Novinky si zase vymýšlejí, že v Británii existují muslimská ghetta

26. 3. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Je nesmírně zajímavé, jak obrovskou roli hraje v ČR iracionální islamofobie, živená cíleně sdělovacími prostředky, které straší z komerčních důvodů veřejnost, která většinou v životě žádného muslima nepotkala. Hlubinný rasismus, který existoval desetiletí v české společnosti proti Romům, se nyní překlopil a soustředil na nového iracionálního strašáka, muslimy. Novinky si zase vymyslely, že v Británii existují muslimská ghetta.

Řada Čechů žijících v Británii píše na Facebooku to, co já tady, totiž že britská společnost nepropadla po středečním útoku ve Westminsteru hysterii, že většina lidí neobviňuje z útoku žádné náboženství ani žádnou sociální skupinu, že společnost ví, že jde o individuální psychopatické případy a policie se snaží zjišťovat, jaké faktory vedou k tomu, že se individuální maniak promění ve vraha.

Potíž je, že touto dobou stále častěji opisují Novinky.cz z Parlamentních listů, anebo z otevřeně xenofobních rasistických bulvárních britských deníků Daily Express a Daily Mail, které jsou naprosto nedůvěryhodnými zdroji. Wikipedia nedávno oznámila, že přestává používat deník Daily Mail jako informační zdroj a odstraňuje ho z odkazů, protože jde o nespolehlivé noviny, které si vymýšlejí, co tisknou. Ve třicátých letech Daily Mail podporoval Hitlera.

Upozorněme znovu na scénu, kdy významný britský novinář v televizi BBC zcela zesměšnil maďarského ministra zahraničí Petera Szijjarto za to, že maďarská vláda vážně tvrdila, že v Británii existují muslimské no-go zóny.

Níže citujeme ze sobotní diskuse v pořadu rozhlasu BBC Any Questions. Hovoří birminghamská poslankyně Shabana Mahmoud, MP:

16.35

"Musím říci, jako britský muslim, jako muslim z Birminghamu, jako někdo, kdo zastupuje velký počet muslimů ve svém volebním okrsku, když říkáme, že tito teroristé nemají nic společného s islámem, popisujeme pocit, že naše náboženství, dobré jméno našeho náboženství bylo uneseno lidmi, které my nepovažujeme za osoby jednající v duchu našeho náboženství a učení našeho náboženství. Jde o to, že naše duchovní dimenze nám byla ukradena. těmito lidmi. Takže když říkáme, že nemají nic společného s islámem, víme, že se snaží zneužít našeho náboženství a učení našeho náboženství jako ospravedlnění svých činů. Ale my to nepoznáváme, protože to není významem našeho náboženství a toto naše náboženství neučí. Chápu, že lidi se bojí, když slyší, co teroristé říkají, proč jednají tak, jak jednají, ale, víte, máme tři miliony muslimů v Británii. Já zastupuju město, kde žije 235 000 muslimů. Počet útoků je naštěstí absolutně minimální. Počet odsouzených osob v Birminghamu je 39. V populaci 235 000 muslimů. Pokud hledáte důkazy, zda je tento útok nějak spjat s normálním, mainstreamovým britským muslimem, neexistuje žádná vazba."

29.53

Když mnoho lidí hovoří o imigraci, míní tím velikost muslimského obyvatelstva v této zemi. Ale my jsme občané jako každý jiný. Když se zeptáte britských muslimů, jak vlastenecky se cítí vůči Británii, pociťují vůči Británii velmi silné vlastenectví, jsou nesmírně hrdi na to, že jsou Britové. Jsou nesmírně hrdi na svou občanskou totožnost. A to je pro nás nesmírně důležité. Pokud budeme mít tu rozumnou debatu, jestliže lidé budou říkat, že jsou znepokojeni počtem muslimů v této zemi, měli bychom být féroví a ptát se muslimů, jaký mají postoj vůči této zemi, a zjistíte, že muslimové pociťují množství lásky a množství vděčnosti za příležitosti, které mají v Británii.

Dominic Grieve, bývalý konzervativní generální prokurátor: Shabana má tak naprostou pravdu v této věci. Veškeré dlouholetá má zkušenost s muslimy v této zemi ukazuje, že jejich vlastenectví je absolutně jednou z nejvýznamnějších vlastností. Oni jsou opravdu nesmírně hrdí na to, že jsou Britové a muslimové.

Zdroj v angličtině ZDE

Z nedávného průzkumu veřejného mínění vyplývá, že 83 procent britských muslimů pociťuje vůči Británii silné vlastenectví a silně se s Británii identifikuje. V celkové populaci je to 79 procent.

Po zavraždění policisty Keithe Palmera ve Westminsteru založili britští muslimové finanční sbírku pro jeho rodinu. Do hodiny po jejím založení se vybraly 3000 liber (cca 90 000 Kč). Dosud muslimové vybrali pro Palmerovu rodinu 30 000 liber (cca 900 000 Kč).

Marná sláva, konspirační teoretiky, islamofoby a rasisty nikdo nepřesvědčí. Budou si dál věřit svým nesmyslům.

0
Vytisknout
8099

Diskuse

Obsah vydání | 28. 3. 2017