaždé daleko delší, než by měly být). Ale někdy se ty zprávy, které jsem původně nepoužil, objeví v pozdějších článcích, pokud dojde k nějaké nové zápletce.

Například před dvěma měsíci jsem psal o nápadu Magdaleny Ogórek začlenit myslivce do teritoriální armády a udělat z nich první linii obrany proti invazi. Chtěl jsem se tomu vysmát a říct, že možná příští "dobrý nápad" může být přimět vojáky, aby dělali práci myslivců, ale rozhodl jsem se to nenapsat. Říkal jsem si, že by to byl pitomý vtip, a tak jsem to celé téma z článku prostě vyhodil.

Avšak nyní se můj tehdejší vtip, který jsem nepoužil, přece jen do série Mezitím v Absurdistánu dostává, a to tentokrát jako vážná zpráva. Víte, v Mazovieckém vojvodství dostanou vojáci volno, aby mohli jít na lov divočáků, poté, co myslivci odmítli realizovat absurdní nápady ministra životního prostředí Jana Szyszka.

Avšak i když ti nevděční myslivci odmítají chválit každou blbost, kterou si vymyslí ministr Szyszko, navzdory tomu, co všechno pro ně udělal, Szyszko si nemůže stěžovat na nedostatek stoupenců. Zaměstnanci Státních lesů jsou na něm závislí, tak nemají jinou volbu než se účastnit trapných demonstrací na Szyszkovu podporu, jako byla tato nedávná, zorganizovaná jako protiváha Szyszkově porážce v konfliktu s Evropskou unií ohledně kácení stromů v Bělověžském pralese. Na demonstraci bylo všechno, dechovka, transparenty na podporu pana ministra ("SZYSZKO=ROVNOVÁHA V LESÍCH I V PŘÍRODĚ!"), ukázky pravicové poezie ("Pane profesore, mluvna nás více/ mluvte na nás více, toužíme po takovém projevu už léta/ každé jednotlivé vaše slovo vyvolává mrazení v naší páteři/ mluvte na nás více, Bůh vám žehnej") - a víc:

Minister Szyszko: Jesteśmy skazani na sukces. Leśnicy pod Sejmem manifestowali poparcie dla polityki resortu
 
Projev také pronesl Otec Duszkiewicz, kněz myslivec: "Podle Božího oka je příroda pro člověka. Člověk by jí měl využívat a zaměstnanci Státních lesů jsou nádherným nástrojem v Božích rukou, kteří vynikajícím způsobem plní Boží vůli, že máme využívat polských lesů a přírodních zdrojů tím, že budeme plnit Boží slova (...) Pane ministře, z duchovního pohledu na věc mohu říci, že jste se postavil proti zlu, proti Satanově ideologii, je nutno to říct zcela otevřeně. Proto vás ničí a ponižují s takovou zuřivostí!" (Hlas z davu: "PRYČ SE SATANEM!")

V polské politice je stále více náboženství. Účastníci zasedání parlamentní komise o geneticky modifikovaných potravinách spontánně začali zpívat nábožnou píseň. Na otázku, "Komu sloužíte, Bohu nebo Mamonu?" odpověděla jedna dáma ze zadních řad: "Jsme potomci Jaxy Gryfity, římských císařů, jsme potomci Ježíše a krále Davida, a tam ta zpráva, která září, která měla přijít z Polska, já jsem ta osoba. Kněže, řekni mi, že jsem Svatá Maria. Všechno to souhlasí!"

Kobieta ogłasza, że jest Matką Boską, a posłowie śpiewają "Boże, coś Polskę". A to wszystko w Sejmie

Trochu jsem se jaksi ztratil v té chvíli, kdy se ukázalo, že Svatá Maria je potomkem Ježíšovým, takže to sem prostě jen dávám. Nemám absolutně tušení, co k tomu říct. Možná, že by se Josefu Švejkovi líbilo žít v dnešním Polsku, jemu se přece moc líbilo "když lidi blbnou na kvadrát". Když už o tom hovoříme, policie už vydala kalendáře na příští rok, s fotografiemi  Mariusze Błaszczaka, ministra vnitra, a jeho zástupce. Jestlipak lidi taky skončí ve vězení, jako chudák hostinský Palivec, jestliže na ty portréty budou kálet mouchy?

No, polské děti bohužel tuhle vazbu na Švejka nebudou znát a neočekávám, že by v brzké době Jaroslava Haška mohli číst. Na druhé straně, pokud jde o bibli, podívejte se, zda by se vám podařilo vyřešit tuto matematickou úlohu:

"Bible (první královská knioha, 7,23) praví, že král Šalamoun nařídil, aby byla vybudována kruhová zásobárna vody. Její obvod byl 30 ellů a průměr 10 ellů. Jaký odhad π pochází z této informace? Vyhledejte v bibli fragment, který popisuje tyto události."

Ano, já si to nevymýšlím, to je prosím v učebnici matematiky pro čtrnáctileté, která vyšla v roce 2015.


Ale někteří lidé čtou jiný dokument. Ministr zahraničních věcí Witold Waszczykowski prohrál svůj soudní spor s nevládní organizací usilující o transparentnost, Sieć Obywatelska. Odmítl totiž zveřejnit expertízy, o nichž se zmínil, když obvinil Evropskou unii z volebního podvodu, když byl Donald Tusk znovuzvolen předsedou Rady Evropy. A teď má problém, protože se ukazuje, že žádné expertízy neexistovaly, prostě si je vymyslel, takže se zveřejnit nic nedá. Jemu to je ovšem jedno, toto faux pas není ničím ve srovnání s jinými akcemi strany Právo a spravedlnost.

Například jde o akce osoby, která skutečně byla podvodně zvolena, Julie Przyłębské, je to předsedkyně falešného Ústavního soudu strany Právo a spravedlnost. Przyłębska zneužívá vládních peněz a požádala prokuraturu, aby žalovala novináře z listu Gazeta Wyborcza, kteří publikovali informace o tom, že její manžel tajně pracoval pro komunistické výzvědné služby. Je důležité si povšimnout, že Przyłębska nepodala civilní žalobu jako soukromá osoba, ale obviňuje deník z "útoku na instituci" - obdobně jako to učinil ministr obrany, když napsal  Tomasz Piątek svou knihu o Macierewiczových vazbách na Kreml.

Podřízení ministra Błaszczaka intenzivně sledují a šikanují opoziční aktivisty. To vyšlo najevo, když jeden policista opustil své zaměstnání, prostě nebyl schopen takové příkazy plnit, a o záležitosti informoval média. Mezitím Zbigniew Ziobro, ministr spravedlnosti, dál vede svou soukromou vendettu proti lékařům, kteří léčili jeho zemřelého otce. Obviňuje je nejen z lékařských chyb, ale i z toho, že prý na jeho otci prováděli nezákonné experimenty, byli zkorumpovaní, falšovali dokumenty a způsobili zkázu Titanicu (sorry, trochu jsem to přehnal, ze zkázy Titanicu je - zatím ještě - neobvinil). Tento případ se táhne déle než 11 let a starší z lékařů, světoznámý kardiolog, nedávno opustil své zaměstnání. Uvedl, že už ho v důsledku stresu, způsobovaného neustálým šikanováním jeho samotného, jeho spolupracovníků i jeho rodiny, už vykonávat nemůže. Vzhledem k tomu, že rodina Ziobrových v této věci u soudu znovu prohrála, hodlají se odvolat a nechat celý případ znovu zkoumat u vyššího soudu v Krakově. Ve snaze zajistit, aby byl tentokrát verdikt správný, zahájili kádrování a vyšetřování expertních svědků i soudců, kteří dosud v tomto případě rozhodovali, a aby se výsledek stoprocentně zajistil, předseda zmíněného soudu byl právě odstraněn a nahrazen jiným.

Stanisław Piotrowicz, poslanec strany Právo a spravedlnost, kterého přistihl novinář ze serveru Onet.pl, že šíří lži, obvinil v zuřivé diskusi tohoto novináře, že jedná v zájmu německých vlastníků tohoto portálu. "No, já vám to nemám za zlé, chápu, že pracujete tak, jak to chtějí vaši zaměstnavatelé,"   řekl. A já mu věřím, konec konců, jako bývalý komunistický prokurátor, kterého chválili jeho nadřízení za jeho akce proti demokratické opozici v osmdesátých letech, Piotrowicz ví hodně o tom, jak dělat sprosťárny a tím si tak trochu přivydělávat...

Konec konců, pro stranu Právo a spravedlnost jsou důvěryhodná jen "naše národní média". Pro ostatní obyvatelstvo jsou důvěryhodná asi tak jako ruská média při informacích o ruské invazi na Krym. Například, máme tu tutéž ženu, interviewovanou dvakrát. Jednou pod jménem Anita Zapładka, podruhé pod jménem,  Magda Bąk… 


Avšak alespoň ředitel státní televize TVP má o jednu starost méně. Nedávno se jeho lidem podařilo najít expertního svědka, který obvinil jiného řidiče za nehodu, k níž došlo, když se Jacek Kurski vracel z festivalu v Opole: jeho řidič zastavil na krajnici a pak se rozhodl udělat obrat o 180 stupňů a vjel před správně jedoucí automobil. Nyní prý je jasné, že vinu měl ten druhý řidič, protože řidič Kurského jasně ukazoval blinkrem, že se bude obracet (až na to, že podle polských silničních předpisů musíte dát jedoucím vozidlům přednost, když se na silnici chcete obrátit).

Ale zatímco ten blinkr možná zdálky nebyl vidět, jasný transparent na vratech penzionu, který provozuje Piotr Rybak, byl zaznamenán nejen místně, ale po celém světě.   Rybak, který byl odsouzen za to, že spálil loutku žida, a který spolupořádal letošní demonstraci v Den nezávislosti ve Vratislavi, která poctila Jaydu Faydenovou z organizace Britain First jako svého čestného hosta, chtěl dát najevo, kdo je vítán v jeho penzionu, tedy spíš kdo ne. Na transparentě je napsáno: POLSKÝ DŮM: ZÁKAZ VSTUPU ŽIDŮM, KOMOUŠŮM A VŠEM ZLODĚJŮM A ZRÁDCŮM POLSKA.




Místní policie si jaksi toho transparentu nepovšimla, podobně jako pravicový happening s portréty europoslanců visícími ze šibenic, unikl pozornosti policie v Katovicích, která tuto demonstraci ochraňovala.  Možná jediným způsobem, jak to učinit dostatečně velkým, aby si takovéto akce povšimla policie, stojící ve vzdálenosti jen několika metrů, by bylo realizovat myšlenku jednoho z místních radních strany Právo a spravedlnost. Ten napsal na Twitteru, že "by mělo být víc šibenic a oběšena by měla být celá strana Občanská platforma".    Naštěstí si tentokrát toho povšiml ministr Zbigniew Ziobro, avšak obvinil z toho opozici. Konstatoval, že "opozice umožňuje agresi a každá akce pak vyvolává reakci".   Není divu, že jeho podřízení z místní prokuratury odmítli zahájit stíhání proti organizátorům tohoto happeningu.   Vyjádřili se, že "nemají dost dat", přestože dostali jména všech účastníků tohoto happeningu.

Avšak policie zjevně nemá problém, že by špatně viděla - velmi dobře se jí podařilo zaznamenal malou nálepku, kterou někdo umístil na podnikovém vozidle televize TVP. Na nálepce byl citát z manifestu onoho muže, který se před několika týdny upálil, a tak policie udělala všechno, co bylo v jejích silách, aby si nikdo nemohl přečíst, co je na té nálepce napsáno. Dva policisté hrdinně blokovali u automobilu výhled na nálepku vlastními těly.

Bohužel pro polské vlastence nebyli tito policisté jedinými osobami s dobrýma očima, a tak si někdo povšiml, že účastníci Varšavského povstání vymalovaní na nové vlastenecké nástěnné malbě v Lomiankách vypadají nějak podivně. Zjevně okopírovat ten obrázek z fotografie vojáků z nechvalně známé útočné brigády SS "Dirlewanger"  a přidání červenobílých pásek na ruku z těch esesáků nedělá národní hrdiny. Ale co očekávat, když veškerý výzkum na tuto malbu spočíval v tom, že se zadal výraz "vojáci z varšavského povstání" do vyhledávače Google?

Avšak alespoň Anja Rubik konečně slyšela několik pozitivních (?) slov od polské pravice ohledně jejího projektu sexuální výchovy, o němž jsme tu psali posledně.  Pravicový publicista Bronisław Wildstein se vyjádřil, že Rubiková je možná tou pravou osobou, která by měla stát v čele projektu pohlavní výchovy, "protože je to atraktivní ženská, a tak asi má hodně sexuálních zkušeností". Zjevně je v jeho špinavé mysli modelka totéž co prostitutka, a skutečnost, že to napsal ve svém článku jen mírně zastřeně, na věci nic nemění. A je jen smutné, že tomuhle muži udělil prezident Duda nejvyšší polskou medaili.

Avšak nejsmutnější věcí tohoto týdne je, že strana Právo a spravedlnost právě podřizuje polské soudnictví sobě, a mění i volební proces. Prezidentovo veto před několika týdny bylo jen malou překážkou (anebo plánovaným odvedením pozornosti) a v současnosti parlament připravuje nový zákon, který je ještě horší než ten, který Andrzej Duda odmítl podepsat. Avšak zjevně Jarosław Kaczyński Dudovi už nedůvěřuje, a tak se rozhodl přijít s novým odvedením pozornosti: během nesmírně důležitého parlamentního jednání ostentativně četl Kaczyński knihu: Atlas koček.  To fungovalo dobře, protože to jednak bylo představení, jímž chtěl ukázat, jak silně ho zajímají námitky opozice proti tomu, co dělá, ale také se mu podařilo odvést pozornost médií od toho, co se ten den ve skutečnosti v parlamentě dělo. A pak byla ta kniha vydražena pro charitu, což mu přineslo  další pozitivní PR. Ani zoufalý pokus jednoho z opozičních poslanců, který hodil složku dokumentů směrem k lavicím, kde sedí poslanci PiS (a udeřil tak stenografku do hlavy) nezpůsobil, aby se veřejnost začala zajímat o důležité věci.

Pokud budou tyto zákony schváleny, Polsko se oficiálně nebude nijak odlišovat od Běloruska.




 

0
Vytisknout
16243

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2017