Britské ministerstvo vnitra brutálně deportuje z Británie občany EU

29. 10. 2017

čas čtení 2 minuty
 

Od začátku roku 2017 do konce června deportovalo pryč z Británie britské ministerstvo vnitra 5301 občanů Evropské unie, které obvinilo, že přespávají na ulici bez přístřeší.  

Nyní rozesílá britské ministerstvo vnitra občanům v reakci na žádost o sociální byt dopisy, v nichž konstatuje: "Můžete se vyhnout bezdomovectví tím, že se vrátíte do Rumunska, nebo se odstěhujete do jiné členské země EU, kde máte plně zaručena veškerá lidská práva, která jsou obsažena v Evropské konvenci pro lidská práva."



Takový dopis dostal například žadatel o sociální byt z Rumunska, zadržovaný v detenčním středisku britského ministerstva vnitra za bezdomovectví. Podle práva EU mu má Británie povinnost poskytnout sociální byt. To by mu mělo umožnit propuštění z vazebního střediska, Namísto toho britské ministerstvo vnitra nutí občany EU z Británie odejít.


Evropský soud pro lidská práva chrání lidská práva a svobody jednotlivých občanů ve 47 zemích, které jsou členy Rady Evropy a zakazuje množství neférových a škodlivých praktik.

Británie nyní před odchodem z EU odmítá plnit direktivu Evropské unie, podle níž má každá členská země EU povinnost poskytnout občanu členské země EU přijatelné ubytování.

"Jestliže britští činitelé jednají vůči občanům EU takto nyní, budoucnost vztahů britských úřadů s občany Evropské unie by měla být zdrojem znepokojení pro nás pro všechny," konstatovala Celia Clarke, ředitelka právní charitativní organizace Kauce pro zadržované imigranty (Bail for Immigration Detainees). Hrozí nebezpečí, že rozvod s EU bude stále konfliktnější a to se odráží v chování britského ministerstva vnitra."

Ředitelství Evropské komise pro soudnictví informovalo britskou premiérku Mayovou, že vážně vyšetřuje věznění občanů EU v Británii a zjišťuje, zda britské úřady omezují "jejich právo volně se pohybovat a volně v Británii bydlet".

V Británii platí od února kontroverzní zákon, podle něhož mohou být občané Evropské unie, kteří nemají v Británii trvalou adresu, okamžitě ze země deportováni.

Podrobnosti v angličtině ZDE

https://www.theguardian.com/uk-news/2017/oct/29/home-office-eu-citizens-leave-uk-avoid-destitution

0
Vytisknout
9614

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2017