Jsou skutečně pravicoví akademici vyřazováni z amerických univerzit?

27. 3. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Zatímco lze souhlasit s poukazem Karla Dolejšího na to, že sílící vliv ultrapravicového populismu není jen důsledkem rozkladu sociálního státu, ale zřejmě i mnoha dalších, místních, složitých faktorů, nejsem si úplně jist, do jaké míry je přesvědčivé Dolejšího tvrzení, že paradoxně americký univerzitní svět ze svého prostředí vyštval všechny akademiky pravicovějších názorů.

Bylo by to potřeba zdokladovat nějakou přesvědčivější statistikou. Při četbě článku Karla Dolejšího mě napadá případ skotského historika Nialla Fergusona, který vyučuje na Harvardu a je celosvětově považován za naprostou celebritu. Přitom zastává ostře pravicové názory a píše způsobem, který i mně připadá nepřijatelný (z univerzity bych ho ovšem za to nevyhazoval, mám však velké pochybnosti o věcné prokazatelnosti jeho názorů) - například nedávno se Ferguson omluvil, že se prý spletl, a že brexit je pro Británii vynikající příležitostí. Niall Ferguson byl v roce 2004 jmenován časopisem Time jedním ze stovky nejvlivnějších lidí na celém světě. Byl poradcem během americkéh prezidentské kampaně v r. 2008 pro Johna McCaina, v roce 2012 podporoval Mitta Romneyho a během funkčního období Baracka Obamy byl jeho ostrým kritikem.

Včera jsem v jednom glasgowském hostinci listoval týdeníkem Sunday Times - na internetu k němu nemám přístup, protože Murdochovo tiskové impérium vyžaduje za přístup k svému tisku platbu a z dlouhodobější zkušenosti vyplývá, že jsou to vyhozené peníze - za Murdochovy bláboly skutečně nemá cenu platit. Takže ztrácím přehled o tom, co píše britský pravicový tisk a včera jsem s hrůzou zjistil, že, zřejmě protože jde do tuhého, dávno zmizela normální, férová názorová rozrůzněnost a list Sunday Times se stal až hysterickým bojovníkem za své "cíle" - je přeplněn články argumentujícími, jak vynikající příležitostí bude pro Británii brexit, obsahuje celou řadu urážlivých útoků na Skotsko a jeho snahu získat nezávislost a zachovat si členství v Evropské unii. No, přišlo mi to jako někdejší československý týdeník Tribuna, který po invazi r. 1968 hystericky obhajoval sovětskou bratrskou pomoc. No a čí komentář vévodí komentářové stránce Sunday Times ve včerejším vydání? Komentář Nialla Fergusona.

Přesto ho z Harvardu stále ještě nevyhodili. Kdyby platil argument Karla Dolejšího, musel by být z univerzity dávno pryč.

0
Vytisknout
6515

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2017