Londýn směřuje ke konfliktu s velšskou a skotskou vládou ohledně brexitu

14. 7. 2017

čas čtení 1 minuta
Skotská premiérka Nicola Sturgeonová jednala v Bruselu s vyjednavačem EU pro brexit Barnierem

Theresa Mayová zřejmě  směřuje k explozivnímu ústavnímu konfliktu ohledně brexitu. Skotská a velšská vláda konstatovaly, že nemohou podpořit její zákon o zrušení legislativy Evropské unie, který byl zveřejněn ve čtvrtek. Tento zákon Mayové o Odchodu z Evropské unie se stal terčem ostré kritiky od poslanců i lidskoprávních aktivistů, stejně jako politiků v Edinburku a v Cardiffu, kteří ho odsoudili jako pokus Londýna přisvojit si veškerou moc.


 

Pouhých několik hodin poté, co londýnská vláda zveřejnila šestašedesátistránkový zákon, který má zrušit Zákon o vstupu Velké Británie do EHS z roku 1972 a včlenit dlouhá desetiletí zákonodárství Evropské unie do britského domácího práva, kde pak má být pozměňováno. šéfové skotské a velšské vlády Nicola Sturgeon a Carwyn Jones ho odmítli.

Aktivisté i poslanci poukázali na celou řadu dalších znepokojení ohledně tohoto zákona, včetně rizika, že mohou být ohrožena lidská práva a že by se vláda mohla zmocnit obrovských pravomocí bez řádné kontroly parlamentu

Ve společném prohlášení konstatovali Sturgeonová a Jones:

"Opakovaně jsme se snažili jednat s londýnskou vládou o těchto záležitostech a předložili jsme konstruktivní návrhy ohledně toho, jak dosáhnout výsledků, které ochrání zájmy všech národů v Británii, zabezpečí naši ekonomiku a bude respektovat vládní decentralizaci. Bohužel tento zákon je nezačlenil. Namísto toho je to nahá snaha získat moc, je to útok na základní zásady decentralizace Británie a mohl by destabilizovat naši ekonomiku."

Londýnská vláda potvrdila, že bude usilovat o souhlas Edinburku i Cardiffu, avšak Sturegonová a Jones dali najevo, že zákon neschválí, dokud nebude podstatnou měrou přepracován. 

0
Vytisknout
8756

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2017