Stane se francouzský výjimečný stav stavem trvalým?

12. 7. 2017

čas čtení 2 minuty
Francouzský parlament minulý týden odhlasoval šesté prodloužení výjimečného stavu, což znamená nejdelší nepřerušené období platnosti výjimečného stavu od alžírské války v 60. letech, upozorňuje Yasmeen Serhanová. V parlamentním projevu z minulého pondělí prezident Emmanuel Macron slíbil "obnovit francouzské svobody" zrušením dekretu a jeho nahrazením novým, trvalejším protiteroristickým zákonem.


Předloha, kterou by měly v příštích měsících schválit obě komory parlamentu, se "výslovně zaměří na teroristy s vyloučením všech ostatních Francouzů," sdělil Macron zákonodárcům během neobvyklého projevu ve Versailles. Opatření, dodal, zahrne "plnou a trvalou úctu k ústavním požadavkům a... tradicím svobody".

Návrh, jehož cílem podle vlády bude "posílit vnitřní bezpečnost a bojovat proti terorismu", činí trvalou sérii nových pravomocí, z nichž některé jsou nyní kryty výjimečným stavem zavedeným po teroristických útocích v Paříži v listopadu 2015. Tato opatření zahrnují vládní pravomoc označit veřejná prostranství za bezpečné zóny (což umožní úřadům zakázat zde velká shromáždění), dočasně uzavřít bohoslužebná zařízení podezřelá z propagace extrémismu a provádět individuální sledování s využitím přikázaného místa pobytu nebo domácího vězení.

Ale někteří pozorovatelé tvrdí, že by zákon ohrozil svobody, které chce chránit. Podle nich zakotvuje určitá ustanovení, která by dříve byla možná jen v podmínkách výjimečného stavu.

Výzkumník organizace Human Rights Watch Kartik Raj informoval, že některá z těchto "výjimečných opatření" zahrnutá v návrhu, jako domovní prohlídky bez soudního příkazu, jsou podceňována. "Cosi co bylo prohlídkou bez příkazu se označuje za návštěvu."

Macronova vláda tvrdí, že cílem zákona je ukončit výjimečný stav a současně poskytnout úřadům nástroje k boji a prevenci terorismu. Macron jako kandidát slíbil snížit riziko terorismu preventivními opatřeními jako posílení policie o 10 000 nových lidí a posílení zpravodajského aparátu. V červnu oznámil vytvoření úkolového uskupení dohlížejícího na veškeré protiteroristické aktivity. Agentura s 20 lidmi bude vedena bývalým zpravodajským důstojníkem Pierrem Bousquetem de Florianem a bude mít za úkol dohlížet na ostatní instituce a centralizovat zpravodajské informace shromážděné ministerstvy vnitra, obrany a spravedlnosti.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8918

Diskuse

Obsah vydání | 14. 7. 2017