Bodláky Václava Duška

Frňákovníky podřipské prosperují

18. 7. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut
V líbezné krajině podřipské, oplývající bohatstvím nesmírným, čistou láskou i pravdou, přátelé, žije se nad světově zavedené poměry, jak nám připomínají kazatelé úspěchu; paseme se nasyceni, v relativním bezpečí, demokracii můžeme uvážlivě vyvážet. Ameriku máme již na dohmat, stačí vytrvat a za velkou louží budou užasle civět, jak nás mohli mocensky přehlížet; není malých národů, to si pamatujte, obři na hliněných nohou! EU zvolna tichounce řídíme vojensky, i policejně, staráme se o nebezpečnou bezpečnost; výklady k dosažení vítězství můžeme přednášet s čistým srdcem i ve West Pointu. Máme širokou generalitu, brzy předstihne počtem řadové vojáky. Bojiště očekávají nové mladé maso, vonnou čerstvou krev, k dodávce ihned. Věřte nevěřte, ale i zelený mozek se mnohdy a mnohým hodí.

Dny přátelství, svobody, pochopení. Vojna není kojná, ale štěstí nepřinese všem, mrtví tiše žalují, generálští matadoři se radují, hroby v nádherné zemi pokryty květy. Podívejte na nás, máme promyšlenou strategii do detailů. Poradíme, pomůžeme.

Genialita vytváří prý z bývalé společnosti pacholků a služek vývozní kapitál – nemusíme hovořit cizím jazykem. Učte se česky, nedouci. Předáci politických zbytečností nezvládají ani rodný jazyk, vypínají hrudníčky, hašteří se, urážejí, ničí – a jazyková výbava nulová, argumenty duté, slova ubohá. Vypomáhají si i starými fašistickými úslovími a nic se jim nestane – blbce nepotrestáš a stěží kdy účinně vyléčíš, musí se zalknout vlastní zvráceností.

Dokážeme zlehka uplést bič z čehokoli na požádání. Zíráte, závidíte! Taháme si trička, ukazujeme nádobíčka. Znáte ze svého okolí bytost, která o sobě otevřeně řekne – bacha na mne, jsem nedouk, vykuk, ale budu vás zastupovat, líní tupci. Nedávno potkal jsem unikátní druh chlápka, který se přecpal sladkými frňákovníky a pravil, že mohl být šéfredaktorem čehosi významného až se z toho lidem v Karáčí točí hlavy, neboť on hovoří velmi slušně anglicky. Nebýt tolerance sama, mohl jsem vybuchnout v huronský pokřik. Lépe mít o sobě vysoké mínění než se plazit pod čárou úspěchu. Ročně se rodí tisíce úspěšných.

Hospodské vejtahy pro jistotu pomineme, i když… Většina z nich řídí imaginární stát ve jménu silových půtek, dokáže zatočit s vlezlými imigranty, nenasytnými zloději, podezřelými milionáři, línými bezdomovci, neodbytnými kverulanty. A díry ve státním rozpočtu zalepí odnětím majetku přežraným zbohatlíkům, pro které uchystá tábory převýchovy. Nad branou lágru heslo: Kdo krade – nedokrade! Zamést s jedovatou vírou dokáží pivní nádeníci v kroku; zrušit s okamžitou platností kostely, lhavé faráře, slaboduché farníky – dokud nám neukážete Boha, bídáci, budete na černé listině, a nestrašte nás apoštolskými povídkami. My už vám vyženeme z hlavy Marii i Ježíše! Hupky s vírou do víru vodního!

Sportovní úspěchy slavíme poskakováním – kdo neskáče, není oddaný frňákovník! Znalci sportu kritizují vlažný přistup novodobých gladiátorů – do montérek a k soustruhům a věčná škoda, že doly přestávají dolovat – vydolovány vyškolenými filuty! Sportovní sázkaři jsou tvrdí chlápci a pro ostré slovo nejdou daleko – nechutně urážejí, slabomyslně vyhrožují, a přitom dobrá rada těmhle chomoutům. Když neumíš sázet, dacane, a prohra z tebe činí splašené hovado, tož nech prachy v klidu a věnuj se rozvoji těla a ducha. Bolest povznáší. Chybí-li ti vzdělání, navštěvuj vysokou hospodskou – učebny nabity lidovými profesory.

Od minuty v klidu vysypete z rukávu jména desítek schopných prezidentských kandidátů; pár skromných se k prezidenství nehlásí, ale mohli být čímkoli, skutečně, pouze je zastavila lepkavá smůla.

Ocenění u nás doma v Podřipsku podléhá neurvalé kritičnosti. Oceněný dostane naloženo, co se do něj vejde. Žil v době temna a neživořil, pacholek nemytý, oceněn byl dokonce servilními kulturními katy; před Moskvou zívli a v Praze tajemnictvo usnulo strachy hlubokým spánkem. Kritička se zajíká chorobnou zlobou, žlučník k prasknutí, sama ničeho pořádného neuměla, neumí, a umět nebude – fašounské pokřiky opět v módě; budeme po tobě plít, máchat tě ve špíně, urážet, hnusně nálepkovat, přisuzovat ti budeme neprofesionalitu, podezřelé a okázalé kamaráčofty – a ty budeš kušovat, vejre, jinak si už neškrtneš. Neboj, do nosu ti nenaprší, od toho jsme tady my a námi vyhlédnutí.

Přehlídka vejtahů se koná denně, račte se dívat, poslouchat a zírat. Modelky, nejlepší matky, vynikající kuchařky, profesionální milenky, nu, k následování, samá Pretty Woman, žádná blbá popelka – štěstí z nich kape, vidíte i závidíte?! Produkovat přehlídky velkolepých úspěchu může úspěšný producent i prolhaný šašour. Jméno nechtějte, má za sebou údajně žravé právníky, upjaté prokurátorky, secvičené učitelky, zazobané ředitelky, významné doktorky, bisácké princezny, žurnalistické komtesy, neúprosné vyšetřovatele pravdy a lži; pravda – nemají se u nás všichni špatně, a že se vám z toho dělá mdlo. Nebuďte ukovaní do vlastní pravdy, odpočinete si.

Nepsané pravidlo úspěchu – intrikovat není hříchem.

Koupím kilo frňákovníku, platím hotově.

0
Vytisknout
8414

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2017