Evropa zřejmě dovolí po brexitu sjednocenému Irsku vstoupit do EU

28. 4. 2017

čas čtení 1 minuta


Činitelé Evropské unie se zřejmě připravují uznat jednotné Irsko, v deklaraci, který by umožnila Severnímu Irsku rychle vstoupit do Evropské unie. Na svém prvním summitu o brexitu, který se bude konat v sobotu, budou šéfové Evropské unie jednat o prohlášení, že kdyby došlo k sjednocení Irska, Severní Irsko by se automaticky stalo součástí Evropské unie.



Diskuse o tomto textu je vítězstvím pro vládu Irské republiky, která požadovala začlenění "klauzule o NDR", podle precedentu, kdy do Evropské unie byla po pádu komunismu jakou součást Německa začleněna i Německá demokratická republika.

Evropští diplomaté jsou připraveni na zuřivou reakci od londýnské vlády, podobně, jako když nedávno EU podpořil postoj Španělska vůči Británii ohledně Gibraltaru.

Irská klauzule je založena na irské mírové dohodě z Velkého pátku, v níž se praví, že Severní Irsko a Irská republika mají právo se sjednotit, pokud si to bude přát většina obyvatel Severního Irska. V návrhu dokumentu se praví: "Evropská rada uznává, že v souladu s mezinárodním právem, celé území takto sjednoceného Irska by bylo částí Evropské unie."

Deník Guardian míní, že dosud není ani v Severním Irsku ani v Irské republice vůle k takovému sjednocení, avšak nacionalistické servery ve Skotsku a v Severním Irsku to zpochybňují.

 

podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8749

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2017