Pozor, při pobytu v Británii může občan z EU přijít o život

4. 12. 2017

čas čtení 4 minuty
Velká Británie po hlasování o brexitu  nyní protizákonně vězní a deportuje z Británie četné občany Evropské unie, a to na dobu neurčitou. Někteří z nich po mnoha měsících nekonečného věznění páchají sebevraždu.

3. září 2017, dva dny před svými osmadvacátými narozeninami, žádal zoufale Marcin Gwozdinski britské imigrační úředníky ve vazebním deportačním imigračním středisku v městě Harmondsworth o pomoc. Britští strážci mu sdělili, že sanitku nezavolají a nikdo mu nepomůže. Rozplakal se jako dítě. Nikdo neudělal přesto nic. Druhý den se Gwozdinski oběsil.

Za poslední měsíc spáchaly v britských vazebních deportačních střediscích sebevraždu tři oběti. Letos v britských vazebních střediscích zemřel rekordní počet lidí - deset, dvojnásobek loňska. Jména tří z deseti těchto mrtvých ani nejsou známa. Britské ministerstvo vnitra občas tato úmrtí utajuje. Nezveřejnilo ani údaje o Gwozdzinského smrti, ani jeho věk. 



Gwozdzinského rodina tvrdí, že jsou okolnosti jeho smrti utajovány a že k jeho úmrtí nemuselo dojít. Je nesporné, že zemřel uprostřed opravdu kontroverzního období pro britskou imigrační praxi. Velká Británie po hlasování o brexitu totiž nyní protizákonně vězní a deportuje z Británie četné občany Evropské unie. 

Z údajů britského ministerstva vnitra, zveřejněných tento čtvrtek, vyplývá, že do září letošního roku bylo z Británie letos násilím deportováno 5321 občanů Evropské unie. Občané z Evropské unie jsou zatýkáni pro relativně bezvýznamné přečiny, jako je třeba dopravní přestupek, vězněni a deportováni. "Pokud máte vládu, která se bezostyšně zapřísahá, že chce vytvořit 'nepřátelské prostředí' pro imigranty, pak není překvapení, že jsou lidé zatýkáni, vězněni a deportováni, bez ohledu na svá práva," konstatuje Celia Clarke z charitativní organizace Propuštění na kauci pro vězněné imigranty. Její organizace bojuje proti deportaci 70 občanů EU - dvě třetiny z nichž nemají ani záznam v trestním rejstříku a průměrně žili v Británii 11,4 let.

Britské úřady také systematicky odstraňují bezdomovecké občany Evropské unie z britských ulic. Jsou jich zřejmě tisíce. Vysoký soud v Británii bude rozhodovat příští měsíc, zda je taková praxe vůbec legální. 

Vyvolává to konsternaci mezi diplomaty. Vali Staicu, třetí tajemník na rumunském velvyslanectví v Londýně, konstatoval, že jeho země si na tuto praxi stěžovala u britské ministryně vnitra. I slovenské velvyslanectví v Londýně je znepokojeno, že Británie vězní a deportuje občany "bez legitimního důvodu".

Loni v říjnu, přesto, že pracoval na staveništi v jižním Londýně, se Gwozdinski rozhodl spát nedaleko Streatham Common pod širákem. Kouřil konopí, aby usnul a jednoho dne se pohádal s jeho prodejci, kteří se ho pokusili okrást. Došlo k potyčce, která byla zaznamenána policejními kamerami. Druhý den byl zatčen a odvezen do vazebního střediska v Harmondsworthu. Byl chytrý a mnohomluvný. Neměl historii duševních chorob. Rodina uvádí, že nikdy neuvažoval o tom, že by mohl jednoho dne spáchat sebevraždu. 

Svědci mezi spoluvězni hovoří o tom, že opakovaně žádal ve vazebním středisku o lékařskou pomoc. Strážci ho ignorovali. Písemné prohlášení, které podepsalo 59 vězněných imigrantů nejrůznějších národností, obviňuje jednoznačně z jeho smrti britské úřady. 

Británie je jedinou zemí v Evropě, která vězní imigranty na dobu neurčitou. Psychologové poukazují na to, že to postihuje jejich duševní zdraví. 

Dva další polští vězni v imigračním středisku v Harmondsworth jsou tam vězněni už téměř rok. Jeden z nich byl uvězněn za drobný dopravní přestupek. Všichni tři, včetně Gwozdinského, se stali obětí duševních problémů, nikomu se nedostalo pomoci od psychologa. Dochází mezi nimi k sebepoškozování. 

Britské ministerstvo vnitra zřejmě utajuje úmrtí i dalších občanů Evropské unie. Před osmi měsíci se v imigračním vazebním středisku v Dorsetu usmrtil Slovinec Branko Zdravkovic, 43. Byl zatčen po razii proti Východoevropanům, pijícím v Londýně na ulici. Narodil se v tiché vesničce nedaleko Rakouska a v Británii pracoval léta. Po dlouhodobém věznění spáchal sebevraždu. 

"Britské ministerstvo vnitra se chová, jako by se Poláků bálo," říká partnerka Gwozdinského. "Potřebujeme vědět, proč byl Marcin vězněn tak dlouho, že se oběsil."

Podrobnosti v angličtině ZDE



0
Vytisknout
13300

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2017