Británie spektakulárně kapitulovala vůči EU i ohledně irské hranice - avšak severoirská DUP to blokuje

4. 12. 2017

čas čtení 4 minuty

Aktualizace:  Theresa Mayová a Jean-Claude Juncker byli nuceni přiznat v pondělí odpoledne, že se jim nepodařilo uzavřít dohodu o ukončení první etapy vyjednávání o brexitu, protože fundamentalistická protestantská severoirská strana DUP, která v londýnské Dolní sněmovně udržuje britskou konzervativní vládu u moci, dosud podmínky dohody neschválila. DUP zuří, že Mayová Evropské unii přislíbila "regulační shodu" mezi předpisy Evropské unie a Severního Irska, což by prakticky znamenalo, že Severní Irsko zůstane součástí jednotného evropského trhu a evropské celní unie.   ZDE

Brusel a Londýn mají obnovit jednání koncem týdne.

Zřejmě se do té doby pokusí Theresa Mayová zkorumpovat DUP další nabídkou stamilionů liber, aby s "regulační shodou" pro Severní Irsko tato strana souhlasila. DUP sice může hrozit Mayové, že přestane podporovat její Konzervativní stranu v londýnském parlamentě, jenže to by znamenalo okamžité nové volby a vládu labouristů a Jeremyho Corbyna, který by okamžitě souhlasil se zachováním Británie v jednotném evropském trhu.  Pokud zůstanou konzervativci u moci, bylo by možné, aby celá Velká Británie zůstala v jednotném evropském trhu a celní unii - čímž by Mayová uklidnila DUP - jenže to by v podstatě anulovalo celý brexit a bylo by to nepřijatelné pro londýnské brexitové fundamentalisty v Konzervativní straně. Třetí možností bude, že se jednání Británie o brexitu s Evropskou unií stoprocentně rozpadne, což by znamenalo, že Británie vypadne z EU bez dohody. To by však pro Británii znamenalo ekonomickou katastrofu a je zjevné, že Dolní sněmovna by odchod Británie z EU bez dohody vetovala.

DUP: "Severní Irsko musí odejít z EU za stejných podmínek jako Británie"


"Severní Irsko musí odejít z EU za stejných podmínek jako Británie, nedovolíme rozdílné předpisy v Severním Irsku a v Británii," zuří Arlene Foster fundamentalistická unionistická šéfka strany DUP, která - kontroverzně - přidržuje v Londýně u moci Konzervativní stranu Theresy Mayové. Podle zpravodajky BBC zatelefonovala Mayová po jednání s Junckerem Fosterové, která ji hned udělala čáru přes rozpočet:

Irský premiér Leo Varadakar uvádí, že text dohody o irské hranici byl dohodnut v pondělí dopoledne. Je zklamán, že britská vláda není ochotna nyní dohodu zkompletovat.

 

Zpravodajka BBC Laura Kuenssberg: "Varadakar potvrzuje, že dohoda byla oficiálně uzavřena. Bude obtížnější pro britskou vládu popírat, že všechno





***

Tragická kapitulace Británie vůči EU ve všech otázkách ukazuje, v jak slabém postavení je jakákoliv země, která se rozhodne odejít z EU. V případě ČR by to bylo ještě tisíckrát horší


Britská vláda spektakulárně kapitulovala před Evropskou unií navzdory svým předchozím tvrdým prohlášením, že "nikdy neustoupí" i ohledně irské hranice. Oznámil to vysoký europoslanec po setkání s hlavním vyjednavačem EU Michelem Barnierem. Philippe Lamberts, šéf skupiny zelených v Evropském parlamentě, hovořil po schůzce, kde byl čelným europoslancům předložen patnáctistránkový dokument obsahující dohodu.

V odstavci 10 se praví, že Velká Británie slibuje, že dodrží "regulační soulad" mezi Irskou republikou a Severním Irskem, ať se dohodne cokoliv v příštích obchodních rozhovorech. 

"Jsem překvapen, že s tím souhlasili," řekl Lamberts.

Podmínkou otevřené hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem musí být stejné předpisy pro podnikání, ekologii a sociální otázky v Severním Irsku jako v Evropské unii. Prakticky to musí znamenat, že Severní Irsko setrvá v jednotném evropském trhu.

Britští euroskeptici a fundamentalistická severoirská unionistická strana DUP, která podporuje v Dolní sněmovně Konzervativní stranu Theresy Mayové poté, co ta prohrála letos v červnu všeobecné volby a nemá už parlamentní většinu, vykřikovali  a měli svalnaté řeči až do poslední chvíle, že nic takového nedopustí. 

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
11378

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2017