Amnesty International: Americké letecké údery v Sýrii usmrtily 300 civilistů

26. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Andrew Streohlein z Human Rights Watch: Američany vedená koalice bojující proti Islámskému státu usmrtila leteckými údery stovky civilistů (Rusko tisíce):

Američany vedená koalice, která bojuje proti Islámskému státu v Sýrii, usmrtila leteckými údery nejméně 300 civilistů a musí činit víc, aby zabránila dalšímu zabíjení civilistů při nadcházející bitvě o irácké město Mosul, varuje organizace Amnesty International.

Více než polovina civilních obětí byla usmrcena při amerických náletech během bojů o syrské město Manbidž.

Je důležité, aby si z toho široká koalice, která připravuje invazi do iráckého města Mosul, vzala poučení, zdůrazňuje Amnesty International. Mosul je totiž daleko větší město než Manbidž. Žije v něm stále asi 600 000 civilistů.

"Při své podpoře pozemních jednotek, bojujících proti Islámskému státu během letní války o město Manbidž usmrtila Američany vedená koalice více než 250 civilistů, avšak nepřiznává to, uvedl Neil Sammonds, výzkumník organizace Amnesty International pro Sýrii.

"Obáváme se, vzhledem k tomu, že USA neuznávají tyto chyby, že v bojích o Mosul, kteréžto město je daleko větší než Manbidž, usmrtí západní koalice ještě větší počet civilistů a vyvolá tím vážný odpor."

Odhad počtu mrtvých z organizace Amnesty International je velmi konzervativní. Jiné humanitární organizace uvádějí počet mrtvých, usmrcených kolem města Manbidž americkými leteckými údery, jako 600 až 1000.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6814

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2016