Americká města, státy a firmy slibují plnit pařížskou dohodu, i když od ní Trump odstoupí

2. 6. 2017

čas čtení 1 minuta
Trump se svým postojem k pařížské klimatické dohodě nenaráží jen ve světě. Také doma jednotlivá města, státy a firmy vyjadřují smlouvě podporu.


Newyorský starosta Bill de Blasio ve středu oznámil, že podepíše exekutivní příkaz k dodržení městských závazků vyplývajících z pařížské dohody. "Je to smutná situace, když lokality musejí dělat to, co by měla dělat federální vláda," prohlásil.

De Blasio následoval starostu Los Angeles Erica Garcettiho, který v listopadu zorganizoval otevřený dopis 71 měst vyzývající Trumpa k dodržení dohody.

Kalifornský guvernér Jerry Brown slíbil "významnou akci" pokud Trump od dohody odstoupí. A není sám. Počátkem května guvernéři států Kalifornie, Colorado, Connecticut, Delaware, Havaj, Minnesota, New York, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, Virginia a Washington podepsali vlastní výzvu Trumpovi ohledně klimatické dohody.

Počátkem května 25 předních amerických společností včetně Apple, Facebooku, Hewlett Packardu, Intelu, Microsoftu nebo Unileveru podaly celostránkové inzeráty v několika listech s další výzvou podporující dohodu.

Spojené státy nesou zodpovědnost za 25 - 30 % globálních uhlíkových emisí. Globálně vzato 70 % všech emisí pochází z urbanizovaných oblastí, takže úsilí jednotlivých měst má rozhodně smysl.

Státy Kalifornie a New York obývá asi 20 % americké populace a tvoří 20 % HDP. Společně produkují asi 10 % amerických emisí skleníkových plynů.

"Trump nemůže zcela zvrátit Paříž odstoupením od ní, ale může brzdit její rozjezd," říká aktivista Bill McKibben. "Budeme muset doufat, že je dost měst a států ochotných podniknout akci, která to kompenzuje."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7415

Diskuse

Obsah vydání | 5. 6. 2017