FBI prošetřuje "nové emaily" v případě Hillary Clintonové

28. 10. 2016

čas čtení 2 minuty


Ředitel FBI napsal Kongresu dopis, že FBI odhalila další emaily v rámci jiného případu, ale nemůže dosud rozhodnout, zda jsou relevantní. Donald Trump začal této informace okamžitě zneužívat a začal ji zkreslovat v neprospěch Clintonové

FBI zkoumá nově objevené emaily týkající se osobního serveru Hillary Clintonové, oznámil ředitel FBI.

"Nové emaily" spojené s Hillary Clintonovou, které nyní prošetřuje FBI, byly nalezeny poté, co FBI zkonfiskovala elektronická zařízení, která patřila bývalé poradkyni Hillary Clintonové Humy Abedinové a jejímu manželovi, zdiskreditovanému bývalému kongresmanovi Anthonymu Weinerovi. FBI objevila zmíněné emaily při vyšetřování vysoce explicitně sexuálních esemesek, které Weiner poslal patnáctileté dívce.

Donald Trump:

"Huma Abedinová, vysoká poradkyně Hillary Clintonové a manželka perverzního hnusáka Anthonyho Wienera, byla jako shromažďovatelka informací závažným bezpečnostním rizikem."

V červenci konstatovala FBI, že zastavila vyšetřování Clintonové v souvislosti s jejím užíváním nezabezpečeného osobního emailového serveru v době, kdy byla ministryní zahraničí, s doporučením, že trestní stíhání Clintonové není důvodné. Nicméně ředitel FBI James Comey tehdy Clintonovou kritizoval jako "neopatrnou".

V pátek však poslancům Kongresu rozeslal Comey dopis, podle něhož objevila FBI nové emaily v případu, který nemá s Clintonovou nic společného, a že dal souhlas k tomu, aby emaily FBI začala vyšetřovat a zjistila, zda obsahují utajované informace.

Conway dodal: "I když FBI nemůže ještě zhodnotit, zda tento materiál může být signifikantní, a nemohu předpovědět, jak dlouho bude trvat tato dodatečná práce, domnívám se, že je důležité zpravit vaše výbory o našem úsilí v souvislosti s mým předchozím svědectvím."

Okamžitě po zveřejnění těchto informací promluvil Donald Trump k jásajícímu davu v New Hampshire. "Znovuotevírají vyšetřování jejího zločineckého a protizákonného chování, které ohrožuje bezpečnost Spojených států amerických," řekl Trump, zatímco jeho stoupenci skandovali: "Zavřete ji! Zavřete ji!"

Média poukazují na to, že FBI případ vyšetřování emailů Clintonové "znovu neotevřela", jak tvrdí Trump, protože ho nikdy oficiálně neuzavřela.

Trump dodal: "Korupce Hillary Clintonové je v tak rozsáhlém měřítku, jakého jsme dosud ještě nikdy nebyli svědky. Nesmíme jí dovolit, aby své zločinecké spiknutí přinesla do Oválné pracovny," řekl Trump.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7410

Diskuse

Obsah vydání | 31. 10. 2016