Vandal mezi slušnými Prostějovany?

28. 4. 2017

čas čtení 1 minuta
tisková zpráva

Prostějov/Praha 28. dubna 2017 – Včera bylo zjištěno, že na starém židovském hřbitově došlo ke zničení náhrobku rabína Horowitze, který zde byl umístěn v roce 2013. Tomáš Jelínek, zástupce americké dobročinné nadace Kolel Damesek Eliezer usilující o rehabilitaci pietního místa již podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Vandalským činem tak vyvrcholily protižidovské nálady proti snahám o zachování piety tohoto pro židy posvátného místa. Veškerá tvrzení, že v Prostějově žádný antisemitismus neexistuje, se ukazují jako účelová a lichá.


„Ani v tom nejhorším snu jsem si nedokázal představit, že v dnešní době ještě může před místní školou dojít k rasově motivovanému vandalismu,“ prohlásil Jelínek. „Nejen, že je to vrchol zbabělosti, ale zároveň tento čin vrhá velmi špatné světlo na město Prostějov, kterému se v minulosti přezdívalo ‚hanácký Jeruzalém‘. Moc bych si přál, aby policie pachatele co nejdříve dopadla. Považoval bych také za slušné, kdyby se obnovy náhrobku ujalo vedení města,“ dodal Jelínek.

Rabín Cvi Jehošua Ha Levi Horowitz‎‎ byl uznávanou rabínskou autoritou přesahující hranice jeho prostějovského působiště. Rabín Horowitz předsedal různým rabínským soudům při hledání odpovědí na důležité náboženské otázky. Sepsal rovněž knihy, v nichž komentoval a vykládal texty Talmudu a židovského náboženského zákona. Prostějov byl po řadu století významným židovským duchovním centrem na Moravě a kolébkou židovských tradic, z nichž mnohé přetrvávají až do dnešních dnů.

0
Vytisknout
9879

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2017