Revoluce v robotice si vynutí radikální změny zákonů a povede k zavádění kvót pro lidské zaměstnance

4. 4. 2017

čas čtení 4 minuty

Inovace v oblasti umělé inteligence a robotiky zřejmě donutí vlády k zavedení kvót pro lidské zaměstnance. Tradiční pracovní praxe bude radikálně změněna. Vzniknou nebývalá dilemata, jako například při pojišťování automobilů bez řidičů, argumentuje ve své zprávě Mezinárodní asociace právníků (International Bar Association).

Z jejího průzkumu vyplývá, že až třetina pracovních míst, které v současnosti vyžadují univerzitní kvalifikaci, bude nakonec nahrazena stroji či softwarem. Mezinárodní asociace právníků varuje, že dnešní právní rámec regulující zaměstnanost a bezpečnost práce rychle zastarává.

Konkurenceschopnost chudších, rozvojových ekonomik, brzo zmizí, protože počítačové systémy budou pracovat levněji než i ti nejlevnější zaměstnanci v rozvojovém světě.

Rozpor mezi ekonomickou realitou v oborech, kde pracují příslušníci tzv. "gig economy" (uber, airbnb) "na vlastní pěst" a existujícím právním rámcem se už radikálně zvětšuje, varují právníci. Nová informační ekonomika povede k vzniku více monopolů a větších rozdílů v příjmech mezi bohatými a chudými, protože "mnoho lidí skončí jako nezaměstnaní, zatímco vysoce kvalifikovaní, tvůrčí a ambiciozní profesionálové zvýší své bohatství".

Nejpravděpodobněji zmizí účetní odborníci, soudní úředníci a administrativní pracovníci na finančních úřadech. Ohroženi jsou i někteří právníci. "Inteligentní algoritmus analyzoval rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva a nalezl v textech identifikovatelné vzorce," konstatuje zpráva. "Algoritmus pak dokázal předpovědět výsledek dalších případů s pravděpodobností 79 procent." Podle studie auditorské firmy Deloitte bude v následujících 20 letech v anglickém právním sektoru zautomatizováno 100 000 pracovních příležitostí.

Nejvíce robotů pracuje v Jižní Koreji, která má už dnes 437 robotů na každých 10 000 zaměstnanců. V Japonsku je to 323 a v Německu 282.

Roboti brzo proniknou do domácností a do sektoru zábavy. V jednom japonském hotelu už roboti přijímají hosty, obsluhují je, uklízejí pokoje, nosí zavazadla a od roku 2016 také vaří hostům jídla. Roboti jsou schopni s hosty komunikovat ve třech jazycích. Hotel plánuje nahradit 90 procent svých zaměstnanců roboty a jen několik zbývajících zaměstnanců bude kontrolovat provoz v hotelu prostřednictvím průmyslových kamer.

Zatímco pracovník německé automobilky stojí dnes více než 40 euro za hodinu, robot stojí jen mezi 5-8 euro za hodinu. "Výrobní robot je tak levnější než dělník v Číně," konstatuje zpráva. Robot "nikdy neonemocní, nemá děti, nestávkuje a nemá nárok na dovolenou".

Nynější "čtvrtá průmyslová revoluce" znamená integraci hmotného světa a softaru ve výrobním sektoru i v sektoru služeb.

Vlády budou muset v budoucnosti rozhodnout, která zaměstnání by měla zůstat vyhrazena lidem - například péče o nemluvňata. "Stát bude muset rozhodnout o případném zavádění lidských kvót v různých sektorech ekonomiky." Bude muset uvažovat, zda zavést nálepku "Vyrobeno lidmi" anebo používání robotů zdaňovat.

Zvýšená mechanická autonomie vyvolá problémy jak definovat právní odpovědnost za nehody způsobené novou technologií, jako jsou auta bez řidičů. Ponese právní odpovědnost jejich majitel, cestující, nebo výrobci?

"Otázka právní odpovědnosti může být neřešitelná," varuje zpráva. V továrnách se už nyní používají vysokozdvižné vozíky bez řidiče. Za posledních 30 let bylo v USA roboty usmrceno 33 zaměstnanců, poznamenává zpráva.

Zpráva přijímá vojenskou zásadu, že "v systému musí být člověk", aby se zabránilo vzniku úplně nezávislých vojenských systémů, které by si samy vybíraly své cíle pro útok.

"Dopad takových uzavřených vojenských systémů, které by měly možnost začít střílet bez lidského rozhodování, by byl nesmírně nebezpečný. Důsledky chyb automatického systému by byly nedozírné a nejen USA, ale i OSN by měly začít diskutovat o zákazu autonomních automatizovaných zbraňových systémů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6886

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2017