Trumpova administrativa vrátí Kremlu instalace uzavřené kvůli špionáži

2. 6. 2017

čas čtení 1 minuta
Dvě luxusní sídla pro ruské diplomaty, v marylandském Centreville a v newyorském Oyster Bay, byla uzavřena Obamovou administrativou v souvislosti s údajným zasahováním do prezidentských voleb. Trump nyní Kremlu oba komplexy vrací.


Trumpova administrativa podniká kroky k vrácení obou diplomatických komplexů, z nichž byli ruští diplomaté vykázáni koncem prosince kvůli zasahování Moskvy do voleb v roce 2016.

Prezident Barack Obama 29. prosince prohlásil, že objekty byly "využívány ruským personálem k účelům spojeným se zpravodajskou činností" a dal Rusku 24 hodin k jejich opuštění. Kromě toho Obama vypověděl z USA 35 ruských "zpravodajských operativců".

Počátkem května Trumpova administrativa sdělila Moskvě, že zváží navrácení objektů, pokud Kreml zruší blokádu žádosti na výstavbu nového amerického konzulátu v Petrohradě.

O dva dny později se americká pozice změnila. Ministr zahraničí Rex Tillerson sdělil svému ruskému protějšku Sergeji Lavrovovi a velvyslanci Sergeji Kisljakovi, že Spojené státy už obě záležitosti navzájem nespojují.

Před konečným rozhodnutím o navrácení zkoumá administrativa možná omezení ruských aktivit, včetně odebrání diplomatické imunity. Bez ní by s budovami bylo zacházeno jako s kterýmikoliv jinými a zanikl by zákaz vstupu amerických bezpečnostních složek na jejich půdu.

Jakékoliv ústupky Moskvě by byly kontroverzní, když administrativa a bývalí představitelé Trumpovy kampaně čelí dvěma vyšetřováním v souvislosti s možnými vazbami na Rusko.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7260

Diskuse

Obsah vydání | 5. 6. 2017