Znečištění umělými hmotami hrozí téměř trvalou kontaminací životního prostředí

20. 7. 2017

čas čtení 1 minuta


Z první globální analýzy masové vyráběných umělých hmot vyplývá, že od padesátých let lidstvo vyrobilo 8,3 miliard tun plastů. Většina z nich končí na skládkách nebo v oceánech. Vahou se to rovná jedné miliardě slonů. Plasty v životním prostředí budou existovat stovky, možná tisíce let. Vzniká tak vážná krize, srovnatelná s globálním oteplováním.

"Dusíme ekosystémy umělou hmotou a jsem velmi znepokojen, že to může mít mnoho nezamýšlených, záporných důsledků, o nichž se dovíme teprve, až bude příliš pozdě," řekjl Roland Geyer z University of California and Santa Barbara.



Do roku 2050 lidstvo vyrobí 34 miliard tun plastů.

Minulý měsíc informoval deník Guardian, že po celém světě si lidé kupují každou minutu celkem milion plastových lahví a že do roku 2021 má tento počet vzrůst o dalších 20 procent.

Letos vědci nalezli téměř 18 tun plastů na jednom z nejopuštěnějších ostrovů, na neobydleném korálovém atolu v jižním Tichomoří. Jiná studie arktických pláží zjistila, že jsou také těžce zamořeny plastem, navzdory tomu, že je tato oblast jen řídce obydlená lidmi.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
7336

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2017