Paralelně s prezidentskou kampaní prosazoval Trump realitní projekt v Moskvě

1. 9. 2017

čas čtení 1 minuta
11. října 2015, čtyři měsíce po začátku volební kampaně, složil Donald Trump Vladimiru Putinovi pořádný kompliment. Rusko v té době čelilo rostoucí mezinárodní izolaci a bylo vystaveno ekonomickým sankcím kvůli anexi Krymu a vměšování v Donbasu, zaznamenal Ryan Lizza.


Mnozí se divili, proč nominant protiruské Republikánské strany nadbíhá bývalému šéfovi KGB s dlouhým rejstříkem porušování lidských práv.

Možná už jsme na stopě. 28. října 2015 Trump podepsal dohodu o záměru týkající se vybudování Trumpovy věže v Moskvě.

Následovala romance na dálku. Putin v prosinci oplatil Trumpovi chválu a označil ho za "talentovanou osobu" a "absolutního lídra prezidentské soutěže". Trump reagoval připraveným prohlášením, v němž hovořil o "vzájemném respektu".

Výměna komplimentů pokračovala i v následujících týdnech. V jednom z nejvíce šokujících prohlášení Trump podle všeho bránil Putinem nařizované vraždy novinářů. "Řídí svou zemi a přinejmenším je lídr, na rozdíl od toho, co máme my v této zemi," prohlásil kandidát ve vysílání MSNBC 18. prosince. A dodal: "Myslím, že naše země také dost zabíjí."

Snaha Trumpovy organizace o moskevský projekt se nakonec rozpadla koncem ledna 2016, protože projektu chyběl pozemek a stavební povolení. Ale i tak byla snaha prosadit projekt paralelně s kandidaturou skandální - a zprávy o pokusech zajistit projekt zveřejněné tento týden skandál ještě výrazně zhoršují.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6134

Diskuse

Obsah vydání | 1. 9. 2017